Arama

Ninja Nedir? Ninja ve Ninjalık Tarihi Hakkında

Güncelleme: 5 Şubat 2013 Gösterim: 17.746 Cevap: 2
wolfmann - avatarı
wolfmann
VIP VIP Üye
19 Ekim 2012       Mesaj #1
wolfmann - avatarı
VIP VIP Üye
Ninja
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Ninja. Çoğunlukla efendilerinin huzurundan kovulmuş veya kendi istekleriyle ayrılmış samurayların zaman içinde sayıca az olmalarını bir avantaj haline dönüştürmek için oluşturdukları gizlilik temelli savaş sanatı ninjalık olarak tarihte yerini aldı. Bir ninjanın pek çok dövüş ve zihin tekniğine hakim olması gerekirdi. Bu nitelikler genellikle hasımları olarak muhattab aldıkları iyi eğitimli samurayları alt etmek için gerekliydi. Ninjaların bu teknikleri zaman içinde ayrı bir dövüş dalını oluşturdu ve Ninjutsu adını aldı. Zira gereken durumlarda bir çubuğu bile hasmı ağır yaralayabilecek hatta öldürebilecek şekilde kullanabilmeyi bilmek gerekiyordu.
Klasik katana ve yay gibi silahların yanı sıra diğer pek çok silaha karşı da büyük avantaj sağlayabilen silahlar geliştirmek ninjaların öncelikli işlerinden biriydi. Dövüşün yanı sıra bu silahlar ağaca tırmanmak, kazmak gibi gizlilik için gereken işlerin de yapılmasına da büyük ölçüde yardımcı olacak şekilde tasarlanmıştı.


ninja

2112745921 l

x 6918755f


NİNJALARIN TARİHİ-NİNJA NEDİR?
Bundan sekiz yüzyıl önceki bir dönemde , Japonya birçok bağımsız eyaletten oluşuyordu ve savaşlar devamlıydı , togakure ailesinin lideri savaşlarda çok büyük bir yenilgi ile mahvolmuştu. Dağlara sığındığında orada bir savaşçı rahip olan Kain Doshi ile karsılaştı. Iga bölgesinin dumanla kaplı tepelerinde uzun ve zor çalışmalar sonrasında yeni bir savaş sanatı öğrendi , vücudu ve ruhu kullanmanın daha farklı bir yolunu. Bu mistik öğreti ile görünmeden ve farkına varılmadan hareket etmeyi ve amacına ulaşmayı basardı.İste Togakure’nin gölge savaşçıları böyle doğdu.

( Togakure Ninjalarının Kökeni’nden alınma bir hikayeden çeviridir. ) Aslında bu gizli sanatın nasıl doğduğu konusunda tam güvenebileceğimiz bir kaynak yoktur , 1000 seneyi bulan Ninjutsu tarihinde gerçekler ile fanteziyi birbirinden ayırmak bazen çok zordur. Mistik hikayelerde bu sanatın ve Ninja’ların Tengu’dan (Tengular Japon mistisizminde korkunç, yari insan yari karga şeytanlardır ve doğa güçlerine hakim bazı özel yetenekleri vardır.) türediğini görebilirsiniz ama gelin biz tarihteki gerçekler üzerinde bu yolculuğumuzu sürdürelim.

1024 yılında Japonya’nın Kii bölgesinde ana kara Çin’den gelen (aslında kaçan) bazı komutanlar , savaşçılar ve din adamları Çin savaş taktikleri ile Tibet ve Hint öğretilerinden etkilenen Çin mistisizmini harmanlamışlardı. Bu Çinli rahip ve samanlar beyin ve vücut sezgilerinden yola çıkarak kainattaki düzene bir yorum getirmeye çalışmışlardı, sonraları Japon yamabushi (dağda yasayan savaşçı rahipler) leride bu anlayışı kabul etmişlerdir. İste Kain Doshi , Gamon Doshi ve Kasumikage Doshi adli bu Çin mistisizmi rahipleri ve onların müritleri ilk Ninja’larin hocaları olmuşlardır.
Bu inanış Ninja’ların ileriki zamanlarda mikkyo mezhebine üye Budistler olmalarına karsın devam etmiştir. Sonuçta Ninjutsu Çin ve yerli Japon elementlerin birleşmesi ile doğmuştur ve tarihteki birçok inanısın veya savaş sanatının aksine spesifik bir tarihte gerçekleşmemiştir. Baslarda bu sanat bir şeyi becerebilmenin yolu olarak çalışılmış, Ninjutsu ancak ileriki dönemlerde yüksek derecede sistematik bir savaş sanatına, casusluk ve bilgi alma, gölge kültürüne, ve dolayısıyla geleneksel Japon sosyal geleneği ve politikasına karsı bir reaksiyon haline dönüşmüştür,mesela Togakure ailesinin Ninjutsu ryu (izlenen yol, stil veya okul) su Daisuke Togakure’den üç nesil sonra tam seklini bulmuştur.
Geleneksel Ninjutsu ryu’larının çoğu Honshu adasının güneyindeki dağlarda doğmuştur, bunlara en önemli iki okul olan Iga-ryu ve Koga-ryu da dahildir.Togakure ryu gibi Iga bölgesinde faaliyet gösteren Iga ryu, Momochi, Hattori ve Fujibayashi klanlarının kontrolü altındaydı. Birçok küçük ve farklı Ninjutsu okullarda mevcuttu,mesela Koto-ryu kemik kırma sanatı Koppojutsu ileriki devirlerde Jujutsu ve karate’ye dönüşmüştür. Fudo-ryu ağırlıklı olarak Shuriken(çelikten fırlatma aletleri) çalışmasına önem verirken Gyokko-ryu Koshijutsu denilen sinir noktalarına saldırı tekniklerini uzmanlaştırmıştı. Togakure-ryu’sunun özel aleti Shuko(ele giyilen pençe seklinde bir gereç) idi, bu sayede ağaçlara ve duvarlara bir kedi gibi tırmanabiliyorlardı. Bu büyük klanların yanında Taira, Izumo, Toda, Kashihara, Abe, Mori ve Sakaue gibi ailelerde bu gizemli sanatların birleşip isimleştiği Ninjutsu’da aktiflerdi.
14. Yüzyıl Ninja’ların en güçlü olduğu dönemdi ve kendi varlıklarını ve Mikkyo tapınaklarını korumaktaydılar ama iç savaşların devamlı yaşandığı bu dönemde Ninja’ların farklı ve üstün özelliklerinden yararlanmak isteyen savaş lortlarına da hizmet vermeye başladılar.
Gelişmeler sonunda Ninja’lar gizli küçük köylerinden tüm Japonya’ya yayılmaya ve düşman savaş lordlarına suikastlar yapıp askeri güçlerine de zarar vermeye başladılar. Japonlar bu gölge adamlara hem saygı duymaya başladılar hem de onlardan korkmaya.
Ninja’ların en büyük ve en korkulan düşmanı ise şüphesiz güçlü general Nobunaga Oda idi, amacı Hıristiyan inanışını kullanarak Ninja mikkyo inanışını yok etmek ve mistisizmi Japonya’dan kaldırmaktı. 1579 yılında yapılan Tensho Iga no Ran savasında Samurai ordusuna Nobunaga’nın oğlu Katsuyori kumanda ediyordu. savaş ünlü Ninja lideri Sandayu Momochi’nin önderliğinde olan Iga Ninja’larının kolay zaferi ile noktalandı. Bu gelişme ile birlikte Nobunaga 1581 de Iga bölgesini kuşatma altına aldı ve bu sefer 1 e 10 asker üstünlüğü ile Ninja kalelerine saldırı emri verdi ve efsanevi Ninja’lar bu müthiş saldırı sonucunda çoluk çocuk da dahil olmak üzere katledildiler. Az sayıda Ninja bu saldırıdan kurtuldular ve artık eskisinden de daha gizli bir biçimde varlıklarını sürdürmeye çalıştılar.
İsin trajik komik yani ise Ninja’ların sonunun bu savaşla değil ardından gelen uzun süreli barış ortamı ile olmasıdır. Ninja’ların yardımı ile Shogun olan Ieyasu Japonya’ya huzur ortamı getirmişti ve artık Ninja’lar koruma gibi isler üstlenmeye ya da gizli polis gücü olmaya başlamışlardı, tabii ki bu hayatin monoton yapısı ve çok az ücret,bir zamanların gölge savaşçılarına ağır gelmiş, bazıları dağlara çıkıp efsaneleşirken çoğu özel yeteneklerini kaybetmiştir. Bilinen en son Ninja hizmeti 1853 yılında Commodore Perry’nin Kara gemilerine yapılan bilgi operasyonudur.
Günümüze kadar babadan oğula geçerek gelen bu sanat tekrar gün ışığına çıkmış ve artık tamamen bir hayatta kalma öğretisi olarak öğretilmeye başlanmıştır.




Son düzenleyen Efulim; 22 Ekim 2012 13:37 Sebep: Mesaj düzeni verildi.
ฬ๏lŦ๓@ภภ ®
wolfmann - avatarı
wolfmann
VIP VIP Üye
29 Kasım 2012       Mesaj #2
wolfmann - avatarı
VIP VIP Üye
ninjagaiden31280x800

Sponsorlu Bağlantılar
ฬ๏lŦ๓@ภภ ®
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
5 Şubat 2013       Mesaj #3
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Ninja Nedir ?

Japon gizli suikastçıları , yada ninjalar, sadece birer fantezi
karakter olmayıp Eski Japonya'da 6.yüzyıl sonları ve 7.yüzyıl
başlarından beri gerçekten var olan savaşçılardır. Bin yılın üzerinde
bilinmeyen, yüzleri olmayan, herkes tarafından 5 ana görev olan
casusluk, keşif, gizli mesajlar taşıma, sabotaj ve son olarak suikast
için kiralanabilen özel eğitimli kişilerdir.
Ninjaların uzak yerlere rahat seyahat edebilme,
kamuflaj, birden ortadan kaybolup aniden ortaya çıkmaları ve
çevrelerindeki herşeyi bir silah olarak kullanabilme yetenekleri onları
korkulan kişiler yapmıştır. Kendileri gibi ağır disiplinli ve zor bir
eğitimden geçen ve sıkı bir yönetim kodu ile yönetilen samuraylardan
farklı olarak Ninjalar görevlerini her ne şekilde olursa olsun
tamamlar, adil yada haince. Bir samuray için utanç verici bir duruma
düşmek, gurur kırıcı bir davranışta bulunmak çok ağırdır ve kabul
edilemez. Samuray böyle bir duruma düşmektense kendini öldürmeyi tercih
eder. Ninja ise düşmanını yenmek ya da görevini tamamlamak için her
türlü hile ve şikeye başvurduğu gibi kendisini küçük düşürücü
davranışlardan da kaçınmaz. Önemli olan görevin tamamlanmasıdır. Ninjutsu (ninja teknikleri) kanunları ninjaların
kendilerini başkalarına tanıtmalarını yasaklar. Ninjustu'yu sadece
kendi çıkarları ve ödülleri için kullanırlar. Eğer ninjutsu sırlarını
başkalarına açıklarlarsa kendi grup arkadaşları tarafından
öldürülürler.
Ninja Silahları
Ninjaların gizemi en çok silahlarında yatar. 1676
yılında yayınlanan bir kitapta ninjaların kullandıkları pek çok silah
ve teknik resmedilmiştir. Ninja tarafından kullanılan başlıca silah
samuraylarında kullandıkları kılıçlar, kısa kılıçlar, yay ve oklardır.
Ama bunların yanında sadece ninjaların kullandığı gözlenen silahlarda
vardır:
wcw

Pençeli
Silahlar: İki tür vardır: kedi pençöesi ve shuko, kaplan pençesi. Kedi
pençesi her parmaktan çıkan sivri metal parçalarına sahiptir. Daha çok
bayanlar tarafından kullanılan savunma amaçlı bir silahtır. Dövüş
dışında tırmanma amaçlı da kullanılabilmektedir. Ayaklar için olanları
da mevcuttur.
Orak Silahlar: Kısa saplı orak ya da kama ninja
operasyonlarında oldukça kullanışlı olabilir. Samuraylar dışında silah
taşımanın yasak olması nedeniyle ninjaların kılıç ya da shuriken'leri
saklamaları kolay olmayabilir ama kama bilinen bir çiftçi aleti olduğu
için ninjaların dikkat çekmeden taşıyabilecekleri bir silah olmaktadır.
Ucuna takılacak bir zincirle daha tehlikeli ve komplike bir silah
haline getirilebilir.
wsh
Shuriken: Fırlatma yıldızları. Pek çok çeşidi vardır.
Görünmezlik Silahları: Ortadan bir anda kaybolup bir anda ortaya
çıkmak ninjaların efsanevi özelliklerinden birisidir. Bu özelliğe bağlı
olarak metsuubushi, yada 'görüş kaldırma' teknikleri gelişmiştir.
Klandan klana, ninjadan ninjaya değişen bir reçeteye sahip tozlar
yapılarak bunlar yumurta yada ceviz, fındık kabukları içine konulurlar.
küçük bir patlatmayla, kişiyi şok ederek, şaşırtarak ve kaşıntı
vererek, gözlerin yiyi görmediği bir anda ninja ortadan kaybolmaktadır.
wmud
Mudras:
gizemli bir başka ninja sanatı el işaretleri mudras olarak
adlandırılmaktadır. Bu el işaretleri şimdilerde pek çok ninja
filmlerinde karşılaşılabileceği gibi ninja eğitimlerinde bir öz
bileşendir.Ninja efsanelerinde yada mitolojilerde bu el işaretleri
genelde sihir için kullanılır. Aslında bu el işaretlerinin ninjalarla
çok az bir bağlantısı vardır. Ninja efsanelerinin bir parçası haline
rahiplerden geçmiş olma ihtimali vardır.

Ninja Tarihi

Bundan sekiz yüzyıl önceki bir dönemde, Japonya birçok bağımsız eyaletten oluşuyordu ve savaşlar devamlıydı. Togakure ailesinin lideri, savaşlarda çok büyük bir yenilgi ile mahvolmuştu. Dağlara sığındığında, orada bir savaşçı rahip olan Kain Doshi ile karşılaştı. İga bölgesinin dumanla kaplı tepelerinde uzun ve zor çalışmalar sonrasında yeni bir savaş sanatı öğrendi, vücudu ve ruhu kullanmanın daha farklı bir yolunu. Bu mistik öğreti ile görünmeden ve farkına varılmadan hareket etmeyi ve amacına ulaşmayı başardı.İşte Togakure'nin gölge savaşçıları böyle doğdu.

Aslında bu gizli sanatın nasıl doğduğu konusunda tam güvenebileceğimiz bir kaynak yoktur . 1000 seneyi bulan Ninjutsu tarihinde gerçekler ile fanteziyi birbirinden ayırmak bazen çok zordur. Mistik hikayelerde bu sanatın ve Ninja'ların, Tengu'dan (Tengular, Japon mistisizminde korkunç, yarı insan yarı karga şeytanlardır ve doğa güçlerine hakim bazı özel yetenekleri vardır) türediğini görebilirsiniz. Ama gelin, biz tarihteki gerçekler üzerinde bu yolculuğumuzu sürdürelim.

1024 yılında, Japonya'nın Kii bölgesinde, ana kara Çin'den gelen (aslında kaçan) bazı komutanlar, savaşçılar ve din adamları Çin savaş taktikleri ile Tibet ve Hint öğretilerinden etkilenen Çin mistisizmini harmanlamışlardı. Bu Çinli rahip ve şamanlar, beyin ve vücut sezgilerinden yola çıkarak, kainattaki düzene bir yorum getirmeye çalışmışlardı, sonraları Japon yamabushi'lerde (dağda yaşayan savaşçı rahipler) bu anlayışı kabul etmişlerdir. İşte Kain Doshi, Gamon Doshi ve Kasumikage Doshi adlı bu çin mistisizmi rahipleri ve onların müritleri, ilk Ninja'ların hocaları olmuşlardır. Bu inanış Ninja'ların ileriki zamanlarda mikkyo mezhebine üye Budistler olmalarına karşın devam etmiştir. Sonuçta Ninjutsu Çin ve yerli Japon elementlerin birleşmesi ile doğmuştur ve tarihteki birçok inanışın veya savaş sanatının aksine spesifik bir tarihte gerçekleşmemiştir. Başlarda bu sanat birşeyi becerebilmenin yolu olarak çalışılmış, Ninjutsu ancak ileriki dönemlerde yüksek derecede sistematik bir savaş sanatına, casusluk ve bilgi alma, gölge kültürüne, ve dolayısıyla geleneksel Japon sosyal geleneği ve politikasına karşı bir reaksiyon haline dönüşmüştür. Mesela Togakure ailesinin Ninjutsu ryu'su (izlenen yol, stil veya okul), Daisuke Togakure'den üç nesil sonra tam şeklini bulmuştur.

Geleneksel Ninjutsu ryu'larının çoğu, Honshu adasının güneyindeki dağlarda doğmuştur, bunlara en önemli iki okul olan, Iga-ryu ve Koga-ryu da dahildir.Togakure ryu gibi İga bölgesinde faaliyet gösteren Iga ryu, Momochi, Hattori ve Fujibayashi klanlarının kontrolü altındaydı. Birçok küçük ve farklı Ninjutsu okullarıda mevcuttu. Mesela Koto-ryu kemik kırma sanatı Koppojutsu, ileriki devirlerde Jujutsu ve karate'ye dönüşmüştür. Fudo-ryu, ağırlıklı olarak Shuriken (çelikten fırlatma aletleri) çalışmasına önem verirken; Gyokko-ryu, Koshijutsu denilen sinir noktalarına saldırı tekniklerini uzmanlaştırmıştı. Togakure-ryu'sunun özel aleti Shuko (ele giyilen pençe şeklinde bir metal) idi. Bu sayede ağaçlara ve duvarlara bir kedi gibi tırmanabiliyorlardı. Bu büyük klanların yanında Taira, Izumo, Toda, Kashihara, Abe, Mori ve Sakaue gibi ailelerde bu gizemli sanatların birleşip isimleştiği Ninjutsu'da aktiflerdi.

14. Yüzyıl, Ninja'ların en güçlü olduğu dönemdi ve kendi varlıklarını ve Mikkyo tapınaklarını korumaktaydılar. Ama iç savaşların devamlı yaşandığı bu dönemde, Ninja'ların farklı ve üstün özelliklerinden yararlanmak isteyen savaş lordlarına da hizmet vermeye başladılar. Gelişmeler sonunda Ninja'lar, küçük köylerinden tüm Japonya'ya yayılmaya ve düşman savaş lordlarına suikastlar yapıp, askeri güçlerine de zarar vermeye başladılar. Japonlar bu gölge adamlara hem saygı duymaya başladılar, hem de onlardan korkmaya.

Ninja'ların en büyük ve en korkulan düşmanı ise şüphesiz güçlü general Nobunaga Oda idi. Amacı Hıristiyan inanışını kullanarak, Ninja mikkyo inanışını yok etmek ve mistisizmi Japonya'dan kaldrmaktı. 1579 yılında yapılan Tensho Iga no Ran savaşında, Samurai ordusuna Nobunaga'nın oğlu Katsuyori kumanda ediyordu. Savaş ünlü Ninja lideri Sandayu Momochi'nin önderliğinde olan Iga Ninja'larının kolay zaferi ile noktalandı. Bu gelişme ile birlikte Nobunaga, 1581 de Iga bölgesini kuşatma altına aldı ve bu sefer 1 e 10 asker üstünlüğü ile Ninja kalelerine saldırı emri verdi ve efsanevi Ninja'lar bu müthiş saldırı sonucunda çoluk çocuk da dahil olmak üzere katledildiler. Az sayıda Ninja bu saldırıdan kurtuldular ve artık eskisinden de daha gizli bir biçimde varlıklarını sürdürmeye çalıştılar.

İşin trajikomik yanı ise, Ninja'ların sonunun bu savaşla değil ardından gelen uzun süreli barış ortamı ile olmasıdır. Ninja'ların yardımı ile Shogun olan Ieyasu, Japonya'ya huzur ortamı getirmişti ve artık Ninja'lar koruma gibi işler üstlenmeye, ya da gizli polis gücü olmaya başlamışlardı. Tabii ki bu hayatın monoton yapısı ve çok az ücret, bir zamanların gölge savaşçılarına ağır gelmiş, bazıları dağlara çıkıp efsaneleşirken, çoğu özel yeteneklerini kaybetmiştir. Bilinen en son Ninja hizmeti 1853 yılında Commodore Perry'nin Kara gemilerine yapılan bilgi operasyonudur.
Günümüze kadar babadan oğula geçerek gelen bu sanat, tekrar gün ışığına çıkmış ve artık tamamen bir hayatta kalma öğretisi olarak öğretilmeye başlanmıştır.

Derlemedir

Benzer Konular

8 Temmuz 2014 / Misafir Soru-Cevap
5 Ocak 2014 / B.L.A.C.K Hayali Karakterler
27 Kasım 2006 / KisukE UraharA Müzik ww
11 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap
15 Ağustos 2013 / Misafir Soru-Cevap