Arama

Karagöz oyunu nasıl ortaya çıkmıştır?

Güncelleme: 21 Mart 2012 Gösterim: 4.648 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Mart 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar karagöz oyunu nasıl ortaya çıkmıştır ?
Sponsorlu Bağlantılar
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
21 Mart 2012       Mesaj #2
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Karagöz ve Hacivat taklide ve karşılıklı konuşmaya dayanan, iki boyutlu tasvirlerle bir perdede oynatılan gölge oyunudur. Karagöz oynatıcısına hayali, hayalbaz denir. Yardımcıları çırak, yardak, dayrezen, sandıkkar'dır. Oyunda konuşmaların değişmesi baş hareketleriyle yapılır.
Bu iki karakterin gerçekten yaşayıp yaşamadığı, yaşadıysa nerede nasıl yaşadığı kesin olarak bilinmemektedir. Anlatılanlar rivayete dayanır, zira gerçekten yaşamış olsalar bile büyük ihtimalle bahsedilen dönemde tarih kitaplarına girecek kadar önemli bulunmamışlardır.
Sponsorlu Bağlantılar
Rivayete göre Hacivat ve Karagöz, Orhan Gazi devrinde Bursa'da yaşamış cami yapımında çalışan iki işçidir. Kendileri çalışmadıkları gibi diğer işçilerin de çalışmasını engellemektedirler. Orhan Gazi'nin, "cami vaktinde bitmezse kelleni alırım" dediği cami mimarı, camiin vaktinde bitmemesine Karagöz ve Hacivat'ı şikayet eder. Bunun üzerine bu ikili başları kesilerek idam edilir. Karagöz ve Hacivat'ı çok seven ve ölümlerine çok üzülen Şeyh Küşteri, ölümlerinin ardından kuklalarını yaparak perde arkasından oynatmaya başlar. Bu sayede Hacivat ve Karagöz tanınır.

Kaynak: Karagöz ve Hacivat'ın hayatı hakkında bilgi verir misiniz?

Benzer Konular

31 Aralık 2011 / Misafir Soru-Cevap
22 Aralık 2014 / Misafir Cevaplanmış
24 Mart 2013 / Misafir Cevaplanmış
16 Ocak 2011 / Misafir Soru-Cevap
4 Kasım 2013 / ThrustKopan Edebiyat