Arama

Sünger Nedir?

Güncelleme: 17 Kasım 2015 Gösterim: 36.936 Cevap: 4
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
19 Şubat 2010       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Sünger - Sünger Nedir - Sünger Hakkında

Sponsorlu Bağlantılar
İsim
sünger

Rumca
Hayvan Bilimi;
1. Genellikle denizlerde bir yere tutunarak koloni durumunda yaşayan, çok hücreli ilkel hayvan.
2. Bu hayvanın temizlik işlerinde kullanılan, suyu fazlaca çeken esnek iskeleti. 3. Yapay olarak elde edilen temizlik veya dolgu gereci.

sünger
İngilizce; sponge
Kimya;
1.Katalizör veya adsorban olarak kullanılan, oksidinin indirgenmesi ile elde edilen gözenekli metal.
2.Euspongia officinalis, sularda bir yere tutunarak koloni halinde yaşayan çok hücreli deniz hayvanı.
3. Euspongia officinalis canlısının sarı renkli, gözenekli ve çeşitli şekillerdeki, kurutulmuş yumuşak ve esnek iskeleti.


TDK


X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Aralık 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
sünger bulaşık yıkamamıza yardımcı olan esnek bir madde
Sponsorlu Bağlantılar
kaan228 - avatarı
kaan228
Ziyaretçi
16 Aralık 2012       Mesaj #3
kaan228 - avatarı
Ziyaretçi
Parlak sarı, turuncu, kırmızım trak, siyah ve menekşe renkli olabilirler. Belli bir şekilleri yoktur. Vazo, kadeh, torba, boru, çalı gibi muntazam olmayan kümeler meydana getirirler. Hakiki doku ve organları yoktur. Duyu, sinir ve hareketi sağlayan hücreleri bulunmadığından yapıştıkları zeminlerde sabit yaşarlar. Hayvanlardan çok bitki hissini verirler. Boyları birkaç milimetreden, 3 metreye kadar değişir. Büyük çoğunluğu sıcak denizlerde yaşar. Çok azı tatlı sularda bulunur. Bir sünger zemine yapışan kapalı bir kısımla vücut boşluğuna açılan oskulum denen bir açıklıktan ibarettir. Yanlarda da suyun girip çıkmasını sağlayan delikler/porlar vardır. Bu delikli yapıdan dolayı süngerlere porifera denir. Küçük ağız vazifesini gören yan deliklerden giren su, vücut boşluğunu dolaştıktan sonra, oskulumdan tekrar dışarı atılır.
misafir - avatarı
misafir
Ziyaretçi
30 Kasım 2013       Mesaj #4
misafir - avatarı
Ziyaretçi
Sünger Nedir?
MsXLabs.org

Sünger denizlerden çıkarılan bir maddedir.parlak sarı ,turuncu ,kırmızım ,siyah,menekşe renginde olabilirler.bunların belli bir şekilleri yoktur.genellikle sıcak sularda bulunurlar.çok az bir çoğunluğu tatlı suda yaşar.süngerler delikli yapılarından dolayı onlara takılan adlardan biri poriferadır.
Son düzenleyen _Yağmur_; 30 Kasım 2013 22:27 Sebep: içerik düzenlendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Kasım 2015       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SÜNGER a. (yun. sphongari'den).
1. Sularda (genellikle denizde) bir yere tutunarak koloni halinde yaşayan çok- hücreli hayvan.
2. Bazı süngerlerin boynuzsu maddeden oluşan ve çeşitli işlerde kullanılan esnek iskeleti. (Sünger önemli miktarda su tutar, elle sıkınca suyu salıverir.) [Bk. ansikl. böl ]
3. Sıvıları emme ve yüzeyleri temizleme özelliği olan temizlik eşyası.
4. Sünger çekmek, unutmak, bağışlamak: Bu hatanızın üstüne sünger çekelim. \\Sünger gibi, esnek ya da iyi sıvı emen.

—Bot. Sünger parankiması, SÜNGERDO- Kü'nun eşanlamlısı.

—Denize. Halat süngeri, gemilerde, güvertede biriken suları almada, yaş yerleri kurulamada kullanılan ve eski halat telleri açılarak yapılan paspas.

—Su ür. üret. Sünger üretimi, özel alanlarda sünger yetiştirme işlemi.

♦ sıf. Süngerden yapılmış olan şey için kullanılır: Sünger yatak.

—Metalürj. Sünger metal, doğrudan indirgeme (demir), elektroliz vb. gibi kimi yöntemlerle elde edilen gözenekli ya da çok ince taneli metal kütlesi.

—Seram. Sünger baskı- DIMDIM.

—ANSİKL. Tuvalet ya da temizlik işlerinde kullanılan doğal sünger, canlı süngerin (hayvan) yumuşak etli kısımları yok edilmiş olan lifsi iskeletidir. Bu hayvan Eu- spongia ve Hippospongia cinsleri içinde yer alır (Demospongiae sınıfı, Monoceratidea takımı) [SÜNGERLER]; iskeletinde, yumuşak liflerden başka çok ufak silis iğnecikleri (mikrosklera) de bulunur. Ayrıca bu süngerlerde bir merkezi boşluk bulunmaz, ama titreyen sepetçiklerden suyun boşaltılmasını sağlayan su atıcı sayısız kanal bulunur. Bu yapı süngerleri özellikle büyük miktarda su emmeye elverişli kılar.
Her sünger tropikal ya da yarıtropikal sularda, 10-150 m arasındaki diplerde alt tarafıyla bir taşa tutunarak yaşar. Bütün dünyada on kadar sünger türü kullanım için denizlerden çıkarılır; fiyatları yumuşaklıklarıyla ve içerdikleri silis parçacıklarının küçüklüğüyle orantılıdır. En iyi süngerler Uzakdoğu'da, Akdeniz'de, Bahama adalarında ve Florida’da çıkar. Eskiden sünger çıplak sünger avcıları tarafından denizden kesip çıkarılır ya da sürtme ağlarıyla ve çatal yabalarla toplanırdı. Bugün dalgıç başlıkları kullanılmakta, hatta büyük süngerler ufak parçalara ayrılarak sünger yetiştirilmeye çalışılmaktadır. Ama sonuçlar pek cesaret verici görünmemektedir. Sudan çıkarılan sünger yumuşak etli kısımları çürüyüp gitsin diye güneşte bırakılır; sonra asitli suyla yıkanarak kireçten arındırılır ve renksizleştirilir. Günümüzde, bitkisel süngerlerin rekabetinden kurtulan doğal süngerin yerine çeşitli işlerde yapay süngerler kullanılmaktadır.
Temizlik için, bir metal ya da naylon tel ağından oluşan ovuşturucu yapay süngerler ya da bir yüzü zımparalı yapay süngerler kullanılmaktadır.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

15 Nisan 2014 / suspect Soru-Cevap
29 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap
17 Kasım 2015 / Misafir Soru-Cevap
8 Ekim 2008 / GÜLGECELER Taslak Konular
2 Haziran 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular