Arama

Yıldızlı Gece - Vincent van Gogh

Güncelleme: 26 Şubat 2017 Gösterim: 38.443 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
17 Şubat 2012       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

Yıldızlı Gece (Saint-Remy-de-Provence Üzerindeki Yıldızlı Gece)

MsXLabs.org
Yıldızlı Gece tablosu, gece göğünün şimdiye kadar yapılmış en ünlü resimlerinden biridir. Manzara, 1889 yılında, güney Fransa'da Vincent van Gogh tarafından resmedilmiştir. Yıldızlı Gece'nin burgaçlı tarzı, birçok kişiye gece göğünü canlı hale getirmek için yapılmış izlenimi verir. Van Gogh tablolarında sık sık gerçek ortamları resimlese de, sanat tarihçileri Yıldızlı Gece'de tam olarak hangi yıldız ve gezegenlerin betimlendiği konusunda aynı fikirde değiller. Yıldızlı Gece'nin tarzı, 19. yüzyılın sonlarında gözde bir boyama tarzı olan geç izlenimciliktir. Yıldızlı Gece'nin aslı, ABD'de, New York eyaletine bağlı New York şehrinde, Modern Sanatlar Müzesi'ndedir.
"Yıldızlı Gece" muhtemelen Van Gogh'un en ünlü resmidir. Hemen farkedilmesine yol açan özgün stili yüzünden bu resim pek çok şiire, romana, CD-ROM'a konu olmasının yanısıra Don McLean'in ünlü "Vincent" veya "Starry, Starry Night" şarkısına da ilham olmuştur. Yıldızlı Gece'nin şöhreti bir yana, işin ilginç tarafı Van Gogh'un bu resim hakkındaki kişisel görüşlerinin çok sınırlı olarak bilinmesidir. Bunun temel nedeni, bu resime yalnızca iki mektubunda değinmiş olmasıdır. Genelde kardeşine yazdığı mektuplarda bazı resimlerini oldukça detaylı olarak anlatmıştır. Ancak bu durum "Yıldızlı Gece" için geçerli değildir.
Sponsorlu Bağlantılar
Vincent "Yıldızlı Gece"yi Saint-Rémy'deki akıl hastanesinde yatarken ve sıkça gelen nöbetler yüzünden akıl sağlığının çok da düzenli olmadığı bir zamanda yapmıştı. Öte yandan Yıldızlı Gece'yi pek çok resminin aksine gerçeğine bakarak değil, yalnızca hayalgücünü kullanarak yapmıştı. Belki bu durum resmin aynı döneme ait diğerlerinden neden bu kadar farklı ve çok daha etkili olduğu konusunda bir açıklama olabilir.

Bazı kimseler bu resmi Vincent'ın yine çok ünlü ve aynı derecede çalkantılı olan bir diğer resmi "Buğday Tarlası ve Kargalar" ile kıyaslamışlardır. Bu iki resmin düzensiz stili ızdırap içindeki bir beynin yansıması mıdır? Yoksa Vincent'ın gece gökyüzünü hareketlendiren sarmallarının ardında başka bir şeyler mi gizlidir? Tüm bu sorular "Yıldızlı Gece"yi yalnızca Van Gogh'un en ünlü resmi yapmakla kalmayıp aynı zamanda anlamı ve önemi üzerine en çok kafa yorulan resmi yapmıştır.
Resimdeki onbir adet yıldız hakkında da bugüne kadar çeşitli spekülatif yorumlar yapılagelmiştir. Vincent'ın resmi yaptığı 1889 yılında artık eskiden olduğu kadar dindar olmadığını biliyoruz, ancak yine de bir ihtimal de olsa resme ilham veren Eski Ahit'teki Yusuf'un öyküsü olabilir:
'Bak, bir rüya daha gördüm' dedi, 'güneşin, ayın ve onbir yıldızın bana doğru eğildiklerini gördüm.' Tekvin 37:9
Altında yatan anlam veya getirilen yorumlar her ne olursa olsun, "Yıldızlı Gece" 19. yüzyılda yapılmış en önemli sanat eserlerinden birisidir.

Tablo bilgileri:

  • Sanatçı: Vincent van Gogh
  • Tarih: Saint-Rémy, Haziran, 1889
  • Tür: Tuval üzerine yağlıboya
  • Ebat: 73.0 x 92.0 cm
  • Yer: Modern Sanatlar Müzesi, New York, ABD
Ad:  yıldızlı gece.jpg
Gösterim: 5274
Boyut:  440.0 KB
Derlemedir

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 5 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 26 Şubat 2017 20:47
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
JESSİCA - avatarı
JESSİCA
Ziyaretçi
3 Aralık 2012       Mesaj #2
JESSİCA - avatarı
Ziyaretçi
Uzmanların, üstünde en çok kafa yordukları tablo, ressamın 1889 yılında yaptığı “Saint-Remy Üzerindeki Yıldızlı Gece” eseri… Paris yakınlarındaki Meudon Gözlemevi görevlilerinden astrofizikçi Jean-Pierre Luminet, uzun süredir bu tablonun güzergâhını çözmeye çalışıyor. Ona göre, tablo her şeyden önce sanatçının tüm yaratıcı özelliklerini yansıtıyor. Gökyüzündeki renk anaforları ve gezegenlerin çevresindeki halkacıklar, Van Gogh’un astronomi bilgisinin değil, dünya resmine katkılarının kanıtı…
Üstelik, resimdeki şiddet ve dalgalanmalar, sanatçının o tarihte içinde bulunduğu psikolojik durumu da yansıtıyordu. 1889 yılında, psikolojik sorunlar nedeniyle, Van Gogh Saint-Remy-de-Provence’deki hastaneye kaldırılmıştı. Çünkü, iki ay önce dostu Paul Gauguin ile büyük bir kavga etmiş, hatta onu öldürmeye çalışmıştı. Daha sonra, kendisine bir ceza olarak bir kulağını kesip, otoportresini yapmıştı. Kısacası, sanatçının o günkü psikolojik ortamından yola çıkarak, bu tablolarda astronomik kaygılar güttüğünü söylemek çok zor…
Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

16 Ağustos 2018 / Misafir Sanat ww
27 Mayıs 2007 / Misafir Sanat ww
26 Şubat 2017 / ADI LAZIM DEGİL Cevaplanmış
10 Nisan 2016 / volkankız Cevaplanmış
17 Şubat 2012 / Mira Sanat