Arama

Patlıcan ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 16 Temmuz 2009 Gösterim: 4.097 Cevap: 1
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
17 Kasım 2008       Mesaj #1
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Acı patlıcanın tatlı gerçekleri


Sponsorlu Bağlantılar
o patlican karam


Patlıcan içerdiği antosiyaninler özellikle de 'nausin’ nedeniyle çok güçlü bir antioksidanttır.

Antosiyaninler bitkilerde bulunan suda çözünen pigmentlerin en geniş grubudur. Yapılan birçok bilimsel araştırma sonucunda antosiyaninlerin antioksidant ve bazı kanser türlerinde hücre büyümesini engelleme özellikleri ortaya çıkarılmıştır.

Patlıcan kabuğundan elde edilen 'nausin’ ekstratı laboratuvar ortamında incelediğinde serbest radikal oluşumunu bloke ettiği görülmüştür. Bilindiği üzere serbest radikaller hücre zarına zarar vermekte ve kötü huylu 'LDL’ kolesterolün oksidasyonuna neden olarak kalp hastalıkları ve inme riskinin artmasına neden olmaktadır.

Ayrıca patlıcanın içerdiği fenolik bileşiklerin Tip 2 Diyabet ve hipertansiyonda çok önemli roller oynadığı da gözlenmiştir. Hatta diyabetik beslenme programlarının içerisine ağırlıklı olarak patlıcanın sokulmasının diyabetin düzenlenmesinde alternatif yöntemlerden biri olabileceğini belirtmişlerdir. Tabii bu görüş temelinde patlıcanın yüksek posa ve az çözünür karbonhidrat içeriği yatmaktadır.

Gördüğümüz gibi senelerdir hiçbir faydası olamadığ hatta zararı olduğu söylenip yerden yere vurulan; ama çaktırmadan sofralarımızın baş tacı da olan patlıcanın gerçekleri hiçte sanıldığı gibi değil. Bu durumda aklımızda hiç soru işareti kalmasın sağlıklı yöntemlerle pişirdiğimiz ve mevsiminde, zirai tarım ilaçlarıyla kontamine olmamış patlıcanı tüketmenin vücudumuza sağladığı yararlar; belki de eşsiz lezzetini bile solda bırakacak kadar fazladır.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Temmuz 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
PATLICAN: Kalori değeri düşük bir besin olan patlıcanda A, C ve B vitaminleri ile kalsiyum, fosfor ve demir mineralleri bulunur.
Patlıcanın Faydaları: Sinirleri yatıştırır ve tansiyonu düşürür. Kalp çarpıntısını giderir. Bağırsakları yumuşatır ve idrar söktürür. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür ve damar tıkanıklığına iyi gelir. Kansızlığı giderir. Karaciğerin ve pankreasın çalışmasını düzenler. Böbrek ağrılarını ve yanmasını azaltır. Basura iyi gelir. Kilo vermeye yardımcı olur.
Sponsorlu Bağlantılar
Patlıcan Nasıl Kullanılır? Patlıcan normalde acı bir besin olduğu için kullanmadan önce tuzlu suda bekleterek acılığı giderilir. Patlıcan lapa haline getirilip yanıklara konursa faydası görülür.

Benzer Konular

13 Mart 2012 / _Yağmur_ Sağlıklı Yaşam
17 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular