Arama

Yoğunlaşma Nedir? Yoğunlaşma Çeşitleri Nelerdir?

Güncelleme: 13 Ocak 2019 Gösterim: 60.222 Cevap: 5
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
15 Ocak 2009       Mesaj #1
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi

yoğunlaşma


belirli bir sıcaklıktaki bir buharın, genellikle buhara bitişik daha soğuk bir yüzey üzerinde sıvı ya da katı halde birikmesi.
Sponsorlu Bağlantılar

Herhangi bir madde, buhar halindeyken uyguladığı basıncın, yoğunlaşmanın gerçekleştiği yüzeyin sıcaklığındaki buhar basıncını (maddenin üç halde birden bulunabileceği basınç) aşması durumunda yoğunlaşır. Buhar yoğunlaştığında ısı açığa çıkar. Bu ısı uzaklaştırmadığı sürece yüzeyin sıcaklığı çevredeki buharınkiyle eşitlenene kadar yükselir.

Eğer havada aerosol denen küçük parçacıklar yoksa buharlaşma, hava su buharıyla aşırı doyduktan sonra gerçekleşir. Ama atmosferde, bol miktarda aerosol bulunur; bu parçacıklar yoğunlaşma çekirdeği işlevi görür ve su buharı bu parçacıkların üzerinde yoğunlaşabilir. Parçacıkların bazıları hidroskopiktir (nem çekici) ve bağıl nem oranı yüzde 100’ün altında olduğunda yoğunlaşma bunların üzerinde başlar; öbür parçacıkların ise yoğunlaşma başlamadan önce aşırı doyması gerekir.

Atmosferde, havanın bağıl nem oranı artıp sıcaklığının çiy noktasının altına düşmesi ya da aşırıdoymuş hale gelecek biçimde ek su buharı alması durumunda yoğunlaşma başlar. Çiy, sis ve bulutlar yoğunlaşma sonucunda oluşur. Yağmurun oluşması için ek fiziksel süreçlere gereksinim vardır.
kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 13 Ocak 2019 02:14
_SoNBaHaR_ - avatarı
_SoNBaHaR_
VIP ButterfLy EffeCt
3 Kasım 2012       Mesaj #2
_SoNBaHaR_ - avatarı
VIP ButterfLy EffeCt
YOĞUNLAŞMA
—Embriyol. Gelişim yoğunlaşması, birşey oluşsal gelişmede türün soyoluşsal gelişimine özgü çeşitli evrelerinin bir tek evreye dönüşmesi.
Sponsorlu Bağlantılar

—Psikan. Bilinçdışı bir tasarımın, birçok başka tasarım öğelerini toplayıp bir araya getirmesini sağlayan mekanizma.

—ANSİKL. Psikan. Bütün bilinçdışı oluşumlarda (rüyalar, sürçmeler, belirtiler) genellikle saptanabilen yoğunlaşma mekanizmasını ilkin Freud, rüya işinde saptayıp ortaya koydu. Ona göre yoğunlaşım, yalnız yeni birimler oluşturarak rüyanın dağınık düşüncelerini toplayıp bir araya getirmeyi amaçlamakla kalmaz, ayrıca çeşitli tasarım ve düşünce dizileri arasında uzlaşımlar ve ortak terimler yaratmayı da amaçlar ve aynı zamanda sözcükleri nesneler olarak da ele alıp işleyebilir.

ilk bakışta sansürden sıyrılıyormuş gibi görünen yoğunlaşma, aslında rüyanın açık öyküsünün okunmasını güçleştirdiği için sansürden kurtulamaz. Ekonomik düzeyde yoğunlaşım, başlangıçta bir dizi başka tasarıma bağlı enerjilerin, özel bir tasarıma yatırım olanağını sağlar.

Lacancı bilinçdışı oluşumlar kuramında yoğunlaşma, mekanizması eğretilemeleri andıran bir "gösterenler sürempozisyonu"na benzetilir. Önceliğin dile ilişkin öğelere verildiği bu varsayıma göre rüyanın imgeleri, ancak gösteren değeri taşımaları dolayısıyla bellekte kalabilir.

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 13 Ocak 2019 02:17
..Aşk Hiç Biter mi?...
zeyneppeker - avatarı
zeyneppeker
Ziyaretçi
4 Kasım 2012       Mesaj #3
zeyneppeker - avatarı
Ziyaretçi

Yoğunlaşma Nedir? Yoğunlaşma Çeşitleri Nelerdir?


Atmosferdeki su buharının gaz halden sıvı ya da katı hale geçmesine yoğunlaşma denir. Yoğunlaşmanın temel nedeni sıcaklığın düşmesidir.

Yoğunlaşma Çeşitleri
1) Havanın Alttan Soğumasına Bağlı Yoğunlaşma: Bu tip yoğunlaşma ile sis oluşur. Yatay ya da yataya yakın hareket eden ılık ve nemli bir hava kütlesinin kendisinden daha soğuk bir zemin üzerinden geçişi sırasında içindeki su buharının su zerrecikleri şeklinde yoğunlaşmasına sis denir.

a) Hava Kütlesi Sisi: Genellikle hava hareketlerinin yatay yönde ve yavaş olduğu yerlerdeki ısı kaybı sonucu oluşan sislerdir.

b) Kara Sisi (Radyasyon Sisi): Kara sisleri sıcaklık terselmesinin görüldüğü yerlerde ve dönemlerde kara içlerinde oluşur.

Sıcaklık Terselmesi: Bazı dönemlerde yerin aşırı enerji kaybetmesi, dağlardan çukur alanlara soğuk havanın inmesi, sıcak havanın üstüne soğuk havanın gelmesi ya da alçalan havanın alt bölümlerinin soğuması gibi nedenlerle hava tabakasının sıcaklığı yerden yükseldikçe düzenli olarak azalmaz. Belirli bir yükseltiye kadar artan sıcaklık sonra yeniden düzenli olarak azalmaya başlar. Bu olaya sıcaklık terselmesi denir.

c) Kıyı ve Deniz Sisi (Adveksiyon Sisi): Yatay hava hareketleri sonucunda ılık ve nemli hava kütlesinin kendinden daha soğuk zemin üzerinden geçtiği kıyılarda ve deniz üzerinde oluşan sislerdir. Örneğin İngiltere’de batı rüzgarlarının ve Gulfstream sıcak su akıntısının etkisi ile bu tip sisler yıl boyunca görülür.

d) Yer şekli Sisi (Orografik Sis): Yamaç eğimi az olan yerlerde ılık ve nemli hava kütlesinin yamaç boyunca yükselmesi ve bunun sonucunda içindeki su buharının soğuyarak yoğunlaşması ile oluşan sislerdir.

e) Cephe Sisi: Sıcaklık ve nem bakımından farklı hava kütlelerinin karşılaşma bölgelerinde, sıcak hava soğuk hava üzerinde yükselir. Yükselen sıcak havada olan yoğunlaşmalar sonucunda soğuk hava içine su buharı katılır. Nem miktarı artan soğuk havanın yoğunlaşmasıyla sis ya da bulut oluşur.

UYARI: Sis yoğunluğu havanın nem taşıma kapasitesine bağlı olduğundan, gece daha fazladır.

2) Yükselen Havanın Soğumasına Bağlı Yoğunlaşma: Bu tip yoğunlaşma ile bulut oluşur. Bir hava kütlesinin dikey yönlü hareketi sırasında, yerden yükseldikçe içindeki su buharının su zerrecikleri şeklinde yoğunlaşmasına bulut denir. Bulutların güneş ışınlarını engelleyici etkisi ile yeryüzünün aşırı ısınıp soğuması önlenir.

Yağış
Havadaki nemin doyma noktasını aşıp, su damlacıkları, buz kristalleri veya buz parçacıkları şeklinde yogunlaşmasına yagış denir.

> Havanın yükselerek soguması = yagış
> Havanın doyma noktasına ulaşması = yagış

Yerde Yogunlaşma Biçimindeki Yagışlar
Çiy :
Havanın açık ve durgun oldugu gecelerde, havadaki su buharının soguk cisimler üzerinde su damlacıkları biçiminde yogunlaşmasıdır. İlkbahar ve yaz aylarında görülür.
UYARI : Bir bölgede yagışların oluşabilmesi için hava sıcaklıgının düşmesi, hava kütlesinin yükselmesi ve havanın doyma noktasına ulaşması gerekir.Dolu yagışı orta enlemlerde, genellikle saganak yagmurlara birlikte, ilkbahar ve yaz aylarında görülür.Çiy 0°C'nin üzerindeki, kıragı 0°C'nin altındaki yogunlaşmalar ile oluşur
Kıragı : Soguyan zeminler üzerindeki yogunlaşmanın buz kristalleri şeklinde olmasıdır.Kıragının oluşabilmesi için de havanın açık ve durgun olması gerekir
Kırç : Aşırı sogumuş su taneciklerinden oluşan bir sis uzun süre yerde kaldıgında, su taneciklerinin soguk cisimlere çarparak buz haline geçmesidir

Troposferde Yogunlaşma Biçimindeki Yagışlar
Yagmur : Buluttaki su taneciklerinin damlalar halinde birleşerek yeryüzüne düşmesidir.
Kar : Havadaki su buharının 0°C'nin altında yogunlaşarak ince taneli buz kristallerine dönüşmesidir
Dolu : Dikey yönlü hava hareketlerinin çok güçlü oldugu bulutlarda, sıcaklıgın birdenbire ve büyük ölçüde düşmesiyle su tanecikleri donar
Son düzenleyen Safi; 13 Ocak 2019 02:10
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Haziran 2015       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Yoğunlaşma
Bir gaz ya da buharın soğutulduğu ya da sıkıştırıldığı zaman sıvı ya da katı hâle dönüşmesi. Yoğunlaşma buharlaşmanın tersidir. Yoğunlaşma evlerde birçok soruna yol açar. Pencerelerin iç yüzeyinde yoğunlaşma sonucunda açığa çıkıp biriken su ahşap çerçevelerin çürümesine, sıvaların bozulmasına ve sağlığa zararlı bir ortamın oluşmasına neden olur.

Bütün gazlar yeterince sıkıştırılır ya da soğutulursa, yoğunlaşarak sıvı ya da katı hâle dönüşür. Yani, yeterli bir sıkıştırma ya da soğutmayla moleküllerin birbirine tutunabilecek kadar yaklaşmaları ve hızlarının azalması sağlanabilir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 13 Ocak 2019 02:17
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Şubat 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Yoğunlaşma Nedir, Yağış Oluşumu
Havadaki nemin yoğunlaşması ve yağış oluşabil­mesi, bağıl nemin % 100 e ulaşması ile olanaklıdır. Bunun için havanın yükselerek soğuması gerekir.

Oluşumuna Göre Yağış Çeşitleri
1. Yamaç Yağışları (Orografik Yağışlar):
Gezici hava kütlelerinin bir yamaç boyunca yükselip soğumasıyla oluşan yağışlardır.
2. Konveksiyonel Yağışlar (Yükselim): Isınan havanın yükselip soğumasıyla oluşan yağış türüdür. Sürekli yükselici hava hareketlerinin görüldüğü Ek­vatoral Bölgede yıl boyunca konveksiyonel yağış oluş­maktadır.
3. Cephe Yağışları (Depresyon - frontal yağış):
Farklı hava kütlelerini ayıran sınıra “Cephe” denir. Sıcak ve soğuk hava kütlelerinin karşılaşma alanlarında, sı­cak hava soğuk havanın üstünde cephe boyunca yük­selerek soğur ve yağış bırakır. Cephe yağışları en çok Orta Kuşakla görülür.
Alçalıcı hava hareketinin görüldüğü yerlerde yağış oluşmaz. Çünkü; alçalan hava ısınır, nem taşıma ka­pasitesi artar ve doyma noktasından uzaklaşarak havada nem açığı ortaya çıkar.

Yoğunlaşma Çeşitleri ve yoğunlaşma olayları
Sis
: Yeryüzüne yakın kesimlerde, havadaki nemin yoğunlaşarak havada asılı kalmış şeklidir.
Sisin en yoğun olduğu saatler sabah saatleridir. Öğleye doğru sıcaklığın artması yoğunlaşmayı engeller ve sis dağılır.
Çiy: Gece boyunca ısı kaybeden yeryüzü üze­rindeki cisimler de (bitki yaprakları vb.) soğur. Soğuk yüzeylere temas eden havanın içindeki subuharı, dam­lacıklar halinde yoğunlaşır. Bu damlacıklara çiy denir.
Kırağı: Bulutsuz geçen kış gecelerinde, aşırı so­ğuyan yeryüzünde ve cisimler üzerindeki çok küçük ve ince buz kristalleri şeklindeki yağış türüdür.
Kırç: Çok soğuyan yeryüzünde, havadaki aşırı so­ğumuş su damlacıklarının soğuk cisimlere çarparak buz haline geçmesidir.
Bulut: Havadaki nemin yükseklerde yoğunlaşarak asılı kalmış halidir.
Yağmur: Bulutu oluşturan su tanecikleri, havanın soğumasıyla birleşerek büyür, ağırlaşır ve su damlacık­ları halinde yere düşer.
Dolu: Ani soğumayla donan su damlalarıdır.
Kar: 0°C’ nin altındaki sıcaklıklarda, havadaki su­buharı kristaller halinde yoğunlaşarak yere düşer.
Yağışın Yeryüzünde Dağılışı

Yağışın En Fazla Olduğu Yerler (1000 mm. ve üstü):
1. Sürekli alçak basınç alanları: Sürekli yükselici hava hareketleri nedeniyle bol yağış alır.
Ekvator TAB
60° DAB
2. Güney ve Güneydoğu Asya: Yaz Musonları nede­niyle bol yağış alır.
3. Orta Kuşak karalarının batı kıyıları: Batı rüzgârları ve sıcak su akıntıları nedeniyle bol yağış alır.
En Az Yağış Alan Yerler:
1. Sürekli yüksek basınç alanları: Sürekli alçalıcı hava hareketleri nedeniyle yağış oluşumuna elve­rişsizdir.
30° DYB alanları: Sıcak çöller
Kutup TYB alanları: Soğuk çöller
2. Kıtaların iç kısımları: Denize uzaklık nedeniyle nemlilik ve yağış miktarı azdır.
3. Dağlarla çevrili çukur alanlar: Denize kapalılık nedeniyle az yağış alır.

Ayrıca:
Kıyılar genellikle iç bölgelerden fazla yağış alır.
Dağların denize paralel uzandığı kıyılar bol yağış alır.
iç bölgelerde dağlık alanlar çukur yerlerden fazla yağış alır.
Çok yüksek dağların dorukları az yağış alır.
Soğuk su akıntılarının etkilediği kıyılar az yağış alır.
Son düzenleyen Safi; 13 Ocak 2019 02:15
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Şubat 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  younlaşma.jpg
Gösterim: 4903
Boyut:  75.1 KB

Ad:  younlaşma1.jpg
Gösterim: 4774
Boyut:  76.3 KB

Benzer Konular

11 Şubat 2016 / Misafir Cevaplanmış
16 Ağustos 2010 / EL-DESIGN Cevaplanmış
1 Aralık 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
2 Ekim 2015 / Misafir Cevaplanmış
4 Ocak 2012 / Misafir Soru-Cevap