Arama

Hannibal Barca (Hanibal, Anibal)

Güncelleme: 1 Ağustos 2016 Gösterim: 2.247 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
17 Şubat 2016       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

ANNİBAL ya da HANNİBAL

Ad:  hannibal barca1.jpg
Gösterim: 897
Boyut:  29.7 KB

Kartaca'lı general ve devlet adamı
Sponsorlu Bağlantılar
(İ.Ö. 247 - Bithynia 183)

Hamilkar Barkas'ın oğlu. Romalılar’dan nefret edecek biçimde yetiştirildi, çok genç yaşta babasıyla İspanya' ya gitti. 221 'de ordu tarafından şef ilan edildi, Hannon’un muhalefetine karşın Kartaca senatosu bu kararı onayladı.
Roma’yı yıkmaya kararlıydı. 221 'den 219'a kadar Ebro nun batısındaki toplulukları sindirdi, zengin bir gümüş bölgesi olan Castulo'dan bir prensesle evlenerek topraklarını genişletti.

Daha sonra Roma'nın müttefiki ve Marsilya'nın dostu olan Saguntum'a saldırarak (İ.Ö. 219) Roma ve Kartaca arasındaki antlaşmayı ihlal etti; bunun kaçınılmaz sonucu olarak ikinci Pön savaşı (İ.Ö. 218-201) başladı. Annibal kardeşi Hasdrubal'ı Ispanya'da bırakarak güçlü bir orduyla kara yolundan İtalya üzerine yürüdü. Pön ülkesinden yüz bin asker ve 37 fille yola çıktı, Pireneler'i ve Alpler'i aşarken, daha Romalılar ile karşılaşmadan ordunun yarısını kaybetti.

Ticino ve Trebbia'da Romaltlar'ı yendi (218), büyük güçlüklerle Apenin'i aştı (orada bir gözünü kaybetti), Trasimeno (217) ve Cannae (216) zaferlerini kazandı, ama Roma yeniden lejyonlar oluştururken Campania'da oyalandı (Capua eğlenceleri). 211 'de, Romalılar Capua'yı kuşatırken Annibal Roma'ya baskın yaparak onları şaşırtmak istedi; güçlüklerle dolu uzun bir dönemden sonra, Scipio’nun Afrika'ya çıkması üzerine Kartaca'ya çağrıldı (203) ve İtalya'yı terk etmek zorunda kaldı. Zama'da yenilgiye uğrayan (202) Annibal,Scipio1 nun barış önerilerini Kartaca'ya kabul ettirdi,kendisini suffes seçtirdi, ordunun ve halkın desteğiyle maliye ve ekonomiyi düzelterek ve Roma'ya karşı Doğu'da ittifaklar kurarak yönetimde reformlara girişti.
Siyasal düşmanları tarafından Roma’ya ihbar edilince kaçtı ve Suriye kralı Antiokhos III Megas'ın sarayına sığındı.

Yeniden sefere çıkmayı umarak Suriye kralını Romalılar’a karşı bir savaşa sürükledi. Barış görüşmeleri sırasında (İ.Ö, 188), Romalılar'ın isteklerine karşın kral, Annibal’in kaçmasına göz yumdu. Annibal Girit’e ve daha sonra, savaşa teşvik ettiği Bitnynia'lı Prusias'ın yanına gitti, sonuçta Romalılar Prusias'ı Annibal'i kendilerine teslim etmeye razı ettiler, o da Romalılar'ın eline düşmemek için kendini zehirledi. Annibal büyük bir generaldi. Roma’ya karşı bir güçbirliği oluşturmak için tüm Batı'yı kapsayan etkinliği, kurdurduğu haber alma servisleri, askeri harekâtı diplomatik açıdan hazırlayışı, ne Kadar ileri görüşlü olduğunu kanıtlar. Bildiği diller, aldığı yunan kültürü, Roma emperyalizmine karşı büyük bir inatla mücadele eden bir dehaya yaraşır düzeydeydi.

MsXLabs.org & Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 1 Ağustos 2016 15:26
Biyografi Konusu: Hannibal Barca (Hanibal, Anibal) nereli hayatı kimdir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
17 Şubat 2016       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  hannibal barca2.jpg
Gösterim: 548
Boyut:  38.3 KB

Annibal


Meşhur Kartacalı kumandan ve devlet adamı. Hannibal ismi ile de bilinir. Babası Hamilkar Barka, Sicilya’da Romalılarla savaştığı sırada M.Ö. 247’de Kartaca’da doğdu. Birinci Pön Savaşını kaybeden babası, onu Romalılardan nefret edecek biçimde yetiştirdi. Dokuz yaşındayken babası ile beraber İspanya’ya gitti. Çok genç yaşta general oldu. M.Ö. 221 yılında Kartaca ordusunun başına geçti. Annibal, küçüklükten beri almış olduğu Roma düşmanlığı ile Kartaca-Roma arasındaki husumeti alevlendirdi. İspanya’da fetihlere devam ederek Roma’ya bağlı tek yer olarak kalan Saguntum şehrini ele geçirdi. Böylece Roma ile aralarında uzun yıllar devam edecek olan İkinci Pön Savaşı başladı.
Sponsorlu Bağlantılar

Kardeşi Hasdrubal’ı İspanya’da bırakan Annibal, yüzbin asker ve 37 filden meydana gelen büyük bir orduyla Alp Dağlarını geçerek Kuzey İtalya taraflarına ulaştı. Romalıların gönderdiği Sikipon komutasındaki orduyu Ticinus’da, Sempronius komutasındaki orduyu Trebbia’da, Flaminius komutasındaki orduyu Trasimeno’da, dördüncüsü ve en mühimi olarak da Paulos Emilus komutasındaki orduyu da Cannes’de yendi. Annibal’ın bu başarısını çekemeyen Kartaca Senatosu, yardım göndermedi. Annibal, Roma topraklarında tam 14 sene kaldı. Romalılar bu zaman zarfında yıpratma savaşı yaparak zayiat verdiriyorlardı. Annibal birçok başarılar elde etmesine rağmen Romaya direk hücum etmeye cesaret edemedi. Bu arada Romalılar, Annibal’ı Roma topraklarından uzaklaştırmak için önce İspanya’ya asker göndererek Kartacalılardan geri aldılar. Sonra, Annibal’ın İspanya’ya gitmesinden faydalanarak Kartaca’ya asker çıkardılar. Bu durumda sıkışan Kartacalılar, Annibal’ı geri çağırdılar. Annibal geri döndü. Zama mevkiinde Romalılarla yapılan savaşı kaybetti. M.Ö. 202 yılında barış yapıldı.

Annibal bundan sonra bütün gücüyle Kartaca’yı kalkındırmaya çalıştı. Ancak Kartacalıların kuvvetlenmesini istemeyen Romalılar, Kartacalılardan Annibal’ın kendilerine teslim edilmesini istediler. Bu durum karşısında Annibal, Suriye’deki Tir şehrine kaçtı. Dostu olan Suriye Kralı Üçüncü Antiyohus’tan yardım istedi. Fakat umduğunu bulamayınca Girit’e, oradan da Bitinya Kralı Prusius’a iltica etti. Romalıların tazyiki üzerine Prusius’un kendisini Romalılara teslim edeceğini anlayan Annibal, yanında taşıdığı zehri içerek intihar etti. Mezarının Gebze yakınlarında olduğu kabul edilmektedir.

kaynak: Rehber Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 1 Ağustos 2016 15:26
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
15 Mayıs 2016       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Hannibal'in babası, Hamilkar Barkas, Birinci Pön Savaşı'nda Kartaca'ya komutanlık etmişti. Babasının ölümünden ve eniştesi Hasdrubal'ın katlinden sonra Hannibal (MÖ 247-183) Kartacalıların başkomutanı oldu. MÖ 218'de, ordusuyla ve ünlü savaş filleriyle Alp Dağları'nı aştı. Hannibal, MÖ 216'da Cannae Çarpışması'nda kazandığı en büyük zaferi de dahil olmak üzere Romalılarla pek çok kez çarpışmıştı. Hannibal, MÖ 211'de Roma'ya kadar ilerledi, ama MÖ 206'ya gelindiğinde İtalya ve İspanya'dan zorla çıkarılmıştı. MÖ 202'de Zama Çarpışması'nda Scipio'ya yenildi.

Resim kitabımdan telefonum ile çekilmiştir.
Ad:  barka1.jpg
Gösterim: 620
Boyut:  53.9 KB

Kaynak: NTV Yayınları
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 1 Ağustos 2016 14:57
🌘 🚀

Benzer Konular

11 Ekim 2015 / asla_asla_deme Asker ww
26 Haziran 2011 / Jumong Hayali Karakterler
26 Kasım 2009 / Alvarez Ocean Asker ww
13 Nisan 2011 / ener Edebiyat ww