Arama

TUİK - Türkiye İstatistik Kurumu

Güncelleme: 3 Kasım 2013 Gösterim: 14.387 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
17 Haziran 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Türkiye İstatistik Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar
(TUİK)


Türkiye İstatistik Kurumu, kısaca TÜİK, Başbakanlık'a bağlı bir araştırma kurumudur. Merkezi Ankara 'da bulunur.

Enstitü ilk kez 1933 yılında İstatistik Genel Müdürlüğü olarak göreve başladı. 1962 yılında, 53 sayılı kanunla Devlet İstatistik Enstitüsü adını aldı.

18 Kasım 2005 tarihi itibarı ile "T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü"nün adı Türkiye İstatistik Kurumu olarak değiştirilmiştir. Türkiye genelinde 26 tane Bölge Müdürlüğü bulunmaktadır. İstanbul Bölge Müdürlüğü, Beşiktaş'ta Barbaros Bulvarındadır.

Devlet İstatistik Enstitüsü (kısaca DİE), Başbakanlığa bağlı bir kurum olan TÜİK'in eski adı idi . Genel Nüfus sayımı, Genel Tarım Sayımı, Genel Sanayi veya İşyerleri Sayımı, Milli gelir tahminleri, Tüketici Fiyatlari Endeksi ve Üretici Fiyatları Endeksi ve Enflasyon hesabı kurumun temel görevleri arasındadır. Adı 2005 yılında çıkan bir kanunla Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) olarak değiştirilmiştir.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun çok sayıdaki istatistik çalışmalarının en önemlisi genel nüfus sayımı'dır. 1927 yılından itibaren genellikle 5 yıllık aralarla yapılmıştır. 2007 yılından sonra ise Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, ADNKS, uygulamasının başlamasıyla birlikte sayım sonuçları yıllık olarak açıklanmaya başlamıştır.


Ad:  Tüik.jpg
Gösterim: 1448
Boyut:  76.1 KB


Vikipedi

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Kasım 2013       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Resmi İstatistik Programını hazırlamak.
Program ile belirlenen istatistiksel faaliyetlerin yürütülmesini organize etmek ve uygulanmasını sağlamak.
Sponsorlu Bağlantılar
Resmî istatistiklerin üretimi sırasında kullanılacak istatistiksel yöntemleri, tanımları, sınıflamaları ve standartları, ulusal ve uluslararası normlara uygun olarak belirlemek.
Ülkenin ekonomi, sosyal konular, demografi, kültür, çevre, bilim ve teknoloji alanları ile gerekli görülen diğer alanlardaki istatistiklerini derlemek, değerlendirmek, analiz etmek ve yayımlamak.
Resmî istatistik sonuçlarının bilimsel ve teknik açıklamalarını yapmak.
İstatistik alanındaki bilimsel araştırma teknikleri ile istatistiksel yöntem ve bilgi teknolojilerine ilişkin gelişmeleri takip etmek ve bunların uygulanması için gerekli önlemleri almak.
İstatistik alanındaki ulusal ve uluslararası öncelikleri dikkate alarak istatistiksel veri ihtiyacı duyulan alanları ve veri derleme yöntemlerini ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği ile belirlemek.
Programın kurum ve kuruluşlara verdiği resmî istatistik görevlerinin yerine getirilmesini izlemek, bu kurumlarca üretilen istatistiklerin uluslararası standartlara uygunluğunu incelemek, kalite kontrolünü yapmak ve bu konularda teknik destek ve koordinasyonu sağlamak.
Kalkınma planları, programlar, ilgili mevzuat ve benimsediği temel ilkeler çerçevesinde, Kurumun orta ve uzun vadeli strateji ve politikalarını belirlemek; Kurumun stratejik planlarına, yıllık amaç ve hedeflerine bağlı olarak teşkilât yapısını, hizmet kalite standartlarını, yönetim hizmet ve süreçlerini sürekli geliştirici tedbirler almak.
Programın uygulanmasına ilişkin Yıllık İzleme Raporlarını hazırlamak.
İstatistiksel bilgilerin saklanmasını, kullanıcıya sunulmasını, bu alanlara ilişkin sistemlerin geliştirilmesini ve bu amaçla ulusal ve uluslararası bir bilgi ağı ve bilgi akış sisteminin oluşturulmasını koordine etmek.
Ulusal kayıt sistemlerinin oluşturulmasında standartları tanımlamak, uygulamak ve kurumlararası koordinasyon ile uygulanmasını sağlamak.
Uluslararası düzeyde karşılaştırmalar yapmak amacıyla diğer ülkelere veya ülke gruplarına ait göstergeleri takip etmek, değerlendirmek ve gerekli durumlarda yayımlamak.
İhtiyaç duyulan alanlarda veri üretilmesi, teknik kapasitenin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi amacıyla, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde araştırma ve teknik yardım projeleri hazırlamak, geliştirmek ve yürütmek.

Benzer Konular

15 Kasım 2014 / ahmet950 Soru-Cevap
27 Kasım 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
18 Nisan 2012 / Misafir Soru-Cevap
22 Şubat 2013 / mikseryx Soru-Cevap