Arama

Güzel ahlak nedir?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 11 Nisan 2014 Gösterim: 19.179 Cevap: 5
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Ocak 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
*güzel ahlakın anlamı nedir?*
EN İYİ CEVABI Misafir verdi
bence güzel ahlak allahın bize vverdiği nisvettendir...
Sponsorlu Bağlantılar
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
8 Ocak 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

*güzel ahlakın anlamı nedir?*

Güzel ahlak

Sponsorlu Bağlantılar


Güzel ahlak nedir? PROF. DR. KAMİL ÇAKIN

Güzel ahlak Ahlak evrensel anlamda iyi, güzel ve doğru davranışlar bütünüdür. Ahlaklı insan da tüm yaşantısında; fikir, söz ve davranışlarında bu bütünlüğü göstermeye çalışan insandır. İslam dinini inanç, ibadet ve ahlak şeklinde 3 kısımda düşünebiliriz. İnanmak, tüm dinlerde olduğu gibi İslam` da da ilk adımı teşkil etmektedir. Çünkü inanmak, insanın yaratıklara değil, sadece Tanrı` ya boyun eğmesini sağlamakta ve kişiyi gerçek anlamda özgürleştirmektedir. Fakat Kur`an-ı Kerim`in de ifadesiyle, ` Ben inanıyorum ` demek insanın kemale ulaşması için yeterli bir şey değildir. Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: `İnandık demeyle başıboş bırakılacağınızı mı zannettiniz.` (75-Kıyamet 36). O halde inanmanın ardından, elbette ki Yüce Yaratan` a karşı gerekli sorumluluk ve ödevlerin yerine getirilmesi gelmektedir. Bu kısımda ibadetler yer almaktadır. Güzel ahlak sahibi olun Aslında insanoğlunun dünyaya getiriliş amaçlarından en önemlisi, kemale ererek en üst düzeyde bir insan olarak hayatını noktalamaktır. İnsanın kemalini onun güzel ahlaki vasıfları oluşturmaktadır; bir insan ne kadar güzel ahlak sahibiyse, kemale o kadar yakındır. İnsanı insan yapan güzel ahlaktır; inanç ve ibadet, insanı güzel ahlaka ulaştıran unsurlardır. İslam`da ahlak o kadar önemli bir yer tutmaktadır ki, gerek Kur`an-ı Kerim gerekse Hz. Peygamber güzel ahlak üzerine sık sık vurgu yapmıştır. Yüce Allah, `Ey Muhammed! Şüphesiz ki sen büyük bir ahlaka sahipsin` buyurarak Peygamber`inin ahlaki kişiliğine dikkat çekmektedir.
Bir başka ayette, `Andolsun ki, sizin için, Allah`a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah`ı çok zikredenler için Allah`ın Peygamber`i en güzel örnektir` (33-Ahzab 21) buyurulmaktadır. Lakabı Güvenilir Muhammed... Bu 2 ayete dikkat edecek olursak, Peygamberimiz`in ahlaki kişiliğinin ön plana çıkartıldığını görmekteyiz. Nitekim Peygamberimiz, İslam`ı Mekkeliler`e ilk defa tebliğ ederken onlara şöyle demişti: `Size şu tepenin ardında şehri isgale hazırlanan bir düşman kuvvetinin varlığından bahsetsem, bana inanır mısınız?` Mekkeliler şu cevabı vermiştir: `Bugüne kadar asla yalan söylemedin. Söyleyeceğin her şeye inanırız.` (Hamidullah, İslam Peygamberi, 97). Görülüyor ki, Peygamberimiz güzel ahlakı sayesinde Mekkeliler` e kendisini kabul ettirmiş, onlara örnek bir insan olmuştur. Mekkeliler de ona ` Güvenilir Muhammed` anlamına gelen ` Muhammedu`l-Emin` demişlerdir.
Peygamberimiz bir hadislerinde şöyle buyurmaktadır: `Ben ahlakın güzelliklerini tamamlamak için gönderildim.` (Muvatta, 2/904) . Bu sözleriyle Müslümanlık`ın en önemli ve ilk şartının ahlaki kişilik olduğunu ifade etmektedir. Peygamberimiz bir gün arkadaşlarıyla otururken, onlara `Benim için en sevgilinizi ve kıyamet gününde bana en yakın olanınızı haber vereyim mi?` diye sormuştur. `Evet, ey Allah`ın elçisi` dediklerinde şöyle buyurmuştur: `(Kıyamet günü bana en yakın olanınız) ahlakı en güzel olanınızdır.` (BuhEdebu`l-Müfred, 1/104). Peygamberimiz bir başka hadislerinde de güzel ahlaka dikkat çekerek şöyle demektedir: `İslam`ı en güzel olanınız, ahlakı en güzel olanınızdır.` (BuhEdebu`l-Müfred, 1/107). Yani ahlakı en güzel olan Müslüman en iyi Müslüman`dır.
Kendimizle, çevremizle ve tüm insanlıkla barışık yaşamanın ilk şartı, güzel ahlak sahibi olmaktan geçmektedir. İnsanın adalet sahibi olması, haksızlıktan uzak durması, emanete riayet etmesi, yalandan uzak durarak doğru sözlü olması, işinde ve çevresiyle ilişkilerinde dürüst davranması, dedikodu ve söz taşımak gibi kötü fiillerden sıyrılması gibi daha birçok şey, onun dünya ve ahiret mutluluğunun anahtarıdır.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Ekim 2011       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
bence güzel ahlak allahın bize vverdiği nisvettendir...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Kasım 2013       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
15 peygamberin 15 günde oluştuğu günün adına deniyo bi de güzel ahlak salaklığı yok eden mantıktır
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Nisan 2014       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
kuranda geçen güzel ahlak davranışları ile ilgili 5 ayet çok acil performans
Intersect - avatarı
Intersect
VIP VIP Üye
11 Nisan 2014       Mesaj #6
Intersect - avatarı
VIP VIP Üye
Güzel ahlâk, ilim ve edep öğrenmekle, iyi insanlarla arkadaşlık etmekle elde edilen iyi huylardır.Dînimiz iyi huylar edinmemizi, kötü huylardan kaçınmamızı emretmektedir. Yüce Rabbimiz, sevgili Peygamberimizi överken, (Gerçekte sen, büyük bir ahlâk üzeresin) buyurmaktadır. İyi insan, güzel huylara sahip olan kimse demektir. Güzel huy, iyi iş yapmaya sebep olur. Güzel ahlâk, ruhumuzun alışkanlık haline getirdiği iyi huylara denir.

İslâm âlimleri, güzel ahlâkı tarif ederken buyuruyorlar ki:
  • "Güzel ahlâk, güler yüzlülük, cömertlik ve kimseyi üzmemek demektir".
  • "Güzel ahlâk, genişlikte ve darlıkta insanları razı etmeye çalışmak demektir".
  • "Güzel ahlâk, Allahtan razı olmak demektir. Yani hayrı ve şerri Allahtan bilmek, nimetlere şükür, belâlara sabır etmektir".
  • "Güzel ahlâk, haramlardan kaçıp helâli aramak, diğer insanlarla olduğu gibi aile fertleriyle de iyi geçinip onların geçimlerini sağlamaktır".
  • "Güzel ahlâkın en azı, güçlüklere göğüs germek, yaptığı iyiliklerden karşılık beklememek, bütün insanlara karşı şefkatli olmaktır".
  • "Güzel ahlâk, yaratanı düşünerek, yaratılanları hoş görmek, onların eziyetlerine sabretmektir".
Yok bir şey iyiyim. Sadece ölü olmayı tercih ederdim.

Benzer Konular

8 Mayıs 2017 / Misafir Cevaplanmış
21 Ocak 2015 / Misafir Felsefe
22 Kasım 2016 / asla_asla_deme X-Sözlük
12 Mart 2012 / prow Soru-Cevap
16 Eylül 2009 / batu90 Soru-Cevap