Arama

Kurallar neden vardır?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 20 Mart 2019 Gösterim: 30.880 Cevap: 3
cumbo çocuk - avatarı
cumbo çocuk
Ziyaretçi
9 Mayıs 2011       Mesaj #1
cumbo çocuk - avatarı
Ziyaretçi
Kurallar neden vardır?
EN İYİ CEVABI Misafir verdi
kurallar hayatımızı düzene sokan unsurlardandır.kurallar olmasa herkes kafasına göre davransa dünya da düzen olmazdı.fakat bazı kurallar gereksiz ve abartılıdır.örnek verecek olursak "neden kızlar erkeklere çıkma teklif edemez?" "neden hep kızlar küser?" "iş görüşmesine neden spor kıyafetle gidilmez?"....vs. bu yüzdende her kuralı olmasada bazılarını çiğnemek gerektiğini düşünüyorum.
Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen Safi; 20 Mart 2019 19:53
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Mayıs 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
kurallar hayatımızı düzene sokan unsurlardandır.kurallar olmasa herkes kafasına göre davransa dünya da düzen olmazdı.fakat bazı kurallar gereksiz ve abartılıdır.örnek verecek olursak "neden kızlar erkeklere çıkma teklif edemez?" "neden hep kızlar küser?" "iş görüşmesine neden spor kıyafetle gidilmez?"....vs. bu yüzdende her kuralı olmasada bazılarını çiğnemek gerektiğini düşünüyorum.
Sponsorlu Bağlantılar
derslerr - avatarı
derslerr
Ziyaretçi
16 Nisan 2012       Mesaj #3
derslerr - avatarı
Ziyaretçi

KURALLAR NEDEN VARDIR


Kural, davranışlarımıza yön veren, uyulması gereken ilkeker ve hayatımızı düzene sokan unsurlar olarak tanımlanıyor. Kurallar olmasa, herkes kafasına göre bir davranış sergilese dünya da yaşanılabilir bir düzenin tesis edilmesi herhalde mümkün olmazdı. mutlu, huzurlu ve düzenli bir hayat için kurallar olmalı ve şarttır da.

İnsanın var olduğu her anda tehlike vardır. Ve kurallar, bu tehlikelerin oluşmaması için caydırıcı bir güç aynı zamanda. Toplumsal düzeni sağlamanın da temel ögeleridir. O halde kurallardan korkmayalım, çünkü en kötü kural kuralsızlıktan daha iyidir.

Kural’la ilgili bu saptamayı yaptıktan sonra gelelim asıl konumuza.

Henüz güne başladığımız ilk dakikalardan itibaren önümüze çıkan kurallar yumağı oldukça büyük. Güncelliği sebebiyle ve bize iletilen sorulara da cevap olması bakımından, taşımacılıkta, trafikte, bankalarda, Belediye de ve PTT hizmeti veren yerlerde uyulması gereken kurallar ve beklentilere yer vererek bugünkü yazımızın konusunu siz değerli okuyucularımızla paylaşmak istiyorum.

OTOGARDAN-TRABZON’A
Hareket eden minibüs henüz yola çıkmıştı ki vardığımda, “hareket saati geçti, yeriniz başkasına satıldı” denilerek minibüse alınmadım. Bu uygulama ile aynı koltuğu iki kez satmış olmuyor musunuz? Dendiğinde; Kaptan “derdini yazıhaneye anlat” deyip bastı gaza... Sorun çözümsüz değil. Ne var ki? Öğretmen-öğrenci ilişkileri sebebiyle pes etmek zorunda kaldık. Demek ki kurala uymamışız.

BANKALAR-PTT-BELEDİYE
Bankalar çalışma saatlerini kapılarına asarak mudileri uyarıyor. İtirazımız yok. Ancak, Avrupanın birçok ülkesinde olduğu ve uygulandığı gibi, çalışanlar, öğrenciler, yolcular ve daha niceleri için haftanın son günü yani Cuma günü akşamları saat 21.00’e dek açık tutulamaz mı? Çünkü çalışan memurlar, işçiler, öğrenciler hafta içinde işleri nedeni ile bankalara uğrayamazlar. Haftada bir gün bankalar saat 21.00’e dek açık olursa onlarda işlerini rahat rahat görebilirler. Ya da birkaç banka aralarında anlaşıp bu işi nöbetleşerek de yapabilirler. Örneğin; eczanelerde olduğu gibi, yine belediye ve PTT kurumlarının da Cuma akşamları saat 21.00’e dek açık olmalarında yarar görmekteyim. İlgililere önemle duyurulur.

TRAFİKTE GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ
Niçin Trafik diyoruz. Çünkü Trafik kurallarına uymamanın bedeli ağır oluyor. Gelen zarar CAN ve MAL kaybı. Çoğu kez tanık oluyoruz. Ana yollarda gidiş-geliş yapan sürücüler, yol bizim hakkımız mantığı ile ne sağına ne soluna bakmadan gidenlerden tutun, yan yollardan, kavşaklardan ana yola çıkacaklara asla yol vermiyor. Trafik magandalarının kural kültürüne sahip olduğundan söz edebilir misiniz?

Yanılıp ta ana yola çıkan sürücülere basarlar kornayı ve tabiki küfürle beraber. Karşıdan karşıya geçmek isteyen yayalara, yaşlılara, kadınlara hatta okula giden çocuklara bile durup yol vermezler. Saygı göstermezler. Eğer yağmur yağıyorsa, su birikintisi de olmuşsa oradan daha hızlı geçerler. Bay, bayan, çocuk demeden herkesi ıslatırlar. Bu ne biçim şoförlük, ne biçim insanlık. Kurallara uyan toleranslı sürücülerin sayısı çok az. Ne diyelim? Allah akıl fikir versin de insanlık ve trafik kurallarını öğrensinler ve de uygulasınlar. Kim bunlar derseniz? Elbette ki içimizden birileri yada bizatihi kendimiz.

Sonuç: Tekrar edelim . En kötü kural, kuralsızlıktan iyidir. Lütfen kurallara uyalım.
Son düzenleyen Safi; 31 Mart 2019 23:00
şiçeyang - avatarı
şiçeyang
Ziyaretçi
16 Nisan 2012       Mesaj #4
şiçeyang - avatarı
Ziyaretçi

1- Görgü Kurallari


Görgü; bir toplumda var olan ve uyulması gereken saygı ve incelik kurallarıdır.
Toplum içinde olumlu ilişkiler kurabilmek için bazı kurallar vardır, bunlardan biri de
görgü kurallarıdır. Kişilerin birbirleriyle karşılaştıklarında nasıl davranmaları gerektiğini belirleyen kurallar, konuşma, giyinme, yeme-içme yöntemlerini, iş yerlerinde, bayramlarda ve düğünlerde nasıl davranılacağını belirler. Görgü kurallarını çiğneyen kişi “kaba, tuhaf, bilgisiz ve görgüsüz” diye nitelendirilir. Bu nitelendirmelerin hoş olmaması nedeniyle insanlar görgü kurallarına uyma zorunluluğu hissederler.
Görgü kuralları, içinde yaşanan toplumun hukuk, din ve ahlak kurallarından tamamen ayrı değildir. Öyle ki her toplumun hukuk ve ahlak kurallarıyla görgü kuralları arasında yakın bir ilişki vardır.
Görgü kurallarına uyma insanlar arasında yakınlaşma, anlayış, hoşgörü ve dayanışma duygusu yaratır. Bu duygular ise insanları, toplumsal bütünlük ve dayanışmaya götürür.

2-Toplumda Dikkat Edilmesi Gereken Görgü Kuralları


Belli bir toplumda yaşayan kişiler, karşılıklı ilişkileri kolaylaştırmak için zamanla
görgü kurallarını oluşturmuşlardır. Bu kurallar, toplumdaki gelişmişlik düzeyinin de
göstergesidir ve insanların kendilerine saygı duymaları ile ilişkilidir. Bu sayede insanlar, başkalarına ait olan mektubu okumaz, özel konuşmaları dinlemez, başkalarının odasına kapı çalmadan girmezler.

3-Giyinme Konusunda Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar


Giyinmek, insanları aşırı sıcak ve aşırı soğuktan korur. Temiz, özenli giyim, pek çok kişi tarafından takdir görür. Giyim sadece gereksinim değil, zevk işidir.
  • Giyimde dikkat edilmesi gereken kuralların bazılar şunlardır:
  • Kadın ve erkek kendisine uygun kıyafetleri seçmelidir.
  • Kıyafet seçerken kişinin yaşı, fiziki yapısı, cinsiyeti, mesleği gibi
  • hususlar göz önünde bulundurulmalıdır.
  • Giyilen elbise ile kullanılan aksesuarlar ve renk uyumu, dikkate
  • alınmalıdır.
  • Boyasız ayakkabı, ütüsüz ve sökük kıyafetler giyilmemelidir.
İş yerlerinde;sade giyinmeye özen göstermek, aşırıya kaçmadan kendine yakışanı
bulup giymek, kişisel bir tarz oluşturmak daha kişilikli bir giyim biçimidir.
Resmi toplantılarda koyu renk elbiseleri tercih etmek, toplantının yerini, zamanını ve özelliğini dikkate almak gerekir.

4-Karşılaşma, Selamlaşma, El Sıkışma Konularında Uyulması Gereken Kurallar


İnsanların birbirine selam vermeleri, insan ilişkileri açısından son derece önemlidir. Birbirini tanıyan insanlar, karşılaştıklarında birbirlerini selamlarlar. İş yerine, okula, arkadaş toplantısına gelenler kendilerinden önce gelenlere selam verirler.
Selamlaşmada günün saatine göre iyi dilekler belirtilir. Ayrıca, kişilerin ilgilerini, sevgilerini, saygılarını göstermeleri açısından selamlaşma güzel bir başlangıçtır.

5-Karşılaşma, selamlaşma ve el sıkışmada uyulması gereken kurallar


Selamlama sırasında abartılmış konuşma ve davranışlardan kaçınılmalıdır.
Toplantı veya davetlerde önce evin hanımı, sonra diğer kişiler selamlanmalıdır.
El sıkışmada, üst makamda bulunanların veya yaşlıların önce el uzatmaları gerekir.
Gerek ilk tanışma ve gerekse selamlaşmada bayan, elini uzatmadıkça erkeğin elini
uzatmaması gerekir.
Selamlaşma, baş eğilerek, el kaldırılarak, şapka çıkarılarak olduğu gibi sözle de olur.
“Günaydın”, “İyi akşamlar”, “İyi günler” gibi.
Selamlanan kişinin yanında bulananlar, selam vereni tanımasalar bile, selamlanan kişi ile birlikte selam almaları bir nezaket kuralıdır.

Sınıf Kuralları


Sınıf, günün önemli bir bölümünü birlikte geçiren insanları barındırır. Her tür birlikte yaşamın amaçlarına ulaşması, bu yaşam sürecinin düzenli olmasına bağlıdır. Düzeni sağlamanın yolu, eylemlerin kurallara bağlanmasıdır. Sınıftaki ilk günlerde sınıf kuralları öğrencilerin önerilerini alarak öğretmence veya öğretmen liderliğinde daha sonra belirlenirse, kuraldışı davranışa alışan öğrencilerin kurallara uyması güçleşir. Sınıf kuralları beklentileri iletmeli, okulun politikalarına uygun ve yazılı olmalı, kuralların mantığı açıklanmalıdır.
Son düzenleyen Safi; 31 Mart 2019 23:03

Benzer Konular

26 Ekim 2013 / Misafir Soru-Cevap
20 Haziran 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
19 Mart 2013 / Misafir Cevaplanmış
12 Mart 2015 / Ziyaretçi Cevaplanmış
14 Mart 2017 / Misafir Cevaplanmış