Arama

Haydar Dümen

Güncelleme: 8 Aralık 2015 Gösterim: 8.365 Cevap: 2
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
28 Nisan 2011       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Haydar Dümen, (d. 1931, Uşak) Ünlü Türk psikiyatrist ve seksoloji uzmanı.

Hayatı
Uşak'ın İkisaray köyünde doğmuştur. Lise'den 1948 yılında mezun olan Dümen, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1955 yılında mezun olmuş, üroloji ve Psikiyatri alanlarında uzmanlığını ise 1998'de tamamlayarak üro-psikiyatri uzmanı olmuştur.

Popüler Kültürde Haydar Dümen
Türkiye'nin Güzin Abla'dan sonra en tanınmış dert dinleyen gazete köşe yazarıdır. Özellikle cinsel yaşam konusundaki problemleri değişik bir mizah anlayışı ile kaleme alarak cevapladığından takip eden okuyucu kitlesi oldukça kabarıktır. 29 Mart 2010'da İstanbul Cihangir’deki bürosu, silahlı bir saldırgan tarafından basılmış ancak, Dümen tutukluk yapan silah sayesinde kurtulmuştur.
    • Yayınları
      • Best of Haydar Dümen- 2010: Gülerek Öğrenelim
      • Soğumayan Ölüler
      • Nazik Adında Bir Kadın
      • Sağlık Ve Beslenme
      • Ölmüş Bir Hasta İle Söyleşi Ya Da Hekimler Üstüne
      • Otuz Günde Oldu Bitti
      • Cinsel Yaşam–1
      • Cinsel Yaşam–2
      • Cinsel Kültür
      • Cinsel Sorunlarınız
      • Cinsel Dünyamız
      • Evlilik
      • Gebelikten Korunma
      • Soğumayan Ölüler
      • Ölmüş Bir Hasta İle Söyleşi Ya Da Hekimler Üstüne
      • Otuz Günde Oldu Bitti (Sexodrama)
      • Gözlerinin Karası
      • Merhaba Yurttaş
      • Anahtar Kilide Uymadı(Tiyatro Oyunu)
      • Cennet Şeytana Kaldı(Tiyatro Oyunu)
      • Üç Ressam
      • Sağlık Ve Yaşam
      • Çocuğun Cinsel Eğitimi

Son düzenleyen Jumong; 8 Aralık 2015 10:02
Biyografi Konusu: Haydar Dümen nereli hayatı kimdir.
🌘 🚀
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
26 Mart 2013       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
82 yaşında, başım ve yürüyüşüm dik, merdivenleri koşarak çıkan, kilom ile boyum arasındaki farkımı boyumdan yana bir iki sayı fazla tutarak hâlâ baston falan kullanmayan, ağzımdaki tüm dişlerim kendimin olan bir organik yapıya sahibim. Tansiyon, kolesterol, kalp ve öteki sistemlerimle ilgili bir hastalığım yok. Pardon, ne dediniz? … Evet, kulaklarımda biraz tembellik başladı.

Sponsorlu Bağlantılar
Yaşımı gururla söylemem herkese bir mesaj vermek içindir. Toplumda ün yapmış, tanınmış insanların yaşam biçimlerinin her yönüyle başkalarına örnek olmaları gerekir. Bu örnek olma, sosyal eğitim ve etik değerler için de zorunludur. Bu yüzden model olma örneğiyle kendimi sorumlu gördüğümden, sağlığımı, dinçliğimi ve durmadan üreterek beyinsel faaliyetlerimi daha da geliştirerek her gün saatlerce yazabilmemin nedenlerini açıklayabilmek içindi. Bunların dışında sigara içmem, ufak çay bardağının yarısı kadar içkiyle adeta uçarım, masa ve içki sohbetlerine alışamadığımı köy kökenli olmamla yorumluyorum. Kısaca kentsel yaşamın burjuva basamaklarının ilklerinde pinekleyip kaldım.

Köyümüzde ilkokul yoktu, başka bir köyde, başka bir ailenin yanında ilkokula başladım. Çok aile özlemi çekerdim. Bu dayanılmaz özlemi, evin benim yanımdaki kızına âşık olarak gidermiş oldum. Ortaokul ve lise 2. sınıf bitene kadar Uşak’ta okudum. Elektrikle hâlâ tanışmamıştım, derslerime gaz lambasının ışığıyla çalışıyordum.

Lise son sınıfı fen şubesi olduğu için Afyon’da okudum. Uşak’ta lise 2. sınıfında köyleri ve beldeleri dahil okuyan 22 kişiydik. Sınıfta ve bütünlemeye kalmadım, genellikle sınıfın önde gelen başarılı öğrencilerindendim.
1948 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girdim. 1958 yılında nöroloji ve psikiyatri dallarında uzmanlık diplomamı aldım. Kısacası tıp fakültesine girdiğimden bugüne 64 yıldır tıp kazanında kaynıyorum. Bir odunu 64 yıl kaynatsanız ya erir ya kristal olur. Ben erimediğime göre…

1965 yılında Taksim İlkyardım şimdiki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 1980 yılına kadar şef olarak çalıştım. O tarihte Cumhuriyet Gazetesi’nde “Akıl Hastalarının Teşhiri Doğru Değildir” makalemden dolayı Samsun’a sürgün olarak tayin edildim. Aynı gün isteyerek emeklilik dilekçemi verdim. Böylece en verimli yaşımda devlet hizmetim sona erdi. Zaten kitaplarım da piyasada halkımızın bilinçlenmesinde ve yüreklenmelerinde bir yer edinmiştim. O tarihlerde 25 yıl muayenehane açmadım. Anadol marka arabam bana yettiği ve başka bir model düşünmediğim için kitaplarımdan gelen parayla yetindim. Böylece de doğru oldu. Muayenehane, hastane, ev ve de eş dost, arkadaşlarla ilgili aile toplantıları, arada da felekten gün çalmalar akıntısı ve zorunluluklarına katılmadığım için bütün enerjimi çalışmaya ve özellikle yazmaya harcadım.

Çok hareketliyimdir, adeta bir hiperaktifim. Yerimde duramam, olabildiğince az yerim. Çok zor uyur, yataktan zor kalkarım. Bir kere de kalktım mı uzanmak aklıma bile gelmez.

Halen 23 kitabım var. 2000’in üzerinde ürettiğim özlü söz, yani aforizmalarımla dünyada rekor kırmış durumdayım. 150 özgün fıkra, mütevazı sayıda ama okuyunca ya da dinleyince “vovvv” dedirtecek 30 şiirim var. Geçmiş yıllarımda sömürücü ve kandırmaya yönelik olmayan çapkınlıklarımı “Ne güzelmiş” diye yorumluyorum. Şimdi “Neden biraz daha fazla yapmadım” diye iç geçiriyorum. Bugün o güzel çiçek bahçelerine bakarken, uçan umut kuşunun ardından bakar gibiyim. Hızımı yazmaktan alıyorum.

Tam bir karga tutkunu, karga âşığıyımdır, halen evde 6 tane özgürce uçuşuyorlar. Ortaokul 1. sınıfından bu yana hep kargalarım olmuştur. Çok zeki bir o kadar da hain hayvanlardır. Akıl almaz bir karga eğiticisiyim. Hayata bağlanma ve mutluluklarımın arasında ilk sırada yer alırlar. Evliyim. Genç bir eşim var. Genç dediysek de aramızda 32 yıllık bir yaş farkı var. O da dört yıl önce girdiği Bilgi Üniversitesi Gazetecilik-Televizyonculuk ve Psikoloji alanlarında iki fakültenin son sınıfında. Bu yıl diplomasını alıyor.

Benim bayrağımı taşıyarak biraz daha ileri götürecekmiş. Bence de uygundur. Ancak keşke bu bayrağı alacak olan sizlerden en az 100 kişi daha çıksaydı… Böylece 50 yıl sonra ülkemizin kadın-erkek ilişkileri, evlilikteki mutlulukları, çağdaşlık konularında daha çok bilgilendirilselerdi de çağdaş bir toplum kurularak, kadına şiddet, kandırmalar, cinayetler, ikinci sınıf insan olarak görmeler sona erseydi…

Peki, şimdi ne olacak? Hiç. Evrim kendi kurallarını işletirken, biz bu koşuda ortalama 200 yıllık bir gelişmeyle arkadan treni yakalamaya çalışacağız.

Hepinize kucak dolusu sevgiler.

Haydar Dümen

haydardumen.com.tr/



Son düzenleyen Jumong; 8 Aralık 2015 10:02
🌘 🚀
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
8 Aralık 2015       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Noooldu_cocuklar.jpg
Gösterim: 1039
Boyut:  87.7 KB
🌘 🚀

Benzer Konular

10 Aralık 2011 / nünü X-Sözlük
10 Şubat 2014 / nazlıcan Cevaplanmış
18 Nisan 2013 / saliha1978 Soru-Cevap
7 Haziran 2009 / Kral_Aslan Rüya Tabirleri