Arama

Ege Bölgesi Gölleri

Güncelleme: 26 Kasım 2016 Gösterim: 140.315 Cevap: 4
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
17 Kasım 2008       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ege Bölgesi Gölleri

Ege Bölgesi doğal göl bakımından zengin değildir. Bölgenin başlıca gölleri; Büyük Menderes ağzı yakınlarında oluşmuş alüvyal set oluşumlu Bafa Gölü ile Gediz Vadisi kenarındaki Marmara Gölü’dür. Ayrıca Gediz üzerindeki Demirköprü ve Büyük Menderes üzerindeki Adıgüzel, kollarından Akçay üzerindeki Kemer baraj gölleri bölgedeki önemli yapay göllerdir.

Sponsorlu Bağlantılar
Ege Bölgesi Gölleri:
  • Bafa Gölü
  • Marmara Gölü
  • Işıklı Gölü
  • Simav Gölü
  • Serçin Gölü
  • Azap Gölü
  • Kemer Baraj Gölü
  • Adıgüzel Baraj
BAKINIZ
Ege Bölgesi - Genel Bilgi
Türkiye'nin Gölleri
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 26 Kasım 2016 00:41
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
28 Nisan 2009       Mesaj #2
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Bafa Gölü
Çamiçi olarak da bilinen Bafa Gölü, Büyük Menderes Nehri deltasının güneydoğusunda yer alan, en derin yeri 21 metre olan sığ bir göldür. Aydın ve Muğla il topraklarında yer alır.
Sponsorlu Bağlantılar

Bafa'da göle dökülen nehir sularının azaltılması ve kirletilmesiyle değişen kimyasal içeriği ve azalan oksijen miktarı yüz binlerce balığın ölmesine ve ekosistemin geri dönülmez bir kavşağa sürüklenmesine neden olmuştur. Bunun dışında, gölle bağlantısı bulunan Büyük Menderes nehrinin bağlantısının gölden tamamen koparılması ve gölün çevresine kurulmuş zeytinyağı fabrikalarının atıklarının arıtılmadan göle dökülmesine göz yumulması felakete davetiye çıkarmıştır.

Büyük Menderes'in taşıdığı alüvyonlar ile birlikte, kıyıdan kilometrelerce içerde kalmıştır. Ülkemizin önemli kuş cennetlerinden biridir. Göl kıyısında, Herakleia antik kentinin kalıntılarına, manastırlara ve tarihî mağaralara rastlamak mümkündür
Son düzenleyen Safi; 26 Kasım 2016 00:42
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
28 Nisan 2009       Mesaj #3
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Işıklı Gölü
Işıklı Gölü Denizli ve Afyonkarahisar illeri arasında, Çivril ovası üzerinde yer alan bir tatlısu gölüdür. Göl su kuşları için önemli bir yaşam, yumurtlama, kuluçka ve göç ortamı oluşturmaktadır. Bölgede kuluçkaya yatan arasında Küçük Baladan, Alaca Balıkçıl, Küçük-Büyük Ak Balıkçıl, Erguvan Balıkçıl, Çeltikçi, Boz Kaz, Angıt, Pasbaş Dalağan, Deniz Kartalı, Saz Delicesi, Kızıl Şahin, Uzunbacak, Gülen Sumru, Kır İncikuşu önemli örneklerdir. Kışın gölde gözlenen su kuşları arasında Küçük Karabatak, Büyük Ak Balıkçıl, Sakarca Kazı, Boz Kaz, Çamurcun, Kıl Ördek, Kepçel, Batak Çulluğu örnek verilebilir. Ayrıca Deniz Kartalı, Sakallı |Akbaba, Gökçe Delice, Büyük Orman Kartalı, Şah Kartal, Bıyıklı |Doğan, Ulu Doğan bölgede kışlayan yırtıcı kuşlardır. Gölün taşıdığı potansiyel nedeniyle Önemli Kuş Alanı (ÖKA) ilan edilmesi önerilmiştir. Günümüzde göl sulama, balıkçılık ve balık çiftlikleri amaçları ile değerlendirilmektedir.
Son düzenleyen Safi; 26 Kasım 2016 00:42
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
28 Nisan 2009       Mesaj #4
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Marmara Gölü
Marmara Gölü, Manisa'nın kazası Salihli'nin kuzeyindeki bir göl. Ege bölgesinde yer alır. Gölün bulunduğu saha çukur olup, batı ve kuzeyi tepelerle çevrilidir. Doğu kısmı Gediz Ovasına, kuzeybatı kısmı Akhisar Ovasına açık olup, buralardan alüvyon setleriyle ayrılır. Bu durum, Marmara Gölüne set gölü karakterini verir. Gediz çöküntü havzası içinde bulunan gölün seviyesi, Gediz Ovasının seviyesinden daha alçaktır. Derinliği az olan gölün yüzölçümü 44,5 km²dir. Gediz Nehri ile Demrek Deresinden ve kuzeydeki Kum Çayından göle kanallar açılmıştır. Bu kanallar bilhassa ilkbahar sonlarında kabarık olan akarsuların sularını göle taşırlar. Göl kapalı bir çukurda olup, suları tuzludur.
Son düzenleyen Safi; 26 Kasım 2016 00:42
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
3 Ekim 2013       Mesaj #5
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Marmara Gölü
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Manisa il sınırları içinde göl. Gediz Ovası'nda, Salihli'nin kuzeybatısındadır. Yüzölçümü 36 km2 ve dışarıya akıntısı olmayan bir göldür. Gediz Irmağı'na, taşkın sularını göle aktaran bir kanalla bağlıdır. Mermere Gölü adıyla da bilinir.
theMira

Benzer Konular

17 Kasım 2009 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
6 Ocak 2010 / Misafir Cevaplanmış
21 Şubat 2017 / Misafir Cevaplanmış
17 Ekim 2012 / Misafir Cevaplanmış