Arama

Keşiş Külahı (Epimedium)

Güncelleme: 9 Aralık 2013 Gösterim: 16.151 Cevap: 1
melekay42 - avatarı
melekay42
Ziyaretçi
22 Eylül 2011       Mesaj #1
melekay42 - avatarı
Ziyaretçi
Genel Özellikleri
Çok yıllık, rizomlu, otsu yapıda, ince gövdeli ve çiçekli bir bitkidir. Çiçekleri beyaz,
Sponsorlu Bağlantılar
turuncu, kırmızı, pembe ve mor renkli olabilir. Çiçekler dört yapraklıdır ve yaprakların ucu hafif dişli görünümdedir. Mayıs- haziran aylarında çiçek açar.

351px Illustration Epimedium alpinum0

Ekolojik İstekleri

1. İklim İsteği

Ülkemizde Karadeniz ve Marmara Bölgelerinde yetişmektedir. Dayanıklı bir bitki olduğundan kış boyunca yaprakları dökülmez. Bu bitki kısmi olarak gölgeli alanları tercih etmektedir. Kurak iklim şartlarına dayanıklılığı az olan bir bitkidir.
2. Toprak İsteği
Bu bitki genellikle her türlü toprakta rahatlıkla yetiştirilebilir. Fakat bitki besin elementlerince zengin, humuslu, gevşek yapılı ve nemli topraklarda yapılan yetiştiricilikten daha iyi sonuçlar alınmaktadır.

Yetiştirme Tekniği

Epimedium bitkisi tohumla üretilir. Ekimden önce tohumlara 2–6 hafta 4ºC’de katlama işlemi uygulanmalıdır. Sonbaharda ekim yastıkları hazırlanır. İlkbahar veya sonbaharda tohum ekimi yapılabilir. Ekim yapıldıktan sonra tohumların üzeri 1 cm kalınlığında harç tabakası ile kapatılmalı ve sulanmalıdır.

Bakım İşlemleri

Yetiştiricilik koşulları bakımından fazla bakım istemeyen bir bitkidir. Mildiyö ve yaprak leke hastalıkları ile yaprak bitlerine karşı mücadele edilmesi gerekir.

Peyzajda Kullanımı

Bu bitki kaya bahçelerinde, bahçe kenarlarında ve yürüyüş yollarının kenarlarında
kullanılmaktadır.

Önemli türleri şunlardır:

  • Epimedium grandiflorum
  • Epimedium rubrum
  • Epimedium pinnatum
  • Epimedium alpinum
  • Epimedium acuminatum
  • Epimedium ogisui
Japonya'da yüzyıllar boyunca bahçe bitkileri gibi son derece popüler, Epimedium sadece Batı'da dikkat toplamak için başlıyor. Onlar kendi hardiness biraz farklı olsa da, tüm gibi yeni gelişmekte olan yaprakları için bazı sığınak, nemli, serbest drenaj, humus bakımından zengin toprak ve gölgelerin serinliğinde temelde benzer koşullar gerektiren, aslında orman katta sakinleri, ve. Bazıları sık sık, daha sağlam çeşitlerinin kuru gölge bitkisi olarak tavsiye ve sert yaprakları ve şişman iken rizomlar kesinlikle (ve çok daha açık, maruz kalan pozisyonlar, bazı durumlarda), onları bu koşullarda başarılı bir şekilde büyümesine izin verebilirsiniz ellerinden gelenin en iyisini değil. Ayrıca, kuruluk ve pozlama, birçok yeni ve daha hassas türler erken ölüm hemen hemen garanti altına alacaktır.
Uygun koşullar göz önüne alındığında en Epimedium sık sık, bronz, bakır ve ilkbaharda çiçek renkleri ve şekilleri büyük bir çeşitlilik ile birleştirerek kırmızılar renkli muhteşem yeni yaprakları ile güzel bir yer örtücü bitkiler oluşturacaktır. Yakışıklı ve yoğun büyüyen yaprakları ile yıl kadar mevcut kalır sonbaharda genellikle bazı formları, mor, kızıl ve kızıl dönüm ve diğerleri dökmeyen kalan bırakır. Kısa bir süre önce tüm çeşitleri ile ortaya çıkan yeni yapraklar Bununla birlikte, bitki örtüsü en iyi şekilde form ve renk tamamen kendi güzelliğini ortaya çıkarmak için, zemin seviyesinde kesilir. İdeal olarak, bir malç sonra gelen yeni büyüme donlarından korumak için uygulanabilir olmalıdır.


Alıntı

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
anievardamir - avatarı
anievardamir
Ziyaretçi
9 Aralık 2013       Mesaj #2
anievardamir - avatarı
Ziyaretçi
Azgın Teke Otu
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

73387d1240069876 137898469 ecb4b51a38
Asıl adı Keşişkülahı (Epimedum) olan bu bitki, barındırdığı ve ortaya çıkardığı sonuçlar itibarı ile halk arasında azgın teke otu adını almıştır.

Asıl adı Keşişkülahı (Epimedum) olan bu bitki, barındırdığı ve ortaya çıkardığı sonuçlar itibarı ile halk arasında azgın teke otu adını almıştır. Şimdiye kadar birçok bitkisel cinsel ürün, macun ve benzeri ilaçlar arasında en çok kullanılan bitki, cinsel istek arttırıcı, afrodizyak etkili ve cinsel dayanıklılığı güçlendiricidir. Günlük yaşantınızda hemen hemen her yerde görebileceğiniz bu bitki, aslında çok faydalı ve değerlidir.

Her iklimde yetişebilen ve özelliğini yitirmeyen, dayanıklılığı tek başına uzun yıllara dayanan bu bitkinin çeşitli renkleri bulunmaktadır ve 4 adet yaprağı vardır. Yaz, kış, ilkbahar, sonbahar demeden yaprakları sürekli canlı durabilen Keşişkülahı bitkisinin afrodizyak etkisi doktorlar tarafından da onaylanmış ve ilk Çin’de ortaya çıkışıyla beraber çok geniş bir kesim tarafından kullanıcılarına ulaşmıştır. Büyüme, sertleşme, cinsel isteksizlik gibi başlıca rahatsızlıklarda kullanılan ve doktorlar tarafından verilen kapsül ya da macun ilaçların da içerisinde yer alan Azgın Teke Otu, şimdiye kadar yapılan yorumlarda gerçekliğini ispatlamış ve bir çok kişi tarafından da merak edilen bir bitki olmuştur.

Keşişkülahı (Epimedum) bitkisi ülkemizde de yetişmekte olan bir bitkidir ve epimedum içerikli ürünler kalitesini ortaya her daim koymuştur. Bitkinin diğer özellikleri arasında vitamin, mineral ve enerji verme gibi özellikler bulunurken, denediğiniz anda değişimi fark edeceksiniz. Doğanın keşfedilen en mükemmel harikalarından biri olan Epimedum, cinsel yaşamınızı sağlıklı kılacak ve sizleri her zaman zevkten gülümsetecek.


Son düzenleyen _Yağmur_; 21 Aralık 2013 11:32 Sebep: içerik düzenlendi

Benzer Konular

9 Mart 2012 / elizsu44 Sağlıklı Yaşam
3 Nisan 2011 / _Yağmur_ Botanik
7 Kasım 2010 / Misafir Cevaplanmış
3 Nisan 2015 / Misafir Soru-Cevap
4 Eylül 2012 / buz perisi X-Sözlük