Arama

Bowling Nedir? Bowling

Güncelleme: 18 Haziran 2016 Gösterim: 109.056 Cevap: 6
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
13 Aralık 2005       Mesaj #1
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime

Bowling nedir?


Bowling nasıl oynanır?


Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs.org

bowling

Bowling temelde basit bir oyundur. Özel üretilmiş olan top hat üzerinde yuvarlanır ve lobutlara çarparak devirir. (10 adet lobut bulunur) Oyunun kolaylığı, milyonlarca insan tarafından binlerce yıldır oynanmasının ve populer kalmasının en önemli sebebidir.

Bowling topları ve lobutları M.Ö.5200 yılında ölmüş bir Mısır kralının mezarında bulunmuştur. Eski Polinezyalılar bugün ile aynı olan 60 feet uzunluğundaki hatlarda bowling oynarlardı. 4.yy'da Almanya'da bowling dini seremonilerin bir parçası idi.
Lobutları devirebilenler iyi karakterli olarak addediliyorlardı. Martin Luther de bir bowling oyuncusu idi.

İngiliz kralları Edward II ve Richard II, halk sporla çok zaman geçiriyor diyerek bowlingi yasaklamışlardı. Fakat Sir Francis Drake, İspanyol Armadası'na karşı savaşa gitmeden önce bowling oynamıştı.

Bowling Amerika'da kolonyal günlerden beri meşhur olmuştur.İngilizler açık hava bowlingini ithal ettiler,Alman göçmenler 9 lobutlu bowling'i tanıttılar, böylece tarihi oyun bügünün çağdaş 10 lobutlu bowling sporuna evrimleşti.

Oyun standartları üzerindeki karışıklıklar nedeniyle uzman bowling oyuncuları 19.yy'da bowling sporunun standart oyun kurallarına ihtiyacı olduğuna karar verdiler. Ve 1895 tarihinde Amerikan Bowling Kongresi'ni başlattılar. Bayanlar Uluslararası Bowling Kongresi 1916' da faaliyete geçmiştir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen ahmetseydi; 18 Haziran 2016 17:27 Sebep: kırık link.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
13 Aralık 2005       Mesaj #2
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Türkiye 2005 yılı Türkiye 1. Bowling liginde sporcu kıyafetleri aşağıdaki kuraldaki şekilde belirtilmiştir:

Sponsorlu Bağlantılar
140. Kılık - Kıyafet

Ligde oynayacak sporcuların kılık ve kıyafetleri şu şekilde olmalıdır:



Baylar: Kumaş pantolon, polo yaka t-shirt, bowling ayakkabısı

Bayanlar: Kumaş pantolon/şort/şort-etek/etek/bermuda; polo yaka t-shirt, bowling ayakkabısı Önemli Açıklamalar:

- Bu kuraldaki "kumaş pantolon" kavramı sadece takım elbise pantolonu tipini değil, kot-kadife-eşofman dışındaki keten, koton, mat lycra gibi pantolonları da içermektedir. Renk konusunda hiç bir sınırlama yoktur. Pantolonların kesim modelleri serbesttir. Arka ve ön ceplerde istenen model olabilir fakat bacaktan cepli pantolonlar giyilemez.

- T-shirt olarak "polo yaka" olarak tabir edilen modeller giyilecektir. Burada yaka düğmesi konusunda bir sınırlama yoktur. Önemli olan polo tipi yaka olmasıdır. Bayanlarda kolsuz polo yaka giyilebilir. Dekolte ön kesim yasaktır.

- T-shirtlerin pantolonların içine veya dışına giyilmesi sporcunun tercihindedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen ahmetseydi; 18 Haziran 2016 17:28 Sebep: kırık link
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
17 Nisan 2006       Mesaj #3
arwen - avatarı
Ziyaretçi
Bowlingin izleri en az 7000 yıl öncesine Mısır ' a kadar dayanıyor. Oyunun bu günkü biçimi 3 yada 4.Yüzyılda Almanya' da uygulanan dinsel bir törenden çıktı. Bu törende spor ve savunma amacıyla taşınan "Kegel" adlı sopalar,uzun bir yolun sonuna dizilir ve taş bir topla bu sopaları deviren kişinin günahlarından arınacağına inanırlardı.İki yüzyıl kadar sonra,dinsel anlamını yitiren oyun özellikle soyluların ve toprak sahiplerinin uğraştığı gözde bir eğlence haline geldi.
Zamanla çapı büyütülen top , 15.Yüzyıldan sonra öteki Avrupa ülkelerine de yayıldı . 16.Yüzyılda İskoçya' ya girdi ve buradan da İngiliz egemenliğindeki topraklara aktarıldı.

Dokuz pinli bowling Amerika' ya Felemenk göçleriyle girdi ve hızla yayıldı. Ama salgın bir kumar biçimini alınca bir çok eyalette yasaklandı.

18.Yüzyıl başlarında, yasaların yalnızca dokuz kukalı bowlingi kapsamasından yola çıkılarak 10.pin eklendi ve oyun yeniden
canlandırıldı.

1895'te kuralları ve malzemeleri standartlaştırmak amacıyla kurulan ve yalnızca erkek oyuncuları kapsayan Amerikan Bowling Kongresi 1901'de ilk ulusal şampiyonayı düzenledi. 1916 yılında kurulan Uluslararası Kadınlar Bowling Kongresi ertesi yıl ulusal turnuva düzenlemeye başladı.

1952 yılında otomatik kuka yerleştiricisinin bulunmasıyla , bowling köklü bir değişim geçirdi ve bowling salonlarının sayısı hızla arttı.
Son düzenleyen _Yağmur_; 5 Temmuz 2013 14:47 Sebep: kırık link
arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
30 Nisan 2006       Mesaj #4
arwen - avatarı
Ziyaretçi
Bir bowling oyununda her oyuncuya toplam 10 kere sıra gelir ve sırası gelen oyuncu iki atış yaparak tüm pinleri (10 adet) devirmeye çalışır. Her atışta elde edilen puanların toplamı bir sonrakine eklenir.
Oyuncu iki atış sonrasında tüm pinleri devirememiş ise sadece devirdiği pin sayısı kadar puan alır.
Tüm pinlerin ilk atışta devrilmesi ( W ) ile belirtilir ve buna “strike” denir. Strike yapan oyuncu pinlerin hepsini devirdiği için ikinci atışını yapmaz ve sıra tekrar gelene kadar hanesine puan yazılmaz.
Strike’dan sonraki 2 atışının toplam sonucuna 10 puan eklenir ve önceki puanı ile toplanarak boş bırakılan haneye yazılır. (bkz. aşağıdaki skor tablosundaki 5. ve 6. frame'ler.)
Oyuncu ikinci atışının sonunda tüm pinleri devirmiş ise (/) işareti ile gösterilir ve buna spare denir ve sıra tekrar kendine gelene kadar hanesine puan yazılmaz. Spare’den sonraki ilk atışında alınan puana 10 eklenerek önceki puanı ile toplanıp boş bırakılan haneye yazılır. (bkz. 3. ve 4. frame'ler)

İyi bir skor elde etmek için Strike veya Spare sonrasındaki atışlarda yüksek puan almak önemlidir. 10. oyunda Strike yapan oyuncu 2 atış, Spare yapan oyuncu 1 ekstra atış hakkı kazanır.
Son düzenleyen ahmetseydi; 18 Haziran 2016 17:29 Sebep: ifade kaldırıldı.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Eylül 2006       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Bowling - Genel Kurallar


Kural 1- Lig’ler, Turnuvalar, Şampiyonalar


Ligler, turnuvalar ve şampiyonalar, Federasyon kurallarına ve düzenlemelerine uygun olarak organizeedilir. Bu organizasyonlar, Federasyon tarafından onaylanmış ekipman kullanılan hatlar üzerinde yapılır.

Kural 2- Oyun Tanımı


Bir Amerikan on pin oyunu on frame’den oluşur. Bir sporcu strike yapmadıkça, ilk dokuz frame’in her biri için iki atış yapar. Onuncu frame’de, eğer bir strike veya spare olmuş ise üç atış yapar. Her frame düzenli bir sırada atış yapan sporcu(lar) tarafından tamamlanır.

Kural 3- Skorlama Şekli


Bir strike olmadığı durumlarda, sporcunun birinci atışında devrilen pin’lerin sayısı, o frame’in üst sağ köşesindeki küçük karenin yanına yazılır ve sporcunun ikinci atışındaki devrilen pin’lerin sayısı küçük kareye yazılır. Eğer, bir frame’in ikinci atışında kalan pin’ler devrilemez ise, skor tabelasına bir ( - ) yazılacaktır. Frame’deki iki atışın toplamı hemen kaydedilir.

Kural 4- Strike


Bir frame’in birinci atışında, 10 pin’lik tam set devrildiği zaman strike olur. Hangi frame’de yapılmış ise o frame’in üst sağ köşesindeki küçük kareye bir ( x ) yazılır. Bir strike’ın sayısı, 10’a ilaveten sonraki iki atışta devrilen pin’lerin sayısının toplamıdır.

Kural 5- Double


Birbirini izleyen iki strike bir double’dır. Birinci strike’ın sayısı, 20’ye ilaveten, ikinci strike’dan sonraki birinci atışta devrilen pin’lerin sayısının toplamıdır.

Kural 6- Triple(Üç’lü) veya turkey (Hindi)


Birbirini izleyen başarılı üç strike bir triple(üç’lü) veya turkey(hindi)’dir. Birinci strike’ın sayısı 30’dur. Maksimum skor olan 300’ü yapmak için, sporcu 12 strike yapmalıdır.

Kural 7- Spare


Birinci atıştan sonra kalan pin’lerin o frame’deki ikinci atışta devrilmesi ile spare yapılır. Frame’in üst sağ köşesindeki küçük kareye bir ( / ) yazılır. Spare’in sayısı, 10’a ilaveten sporcunun sonraki ilk atışındaki devrilen pinlerin sayısının toplamıdır.

Kural 8- Açık Frame – Open Frame (Hata-Error)


Birinci atıştan sonra kalan pin’ler bir split oluşturmadıkça, bir sporcunun bir frame’deki iki atışı sonunda bütün pin’leri deviremediği zaman hata olarak adlandırılır.

Kural 9- Split


Birinci atıştan sonra 1 numaralı pin devrilmiş ve aşağıdaki şartları sağlayan pin seti kalmış ise split olarak adlandırılır. 1 numaralı pin devrilmemiş ise kalan pin seti split olarak adlandırılmaz.
a) İki veya daha fazla kalan pinlerin arasından en az bir pin devrilmiş olmalıdır; örnek, 7-9 veya 3-10.
b) İki veya daha fazla kalan pinlerin hemen önündeki, en az bir pin devrilmiş olmalıdır; örnek, 5-6.
NOT: Bir split genellikle bir ( 0 - [ ] - s ) ile gösterilir, fakat başka bir sembol de kullanılabilir.

Kural 10- Oyun Düzeni


Bir oyun birbirine bitişik bir çift/eş hatta oynanır. Katılan takımların üyeleri, üçlüler, çiftler ve ferdi sporcular başarılı ve düzenli bir şekilde bir lane’de bir frame oynadıktan sonra takip eden frame için bitişik hattı kullanır ve bu şekilde her lane de 5 frame’i tamamlayacak şekilde oyunlarını bitirirler.

Kural 11- Atış Önceliği


Bowling oyununda esas, atış yapan sporcuyu beklemek ve yanında oynayan sporcularla aynı anda atış yapmamaktır. Bu durumda sporculardan lane üzerine ilk çıkan sporcuda atış önceliği vardır. Aynı anda lane e yaklaşan sporculardan öncelik sağ tarafta olan sporcudadır. Sporcu atışını yaparken diğer sporcu approach alanının aşağısında beklemek zorundadır. Bir sporcu atış yaparken yanındaki sporcuların topunu alarak atış hazırlığı yapmaları yasaktır. Sporcular atış yapan sporcuların atışını bitirip geri dönmelerini beklemek zorundadır.
(EK-01 – Atış önceliği ve Senkronizasyon)

Kural 12- Nizami Devrilen Pin’ler


a) Eğer bowling topu sporcunun sahibiyetinden (elinden) çıkmış ve faul çizgisini geçerek oyun sahasına girmişse atış geçerlidir.
b) Ölü top ilan edilmediği sürece her atış geçerlidir.
c) Her atış tamamıyla manuel olarak gerçekleştirilmelidir.
d) Atış sırasında çıkan yada hareket eden herhangi bir yardımcı alet atış için kullanılamaz.
e) Eğer, tamamı veya büyük kısmı kesilerek veya başka türlü kaybedilmiş bir elin yerine kullanılıyorsa, bir sporcu topu tutmak ve atmak için özel ekipman kullanabilir.
f) Nizami bir atış yapan sporcuya, aşağıdaki durumlara göre pinler devrilmiş ise sayı yazılacaktır:
1. Top veya pindeck’te bulunan diğer pinler tarafından devrilmiş yada pindeck in dışına çıkmış olan pinler.
2. Kenar bölme veya arka perdeden seken pin(ler) tarafıdan devrilen yada pindeck in dışına çıkmış olan pinler.
3. Sweep bar (süpürücü)’ın, devrilmiş pinleri süpürmeden önce, pin deck in üzerinde dururken, sweep bar’dan seken bir pin’in devirmiş olduğu yada pindeck dışına çıkan pinler.
4. Yan bölmeye veya yan kanala düşmesine rağmen dik duran pinler veya geri tepme yerine (kickback) ve yan bölümlere temas ederek dayalı olarak duran pinler
g) Bu şekilde olan bütün devrilmiş pinler “devrik pin” (dead wood) olarak adlandırılır ve sonraki atıştan önce toplanır.
h) Sadece gerçekten devrilmiş veya oynama alanından tamamen dışarıya çıkmış pinler devrilmiş olarak kabul edilir, diğer pinler devrilmiş kabul edilmez.

Kural 13- Nizami Olmayan Pin Devrilmesi


a) Aşağıdaki durumlarda, yapılan atış sayılır ama devrilen pinler sayılmaz:
1. Top, pin’lere ulaşmadan lane’den çıkarsa
2. Top, arka tampondan sekerek pin devirirse
3. Pin’leri yerleştiren kişinin gövdesine, kollarına veya bacağına değdikten sonra bir pin sekerek devrilirse yada başka bir pini devirirse
4. Mekanik pin yerleştirici tarafından dokunulan bir pin devrilirse yada başka bir pini devirirse
5. Devrilmiş pinlerin süpürülmesi sırasında, devrilmemiş bir pin
6. Pin’leri yerleştiren kişi herhangi bir pini devirirse
7. Sporcu bir faul yaparsa
8. Lane de veya kanalda süpürülmemiş devrik pin varsa (dead wood) ve bu haldeyken atış yapılırsa ve top lane yüzeyini terketmeden bu pine temas ederse veya diğer pinlerden birisi bu pine temas ederse.
9. Herne kadar yukarıdaki kural geçerli de olsa bu tip durumda top ve pinlerin hareketinin tam ve doğru olarak tespit edilmesi zor olduğu için atıştan önce oyun sahasındaki tüm devrik pinlerin alınması uygun olacaktır.
b) Eğer nizami olmayan pin devrilmesi olursa ve sporcuya ilave atış için hak verilirse, atış yapılmadan önce nizami olmadan devrilen pin veya pinler önceden nerede duruyorsa tekrar aynı yerlerine yerleştirilmelidir

Kural 14- Diğer Pin Hareketleri


a) Eğer 10 pinlik tam pin setinin bulunduğu atışlarda yada spare atışlarında, atışı yapar yapmaz, pin setindeki pinlerin yerlerinde bir yanlışlık olduğu fark edilirse fakat eksik pin yoksa, atış ve atış sonucu devrilen pinler geçerlidir. Pinlerin yerleşiminin düzgün olup olmadığını kontrol etmek her sporcunun kendi sorumluluğundadır. Pinlerin yerleşiminde bir uygunsuzluk olması durumunda sporcu, bu durumun giderilmesi konusunda ısrar etmelidir. Aksi takdirde pinlerin yerleşimi geçerli sayılır.
b) Atıştan sonra kalan pinlerin pozisyonunda herhangi bir değişiklik yapılamaz. Mekanik pin yerleştirici tarafından dizilen pinlerin yeri kayık veya yanlış bile olsa herhangi bir müdahalede bulunulamaz.
c) Mekanik yerleştirici tarafından devrilen pinler kaymış olsalar bile orjinal noktalarına geri dikilirler.
d) Devrildikten sonra tekrar geri zıplayarak dik konumda duran pinler devrilmemiş kabul edilir.
e) Sadece gerçekten devrilmiş veya oynama alanından tamamen dışarıya çıkmış pinler devrilmiş olarak kabul edilir, diğer pinler devrilmiş kabul edilmez.
f) Pin yerleştirici herhangi bir pini fazla veya eksik yerleştirmedikçe, kalan pinlerin pozisyonunda bir değişiklik yapılamaz.
g) Oyun sırasında bir pin kırılır veya çok kötü hasar görürse, kullanımdaki sete ağırlık ve görünüş olarak en uygun bir diğeri ile değiştirilecektir. Lig veya turnuva görevlileri pin’lerin değiştirilme kararını verirler.

Kural 15- “Ölü Top” – Dead Ball


a) “Ölü top” olduğu zaman, atış geçersizdir. Ölü top oluştuğu zaman ayakta durmakta olan pinler tekrar yerleştirilir ve sporcuya o atış tekrarlatılır
b) Aşağıdakilerden herhangi biri oluşursa, “ölü top” olarak deklare edilir:
1. Bir atış yapılır yapılmaz, (aynı lane deki bir sonraki atışa kadar) pin setinde bir veya birkaç pinin eksik olduğu hemen fark edilirse
2. Bir pin düzenleyici kişi, top pinlere ulaşmadan önce, herhangi bir pine dokunursa
3. Bir pin düzenleyici kişi, devrilen ve yuvarlanmakta olan bir pin durmadan pini alır yada dokunursa
4. Bir sporcu yanlış hatta veya sırada oynarsa. Veya bir çift/eş hat üzerinde her takımdan birer sporcu yanlış hatta oynarsa
5. Atış yapılırken ve atış tamamlanmadan önce, bir sporcu; başka bir sporcu, seyirci, pin yerleştirici veya hareket eden bir nesne tarafından görsel olarak müdahale görüp/etkilenip atışı bozulursa. Bu durumda sporcu, atışı kabul etme veya ölü top deklare edilmesini isteme seçeneğine sahiptir
6. Sporcu atışını yaptıktan sonra, top henüz pinlere ulaşmadan herhangi bir pin yer değiştirir yada devrilirse
7. Atılmış bir top, yabancı bir engel/nesne ile temas ederse
c) Ölü top olarak deklare edilen bir atış hakkında anlaşmazlık veya itiraz olması durumunda Kural 16 uyarınca Şartlı Top atış kuralları uygulanır.

Kural 16- Şartlı Top


a) Eğer yapılan bir atışla ilgili olarak faul, nizami pin devrilmesi, veya ölü top konusunda bir itiraz varsa ve turnuva görevlileri tarafindan çözümlenemiyorsa sporcu şartlı top veya şartlı frame atmalıdır.
b) Herhangi bir frame’in birinci atışı için veya birinci atışın strike olduğu onuncu frame’deki ikinci atışta:
1. Faul itirazı: Sporcu frame’i tamamlayacak ve sonra tam setlik pinlere bir şartlı top atışı yapacaktır.
2. Nizami olmayan pin devrilmesi itirazı: Sporcu frame’i tamamlayacak ve devrilmediği iddia edilen pinlerin de dahil olduğu kalan aynı pin setine bir şartlı top atışı yapacaktır
3. Ölü top: Sporcu frame’i tamamlayacak ve sonra tam bir şartlı frame oynayacaktır.
c) Bir spare atışı veya onuncu frame’in üçüncü atışında ölü top itirazı harcindeki diğer itirazlarda şartlı top gerekli değildir. Ölü top itirazı varsa, atışa konu olan pin seti dizilerek şartlı top atışı yapılacaktır.
1. Faul ve Nizami olmayan pin devrilmesi itirazı: Şartlı top gerekli değil.
2. Ölü top itirazı: Ölü top olarak deklare edilen atıştaki pin pozisyonunda pinler tekrar dizilerek bir şartlı top atılacaktır.
d) İtiraz edilen framedeki skor ile şartlı atışın yapılması sonucu oluşan skorlar kaydedilecektir. Ve nihai karar için Lig Yönetim kuruluna yada turnuva idaresine iletilecektir.

Kural 17- Yanlış Hat Üzerinde Oynama


a) Normal lig veya turnuva oyununda, aşağıdakilerden herhangi biri olduğu zaman, “ölü top” deklare edilecek ve sporcu veya sporcuların doğru hat üzerinde oynamaları gerekecektir:
1. Bir sporcu yanlış hat üzerinde oynadığı zaman
2. Bir çift/eş hat üzerinde her takımdan bir sporcu yanlış hatta oynadığı zaman
b) Eğer aynı takımdan birden fazla sporcu sıra ile yanlış hat üzerinde oynarsa, düzeltme yapılmadan oyun tamamlanacaktır. Sonraki oyun doğru hat üzerinde başlatılacaktır.

Kural 18- Faul’ün Tanımı


a) Bir atış sırasında veya sonrasında, sporcunun vücudunun bir parçası faul çizgisini geçip, lane’in ekipman veya bina yapısı gibi herhangi bir bölümüne dokunduğu zaman bir faul oluşur. Eğer sporcu bu durumda topu tutar ve atışını yapmaz ise faul oluşmaz.
b) Aynı veya başka bir sporcunun bir atış yapmak için approach üzerinde pozisyonunu almasına kadar top oyundadır.
c) Bir sporcu atışının faul olmasında bir yarar elde edecek olduğu için kasti olarak faul yaparsa, sporcu o atış için sıfır puan alır ve o frame de başka atış yapmasına izin verilmez.
d) Bir faul oluştuğu zaman atış hakkı kullanılmış sayılır fakat devrilen pinlerden dolayı sayı alınamaz. Yani atışta faul yapıldıysa, atış sırasında devrilen pinler tekrar yerleştirilir, yapılan atış için sayı alınamaz. Faul ilk atışta yapılmışsa, pinler yerleştirildikten sonra ikinci atış yapılır.
e) Otomatik faul tespit cihazı yada faul hakemi tarafından tespit edilmese dahi
1. Her iki takımın kaptanları ve bir/birden fazla rakip tarafından görülürse
2. Lane Görevlisi (Lane Marshall), hakem, yada resmi skor tutucu tarafından görülürse
3. Turnuva görevlisi tarafından görülürse
Atış faul olarak kabul edilir.
f) Otomatik faul tespit cihazının düzgün bir şekilde çalışmadığı kanıtlanmadıkça veya faul olmadığına dair açık delil olmadıkça faul a itiraz edilemez.
g) Federasyon’un teknik onay komitesi, faul çizgisinin bir bowling merkezindeki duvarlara, sütunlara, bölüm tahtalarına veya başka yapılara düzenli faul çizgisinin devamı olan bir çizgi ile açıkça işaretlenmesini, gerekli görebilir.
h) Faul çizgisi, duvarları, tavanı, sütunları ve top dönüş yerlerini de dahil olarak kesen sonsuz uzunlukta bir çizgi olarak kabul edilir. (Ayakkabı ve giyecekler vücudun bir parçası olarak kabul edilir.) Kalem, mücevher, yüzük, sigara, düğme vs. gibi yabancı nesneler bir sporcunun cebinden düştüğü veya bir kişinin vücudundan veya giyeceğinden düştüğü zaman bir faul olarak sayılmaz. Faul çizgisinin ilerisine düşmüş nesneleri almak için sporcu, faul çizgisini geçmek için izin almalıdır.

Kural 19- Bowling Topu Yüzeyini Değiştirme


a) Müsabaka sırasında topun yüzeyini değiştirmek yasaktır. Boyle bir değişikliğe konu olan toplar o blok oyunlar için müsabakadan çıkartılır.
b) Müsabakanın tanımına oyun blokları ve bloklardan hemen önce yapılan ısınma atışları da dahildir.
c) Atıştan önce topun üzerinden tamamen temizlenmesi şartıyla müsabakalar sırasında kullanılması onaylanmış “sadece temizlik” yapan top temizleyiciler kullanılabilir. Fakat temizlerken aynı zamanda topun yuzeyini matlaştıran yada parlatan malzemeler ile yüzey sertliğine etki eden maddeler kullanılamaz. Bu maddelerin kullanımı yüzey değiştirme olarak kabul edilir.


Kural 20- Approach (Yaklaşım Yeri) un tahrif edilmesi


a) Diğer sporcuların normal şartlarda oynama imkanını kaybettirecek herhangi bir yabancı maddenin, approach’un herhangi bir bölümüne uygulanması yasaktır. b) Bunlar (sadece bunlarla sınırlı olmamak üzere) ayakkabılar altına sürülen pudra, krem ve reçine vs. ile approach’a normal kayganlığını kaybettirecek özellikte yumuşak kauçuk yada lastik tabanlı ayakkabılardır.

Kural 21- Skorlama Hataları


a) Skorlama ve hesaplamalarda herhangi bir hata oluşması durumunda, hata fark edilir fark edilmez, skorlamayı yapan görevli tarafından düzeltilmelidir. Tartışmalı durumlarda, bu konudaki kararı turnuva organizasyon komitesi verir.
b) Skorlama hatalarına itiraz için zaman sınırı: gün içinde oynanan blok oyunların sona ermesinden itibaren en geç 1 saate kadardır. Ancak ödül dağıtımı yada bir sonraki tur için elemeler yada bir sonraki blok un başlaması daha erken ise itiraz süresi bu süre kadardır.
c) Bu konu ile ilgili itirazlar tamamen kendisine özeldir. Daha önceki bir itiraza yada benzer bir kural ihlaline dayandırılamaz.

Kural 22- Kural İhlallerinde cezalar


a) Herhangi bir kuralda ayrıca düzenlenmediği sürece kural ihlalleri su şekilde ele alınır.
b) Herhangi bir kurala uymayan sporcu veya takım, ilk ihlalinde turnuva görevlisi tarafından sarı kart ile uyarılır. (ceza verilmez)
c) Aynı turnuvadaki ikinci kural ihlalinde turnuvadan diskalifiye edilir ve 90 gün boyunca Federasyon tarafından onaylanan/tanınan herhangi bir turnuvaya katılamaz.
d) Verilen bütün cezalar Federasyona rapor edilir

LİGLER, TURNUVALAR, ŞAMPİYONALAR


Kural 1- Turnuva özelinde kural koyma


a) Bir turnuvada sporcu tarafından bir oyunda, blokta yada seride talep edilebilecek pinlerin yeniden dizilmesi (re-rack) isteğinin sayısını sınırlandırabilir.
b) Bir turnuva geç kalan sporcular ile ilgili kural belirleyebilir.
c) Bir turnuva adil olmayan taktik kullanan sporcular ile ilgili kural belirleyebilir.
d) Bir turnuva kural ihlalleri ve verilecek cezalarla ilgili kural koyabilir.

Kural 2- Resmi Skor Tutma


a) Turnuvada bütün oyunları kaydedecek resmi skor tutucuların bulunması şarttır.
b) Ancak atılan skorların frame bazında yazıcı çıktılarını verebilen WTBA onaylı bir otomatik skorlama sistemi olması durumunda skor tutuculara gerek olmadığına turnuva yönetimi karar verebilir.
c) Atılan skorların yazılacağı ve sporcular, koçlar, takım menajerleri tarafından imzalanacak ve taraflara bir kopyasının verileceği skor kağıtları olmalıdır.
d) Skor kağıtları imzalandıktan sonra çok bariz bir skor veya hesaplama hatası olmadığı sürece skor değiştirilemez. Bariz hatalar turnuva görevlileri tarafından tespit edildiği anda düzeltilmelidir. Tartışmalı hatalarda karar yetkisi Baş lane Görevlisi’ndedir. (Lane Marshal of the Day)
e) Oyun veya oyun içindeki frame ler skorlama sistemi tarafından geri getirilemeyecek şekilde kaybolursa turnuva yönetimi oyunun tekrarına karar verebilir.

Kural 3- Faul Tespiti


a) Turnuva yönetimi WTBA onaylı otomatik faul tespit cihazının kullanılmasına karar verebilir.
b) Böyle bir cihaz mevcut değilse, faul çizgisini açıkça görecek şekilde bir faul hakemi yerleştirilir.
c) Faul tespit çihazında bir arıza olması durumunda turnuva yönetimi bir faul hakemi görevlendirebilir veya resmi skor tutucuları faul tespiti için yetkilendirebilir.

Kural 4- Kesilen Oyunlar


a) Ekipmanda teknik arıza olması durumunda oyun bloklarında geçikmeye neden olmaması için turnuva görevlileri kesilen oyun veya oyunları diğer çalışan bir çift/eş hatta tamamlattırabilir.

Kural 5- Lane Görevlileri (Marshalls)


a) Lane görevlileri tüm turnuva kurallarının ve genel oyun kurallarının uygulanmasından sorumludur. Bunun için sporcu oturma sahasının arkasında sürekli olarak dolaşarak turnuvanın kurallara uygun olarak yürüyüp yürümediğini gözlemler.
b) Lane görevlilerinin verdikleri kararlara itiraz olması durumunda konuyu karara bağlamak turnuva yönetiminin sorumluluğudur.

Kural 6- Yanlış Hatta Oynama


a) Her defasında sporcular tarafından 2 şer frame in oynandığı tekler maç formatında, sporculardan biri yanlış hat veya hatlarda oynarsa ve diğer sporcu atışını yapmadan durum farkedilirse ölü top ilan edilir ve yanlış hatta/hatlarda oynayan sporcu doğru hatta/hatlarda atışlarını tekrarlar.
b) Eğer diğer sporcu atışını yaptıysa skor geçerli sayılır ve devam eden frame ler doğru yerlerinde atılmak suretiyle oyun tamamlanır.

Kural 7- Yavaş Bowling


a) Atış yapmak üzere approach a çıkmaya hazırlanan sporcuların aşağıdaki hak ve yükümlülükleri vardır. (Bkz. Ek-01)
1- Sağdaki sporcunun atış yapmak üzere approach a hareket eden hemen solundaki sporcuya göre önceliği vardır
2- Sporcular atış yapmak üzere approach a çıkan hemen sağlarındaki sporculara öncelik tanımak zorundadırlar.
3- Sağ ve soldaki lane ler müsait ise sırası gelen sporcular atışlarını gerçekleştirmek üzere hazır bulunmalıdırlar.
b) Eğer bir sporcu yukarıdaki paragraftaki prosedüre uymuyorsa, “yavaş bowling” oynuyor olarak yourumlanır. Bu kurala uymayan sporcu turnuva görevlisi tarafından şu şekilde uyarılır
1- İlk ihlalde beyaz kart gösterilir (ceza verilmez)
2- İkinci ihlalde sarı kart gösterilir (ceza verilmez)
3- Aynı blokta üçüncü ihlal gerçekleşirse kırmızı kart gösterilir ve o frame için sıfır puan verilir. (Blok: tekler ve çiftler için 6 oyunluk seri, üçlüler için 3 oyunluk seri, 5 kişilik takımlar için gün içinde oynanan tüm maç oyunları)
c) Böyle bir ihlalin tespiti ve yorumlanması yetksi Baş Lane Görevlisindedir. Tekler, çiftler ve master larda en önde gidenden 4 frame den fazla geride kalan sporcu veya takım; üçlüler veya takımlarda yanındaki takımdan 2 frame den fazla geride kalan takım yavaş bowling oynuyor olarak yorumlanır. Baker formatında teklerdeki kural geçerlidir.
d) Herhangi bir itiraz durumunda son karar en yüksek turnuva yetkilisi tarafından verilir.

Kural 8- Kılık-Kıyafet ve Reklam


a) Lig kıyafetleri: Baylar; kumaş pantolon, polo yaka t-shirt, bowling ayakkabısı. Bayanlar; Kumaş pantolon/şort/şort-etek/etek/bermuda; polo yaka t-shirt, bowling ayakkabısı
b) Turnuva kıyafetleri: Baylar; Kumaş pantolon, polo yaka t-shirt, bowling gömleği, bowling ayakkabısı. Bayanlar; Kumaş pantolon/şort/şort-etek/etek/bermuda; polo yaka t-shirt, bowling gömleği, bowling ayakkabısı.
c) Takımlar ve kulüpler müsabakalarında takım sporcularının tümümün formaları aynı olmalıdır.
d) Uniformalarda şunlar bulunabilir:
1- Sporcunun ismi
2- Sporcunun bağlı olduğu kulübün amblemi veya logosu
3- Alınan reklamın boyu uniformanın arkasında yazan sporcu adının büyüklüğünün yarısından fazla olamaz.
e) Alınan reklam bir alanda birden fazla kullanılamaz ve görünen alanın %10 undan büyük olmaz.

Kural 9- Tütün ürünleri ve Alkol


a) Sporcular müsabaka sırasında tütün ürünleri kullanamazlar
b) Alkol ve türevlerini kullanamaz veya etkisi altındayken oynayamazlar.
c) Bu maddeleri kullandıkları tespit edilen sporcular olayın gerçekleştiği oyun bloğundan sıfır puan alırlar
d) Turnuva sırasında oyun oynamayan sporcular tanımlanmış kapalı alanlarda sigara içebilirler.
e) Bu alanlarda alkol kullanımı yasaktır.

Kural 10- Geç Kalma


a) Geç kalan sporcu yada takımlar geldikleri anda oynanmakta olan frame den başlamak suretiyle oyuna girerler, geç kalmış oldukları frame ler için sıfır puan alarak oyunlarını tamamlarlar.
b) Eğer geç gelen sporcu yada takım yalnız oynuyorsa, serideki (squad) oyunlardan en geride olanının bulunduğu frame den başlamak suretiyle oyuna girerler ve geç kalmış oldukları frameler için sıfır puan alarak oyunlarını tamamlarlar.

Kural 11- Oyun Formatları


a) Maç Formatı
1- Maçlarda her sporcu bir defada 2 frame oynar
2- İlk frame tek olarak soldaki sporcu tarafından oynanır.
3- Sonraki frameler sporcular tarafından ilk olarak sağ lane de ve hemen sonra sol lane de olmak üzere oynanır.
4- İlk başlayan sporcu 10. frame ini sağ lane de oynarak oyununu tamamlar.
5- Maç birden fazla oyundan oluşuyorsa, sporcular yer değiştirirler ve ilk frame yine sol lane de olmak üzere oyunlarını oynarlar.
b) Baker Formatı
1- Yarışan takımların, üçlülerin ve çiftlerin sporcuları sıra ile birbirini takip edecek şekilde, bir tam oyun tamamlanana kadar, her biri bir tam frame oynar.
2- 10 frame in sonunda takımlar çift/eş hatlarda yer değiştirirler
c) Round Robin Formatı
1-Sıralama oyunları ile Round Robin turunda yarışacak olan sporcuların sayısı belirlenir.
2- Her sporcu diğer tüm sporcularla maç yapar.
3- Maç bir veya daha fazla oyundan oluşabilir
4- Son bir sıralama turu maçı eklenebilir. Sıralama turu için eşleşmeler daha önceki maçlardaki sıralamaya göre yapılır.
5- Eğer sıralama turundan önce 2-3, 4-5, 6-7 ... sıralarında eşitlik var ise sıralama su şekilde ve öncelikte belirlenir.
a) Toplam devrilen pin (scratch)
b) Eşit pozisyondakiler arasında yapılmış olan maçın galibi
c) Daha fazla maç kazanmış olan
d) En yüksek ve en düşük oyunu arasında daha az fark olan
e) En yüksek skoru atan
b) Oynama düzeni
1- Bir çift/eş hatta bir veya daha fazla sporcu oynatılabilir.
2- Seri/blok başladıktan sonra sıralamalarda (line-up) herhangi bir değişiklik yapılamaz. Sadece turnuvaya özel kurallarda yedekler düzenlenmiş ise sıralama değiştirilebilir.

Kural 12- Bowling Topları


a) Sadece ABC/WIBC onaylı toplar kullanılabilir.
b) Top yüzeyini değiştirici işlemler oyun blokları ve bu bloklara dahil olarak ısınma süresinde yasaktır. Bloklar arasında bu işlemler uygulanabilir.
c) Eğer turnuva top kontrolü kararı almışsa resmi alıştırma (Official Practice) dan önce top kontrolü yapılır. Her sporcu en fazla 6 top ile müsabakaya katılabilir. Top kontrolu sadece aşağıdaki konuları kapsar
1- Topun onaylı olup olmadığı
2- Seri Numarası
3- Ağırlık ve balans
4- Sertlik
5- Top sayısı
d) Sporcu resmi alıştırmadan hemen sonra kayıt ettirdiği 6 topta değişiklik yapmak isterse değişiklik yapacağı topları da daha önce kontrol ettirmiş olması gerekir.
e) Turnuva başladıktan sonra kurallarda belirtilen yüzey değişiklikleri haricinde toplarda herhangi bir değişikliğe gidilemez.
f) Turnuva sırasında günde en az 1 defa rastgele (random) kontrol yapılır. Turnuva yönetimi kontrol edilecek top ve sporcu sayısına karar verir. Kontrol sadece topun seri numarasının görsel olarak kontrolü ve göze batan herhangi bir değişiklik olup olmadığıyla sınırlıdır.
g) Kural ihlalinde uygulanacak cezalar
1- Kontrolün yapıldığı sıradaki kategoriden (tekler, çiftler, triolar, karışık çiftler vb) sıfır puan alma
2- Finaller sırasında yapılan kontrolde tespit edilirse, sporcunun turnuvadan diskalifiye edilmesi.
h) Çok özel durumlarda turnuva komitesi kaydı yaptırılmış toplarda değişiklik yapılamasına izin verebilir
i) Bir topta en fazla 5 tutma deliğine izin verilir. Sporcu başparmağını soktuktan sonra diğer delik setlerine orta ve yüzük parmaklarıyla erişebiliyor olmalıdır. Top fingertip ve conventional grip lerine göre iki kere balans kontrolünden geçmelidir.
j) Atış sırasında sporcu başmağını başparmak deliğinin içinde veya üzerinde bulundurmalıdır. Başparmak atış sırasında başparmak deliğinden 180 derece ters yönde olamaz.
k) Topun yüzeyinde zaman içinde oluşan aşınma sebebiyle oluşan küçük çizikler dışında herhangi kırık/kesik yüzey olamaz.
l) Atıştan önce tamamen temizlenmek şartıyla müsabakalar sırasında kullanılması onaylanmış “sadece temizlik” yapan top temizleyiciler kullanılabilir. Fakat temizlerken aynı zamanda topun yuzeyini matlaştıran yada parlatan malzemeler ile yüzey sertliğine etki eden maddeler kullanılamaz. Bu maddelerin kullanımı yüzey değiştirme olarak kabul edilir.
m) Doldurulup yeniden delinen toplar kullanılabilir. Kullanılan dolgu malzemesinin yoğunluğu 1,5 gr/cm3 den fazla olamaz.
n) Balans amaçlı delinen deliklerin çapı 1 inch (31,8 mm) den büyük olamaz.
o) Havalandırma deliği her bir parmak ve başparmak için 1 den fazla olamaz, ve deliklerin çapı 1/5 inch (6,4 mm) den büyük olamaz.
p) Denetleme amacıyla birden fazla delik delinemez ve deliğin çapı 5/8 inch (15,9 mm) ve derinliği 1/8 inch (3,2 mm) den fazla olamaz.
q) Top statik balans ölçüleri dahilinde olmalıdır. Olmadığı takdirde balansın sağlanması için balans deliği delinmelidir. Balans deliği deldirmek sporcunun inisiyatifindedir. Deldirmeyi kabul etmemesi durumunda bahsi geçen top ile turnuvada oynayamaz.

Kural 13- Kural İhlallerinde Cezalar


a) Herhangi bir kuralda ayrıca düzenlenmediği sürece kural ihlalleri su şekilde ele alınır.
b) Herhangi bir kurala uymayan sporcu veya takım, ilk ihlalinde turnuva görevlisi tarafından sarı kart ile uyarılır. (ceza verilmez)
c) Aynı turnuvadaki ikinci kural ihlalinde turnuvadan dikalifiye edilir ve 90 gün boyunca Federasyon tarafından onaylanan/tanınan herhangi bir turnuvaya katılamaz.
d) Verilen bütün cezalar Federasyona rapor edilir

Kural 14- İtirazlar


b) İtirazlar yazılı olarak turnuva reglemanında belirlenen ücret karşılığında yapılır
c) Skorlama hataları ile ilgili itirazlar gün içinde oynanan blok oyunların sona ermesinden itibaren en geç bir saat içerisinde ve her durumda ödül dağıtımı yada bir tur için elemeler yada bir sonraki oyun blokunun başlama zamanından önce yapılır.
d) Oyun/sporcu nun geçerliliği yada genel oyun kuralları ile ilgili itirazlar bahsi gecen oyundan sonra 24 içinde ve her durumda ödül töreninden önce yazılı olarak yapılır.
e) Faul veya pin devrilmesinin nizami olup olmamasıyla ilgili itirazlar anında yapılır.
f) Yapılan tüm yazılı itirazlar turnuva yönetimi tarafından değerlendirmeye alınarak karara bağlanır.
g) Turnuva yönetimi tarafından verilen karara yapılacak itirazlar turnuvanın sona ermesinden itibaren 1 hafta içerisinde yazılı olarak federasyona yapılır.
h) Federasyon en kısa sürede itirazı değerlendirerek karara bağlar ve taraflara bildirir.
i) Eğer belirtilen süreler içinde yazılı olarak herhangi bir itiraz yapılmadıysa oyun/oyunlar geçerli olarak kabul edilir.

EK – 01 - Atış Önceliği


Tüm sporcular sadece bir yanlarındakihatta oynayan sporcuları kontrol ederek beklemek durumundadır.Sporcular bir hat ara ile atış yaparken,diğer sporcular atışlarına hazırlanır.
Atış yapan sporcular geri dönerken diğer sporcular yerlerini alırlar.Sporcular bir hat ara ile atış yaparken,diğer sporcular atışlarına hazırlanır. İlk Öncelik İlk Hazırlanan Sporcudadır.
Sporcu hazırlanıp atış pozisyonunu aldığında sağında ve solundaki ilk hatlarda sporcu yoksa veya atışa hazır değilse atış hakkı ondadır. Aynı Anda Hazırlanan İki Sporcu arasında Öncelik Sağdaki Sporcudadır. Sağ taraftaki sporcu atışa hazır veya atış halindeyken soldaki sporcu hatta çıkmaz ama hazırlanır.Sağdaki sporcu atışını yapıp gelirken soldaki sporcu yerini alır.Eğer bu sırada solundaki sporcu atışa hazırlandıysa onu da bekler ve onun geri gelişinde yerini alır.
Son düzenleyen ahmetseydi; 18 Haziran 2016 17:33
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
26 Eylül 2008       Mesaj #6
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
BOWLİNG, genellikle 10 tahta kuka ve ağır bir topla oynanan bir oyundur. Dünyanın hemen her yerinde oynanan bovling daha çok Kuzey Amerika'da yaygındır. Bowlingin atası sayılabilecek oyunlar, koni biçimli kuka­lar ve onları devirmek için fırlatılan bir çomakla oynanırdı. Kukaların çomak yerine topla devrildiği bowling türü ilk kez 14. yüzyılda Almanya ve Hollanda'da yaygınlaştı. Hollandalılar, skittles ya da dokuz kuka adını verdikleri bu oyunu 17. yüzyılda, o zamanki adı New Amsterdam olan Nevv York kentine getirdiler. O zamanlar Avrupa'da dokuz ku­ka, meyhaneler ve kumarla birlikte anılan, kötü bir oyun sayılmış, bu yüzden oyuna karşı sert yasalar çıkarılmıştı. ABD'de de dokuz kukayı yasaklayan yasalardan kaçınabilmek için oyuna 10. bir kuka eklendi. Dokuz kuka ingiltere'nin bazı yörelerinde bugün hâlâ oy­nanmaktadır.

Günümüzde bovling alanlarında, genellikle 19-23 metre uzunluğunda 106-110 cm genişli­inde, sert tahtadan yapılmış, yan yana birkaç yol vardır. Her birinin iki yanında 23 cm eninde birer oluk uzanır. Olukların birinin üzerinde, atılan topların geri geldiği bir yatak bulunur. Kukaların ve topların boyutları oy­nanan oyunun türüne göre değişir. Sert akçaağaçtan yapılan, lobut biçimindeki kukaların boyu 38 cm, ağırlığı 1,4 kilogramdır. Bovling topları metal olamaz ve ağırlığı 7,3 kilogramı geçemez. Topun rahatça tutulabilmesi için üzerinde iki ya da üç delik vardır

Kukalar bowling yolunun bir ucundaki belirli noktalar üzerine, bir üçgen oluşturacak biçimde yerleştirilir. Üçgenin oyuncuya yakın köşesinde bir numaralı kuka yer alır. Üçgenin tabanı ise, sıraya dizilmiş dört kukadan olu­şur. 30 cm aralıkla dizilen kukaların arkasın­da, topun ve devrilen kukaların içine düştüğü bir çukur vardır. Çağdaş bovling alanlarında, devrilen kukalar otomatik yerleştiricilerle ye­niden yerlerine konur. Oyuncu, yolun bir ucundan topu kukalara doğru yuvarlar. Atış sırasında oyuncunun aşmaması gereken faul çizgisi ile bir numaralı kuka arasındaki uzak­lık 18 metredir. Oyuncunun amacı en çok sayıda kukayı devirmektir. Oyunun her bölü­münde iki kez top yuvarlama hakkı vardır. 10 bölümden oluşan bowling oyunu iki rakip arasında oynanabileceği gibi, iki ya da beş kişilik takımlar arasında da oynanabilir.
Oyunun herhangi bir bölümünde, oyuncu eğer attığı ilk topla kukaların tümünü devirir­se, ikinci top hakkını kullanmaz. İlk topla kukaların tümünün devrilmesine "tam isabet" denir. Tam isabet 10 puan kazandırır. Ayrıca tam isabet yapan oyuncuya fazladan iki top yuvarlama hakkı tanınır. Bu atışların sağladı­ğı sayılar önceki 10 puana eklenir. Eğer oyuncu arka arkaya üç tam isabet sağlarsa 30 puan kazanır.


Oyuncu normal hakkı olan iki topla tüm kukaları devirirse 10 puan elde eder. Tüm kukaları deviremezse, devirdiği kuka kadar sayı kazanır. Profesyonel bir oyuncu oyun başına ortalama 210 puan almalıdır. Oyunda alınabilecek en yüksek puan 300'dür. Bunu başarabilmek için her bölümde arka arkaya üç tam isabet yapmak gerekir.

Küçük topların kullanıldığı bir başka bov­ling türünde kukaların boyu 23 santimetreyi geçemez. Bowlingin üç, dört ya da beş kukay­la oynanan türleri de vardır. İngiltere'de, bazı birahane ve kulüplerde oynanan bovling çeşidine "dokuz kuka" adı verilir. Kuralları yer yer değişiklik gösteren dokuz kuka oyununda, alan genellikle kapalı bir sundurma biçimindedir ve uzunluğu 12 metre, genişliği ise 3-4 metredir. Kukalar sert tahtadan yapılmıştır. Bunlar yolun bir ucuna, 60 santimetrelik aralıklarla, baklava biçiminde yerleştirilir. Yolun öbür ucundaki atış çizgisi ile kukalar arasındaki uzaklık 6,5 metredir.

Oyuncular, 4,5 kg ağırlığındaki bir topu kukalara doğru yuvarlar. Oyundaki amaç ya belirli sayıda topla en çok kukayı devirmek ya da en çok üç topla tüm kukaları devirmektir. Oyunun bir başka türünde 31 kukanın en az sayıda atışla devrilmesi amaçlanır.Bowling zaman içinde yalnızca bir eğlence olmaktan çıkmış, büyük paralarla oynanan çekişmeli bir oyun olmuştur

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica
Son düzenleyen ahmetseydi; 18 Haziran 2016 17:34 Sebep: kırık link kaldırıldı.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
18 Haziran 2016       Mesaj #7
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
bowling nedir
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ