Arama

Çubuklu Sarmal Gökada

Güncelleme: 1 Ağustos 2018 Gösterim: 5.902 Cevap: 5
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Çubuklu sarmal gökada
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


350px Hubble2005 01 barred spiral galaxy NGC1300

Hubble Uzay Teleskobundan NGC 1300 adlı gökadanın görünümü.

Çubuklu sarmal gökada olağan bir sarmal gökadadan farklı olarak merkezinde çubuk biçiminde bir yıldız topluluğuna sahiptir. Ayrıca sarmal kolları bu çubuğun uçlarından uzanırlar. Halbuki çubuksuz sarmal gökadalarında doğrudan merkezden çıkarlar.
Hubble düzenine göre çubuklu sarmal gökadalar SB ile gösterilirler, ve kollarının açıklıklarına göre üç altsınıfa ayrılırlar: SBa, SBb ve SBc.
2005 yılında Spitzer Uzay Teleskobundan elde edilen verilere göre gökadamız Samanyolu'nun da bir çubuklu sarmal gökada olduğuna dair iddialar ağırlık kazanmıştır.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Ocak 2017       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Çubuklu Sarmal 2 Galakside Karadelik Keşfi!


Ad:  içerik.jpg
Gösterim: 1930
Boyut:  32.1 KB
Bilim adamları, yakın galaksilerde "gizlenen" iki süper kütleli karadelik keşfettiklerini açıkladı. Verilen bilgiye göre, toz ve gaz bulutlarının arkasında kaldıkları için daha önce fark edilmeyen süper kütleli karadeliklerden biri NGC 1448, diğeri NGC / IC 3639 galaksisinde bulunuyor.
Sponsorlu Bağlantılar

NGC 1448, Saat Takımyıldızı yönünde yer alan çubuklu sarmal nitelikli bir galaksidir. NGC 1448'deki süper kütleli karadeliğin, galaksinin merkezinde yer aldığı ve Dünya'ya 38 milyon ışık yılı uzaklıkta olduğu ifade edildi. Bu galaksideki karadeliği keşfeden araştırma ekibinde yer alan Durham Üniversitesinden Ady Annuar, süper kütleli karadeliği "yatağın altında saklanan bir canavara" benzetti.

Ad:  1974091.jpg
Gösterim: 1398
Boyut:  33.2 KB
Her iki karadeliğin de ABD Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) NuSTAR X-Işını teleskobuyla gözlendiği kaydedildi. NGC 3639, Aslan Takımyıldızı yönünde bulunan çubuklu sarmal nitelikli bir galaksidir.

Southampton Üniversitesi'nden Peter Boorman liderliğinde yapılan araştırmayla keşfedilen diğer karadeliğin bulunduğu IC 3639 galaksisinin, Dünya'ya 170 milyon ışık yılı uzaklıkta olduğu bildirildi. Karadeliklerin en büyükleri olan süper kütlelilerin, hemen hemen tüm galaksilerin merkezinde bulunduğu varsayılıyor.

Kaynak: ScienceAlert / AA (10 Ocak 2017)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Mart 2017       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı

Hubble’dan Sarmal Gökada Görüntüsü!


Andromeda takımyıldızı 88 takımyıldızdan biridir ve komşumuz Andromeda gökadası ile karıştırılmamalıdır. NGC 7640 olarak bilinen bu gökada Andromeda takımyıldızında yer almaktadır. Gökadalar şekil ve yapıları dikkate alınarak birçok farklı gruba ayrılabilir. Örneğin NGC 7640 çubuklu sarmal sınıftadır.

Ad:  NGC7640.jpg
Gösterim: 1385
Boyut:  84.0 KB
Bunların merkezleri dairesel değil, kollara kadar uzanan bir çubuktan oluşmuştur. Samanyolu gökadası da çubuklu sarmal gökadadır. NGC 7640 bu görüntüde pek sarmal izlenimi vermemektedir. Bunun nedeni fotoğrafı çeken Hubble teleskobunun konumudur. Gökada fotoğraflarında gökadaların sarmal kolları genelde daha az belirgin olmaktadır.

NGC 7640’ın geçmişte bir çeşit etkileşim yaşadığı düşünülmektedir. Gökadalar büyük kütlelidir ve bu nedenle kütle çekimi yoluyla bazen birbirlerini etkilerler. Bu etkileşim zayıf olabileceği gibi daha yıkıcı olabilir. Örneğin çarpışabilirler ve böylece daha büyük ve yeni bir gökadaya dönüşebilirler. Bir gökadanın tarihini ve hangi etkileşimleri yaşadığını anlamak aynı zamanda yıldızların nasıl oluştuğu sorununun da çözüm anahtarını sunabilir.

Kaynak: NASA / Goddard / Görsel Telif Hakkı: ESA/Hubble & NASA (10 Şubat 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Temmuz 2017       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

VLT, Çubuklu Sarmal Gökada Messier 77'yi Görüntüledi!


Çubuklu sarmal gökada Messier 77, ESO'nun çok büyük teleskobu tarafından kayda alındı. İlgili görselde gökadanın toz şeritlerince hattı çizilen parlak kolları sergileniyor, Messier 77’nin çalkantılı doğasından ise hiçbir iz yok. NGC 1068 olarak da bilinen Messier 77, en yakın aktif gökadalardan biri olup, evrendeki en göz alıcı ve enerjik nesneler arasında yer almaktadır. Çekirdekleri genellikle tüm gökadayı bastıracak kadar parlaktır. Aktif gökadalar evrendeki en parlak nesneler arasında olup, hepsinde olmasa bile çoğunlukla, gama-ışınları ve X-ışınlarından mikrodalga ve radyo dalgalarına kadar olan bölgede ışık yaymaktadırlar. Messier 77’nin daha da ayrıntılı sınıfı Tür II Seyfert gökada olup, özellikle kırmızı-ötesi dalgaboylarında parlak sınıfına alınmıştır.
Ad:  M77.jpg
Gösterim: 1300
Boyut:  80.5 KB
100 000 ışık yılı genişliği ile Messier 77 ayrıca Messier kataloğundaki en büyük gökadalardan biridir. Büyük kütlesi nedeniyle yakınındaki gökadaları da eğip bükebilmektedir!

Yaklaşık olarak 47 milyon ışık yılı uzaklıkta ve Balina takımyıldızı doğrultusunda bulunan Messier 77, Messier kataloğunda bulunan en uzak gökadalardan biridir. Messier ilk başlarda kendi teleskobu ile gördüğü nesnenin çok parlak bir yıldız kümesi olduğuna inanıyordu, ancak teknoloji geliştikçe gerçek halinin bir gökada olduğu anlaşıldı. Messier 77’nin söz konusu görüntüsü mavi, kırmızı, mor ve pembe (hidrojen-alfa) renklerle temsil edilen dört farklı dalgaboyu bandında alınmıştır.

Her bir dalgaboyu farklı bir özelliği ortaya çıkarmaktadır. Örneğin, pembemsi hidrojen-alfa sarmal kollarda oluşmakta olan sıcak ve genç yıldızları öne çıkarırken, kırmızıda Messier 77’yi çevreleyen ince, iplik benzeri gaz yapısı ortaya çıkmaktadır. Görüntüde Samanyolu’na ait bir yıldız da gökada merkezi civarında keskin girişim deseniyle görülmektedir. Ek olarak, sarmal kolların dış kısımlarında görülen çoğu daha uzak gökada muazzam büyüklükteki aktif gökadaya göre oldukça küçük ve narin kalmaktadır.

Gökada üzerindeki etkileyici parlaklığın nedeni merkezi bölgedeki mekanizmadan dışarıya doğru dağılan yoğun ışınımdır. Süper kütleli bir karadeliği çevreleyen yığışma diski. Karadeliğin üzerine düşen madde sıkışarak inanılmaz sıcaklıklara kadar ısıtılmakta ve sonuçta yoğun miktarda ışık salınımına neden olmaktadır. Bu yığışma diski “torus” adı verilen kalın bir donut şeklinde gaz ve toz diski tarafından örtülmektedir. 2003 yılında güçlü VLT Girişimölçeri kullanılarak yapılan Messier 77 gözlemleri böyle bir yapıyı ilk kez ortaya çıkarmıştır.

Kaynak: ESO / Görsel Telif Hakkı: ESO Şili Paranal Gözlemevi (5 Temmuz 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Ağustos 2017       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı

Sarmal Gökada NGC 4248!


Ad:  NGC4248.jpg
Gösterim: 1383
Boyut:  70.5 KB
Sarmal Gökada NGC 4248 / Görsel Telif Hakkı: ESA/Hubble & NASA!
NGC 4248 sarmal gökadası gaz, karanlık toz ve parlak yıldız yığını içeren, Av Köpekleri (Canes Venatici) takımyıldızı yönünde ve 24 milyon ışık yılı uzakta sarmal bir gökadadır. NASA/ESA Hubble Uzay Teleskobu'nun Geniş Alan Kamerası-3 ile elde edilen ilgili görsel morötesi “atlas” çalışmasının bir parçasını oluşturur. Söz konusu koleksiyon birbirinden farklı morfolojileri, kütleleri ve yapıları olan gökadaları içerir. Verilen örneğin incelenmesi evrenin yıldız oluşum tarihinin birbirine bağlanması açısından kilit bir işleve sahiptir.

Bu tür sarmal gökadalar üzerinde yapılan incelemeler sonucunda kütleli yıldızların nasıl oluştuğu ve geliştiği, yıldız oluşumunun nasıl, nerede meydana geldiği, yıldız kümelerinin nasıl değişip geliştiği, yeni yıldız oluşturma süreci ve gökada ile yıldızlararası ortamın (yıldızlar arasındaki boşlukta yer alan gaz ve toz) bağlantısı hakkında detaylı bilgilere ulaşılabileceği düşünülüyor.

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Ağustos 2018       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı

Sarmal Gökada NGC 6744 Görüntülendi!


Ad:  thumbs_b_c_f57ae227bff35df9efc33f5b128e3bed.jpg
Gösterim: 1245
Boyut:  102.4 KB
Samanyolu galaksisine benzerliğiyle bilinen, ancak onun 2 katı büyüklüğündeki spiral galaksi "NGC 6744" Hubble Uzay Teleskobu aracılığıyla görüntülendi. Hubble'ın geniş alan kamerası tarafından çekilen galaksinin yüksek çözünürlüklü bir görseli NASA tarafından yayımlandı.

Tavus (Pavo) Takımyıldızı'nda yer alan Galaksi NGC 6744, şekli ve özellikleri bakımından Samanyolu'nun benzeşiği veya "ablası" olarak tanımlanıyor. Galaksinin merkezi tıpkı Samanyolu gibi yaşlı sarı yıldızlardan oluşuyor. Merkezden galaksinin çeperlerine doğru hareket edildiğinde mavi ve pembe tozlu spiral bölgelerin arttığı görülüyor. Mavi bölgeler genç yıldız öbeklerinin, pembe bölgeler ise yıldız oluşum alanlarının varlığına işaret ediyor. Bunlar galaksinin hala dinamizmini koruduğunun bir kanıtı.

Boşlukta 200 bin ışık yılı mesafe kaplayan galaksi, 100 bin ışık yılı genişliğindeki Samanyolu'nun iki katı büyüklükte. NASA'nın Avrupa Uzay Ajansı ve Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü ile ortaklaşa geliştirdiği Hubble Uzay Teleskobu, 1990'dan bu yana Dünya yörüngesinde uzay gözlemleri yapıyor.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science / Görsel Telif Hakkı: NASA (1 Ağustos 2018)

Benzer Konular

21 Eylül 2015 / MaRCeLLCaT X-Sözlük
22 Kasım 2014 / Misafir Soru-Cevap