Arama

Drama Nedir?

Güncelleme: 12 Aralık 2007 Gösterim: 38.739 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Aralık 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Drama

Sponsorlu Bağlantılar
isim Latince
Dram.

*****

Drama - Sanat

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Drama oyuncular için yazılan bölümleri kapsayan edebi bir formdur. En kabul gören bir tanıma göre drama;
Bir sözcüğü, bir kavramı, bir davranışı, bir tümceyi, bir fikri ya da yaşantıyı veya bir olayı, tiyatro tekniklerinden yararlanarak oyun ya da oyunlar geliştirerek canlandırmaktır.
Yunancada anlamı hareket anlamına gelen “dran” eyleminden çekimlenmiştir. Çocuk psikolojisinde Drama ise Yaşamı, hayatı tanıtmak anlamına gelir.
Dramalar medyanın çeşitlilğinde candırılabilir; canlı performans, film veya televizyon için özel dramalar. “Closet dramas (tr:okunmak için yazılmış)” oyunlar gibi aynı formlarda (diyalogla, sahnelerle, sahne yönetimiyle) yazılır ama sahneye konulmasından çok okunması hedeflenir. Örnek olarak Seneca'nın oyunları, Byron'un Manfred'i ve Percy Bysshe Shelley'nin Prometheus Unbound'unu verebiliriz. Imaginary Conversations of Walter Savage Landor'da olduğu gibi bazı dramatik edebiyat eserleri hiçbir şekilde oyunların canlandırılmış şekillerine benzemiyebilir. Drama, baştan başa müzikal içinde diyalogların ve şarkıların olduğu operada veya müzikal ahenge sahip oyunlarda. örneğin Japon Noh Draması'nda olduğu gibi müzik ve dansla sık sık birleştirilir.
Dramanın Yapısı
Ünlü Rus yazarı ve edebiyat kuramcısı Belinski;
'Dramada uzun öykülerin olmaması ve her kelimenin mutlaka bir dramatik eylemde söylenmesi olağan üstü bir öneme sahiptir.'
diyor ve şöyle devam ediyor:
'Dramanın doğanın basit bir şekilde kopya edilişi biçiminde olmaması gerektiği gibi, çok güzel olsalar bile, birbirinden ayrı sahnelerin bir araya toplanmış hali de olmaması gerekmektedir. Drama her kişinin kendi amacı doğrultusunda ve yalnız kendisi için hareket ettiği ve de ister istemez, kendisinin dahi bilmediği nedenlerden dolayı, yapıtın genel dramatik eylemine uygum sağlıyabildiği bir dünya, yani kendine özgü ayrı dünyasını oluşturmalıdır. Fakat böyle birşey, dramanın ancak ve ancak belirli bir düşüncesinin içinde doğup geliştiği hayal ürününden rastgele kurgulanmadığı zaman meydana gelebilir...'
*****

Drama (Dırama) - Şehir
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ad:  Drama_map.png
Gösterim: 1969
Boyut:  9.1 KB
Drama Δράμα
Bölge: Makedonya (Yunanistan)
Drama (Yunanca:Δράμα), Yunanistan'da Doğu Makedonya bölgesinin en büyük şehri ve aynı adı taşıyan ilin (nomos) merkezidir. 2001 tarihiyle nüfüsu 55,632'dir. Tarihi Makedonlar tarafından kurulan şehir uzun süre Roma hakimiyetinde kalmış ardından Bizans'a bağlanmış kısa bir süre Bulgarların eline geçmiştir. Ardından bir süre yine Bizans hakimiyetinde kalmış, sonra Sırplar tarafından ele geçirilmiştir. 1371'de Osmanlı egemenliğine girmiş ve 551 yıl Osmalı egemenliğinde kalmıştır. Osmanlı döneminde şehire Anadolu'dan getirilen Türkler, Balkanlardaki bazı Pomak ve Arnavut toplulukları yerleştirilmiştir. 1912 Balkan Harbinde şehrin yunanlıların eline geçmesi sonucu burdaki Müslümanlar büyük acılar içinde bu şehri terketmiş ve Türkiye'ye gelmiştir.

*****

Drama (Dırama) - İl
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ad:  GreeceDrama.png
Gösterim: 1829
Boyut:  27.9 KB
Drama İli
Νομός Δράμας
Coğrafi bölge Doğu Makedonya ve Trakya
Başkent Drama
Nüfus 106,371 (2005)35.
Yüz ölçümü 3,468 km² 12th.
Nüfus Yoğunluğu 30.7/km²48.
Drama,Yunanistan'ın Doğu Makedonya ve Trakya coğrafi bölgesinde bir il.
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

2 Mart 2015 / Ziyaretçi Soru-Cevap