Arama

Japon Bahçesi

Güncelleme: 8 Temmuz 2008 Gösterim: 15.551 Cevap: 2
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
4 Ağustos 2006       Mesaj #1
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
JAPON BAHÇESİ

Sponsorlu Bağlantılar

Japon kültüründe önemli yeri olan Japon bahçesi hakkında ilk tarihi bilgiler “Nihon-Shoki”ye (Japonya Tarihi) dayanır. Buna göre, ilk bahçe altıncı yüzyılın başında, imparatorluk ikametgahında düzenlenmiştir. Burada, Budist evreninin merkezinde yer alan sembolik Sumeru Dağı'nın minyatür taklidi inşa edilmiştir. Kesin şekli ve düzenlemesi bilinmemesine karşın, bu şaşırtıcı ve ilkel yatay tepe, Japon kültürünün önemli bir parçası olan güzel bahçelerin atası olarak kabul edilmiştir.



620 yılında, önemli bir Budist hamisi ve ileri gelenlerinden olan Sa­ga-no-Umako'nun sarayında, bir bahçe düzenlenmiştir. Bu bahçede, yapay gölün ortasında bir adanın varlığı belirtilmektedir. Ada kavramı, bir özellik olarak bu tarihte kabul edilmiş gibidir. Sözü edilen “shima” (ada) kelimesi de sekizinci yüzyıla kadar “bahçe” anlamında kullanılmıştır.



Dokuzuncu yüzyıldan önce yapılmış olan bir çok bahçe, bugün sadece tarihi ve edebi kaynaklarda yaşamaktadır. Buna rağmen, bu bahçelerin esas özelliğinin, Japonya'nın hırçın ve fırtınalara açık okyanus kıyılarının göl veya havuz biçiminde sembolize edilmiş olduğunu kanıtlamaya yeterli belge vardır.



Taşlar ve kayalıklar, su çizgisinde zıtlığı yaratmak için, ustalıkla düzenlenerek çeşitli sakin koylar veya denize uzanan burunlar oluşturulmuştur. Çeşitli su kuşu türleri de bu manzaraya canlı süsler olarak eklenmişlerdir.



Sonraki yüzyıllarda da bahçe düzenlenmesinin gerekli kıldığı esaslı özellikleri değişmeksizin devam etmiş olmasına karşın, ihtisaslaşma ve gelişmenin biraz daha arttığı görülmektedir. Önceki dönemlerin, basit, genel anlamda belirsiz deniz manzarası tasarımı geliştirilmiştir. Özel anlamı olan, iyi bilinen yöreler de model olarak alınmış veya bahçelerin tasarımında başlangıç noktası olarak kullanılmaya başlanmıştır. Yüzyıllar boyunca gözlenen çeşitli gelişmeler ve iyileşmeler sırasında birçok değişiklikler de olmuştur. Bununla birlikte, bahçe tasarımında deniz manzarası her zaman temel ilham kaynağı olmuştur. Bahçenin büyüklüğü ne kadar olursa olsun, deniz manzarasının düzenlenmesinde esas olan kurallar, sonraki çağların klasik örneklerinin düzenlenmesinin de esasını oluşturmuştur. Kaynaktan beslenen bir havuzun çevirdiği yapay dağ sistemi bahçeler için esas olan bir kombinasyondur.







Japon Bahçesinde Bulunan Bazı Öğeler



- Sekitoroo (Taş Fener): Çin'den Kore'ye, oradan da Japonya'ya Budizm’le birlikte gelen taş fenerler önceleri Budist tapınakların önüne adak olarak konulmuşlardır. Heian Döneminden sonra kutsal mekanlarda kullanılmaya başlanan taş fenerler, daha sonraları bahçelerde dekoratif obje olarak da yer almıştır.



- Sekitoo (Taş Kule): Sayıları 3 ile 13 arasında değişen taşların, üst üste konulmasıyla oluşturulur. Taşların ilk sırasının dört tarafında birer Buda kabartması veya Budist metinlerden alıntılar bulunur.



- Azumaya (Doğudaki Ev): Duvarsız olarak sadece dört ahşap sütunun üzerine inşa edilen sivri çatılı bu yapılarda "Çay Töreni" düzenlenmektedir.



Japon Bahçeleri Hakkında Detaylı Bilgi (İngilizce)



Rikugien Garden



Japanese Garden

mako_chan - avatarı
mako_chan
Ziyaretçi
27 Haziran 2008       Mesaj #2
mako_chan - avatarı
Ziyaretçi
ben doğayı çok seviyorum ama şu böcekler çok rahatsız ediciMsn GrinMsn Tongue

Sponsorlu Bağlantılar
landscapes001lg9uo2rq1

gökkuşağı - avatarı
gökkuşağı
Ziyaretçi
8 Temmuz 2008       Mesaj #3
gökkuşağı - avatarı
Ziyaretçi
resim1zf2

Benzer Konular

28 Temmuz 2006 / Mystic@L Edebiyat
13 Ağustos 2008 / Misafir Edebiyat
15 Ağustos 2011 / Misafir Edebiyat
2 Ekim 2008 / KisukE UraharA Edebiyat
7 Ocak 2015 / _EKSELANS_ Mimarlık