Arama

Paulownia Ağacı Yetiştiriciliği

Güncelleme: 25 Mart 2010 Gösterim: 11.471 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Paulownia Ağacı Yetiştiriciliği

Sponsorlu Bağlantılar
PAULOWNIA TARIHÇESI:
Tarihi buluntu ve destanlara göre insanoglu, paulownia agacini çok eski dönemlerden beri kullanmaktadir. Bir Çin inanisina göre Kral Yui nin tabutu için 9 cm kalinliginda paulownia kerestesi kullanilmis. Kral Yui günümüzden 2.600 yil önce yasamistir. Zhuang Tze 'nin kayitlarina göre (M.Ö 400) Phoenix kusu (Zümrütü Anka) güneyden kuzeye sadece Paulownia agaçlarina konarak ve bambu meyvesi yiyerek uçarmis. Çin halki , phoenix kusunu çektigine ve iyi sans getirdigine inandiklari paulownia agacini yüzyillardan beri yetistirmektedirler.

paulownia flowering 3

"Shang Shu" (M.Ö. 300) isimli kitapta Shucho sehrinin halkinin kral için Paulownia dikimi yaptiklari anlatilmaktadir. "Mencius" isimli kitapta herkesin paulownia ve catalpa yetistiriciligi hakkinda bilgili oldugu, paulownia ve catalpa dikmemis çiftçinin iyi bir çiftçi sayilmayacagi yazilmaktadir. "On Qin Dynasty"(221-207 M.Ö.) isimli kitapta, "Fu Jian Suei isimli bir kisinin Arfang sehrinde 1.000 paulownia diktigi yazilmistir. Bu bilgi, bizlere o senelerde dahi paulownia yetistiriciliginin büyük boyutlarda yapilmakta oldugunu göstermektedir.
"A Monograph of Paulownia" 1049 senesinde yayimlanmis, paulownia yetistiriciligi ve kerestesinin kullanim alanlari hakkinda detayli bilgiler veren bir kitaptir. Kitaptan alinan bilgiler günümüzde paulownia agaci hakkinda arastirma yapan bilim adamlarina çok yardimci olmustur.
Paulownia " Scrophulariaceae" familyasindan kabul edilmekte olmakla birlikte, bazi bilim adamlari tarafindan ayri bir tür oldugu , bazi bilim adamlarina göre de Bignoniaceae familyasindan oldugu iddia edilmektedir. Agaca Latince adi "Paulownia" Isviçreli botanikçi Thunberg tarafindan verilmis ve detaylari 1781 senesinde "Japanese Flora" da yayimlanmistir. 1835 senesinde, Hollandali botanikçiler Zuccarini ve Siebold, uzun çalismalar sonucu Paulownia'nin Scrophulariaceae familyasindan oldugunu açiklamislar ve bir çok yabanci bilim adaminin çalismasi sonucu Paulownia'nin 23 degisik türü saptanmistir. Paulownia'nin türleri hakkinda arastirmalar uzun yillar devam etmistir.
1973 senesinde Zhu Zhao Hua, ve Çin Orman Akademisi bilim adamlari, Çin'deki tüm Paulownia plantasyonlarindan topladiklari bilimsel veriler ve arastirmalar sonrasinda bugün de kabul edilmekte olan 9 degisik türü belirlemislerdir.


PAULOWNIA TÜRLERI
Paulownia adi çam gibi genel bir addir. Paulownia agaci ticari anlamda kullanilan 9 ana türe sahiptir. Bunlardan dördü Türkiye’nin degisik yörelerinde yetisebilmektedir.


Tomentosa
-20 °C lik kis donlarina dayanabilmesi ve deniz seviyesinden 1800 metrelik yükseltilere kadar yasayabilmesi açisindan dünyada özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika’da yetisen en yaygin türdür. Bu türün halk dilindeki adlari “Princess Tree” (Prenses Agaci), “Empress Tree” (Imparatoriçe Agaci), “Royal Paulownia” (Kral Agaci) dir. Türkiye’nin hemen her yerinde yasayabilecek genetik yapiya sahiptir. Hafif killi ve kumlu topraklari sever. Büyüme performansi Elongate' den ortalama olarak % 30 daha düsüktür. Ortalama boylari 15 - 20 m arasindadir.


Fortunei
-10 °C lik kis donlarina dayanabilen ve deniz seviyesinden 2000 m. (Tropik bölge) ye kadar olan yükseltilerde yasayabilen, Güney Asya, Avustralya ve Brezilya’da yaygin olarak yetistirilmektedir. Ortalama boylari 25 - 30 m civarindadir. Türkiye’nin Akdeniz ve Güney Ege bölgelerinde yetismektedir. Fortunei Elongate' den sonra en hizli büyüme performansina sahip tür olmakla birlikte form ve kereste kalitesi açisindan en tercih edilen türdür. Peyzaj amaçli en tercih edilen tür de Fortunei' dir. Ayni zamanda en çok su tüketen tür olarak da bilinmektedir.
Catalpifolia
-15 °C lik kis donlarina dayanabilen, düsük yükseltilerde (deniz seviyesinden 0 - 150 m) yetisebilen yüksek isi ve nemli bölgelerde basari ile büyüyebilen türdür. Ortalama yükseklikleri 25 - 30 m arasindadir. hafif killi kumlu topraklari seven ve su tüketimi en az olan türüdür. Kereste özellikleri Elongate' ye yakindir. Sulama sikintisi çekilen bölgelerde diger türlerden daha iyi gelistigi gözlenmistir. Güney Asya (Kore, Vietnam) yetistirilmektedir. Türkiye’nin Akdeniz sahillerinde yetismektedir.


Elongata
-15 °C lik kis donlarina dayanabilen, düsük yükseltilerde (deniz
seviyesinden 0 - 150 m) yasayabilen ve en hizli büyüyen bir türdür. Güney Dogu Asya ve Kuzey Amerika’nin dogu ve sahil kisimlarinda yetismektedir. Türkiye’de Akdeniz, Karadeniz sahil kesimleri, Marmara, Ege, Iç Anadolu bölgesinin alçak kesimleri ve Güneydogu Anadolu alçak kesimleri bu agacin yetisebilecegi bölgelerdir.


Fiziksel Farkliliklar
Tüm türler arasindaki genel görüntü benzer olmakla birlikte yaprak boyutlari, sekilleri ve çiçek renkleri farkliliklar göstermektedir. Tomentosa diger türlerden daha kisa sürede gövde odun dokusunu gelistirir ve kabuklanir. Bu nedenle digerlerinden daha düsük sicakliklara dayanabilir. Diger türler ise kabuk yapisini ilk yil tam olarak gelistiremediginden, ilk kis olabilecek bir don olayindan hasar görür ve kurur.



paulownia tomentosa 3b5

YETISME SARTLARI
Günes Isinlari
Hizli ve saglikli büyüme gösterebilmesi için büyüme mevsiminde günes isinlarina ihtiyaç duyar. Paulownia bol isikli yerleri sever. Fidanlar % 70 oraninda gölgede kalirlarsa ölebilirler.


Toprak Yapisi
Tarim yapilabilir nitelikteki, tercihen kumlu, milli veya çakilli, az killi, süzek, su tutmayan topraklar Paulownia yetistirilmesine daha elverislidir. Bu topraklarda toprak reaksiyonu (pH) en uygun 5.5-7.5 arasindadir. Dikim yapilacak alanlarin asiri yagislarda göllenmeye maruz kalmayan, iyi drene edilmis bölgelerde seçilmesi gerekmektedir. Asiri killi topraklarda, topragin iyilestirilmesi saglanarak yapilan dikimler iyi sonuç vermektedir.


Su
Paulownia suyu seven bir bitkidir. Toprak nemi çok düsük veya çok yüksek olmamalidir. Bitki susuz birakilmamali ancak her gün ve çok fazla su verilirse kökler bogulur ve bitki ölür. Toprak devamli nemli bulundurulur. Genellikle kumsal topraklarda ve sicak havalarda haftada bir sulama yapilir. Sulama fidanlarin etrafina yapilan çanaklara, biraz gelismis agaçlara ise karik usulü ile yapilir. Kökleri oldukça derine indiginden ilk 2 yildan sonra genellikle sulamaya gerek kalmaz, ancak bitkiler devamli gözlenir ve yapraklarda pörsüme görüldügü taktirde hemen sulama yapilir.


Taban Suyu
Yaz aylarinda suya çok ihtiyaç duymasina ragmen, asiri sulak, yeralti su seviyesi yüzeye çok yakin olan alanlara dikim yapilmamalidir. Yeralti taban suyu seviyesi 1,5 metre ve daha derinde olmalidir. Taban suyu seviyesi ve yillik yagis miktari ile bu yagisin yil içindeki dagilimi ve de toprak yapisi Paulownia için en önemli kisitlayici ekolojik faktörlerdir. Özellikle Paulownia’ nin kök sistemi su taskinlarina ve topraktaki su birikimlerine karsi hassastirlar ve 4-5 gün süren taskinlardan sonra dikilen fidanlar tamamen kuruyabilmektedir.


Isi
Paulownia ülkemizde kisi çok sert geçen yerler hariç, hemen hemen her yerde, genellikle kavak yetisen yerlerde yetistirilebilmektedir. Kis aylarinda ve bahar donlarinda türlerine göre -20 °C dereceye kadar, yaz aylarinda ise +41 °C dereceye kadar dayanim gösterir. Ilk iki sene içerisinde gövde çapinin kalinlasmasi ile soguga karsi daha da dayanikli bir yapiya ulasir.
Paulownia’ nin nem ve isik ihtiyaci yüksektir. 24-30 °C günlük ortalama sicaklik gelismeleri için çok uygundur. Boy büyümesi sicaklik 15-20 °C’ in altina düstügü zaman durur.

Paulownia Imperialis
TARIMSAL ORMANCILIK
Çin Orman Akademisinin 1973 yilinda baslamis oldugu arastirmalar ve örnek plantasyonlar, Paulownia agacinin tarimsal ormancilik için ideal bir agaç oldugunu göstermektedir. Yapilan arastirmalarda, Paulownia agaci degisik dikim sikliklarinda uygulanmis ve plantasyon alanlarinda yetistirilen mahsulün verimliligi incelenmistir. Arastirma sonuçlarina göre; kontrol parselleriyle yapilan karsilastirma 4-10 yillik Paulownia - tarimsal ürün karisiminda rüzgar hizi % 21-52 ve buharlasma % 17-37 oraninda azalmis, nispi rutubet % 7-11 artmis, yazin sicaklik 0,4 - 1.7 °C düsmüs ve sonbaharda sicaklik 0.2 – 1 °C yükselmistir. Çin’de yapilan arastirmalarin sonuçlarina göre tarimsal ormancilik tarzinda yapilan ara ürün tarimiyla ekonomik fayda mono kültür (saf tarimsal ürün yetistirme) ile karsilastirildiginda %15 ila 30 arttirilabilmektedir. Örnek olarak bugdayda %16, pamukta % 71, misirda % 11,5 verim artisi saglanmistir. Soya fasulyesi ve patates üretiminde ise azalma oldugu belirlenmistir.
Paulownia agacinin günes isinlarini sizdirma orani genis taç yapisina ragmen oldukça yüksektir. Bu oran sögütten %11, akasyadan %27, kavaktan %37 daha yüksektedir.
Paulownia derin kök sistemine sahip bir agaçtir. 7 yasindaki bir Paulownia agacinin kök sistemi incelendiginde, kök sisteminin %33.5 i toprak yüzeyin 0-40 cm lik toprak tabakasinda ve sadece %1.8 i toprak yüzeyinde bulunmaktadir. Toprak sürüm derinliginde, köklenmesinin %80 ini gerçeklestiren bugday, %97.4 ünü gerçeklestiren dari ve %94.6 sini gerçeklestiren misir Paulownia dikili topraklarda ara tarim olarak yetistirilebilir. Ayrica kavun, karpuz, fasulye ve pek çok sebze çesidi de ara tarimda kullanilmaktadir.


KENT ALANLARINDA PAULOWNIA

Çok hizli büyümesi, güzel kokulu çiçekleri, dekoratif genis yapraklari, düzgün gövde yapisi, çok miktarda oksijen üretimi ve erozyonu önleme kabiliyeti, Paulownia agacinin peyzaj düzenlemelerinde, parklarda, fabrika alanlarinda, çiftliklerde, sokak ve caddelerde, sehir giris ve çikislari yol boyu agaçlandirmalarinda, fabrika, baraj ve su havzalarinda, toplu konut projelerinde, villalarda ev önlerinde ve daha pek çok uygulama alanlarinda tercih edilmesinin baslica nedenleri arasindadir.
Dünyanin en hizli büyüyen agaç türlerinden biri olan Paulownia, çok düzgün gövde formuna sahip genis yaprakli bir agaçtir. Dis görünüs itibariyle koyu kahve ve siyah kabuklu, seyrek dalli semsiyemsi tepe çatisina sahiptir. Önce eflatun renkli çanak seklinde çiçek açar, uzun süre sonra ise yapraklanir.
Kis aylarinda yapraklarini döken Paulownia, dikili oldugu topraga uyum gösterip kök sistemini olusturmasi sonrasinda hizla büyüyerek birkaç sene içerisinde 8-10 metrelik olgun bir agaç görünümünü almaktadir.
Paulownia' nin en çok yetistirildigi ülke olan Çin'de, Paulownia' nin kerestesi için olusturulmus orman plantasyonlarinin yani sira kentsel agaçlandirmalarda da sikça kullanildigini görmekteyiz. Paulownia agaci hizla agaçlandirilmasi planlanan alanlar için en iyi seçimdir.



Paulownia20tomentosa

Dekoratif Görünüme Sahiptir
Ilkbaharda açan hos kokulu çiçekleri, uzun kapsüllü orkide benzeridir. Hava kosullarina göre 1,5-3 ay süren çiçekli dönemi boyunca görünümleri ve kokulariyla kendilerini çevrelerine hissettirmektedirler. Olaganüstü düzgün gövde formu, özellikle sira halinde dikili olduklarinda, o alana düzeni, tertibi simgeleyen görünüm vermektedir.


Genis Yapraklidir
Genis yapraklarinin çapi 80-90 cm. ye kadar çikmaktadir. Bu da Paulownia agacinin oksijen üretim miktarini arttirmaktadir. Kendisine en yakin miktarda oksijen üreten agacin 6 kati oksijen üretebilmektedir. Bir hektar, Paulownia yilda 6 kg. atmosferik kükürt emme kabiliyetine sahip bulunmaktadir. 1 Paulownia agaci yaklasik 15 çam agaci kadar toz emer. Paulownia agacinin yapraklari toz, duman ve hava kirliligini emerek temizledigi, tesis edildigi kentlerde %80 oraninda hava kirliligini azalttigi gözlemlenmistir.
Çin'de hava kirliliginin yogun oldugu bölgelerde, havanin temizlenmesinde Paulownia‘ nin çok olumlu faydalar sagladigi ispatlanmistir.
Ayrica özellikle alerjik hastaliklara neden olabilen spor, polen vb. uçucu organizmalari yoktur.


Kuvvetli Kök Sistemi
Kuvvetli ve derin kök yapisi dikildikten bir yil içerisinde olusturmaktadir. Hem kazik hem de saçak kök sistemine sahip olmasi topragi tutma, erozyonu önleme özelligini arttirmaktadir. Topragin 40 cm. derininden beslenmesi, yaninda diger bitki türlerinin de yasamalarina olanak tanimaktadir.

Rüzgar perdesi
Paulownia, genis yapraklari sayesinde genis bir alan kaplar. Bu nedenle özellikle deniz kenarinda devamli rüzgara açik konutlarin korunmasinda kullanilabilir.
Bu özelliklerinden dolayi Paulownia, endüstrilesmenin hizla arttigi metropollerde, fabrika alanlarinda, sanayi sitelerinde degerlendirilmesi gerekli bir agaç türü olarak da karsimiza çikmaktadir.


KULLANIM ALANLARI
Kereste
Soluk sari ve bal görünümünde, kokusuz, pürüzsüz ve budaksizdir. Kg/m3’e yüksek miktarda kereste çikar. Düsük çekme (0.27-0.37), kirilma ve deforme olmama ayrica çok yüksek isi direnci gibi özel­likleri vardir. Selüloz orani ise %46-49 arasinda degisir.


Bal
Nisan, Mayis ve haziran aylarinda Paulownia çok miktarda çiçek üretir. Bu agaçtan üretilen bal, açik renk olup özel bir aromasi yoktur, ancak yük­sek miktarda üretilir ve ticari karisimlar için ideal bilesim olarak kullanilir.


Hayvan Yemi
Paulownia agaci yapraklan azot orani çok zengin ciddi bir besin kaynagidir. Paulownia’ lar çok genis ve yüksek hacimde yaprak üretirler. Gelismis bir agaçtan ortalama 300 kg civarinda yaprak elde etmek mümkündür. Çin’de bu yapraklar kurutulduktan sonra kiyilir ve silolarda saklanir. Koyun, Keçi, Tavsan ve Sigir besini olarak kullanilir. Kuru yapraklarin besin degeri yag, seker ve protein açisindan zengin olup, agirliklari oraninda tahil ile ayni degere sahiptir. (samanin 10 kati)Yapraklar kurutulup kiyilarak kisin yedirilebilecegi gibi yesil olarak ta yedirilebilir.


Gübre
Paulownia çok hizli büyüyen, derin kök sistemine sahip (kazik ve saçak köklü) oldugundan topragin çok derinlerine giderek, fidanliktaki diger ürünlerin ulasamayacagi rutubet ve besin maddelerini alir. Iste bu derin top­rak tabakalardan alinan besinler ve rutubet, sonba­harda dökülen yapraklarla olusan zengin örtüyü olusturur. Çiçek tomurcuklari ve yapraklar yüksek oranlarda yag, seker ve protein ihtiva ederler. Paulownia yapraklari bazi baklagillerle yarisabilecek düzeyde azot içerir. Paulownia yapraklari rutubetli ortamlarda hemen dekompoze olarak gübre haline geçerler. Sürülen toprak, bu gübre ile karisarak topragin verimliligini arttirir.


Rüzgar Perdesi
Paulownia, genis yapraklari sayesinde genis bir alan kaplar. Bu nedenle özellikle deniz kenarinda devamli rüzgara açik konutlarin korunmasinda kul­lanilabilir. Sekil verilmesi son derece kolay olan agaçlarla; rüzgarin yön ve siddeti dikkate alinarak “Rüzgar kiran perdeler” tesis edilebilir. Dogal rüzgar perdesi olarak Paulownia agaçlari tarimsal bitkileri dolayisiyla ürünleri korur.



paulownia

Erozyon ve Enerji
Paulownia derin kök sistemi sayesinde topragi tutar ve neticede heyelani (toprak Kaymasi) önler. Yine genis yapraklariyla rüzgar ve damla tesirinden topragi korur. Birçok gelismis ülke isinmak için oduna dön­meye basliyor. Bu ülkelerde evlere isi verimi yüksek sobalar kuruluyor. Ayrica Paulownia’ nin ABD’ de bazi enerji santrallerinin etrafina enerji ormani amaçli dikildigi biliniyor.


PAULOWNIA AGACININ KERESTE ÖZELLIKLERI VE KULLANIM ALANLARI

Kerestesi açik renkli, hafif ve kokusuzdur. Dis ortamda kurutulmus Paulownia kerestesinin yogunlugu 0.26 g/cm3 ile 0.33 g/cm3 araligindadir. Mükemmel bir agirlik - dayanim oranina sahip olmasindan dolayi sert agaçlar sinifina girmektedir. Budaksiz, düzgün desenli, islenmesi kolay, dengeli, kirilmaya, çatlamaya, bükülmeye, çarpilmaya ve çürümeye karsi dayaniklidir. Çekme katsayisi ( 0.27 - 0.37 % ) yogunlukla kullanilan pek çok agaç türünden düsüktür.
Oda sicakliginda 25 günde %10 nem içerecek kadar kuruyabilmesi, firinlama maliyetini ortadan kaldirmaktadir. Firinlama süresi sadece 1 gündür. % 21.31 nem ihtiva eden bir Paulownia kerestesinde bulunan su yogunlugu, 0.056 g/m3 tür. Paulownia agacindan yapilan mobilyalar nemli ortamlarda dahi çarpilmaya, çatlamaya ve deformasyona dayaniklidirlar. Paulownia kerestesi gemi içi dekorasyon ve kamara yapiminda kullanilmaktadir.
Ev içinde kullanilan dogramalarda, yüksek mekanik dayanikliligin gerektigi uygulamalar disinda, kapi, pencere, lambri yapiminda kullanilmaktadir.
Mobilya yapiminda kullanilamayacak kadar küçük kesitli bölümleri daha çok sunta yapiminda veya kagit hammaddesinde degerlendirilir. Tutkal tutuculugu çok iyi olmasindan dolayi, diger agaçlarla karistirilarak iyi kalite sunta yapiminda kullanilir. Beyaz ve çok kaliteli kagit hammaddesi elde edilir.
Ses iletim özelliklerinin çok iyi olmasindan dolayi müzik aletleri yapiminda tercih edilmektedir.
Genis çaplarda, budaksiz kerestesi iyi kalite kontrplak ve kaplama yapiminda kullanilmaktadir. Kaplama kalinligi 0.25 mm ye kadar düsürülebilmektedir. Kontrplak yapiminda daha çok 1.2-1.4 mm kalinliginda kesim yapilmaktadir.
Kolay islenebilmesinden dolayi, dekoratif ahsap islemeciliginde kullanimi çok yaygindir. Model uçak ve planör yapimi için ideal bir malzemedir. Diger agaç türlerinden yaklasik %40 daha hafif olmasi, tasima ,paketleme kasa ve kutularinda kullanildiginda, yükleme hacmini arttirmaktadir.
Termal geçirgenligi test edilen 40 agaç türü içinde en düsük olan Paulownia, elektrik geçirgenliginin de diger agaç türlerine oranla çok düsük olmasi nedeniyle çok iyi bir yalitim,izolasyon malzemesidir. Son yillarda duvar dekorasyon panellerinde kullanimi oldukça yayginlasmaktadir. Talasi, sogutma sistemlerinin izolasyonunda kullanilmaktadir.
Kerestenin kokusuz olma özelligi gida maddelerinin saklamasi için kullanimini mümkün kilmaktadir. Bira,sarap ve yag fiçisi, çay kutusu, meyve kasasi yapiminda kullanilmaktadir. Paulownia kerestesinden yapilmis ari kovanlari, diger agaçlardan yapilmis kovanlara göre hafif olmasinin yani sira, yaz aylarinda daha serin, kis aylarinda da daha ilik bir ortam olustururlar. Bu özellik üretilen balin verimini arttirmaktadir.
Paulownia kerestesi , okullarda kara tahta olarak da kullanilmaktadir. Paulownia odun kömürü aktif karbon elde edilen endüstrilerde, mum boya ve havai fisek yapiminda kullanilmaktadir.


DIKIM ZAMANI

Dikim ilkbaharda son donlar bittikten sonra baslar ve sonbahar ortalarina kadar devam eder. Ancak Antalya, Adana gibi sicak bölgelerde yaz aylarinda fazla sicaklik nedeniyle dikimden kaçinilmalidir. Bunun yaninda bu bölgelerde kis aylarinda da dikim yapilabilir. Fide veya fidanlar tüplü olmalidir.


Ilkbahar Dikimi
Ilkbaharda dikilen agaçlar, dikimden sonraki alti ay içinde 7 m yükseklige ulasabilmektedirler. Ilkbaharda da dikim için dogru zamanlama çok önemlidir çünkü çok erken olursa agaçlar hasar görür veya ölür; çok geç olursa genel anlamda büyüme azalir. Dikim için dogru zaman son dondan sonradir, yani topragin sicakligi 18 derece oldugundadir. Kabaca bir tarih de mahalli çiftçilerin kis kabagi ve kavun ektikleri zamandir çünkü bunlar da büyüme/gelisme için Paulownia’ ya benzer sartlar isterler.


Yaz Dikimi
“Yerinde” dikim metodunu kullanan üreticiler için en uygun dikim zamanidir. Yazin dikilen agaçlar çok muazzam kök büyümesine kis gelmeden önce ulasirlar. Kisin agaçlar toprak seviyesinden kesilerek üzerleri 1 cm kadar toprakla örtülmesi ile, ilkbaharin ilk aylarinda birkaç metrelik kuvvetli büyüme gösterirler. Yaz dikimi için ana ihtiyaç, dikimden hemen sonra baslayarak, yeterli sudur.
Yaz yagmuru olan yerlerdeki üreticiler yerlerini hazirlayarak, yagislarla birlikte dikime baslamalidir. Veya yaz kurakligi olan bölgelerde, üretici dikimden hemen sonra kullanilmak üzere hazir sulama sistemi bulundurmalidir.

Sonbahar Dikimi
Sonbahar dikimi de yaz dikimi ile ayni avantajlara sahiptir. Sonbaharin ortalari ile sonu arasinda dikim yapmak için kök sistemini daha iyi gelistirmis bitkiler kullanilmalidir. Geç dikim için bunlar ilkbahar ve yaz dikimlerinde kullanilan bitkilerden daha geliskindir. Bu geçlikte dikilen Paulownia kuvvetli ve odun dokusu gelismis olmalidir ki kisin gelisine dayanabilsin. Paulownia’ nin kökleri kisin iyi gelisir.

paulowniaumur4 5bulan

Kis ve Erken Ilkbahar Dikimi
Kisin ve erken ilkbaharda havalar hala sogukken dikim yapabilmek için üreticilere iyi yerlesmis ve odun dokusu gelismis dormant fide gerekir.


DIKIM ARALIKLARI

Paulownia agaçlari çok çabuk genisler ve yayilir. Bu yüzden dikim araliginin uygun olmasi gerekir. Tek sira dikimlerde dikim araligi 3 metreye kadar düsebilir. Plantasyonlarda en ideal dikim araligi 5x5m veya 6x 6m dir.
Dikim sikligi, yetistirme gayesine göre degisebilmektedir. Sayet 8-12 yillik bir yetistiricilikten sonra kesim yapilacaksa 4x6m ; 5-6 yillik bir yetistiricilikten sonra kesim yapilacaksa 4x4m; sunta veya kagit sanayine yönelik bir yetistiricilikle her yil kesim yapilacaksa 2x2m veya 2x1m aralik ve mesafe ile dikim yapilmalidir. Eger plantasyonda tarim yapilmak isteniyor ise dikim araligi 5x10m veya 6x12m olmalidir.


FIDE VE FIDAN DIKIMI

En az 1 m derinliginde 50-60 cm genisliginde bir çukur açilip çukurdan çikan topraga topragin 1/3 ü kadar iyi yanmis hayvan gübresi alt ve üst topraga ayri ayri katistirilip üstten çikan toprak çukurun alt kismina, alttan çikan toprak ise üste gelecek sekilde çukura doldurulur. Eger toprak killi ve kum orani çok az ise, karisima kum da ilave edilir.
Toprakla dolu olan çukurun tam ortasindan bir avuç toprak alinir. Fide kutusu biçakla yirtilarak veya alt kismina parmakla bastirarak fide yerinden çikarilir. Fideyi yerinden çikarirken bitkinin köklerine zarar vermemeye özen gösterilmelidir. Açilan çukura fide yerlestirilir. Etrafi gübreli toprakla doldurulup hafifçe sikistirilir.
Çukurun üzerine 1-2 cm kalinliginda hayvan gübresi atilir. Gecikmeden can suyu verilir
Toprak kurumayacak sekilde 2-3 günde bir sulama yapilir. Birinci yil fideye sulama haricinde hiçbir bakim yapilmaz . Ertesi yil mart ayi sonunda fide toprak seviyesinde 2-3 cm yukaridan kesilir. Kesilen yer asi macunu ile macunlanir.
Çikan süzgünden güçlü olan bir tanesi birakilir. Bitkinin istegine göre sulamaya devam edilir.


GÜBRELEME VE BUDAMA
GÜBRELEME
Paulownia çok hizli büyüyen ve genis yapraklara sahip bir bitki oldugundan yüksek azota ihtiyaç gösterir. Dikimle topragi N.P.K. (azot, fosfor, potasyum) içerikli temel kompoze gübreler verilir. Daha sonraki yillarda ilkbahar aylarinda genellikle azotlu gübrelerle gübreleme yapilir. Bu dönemlerde azotlu gübreler tek olarak kullanildiginda daha etkili olmaktadirlar.


BUDAMA
Fidanlar dikildikten sonra oldukça hizli bir büyüme görülür. Ilk yil dikim zamanina da bagli olarak 4-5 m boya kadar çikabilir. Büyüme esnasinda yaprak koltuklarindan çikan yan sürgünler bir kaç santimetre olunca koparilmalidir. Ancak yapraklara zarar verilmemelidir. Paulownia fidani kisa ise ve yeterince büyümemis ise kendi haline birakildiginda düzgün büyümemis egri ve kereste kalitesi iyi olmayan bir hal alir. Bu duruma müdahale dilerek düzeltmek mümkündür. Bu amaçla yeterli büyümeyi göstermemis fidan kis sonu dipten kesilir. Havalarin isinmasiyla ilk baharda bitkide yeni sürgünler gelisir. Bunlardan en kuvvetlisi birakilir, digerleri koparilir. Birakilan sürgün çok hizli büyür ve yil sonunda 7 m boya kadar çikabilir. Ilk yil 3 metrenin altinda kalan agaçlar için bu yöntemin uygulanmasi gereklidir. Bu bitki üzerinde 75-80 cm boyunda yapraklar meydana gelir, ve bunlarin koltuklarinda tekrar sürgünler görülür. Bu sürgünler de düzenli olarak koparilmalidir. Ancak yapraklar koparilmaz ve zararlanmamalarina dikkat edilir. Bu yapraklar zararlanirsa veya koparilirsa büyüme yavaslar. Agaç içindeki oyuga delik açabilecek sekilde derin yapilmis veya kabukta yaralanmaya yol açan budama agacin enfeksiyon kapmasina veya mantari hastaliklarin yarali yerlerde yerleserek agaca zarar vermesine yol açabilirler. Agaca form kazandirmak amaci ile yapilan budama birkaç yil içinde sonlandirilmalidir.
Ikinci yil bitkinin hizli büyütülmesi çok önemlidir. Çünkü agacin en kaliteli kerestesini bu kisim olusturacaktir.
Soguklarla birlikte bitki dinlenmeye girmekte ve yapraklar dökülmektedir. Kis aylarinda en tepedeki 15-20 cm’lik kisim kuruyabilir. Bundan endise etmemek gerekir. Çünkü ertesi yil ilkbaharda havalarin isinmasi ile birlikte, bu kuruyan kismin altinda en üstteki göz sürmekte ve ileride bu kisimdaki kerestede önemsiz bir halka meydana gelmektedir.



Benzer Konular

19 Mayıs 2012 / gitarcı çılgın Soru-Cevap
25 Mart 2010 / Misafir Ziraat
19 Ocak 2013 / _Yağmur_ Ziraat
1 Ağustos 2012 / Efulim Ziraat
18 Ocak 2012 / _Yağmur_ Botanik