Arama

Mekanik Denge

Güncelleme: 11 Haziran 2011 Gösterim: 2.795 Cevap: 2
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
10 Şubat 2008       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
Mekanik Denge
Mekanik denge bir katı cisim için cisme etkiyen bileşke kuvvet vektörünün ve bileşke moment vektörünün sıfır olmasıdır. Katı cisim deforme olmadığından cisme etkiyen kuvvetlerin ve momentlerin net olarak sıfır olması Newtonun ikinci hareket yasasına dayanarak cismin doğrusal ve açısal ivmesinin sıfır olması olarak değiştirilebilir.Bu tanıma göre havada sabit hızda yol alan bir uçak veya sabit eksende sabit açisal hızla dönen bir topaç dengededir.
Sponsorlu Bağlantılar
1abac8d9699fa7d5b832af9e67bb2bd8 Eğer cisim katı cisim değilse (dış kuvvetler altında deforme oluyorsa) denge için cismin üzerindeki bileşke kuvvet ve momentin toplamının sıfır olması ve ayrıca cismin kinetik enerjisinin değişmemesi gerekmektedir. Tanımın bu şekilde geniştirilmesindeki gerekçe tanımın eşit büyüklükte iki zıt yönlü kuvvete maruz kalan bir yayı herhangi bir anda dengede olarak tanımlamasıdır. Oysa yayın iç kuvvetleri söz konusu kuvvetleri dengeleyene kadar yayın parçalarının hızlanması denge kavramıyla ters düşmektedir. Aynı durum yayın iki ucuna aynı büyüklükte zıt iki burma momentinin uygulanması durumunda da geçerlidir. Yay kinetik enerji değişimi şıfıra eşit oluncaya kadar dengeye ulaşmaz.
Akışkanlar söz konusu olduğunda herhangi bi noktadaki sonsuz küçük her elementin üzerindeki bileşke kuvvetin ve momentin sıfır olması durumu denge durumu olarak nitelenebilir.
d'Alembert prensibi söz konusu olduğunda tüm cisimler her zaman mekanik dengededir. d'Alembert prensibine göre cisimlerin ivmesi sanki üzerlerinde ivmelerinin tersi yönde ve ivmelerinin ve kütlelerinin çarpımına eşit büyüklükte bir kuvvet yaratır. Bu kuvvet yoktur, hayalidir. Ama bu kuvvetin varsayılmasıyla dinamik problemleri sanki statik problemleri gibi , cismin dengede olduğu var sayılarak çözlülebilir. Bu yöntemın kullanımı dinamik denge olarak da anılır.
Son düzenleyen Blue Blood; 8 Temmuz 2008 20:43 Sebep: Kaynak: Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gerçekçi ol imkansızı iste...
LaDymm - avatarı
LaDymm
Ziyaretçi
10 Şubat 2008       Mesaj #2
LaDymm - avatarı
Ziyaretçi
Mekanik denge bir katı cisim için cisme etkiyen bileşke kuvvet vektörünün ve bileşke moment vektörünün sıfır olmasıdır. katı cisim deforme olmadığından cisme etkiyen kuvvetlerin ve momentlerin net olarak sıfır olması newtonun ikinci hareket yasasına dayanarak cismin doğrusal ve açısal ivmesinin sıfır olması olarak değiştirilebilir.bu tanıma göre havada sabit hızda yol alan bir uçak veya sabit eksende sabit açısal hızla dönen bir topaç dengededir..
Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
11 Haziran 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Denge

Mekanik, elektriksel, termodinamik ya da bir başka sistemin, konumunu ve işleyişini bozucu bir müdahale olmaması hâlinde sürdürdüğü durum.

Mekanik sistemlerde çokça karşılaşılan denge, bir kuvvetler dengesidir. Düzlemsel kuvvetlerin dengede olması için, herhangi iki doğrultudaki bileşenlerinin cebirsel toplamının ve aynı düzlem içindeki herhangi bir noktaya göre momentlerinin cebirsel toplamının sıfır olması gerekir. Düzlemsel olmayan kuvvetler içinse aynı koşulların, bu kez, herhangi bir düzlemdeki bileşenler ve değişik iki düzlemdeki bileşenlerce sağlanması gerekir.

Bir sistem, denge konumundan biraz uzaklaştırıldığında, ortaya çıkan kuvvetler bu uzaklaşmayı artırıcı ya da azaltıcı rol oynuyorsa, sırasıyla kararsız ve kararlı dengeden, etki ne azaltma ne de artırma yönündeyse, nötr ya da tarafsız dengeden söz edilir. Genel olarak kararlı dengedeki bir sistemin potansiyel enerjisi minimum, kararsız dengedekininse maksimumdur.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

8 Mart 2017 / ThinkerBeLL Fizik
24 Şubat 2009 / ThinkerBeLL X-Sözlük
29 Kasım 2006 / BrookLyn Felsefe
12 Şubat 2008 / KisukE UraharA Taslak Konular