Arama

Ferforje Nedir?

Güncelleme: 15 Haziran 2016 Gösterim: 14.406 Cevap: 3
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
23 Kasım 2007       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
Asıl yazılışı Ferforgé olan kelime Fransızcadır. Ocakta çalışılarak döverek işlenmiş demir manasındadır. Bugün ferforje demirlik imalatını sıklıkla kullanılmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar
paslanmaz yapısı ve kolay montajı ve uzun ömrü ayrıca estetik dizayn seçenekleri ile tercih sebebi olmaktadır.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
6 Ocak 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Ferforje
TDK
Sponsorlu Bağlantılar

isim Fransızca fer forgé
1. Kapılara, pencerelere veya evlerin iç bölümlerine süsleme amacıyla yapılıp takılan dövme demir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
bastug58 - avatarı
bastug58
Ziyaretçi
16 Temmuz 2012       Mesaj #3
bastug58 - avatarı
Ziyaretçi
Ürün önce siyaha boyanır, sonra yaldızlı bakır renkli pahalı bir boyası var, eski bakır görüntüsünü vermek için o boyadan birkaç çay kaşığı küçük bir kaba dökerler ve küçük bir fırça ile hafif hafif rastgele rötuşlar yaparlar. Eskitme bir ürün ortaya çıkar.

Ferforje Nedir:
Kelime kökeni Fransızca' dır (Ferforgé). "Ocakta ateşin başında dövülerek işlenen demir" manasına gelmektedir.

Günümüzde "dövme demir" anlamında kullanılmaktadır. İlk kullanılmaya başlandığı yıllarda teknoloji bukadar gelişmiş olmadığı için demir ustaları kızgın ocaklarda ısıtıp tuc haline getirdikleri demirleri örs üzerine çekiç ile saatlerce hatta günlerce döverek şekil verirdi. Her usta kendi el işçiliğine, estetiğine göre çeşitli motifler sunardı.

ferforje 1024x610

12. yy da çeşitli bitki motifleri ve kılıç-kalkan gibi savaş aletleri üzerine işlenen çeşitli motiflerle Alman ve İtalyan demir ustaları ilk eserlerini vermiştir. Daha sonra İspanyollar ferforje ustalığını geliştirmiştir. Savaş malzemelerinin metalden yapılmaları bir yana üzerlerine ferforjeden birçok motif ve desenin uygulandığını görebilmekteyiz.

Ferforje hakkında, Osmanlı Devleti de bize fikir vermektedir. Demirin kızdırılıp çekiçle dövülmesi tekniği Osmanlılar' da da oldukça rağbet görmüştür. Büyük camii ve han kapılarının
işlenmiş demirdenyapıldığını, üzerine çeşitli süslemeler ve motifler işlendiğini görmekteyiz. Türbeler üzerine konan duvarüstü uygulamaları da halen ayaktadır. Yine bu mimvalde vazgeçilmez savaş malzemelerinden olan kılıç, kalkan gibi ürünleri de bu konunun alanına giren örneklerden sayabiliriz.

Günümüzde Ferforje Nedir ve Nasıl Üretilir:
Günümüzde Ferforje demirleri artık modern makinlarda, hazır kalıplar üzerine metalin eriyik halinde dökülmesi ve çeşitli preslerden geçirilmesi ile fabrika ortamlarında daha kısa sürede ve az zahmetle üretilmektedir. Her firma kendine özel ferforje motifleri kullanmaktadır. Ferforje Nedir diye merak eden kullanıcılarfirmalardan ve internet üzerinden daha geniş bilgi sahibi olmaktadır ve bu nedenle ferforjeye olan ilgi sürekli artmaktadır.
Ferforje Duvarüstü, Ferforje Kapı, Ferforje Küpeşte, Ferforje Merdiven Korkuluğu, Ferforje Balkon üretilen ve talep edilen başlıca ürünler arasındadır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Efulim; 19 Temmuz 2012 22:54 Sebep: Mesaj düzeni.
Avatarı yok
insomnia42
Yasaklı
15 Haziran 2016       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
images?qtbnANd9GcT6SShLRl0qbKj1Atr8BFWEsm2ynqj0JM5z3kyKARaJnNOVaTwB

Ferforje Nedir?

Ferforje Nedir?
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.