Arama

Sinir Nedir? Sinirlerin Yapısı ve Görevleri

Güncelleme: 7 Kasım 2012 Gösterim: 3.536 Cevap: 1
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
7 Kasım 2012       Mesaj #1
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sinir
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Sinir sisteminin merkezleri olan beyin, omurilik ve sinir düğümleriyle vücudun çeşitli bölgeleri ve organları arasında aracılık ederek bunların çalışmasına ve her türlü uyarımları merkezlere iletmeye yarayan beyaz kaytan biçimindeki organların genel adı.

Her biri birkaç sinir teli demetinin birleşmesinden oluşur. Sinir telleri, sinir hücrelerinin uzun uzantılarıdır (akson). Her sinir hücresinden bir akson çıkar; bozmaddeden yapılmış, akmaddeden bir kılıfla sarılmışlardır. Sempatik sinir sistemine ait sinir tellerindeyse akmadde yoktur. Hem merkez sinir sisteminden, hem de sempatik sinir sisteminden çıkan sinirler Schwan kılıfı adı verilen bir zarla kaplıdır. Sinirlerin bazıları duyuları, bazıları hareketleri, bazıları da her ikisini iletirler.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Efulim; 7 Kasım 2012 13:04
Sen sadece aynasin...
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
7 Kasım 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sinir
MsXLabs.Org
Sponsorlu Bağlantılar

sinir
  • Sinir doku uyartıları alma , iletme ve gerekli cevapları verme özelliği olan hücrelerden yapılmıştır.
  • Sinir hücrelerine nöron denir.Nöronlar vücudumuzun dışından ve içinden gelen uyarıları merkezi sinir sistemine taşır, orada oluşan cevapları tepkime organlarına getirir.
  • Bir sinir hücresi , çekirdek ve sitoplazmadan oluşan büyük bir hücre gövdesi ile hücre gövdesinden çıkan çok sayıda uzantılardan oluşur.
Nöron gövdesinde golgi aygıtı , mitokondri,nisill tanecikleri ve nörofibriller bulunur.Nisill tanecikleri granüllü endoplazmik retikuluma benzeyen taneciklerdir.Bu taneciklerin sayısı sinir dinlendiğinde artar.Nörofibriller dendrit,akson ve hücre gövdesinde bulunan uyartıların iletimini sağlayan ince iplikçiklerdir.

Hücre gövdesinden tek veya daha fazla sayıda çıkan kısa ve dallanmış uzantılara dendrit denir.Dendritler sinir hücresine gelen bilgiyi alır ve hücre gövdesine iletir.Nöron gövdesinden uzun ve tek bir uzantı çıkar.Buna akson denir.

•Aksonların üzerini ince bir zar örter.Ortasında ise yarı sıvı plazma bulunur.Beyin ve omurilikte bulunan nöronların aksonları miyelinlidir.Bu yapı uyarının daha hızlı taşınmasını sağlar.Otonom sinirler miyelinsizdir.

•Miyelin kılıfı nöron çeşidine göre kesintiye uğrayarak ranvier boğumu yapar.Ranvier boğumlarında miyelin yoktur.İmpulslar buradan atlamalı olarak geçtiğinden hızı artırır.

•Schwann kılıfı, schwann hücrelerinden oluşur.

•Sinir dokuda ayrıca görevleri sinir hücrelerine destek olmak, onları beslemek ve koruyucu kılıflarını oluşturmak olan yardımcı olan hücreler (glialar) bulunur.

•Sinir hücrelerine farklılaşma çok fazla olduğundan sentrozomları kaybolur.Bundan dolayı sinir hücreleri bölünerek çoğalamaz,yenilenemez Nöronların ömrü,bulunduğu canlının ömrü kadardır.

•Sinir telindeki uyartının elektriksel ve kimyasal olarak dalgalar şeklindeki yayılmasına ‘sinir impulsu’ denir.

•Nöronlarda taşınan bütün uyarıların yönü, hücre gövdesinden aksona doğrudur.Nöronlar uzantıları vasıtası ile bez hücrelerine ve kaslara bağlanır.

•İki sinir hücresi birbiri ile doğrudan bağlanmaz.Bir nöronun aksonu ile diğer nöronun dendritinin yada gövdesinin karşı karşıya geldikleri yere sinaps denir.Sinaps bir boşluktur.İmpulslar bir sinir hücresinden diğer sinir hücresine sinapstan geçerek iletilir.Nöronlar iletimi sağlayan nörotransmitter madde salgılar.

•Sinir hücreleri çalışırken çok fazla enerji harcarlar. Dinlenme halinde nöronların dış yüzü pozitif, iç yüzeyi negatif yüklüdür.Nöron uyarıldığında ise yükler yer değiştirir.İletim aktarıldığında ise yükler eski konumuna dönerler.Böylece yeni bir uyartının başlanması sağlanır.

•Embriyonik evrede ektoderm tabakasından meydana gelir.

Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

1 Mayıs 2016 / Misafir Tıp Bilimleri
28 Nisan 2016 / ener Biyoloji
5 Ocak 2016 / Efulim Biyoloji
23 Mart 2009 / ahmetseydi Biyoloji
12 Ekim 2018 / AndThe_BlackSky Biyoloji