Arama

Katgüt Nedir?

Güncelleme: 19 Aralık 2016 Gösterim: 2.535 Cevap: 4
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
19 Aralık 2016       Mesaj #1
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  katgüt.jpg
Gösterim: 2236
Boyut:  31.1 KB

Katgüt

, çeşitli hayvanların, özellikle de koyunların bağırsağından yapılan ve cerrahide damarların bağlanmasında, yaraların dikilmesinde, keman ve benzeri çalgıların tellerinde ve tenis raketleriyle ok yaylarının tellerinde kullanılan dayanıklı iplik. Eski Mısırlılar ve Babilliler, sonraları da Yunanlılar ve Romalılar aynı amaçla daha çok otçul hayvanların bağırsaklarından yararlanmışlardır. Katgüt teriminin İngilizce cat- gut (kedi bağırsağı) sözcüğünden geldiği sanılmakla birlikte kedi bağırsağından yararlanıldığına ilişkin bir kayıt bulunmamaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar
Katgüt yapımında önce koyunun bağırsakları yıkanır, şeritler halinde kesilir, mukoza ve dairesel kas dokusu kazınarak temizlenir. Şeritler alkali banyosunda birkaç saat bekletildikten sonra tezgâhların üzerine gerilir. Daha sonra malzeme tümüyle kurumadan alınır, uzunluğuna göre sınıflandırılır ve bükülerek değişik kalınlıklarda iplikler haline getirilir. Son olarak da düzleştirme ve parlatma işlemlerinden geçirilir.
Müzik aletlerinde kullanılan en nitelikli katgütler, İtalya’da yapılanlardır. Cerrahide kullanılan katgüt, birkaç saat süreyle, giderek artan oranlarda ısı uygulanarak mikroplardan arındırılır ve genellikle sıvıyla doyurma işleminden geçirilir.

Kaynak:Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
19 Aralık 2016       Mesaj #2
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Katgüt

: Adını eski Mısır Araplarının “Kit” adını verdikleri bir kemandan almıştır. Cerrahi bağırsak olarak adlandırılan bu absorbe olan doğal ürün, koyun bağırsağının mukoza altı gözenekli dokusundan veya sığırın seroz zarından elde edilir. Özel bir itina ile temizlenen ve yağı alınan bağ dokusu parçaları, istenilen kalınlığı verecek şekilde yeniden birleştirilir, bükülür ve kurutulur. Yüzyıllardan beri kullanılmasına rağmen, zayıf gerilme mukavemeti, biyolojik ortamda zayıf düğüm kararlılığı ve yüksek doku reaktivitesi yüzünden kullanımı giderek azalmaktadır. Normal olarak kullanılabildiği gibi, absorbsiyon süresinin uzatılması amacıyla gerekli krom tuzu solüsyonları ile muamele edilir. Bu nedenle cerrahide katgüt “Normal” ve “Krome” olmak üzere ikiye ayrılır (Moy ve diğ1992, Tatlıkazan 1991. Herrmann 1971, Anonim 1994a, 1995).

Sponsorlu Bağlantılar

Normal Katgüt

:İşlenmemiş olduğu için gerilme mukavemetini yalnızca 4-5 gün korur ve 2 hafta sonra yara emniyeti tamamen yok olur. Doku içindeki katgüt, vücut enzimleri tarafından hızla sindirilerek 70 gün içinde tamamen absorbe olur. Normal katgüt, deri altı yağlı dokuların ve hızlı iyileşen dokuların dikilmesinde kullanılır (Moy 1992, Tatlıkazan 1991. Herrmann 1971, Anonim 1994a, 1995, Anonim 1987).

Krome Katgüt

:Krome asit tuzları ile kromizasyon işlemi görmüş katgüt, geciken bir absorbsiyon zamanına sahip olmuştur ve düz katgüte göre doku reaksiyonunda bir azalma görülmüştür. Krome katgüt, mukavemetini 2-3 hafta korur ve absorbsiyonu zamanı 90 güne çıkar. Deri kapatıcının üst tabakalarında kullanılır (Moy 1992, Tatlıkazan 1991. Herrmann 1971, Anonim 1994a, 1995).

Kollojen Dikiş İpliği

: Sığırın fleksör kirişinden elde edilen doğal, absorbe edilebilen, bükümlü, multifilament bir malzemedir. Görünüş olarak cerrahi katgüte benzer. Düz veya kromik olabilir. Özellikle göz cerrahisinde bu dikiş malzemeleri asgari doku tepkisi yaratır. Absorbe edilme yeknesaklığına ve iyi düğüm atma yeteneğine sahiptir

Kaynak:uludag.edu.tr

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 19 Aralık 2016 22:20
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Aralık 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
KATGÜT
(fr. catgut; ing. catgut, kedi bağırsağı'ndan). Cerrahide damarların bağlanması ya da yaraların dikilmesi için kullanılan iplik, (ilk zamanlar kedi bağırsağı kullanılmaktaydı. Günümüzde katgütler yalnız koyun bağırsağından yapılır Dokularda tamamıyla soğurulma üstünlüğüne sahiptir. Bazı durumlarda uğurulmanın daha yavaş olması için katgüt özel bir hazırlık evresinden geçirilir [kromlu katgüt].)

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Aralık 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
katgüt
isim, tıp İngilizce cat +gut
  • Ameliyatlarda yaraları dikmek için kullanılan, bağırsaktan yapılmış iplik.
  • Koyun, kedi vb. barsağından hazırlanmış cinsine göre belli bir süre sonra rezorbe olan cerrahi dikiş ipliği.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Aralık 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
katgut ingilizcesi
  • catgut
SİLENTİUM EST AURUM