Arama

Intel Core i7

Güncelleme: 10 Haziran 2013 Gösterim: 5.859 Cevap: 5
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Kasım 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Giriş

Sponsorlu Bağlantılar
Bu yazı yayınlandığında Bert Toepelt'in elinde sadece Intel'in sağladığı platform vardı. Yazı yayınlandıktan sonra merkez sitemiz X58 yongasetli diğer anakartlarla yeni işlemci üzerinden biraz daha zaman harcamışlar ve yazıya bazı eklentilerin yapılmasının iyi olacağını düşünmüşler. Bu eklemeleri yazının içinde kalın yazılmış veya belirtilmiş olarak bulabilirsiniz.
Hyper-Threading İle Sekiz Çekirdek

Core 2'nin pazarda kendine sağlam bir yer edindiği bu günlerde tamamen yeni bir mimari hayatımıza giriyor. Pentium 4 / Pentium D modellerinden Core 2'ye geçerken kullanıcılar eski anakartlarını kullanabildiler çünkü işlemciler arasında yuva uyumluluğu vardı. Ancak Intel'in yeni nesil işlemcileri tamamen yeni bir ekosisteme gerek duyuyorlar. Bu dönüşüm Intel için bir kilometre taşı olarak gösterilebilir.
Kısaca söylemek gerekirse: Intel Core 2'nin yerine geçecek ve daha yüksek başarımı daha verimli şekilde sunacak olan yeni nesil işlemcilerini sunuyor Core i7. Yaptığımız denemelerde aynı saat hızında Core i7'nin Core 2'ye göre %25 daha hızlı olduğunu gördük. Bütün standart modeller hızaşırtma kilidine sahip olsalar da anakartların büyük çoğunluğu bu kısıtlamayı aşacak yöntemlere sahip olacaklar. Intel bu kısıtlamaları sıcaklığa özellikle duyarlı dizüstü, sunucu ve diğer ortamlar için kullanmayı düşünüyor. Intel yeni nesil işlemcileriyle birlikte Hyper-Threading'i yeniden masaüstü işlemcilerinde kullanırken özellikle çoklu-işparçası destekleyen uygulamalarda ciddi başarım artışları vaat ediyor. Ancak iş güç tüketimine geldiğinde Nehalem'in pek fazla bir şey sunduğunu söyleyemeyiz.


1zdx2j4


Aynı anda Soket 1366, X58 yongaseti ve üç kanal DDR3 arayüzünü hayatımıza sokarak Intel bir kez daha başarım çıtasını yükseklere çıkartıyor. En son böylesi bir başarım artışını Intel, Pentium 4 / Pentium D modellerinden Core 2 mimarisine geçtiğinde yaşamıştık. Yeni tümleşik bellek arayüzü yüksek aktarım hızları sunuyor ve AMD'nin masaüstleri için bir süredir kullandığı çözümü geride bırakıyor.
Core i7, Intel'in en önemli rakibi AMD'nin yarışta biraz daha geriye düşmesine neden olacak. Kabaca söylemek gerekirse Intel'in en güçlü Core i7 modeliyle baş edebilmek için AMD'nin iki buçuk Phenom X4 işlemcisi gerekiyor.


Soket 1366

kejclh

Bellek denetleyicisinin işlemciye dahil edilmesinin bir sonucu olarak Intel Core i7 bellek birimlerine veri bağlantılarını doğrudan kuruyor. Diğer bağlantılarsa Intel'in FSB (Front Side Bus) arayüzünü QuickPath Interconnect (QPI) arayüzüyle değiştirmesi sonucu işlemciye ekleniyor. Sonuç olarak Intel 775 olan iğne sayısını 1366'ya çıkarmak zorunda kalmış ki bu da LGA 1366 olarak isimlendirilen yeni bir yuva yapısı demek. Ancak sabitleme mekanizması yine aynı yöntemle çalışıyor. Bir çerçeve işlemciyi kaplıyor ve yuvaya doğru itiyor, küçük bir kol yardımıyla yerine kilitleniyor. Normal olarak yeni tasarım Soket 775'e göre daha fazla yer kaplıyor ve iğnelerin dizilişi farklı.
Yeni Soket 1366 yapısının bir eksisi var: Soğutucu sabitleme delikleri arasındaki uzaklık artırılmak zorunda kalınmış. Yani Nehalem'e geçmek için daha geniş bir soğutucuya ve yeni soğutucu sabitleme aparatına ihtiyacınız var. Ancak işlemcinin kutulu sürümlerinde uygun bir soğutucu kutudan çıkıyor.




29atsgg

Core 2 gibi Core i7 (Kod Adı Bloomfield) high-K dielektrik ve metal kapı teknolojileri kullanılarak 45 nm üretim süreciyle üretilecek. Intel'in iki çift çekirdekli modelin aynı işlemciye konmasından oluşan önceki tasarım dört çekirdeklerinden farklı olarak Core i7'de dört çekirdek de doğuştan tümleşik olarak geliyor. İşlemcinin tasarımına bakıldığında Intel'in çift çekirdekli olarak da çalışabilecek bir tasarım yaptığını görüyoruz. İleri zamanlarda daha alınabilir fiyatlara çift çekirdekli Nehalem işlemciler görülebilir.

14nclrn

2njxbft


Dört çekirdeği de aynı yere koymak işlemcinin tümü üzerinden pek bir yer kazancı sağlamıyor; 214 mm² (2 x 107 mm²) alana sığan Core 2'ye göre Core i7 263 mm² yer kaplıyor. İşlemcilerin 32 nm sürümlerinin çoktan üretilmeye başladığını bildiğimizden daha geniş bir ısı yayıcıya sahip olan Core i7'ler altı veya sekiz çekirdeğe sahip olabilecekler. Belki de büyük işlemci yuvasının altında yatan neden de budur.
Yeni tasarımda transistör sayısı 810 milyondan 731 milyona düşürülüyor. Ayrıca Core i7 işlemcilerde işlemci çekirdeğinin üzerinde de bazı iğneler yer alıyor ancak Intel bunları sadece üretim esnasında kullanıyor.
Core I7 Modelleri

Intel ilk olarak üç farklı Core i7 modeli sunuyor: 2.66 GHz hızında çalışan Core i7 920, 2.93 GHz hızında çalışan Core i7 940 ve 3.20 GHz hızında çalışan Core i7 965 Extreme.


QuickPath Interconnect (Çabuk Bağlantı Arayolu)



k1ywd1

Nehalem mimarisiyle birlikte Intel en sonunda yıllardır tanıdığımız klasik ön yüz veriyoluna (fsb - front side bus) veda ediyor. Bunun yerine Core i7 işlemciler kuzeyköprüsüyle haberleşmek için yeni QuickPath Interconnect'i (QPI - Çabuk Bağlantı Arayolu) kullanıyorlar.
Düşük seviye Core i7 modellerde (920 ve 940) bu arayüz 4.8 GT/s veriyolu aktarımı sunuyor ki bu da çift yönlü 9 GB/s veri aktarımı demek. Diğer taraftan Core i7 965 Extreme daha hızlı bir QPI ara yüzüne sahip 6.4 GT/s veya 12.8 GB/s. Bu klasik Core 2'lerde kullanılan FSB'nin 400 MHz hızla sunduğu değerin aynısı.
AMD'nin HyperTransport arayüzü 3.20 GHz'de 25.6 GB/s hızında veri aktarabiliyor. Ancak veriyolunu ciddi şekilde dolduran bellek arayüzü kuzeyköprüsünde yer almadığından (doğrudan işlemcinin içinde) QPI'ya geçilmesi masaüstlerinde çok fazla bir fark yaratmayacak. QuickPath Interconnect sadece PCI Express bağlantılarından ve yine kuzeyköprüsüne PCI Express ile bağlı güneyköprüsünden gelen verileri taşımakta kullanılacak.


nmzqlt



FSB'nin tersine QPI arayüzü başak bir işlemciyle doğrudan iletişim kurmaya da izin veriyor. Sonuç olarak bu tür bağlantılara sadece yavaş olan kuzeyköprüsü üzerinden izin veren FSB'ye göre ciddi başarım artışı sağlanıyor.
QPI sayesinde masaya ilginç bir ihtimal geliyor: Çift işlemcili bir anakart yapmak için bir anakart üreticisinin sadece ikinci bir işlemci yuvasını anakarta lehimlemesi yetiyor. İşlemciler doğrudan birbirleriyle bağlantıya geçebildiklerinden bu seçenek yongasetinden bağımsız hale gelmiş. Günümüzdeki yazılımların bir kısmı HyperThreading sayesinde sağlanan dört sanal işlemciyle bile başarım artışı sunuyorlar. Bir de gerçekten ikinci bir işlemci daha eklendiğini düşünsenize.
Core i7'nin içinde doğru saat hızını belirlemek için hala saat çarpanı kullanılıyor. İşlemci temelde 133 MHz hızında çalışıyor bu da çarpanların Core 2 modellerinde olduğundan daha yüksek olduğu anlamına geliyor. Core i7 920 ve 940 modellerine sahip olan kullanıcılar bu modellerde çarpanlar kilitli olduğundan hızaşırtma (overclock) yapabilmek için sadece temel saat hızını yükseltebilecekler.


SSE 4 - En Sonunda Tamamlandı


2jagvft

45 nm üretim sürecine geçilmesiyle Intel SSE 4.1 yönergelerini Core 2 işlemcilere eklemişti. ".1" ekinden anlaşılacağı üzere bu sadece SSE4 yönerge setinin ilk sürümüydü ve tam olarak hazır değildi. Nehalem ise tam SSE4 desteğiyle birlikte geliyor. Ayrıntıya girmek gerekirse SSE4.2 yedi yeni komutla geliyor: CRC32, PCMPESTRI, PCMPESTRM, PCMPISTRI, PCMPISTRM, PCMPGTQ ve POPCNT.

256 KB L2 Önbellek Ve 8 MB L3 Önbellek


2w6c3n8

Intel'in Nehalem'le birlikte sunduğu pek çok değişikliğin içinde Core 2'ye karşı sağlanan başarım artışında en önemli etkiye sahip olan kısım yeni önbellek yapısıdır. L1 önbellek (cache) değiştirilmemiş, iki 32 kB veri ve yönerge parçasından oluşan 64 kB. Ancak Core 2 Duo işlemcilerde bulunan iki çekirdekle 6 MB'ye kadar çıkan L2 önbellekler Core i7'de her bir çekirdeğe 256 kB olacak şekilde küçültülmüş. Ancak ek olarak bütün çekirdeklerin ortak olarak eriştiği 8 MB L3 önbellek eklenmiş.
Bu yöntemi artısı tek işparçalı uygulamaların 8 MB L3 önbelleğin hepsini kullanabiliyor olmasında yatıyor. Core 2 Quad işlemcilerde bu söz konusu değildi. 12 MB L2 önbellek iki parçadan oluştuğundan her bir işlemci çifti kendi 6 MB'lik kısmına erişebiliyordu.
Geniş L3 önbelleğin bir artısı da farklı kopyalar yerine dört çekirdeğin de tek bir veri setiyle çalışabiliyor olması, bu sayede yerden kazanılıyor ve daha fazla veri önbellekte tutulabiliyor. Çekirdekler arasında veri alış verişi ayrı ayrı çalışan Core 2 işlemcilere göre ciddi başarım artışları sağlıyor.
Hyper-Threading

Hyper-Threading ilk olarak Pentium 4 / Pentium D serisinde NetBurst mimarisiyle hayatımıza girmişti ancak ciddi başarım artışları sağlayamamıştı. Masaüstü işlemcilerinden kalkmış olsa da (en son Pentium Extreme Edition 965'te kullanıldı) Atom gibi diğer pazarlara yönelik işlemcilerde kullanılıyordu.


Asıl amaç masaüstü sistemlerin çoklugörev yeteneğini geliştirmekti. Bir noktaya kadar bu işe yaradı ve günlük işlerde fark edilir etkiler yaratabildi. Günümüz dört çekirdekli işlemcilerde HyperThreading daha az etki gösteriyor çünkü bu işlemciler zaten çoklu-işparçasına uyumlu yapıdalar, birden fazla işi aynı anda yapabilecek birden fazla çekirdekleri zaten var. Ancak yine de birden fazla işparçasını aynı anda kullanabilen yazılımlar arttıkça ek olarak gelen sanal çekirdeklerin işlemci başarımı üzerindeki etkisi fark edilecektir.
Core 2 işlemciler pazara sürüldüğünde Intel HyperThreading teknolojisine veda etmiş gibi görünüyordu ancak Core i7 bunu değiştiriyor: Bütün Core i7 modelleri HyperThreading desteğine sahip olarak geliyorlar. Deneylerimiz sırasına sadece birkaç uygulama başarım açısından geriye gitti. Genel olarak sonuçlar Hyper-Threading'in yeniden gündeme getirilmesinin yerinde bir karar olduğunu gösteriyor. Ne kadar çok uygulamanın HyperThreading ile beklediğimizden iyi sonuç verdiğini görünce şaşırmadan edemedik.


2ytv0hs






Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Kasım 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Tümleşik Bellek Denetleyicisi

Sponsorlu Bağlantılar

Intel'in Core i7 ile yaptığı ve kullanıcılar arasında en çok konuşulan değişiklik bellek denetleyicisinin işlemcinin içine yerleştirilmesi oldu. Ayrıca bu bellek arayüzü DDR3 desteği sunuyor ve üçlü bellek birimlerini üç-kanallı olarak çalıştırabiliyor. İşlemci modeline göre farklı bellek hızları destekleniyor; örneğin, Core i7 920 ve 940 iki bellek çarpanı destekliyor 6 ve 8. Yonganın dahili hızı olan 133 MHz ile birlikte bu çarpanlar DDR3-800 ve DDR3-1066'ya karşılık geliyor. Core i7 965 ise 10 ve 12 çarpanlarını destekliyor yine dahili hızla çarpıldığında karşımıza DDR3-1333 ve DDR3-1600 bellek desteği çıkıyor.
Giriş seviyesi Core i7 modelleriyle belleklerinizi daha hızlı çalıştırmak isterseniz işlemcinizin FSB'sini hızaşırtmanız (overclock) gerekiyor. Yaptığımız yapay deneylerde tümleşik bellek denetleyicileri kuzey köprüsü üzerinde bulunan Core 2 bellek denetleyicilerine göre çok daha hızlı olduklarını kanıtladılar. DDR3 hala DDR2'nin iki katı pahalı olmasına rağmen Intel'in gelecekte giriş seviyesi işlemcilerde DDR2 desteği sunup sunmayacağı henüz belli değil. Core i7 işlemciler tekli, ikili veya üçlü bellek kiplerinde çalışabiliyorlar ve bellek birimlerinin önceden yapılmış ayarları kullanmasını sağlayan XMP işlevini destekliyorlar.


107tesp


Core i7'nin bellek veriyolu genişliğini ölçtük ve en hızlı Core 2 Extreme QX9770 ve Phenom X4 9550 Black Edition modelleriyle karşılaştırdık. Aynı işlemci ve bellek hızlarında iki-kanal kipinde çalışırken, Core i7, Core 2'nin sunduğu veriyolu hızının ortalama iki katı daha fazla veri aktarımı yapabiliyor. AMD Phenom X4'ün tümleşik denetleyicisi DDR2-1066 hızında Core i7 ile rekabet edemiyor. Üç-kanallı çalıştığındaysa Core i7 veriyolu genişliği 19.4 GB/s aktarım hızına ulaşarak tavan yapıyor.
İki kanaldan üç kanala geçişte ortaya çıkan başarım artışının tek kanaldan iki kanala geçiş sırasında yaşanan başarım artışı kadar büyük olmadığını görüyoruz. Tabi 3.20 GHz hızında çalışan Core i7'nin üç kanallı bellek sisteminin kapasitesini tam olarak dolduracak kadar güçlü olmama ihtimalini göz ardı etmemek lazım. Belki de ileride çıkacak olan modeller ve çoklu-işlemcili sistemler bellek veriyolunu tam olarak doldurarak başarım artışını daha ciddi şekilde göz önüne serebilir.


Core 2 ve AMD'nin Phenom X4 modelleriyle karşılaştırıldığında Core i7'nin bellek arayüzü sistemin geneline ciddi başarım artışı getiriyor. 34 ns olan gecikme hızı Core 2 (69 ns) ve Phenom X4'ün (56 ns) ciddi oranda altında. Bu durumdan özellikle belleğe sık erişen uygulamalar ciddi şekilde yararlanıyor. Bellek üreticisi A-DATA şimdiden 3 GB ve 6 GB kapasiteli üçlü bellek paketleri satmaya başlamış. Corsair ve OCZ'den de 1333 ve 1600 MHz hızlarında çalışan 6 GB bellek paketleri elimize ulaştı, bu arada Intel bellekler için gerilim üst değeri olarak 1.65 V öneriyor.


X58 Yongaseti


29v03t3

Core i7 işlemcinin yanında Intel "Tylersbug" kod adlı yeni yongasetini de pazara sürüyor. X48 Core 2 yongasetiyle birlikte kullanılan ICH10 güneyköprüsü bu yongasetinde de kullanılacak. X58 kuzeyköprüsü artık üzerinde bellek denetleticisi barındırmadığından temel olarak sadece PCI-Express - QPI dönüştürücüsü gibi çalışacak. İki ekran kartı veya ileri seviye başka deneyleyiciler için iki x16 hattı ve güneyköprüsüyle iletişimi sağlayan x4 PCI Express hattına sahip. Eğer güneyköprüsüyle bağlantıyı sağlayan yolun adını merak ediyorsanız Intel buna "DMI" diyor ancak bu yol bildiğiniz PCI Express bağlantısından başka bir şey değil.

qpmcf6

Intel'in kuzeyköprüsüne küçük bir fan yerleştirdiğini hesaba katarsak yapması gereken fazla bir iş olmasa da X58'in güç konusunda ciddi bir tüketici olduğunu düşünebiliriz.
QPI (QuickPath Interconnect) arayüzünün kullanıcıları doğrudan ilgilendiren ilk eksi yönü Core i7 işlemcilerin sadece yeni yongasetleriyle çalışabiliyor olmaları. Intel orta seviyeye yönelik bir yongaseti çıkarana kadar Core i7 920 almak isteyen kullanıcılar pahalı olan X58 yongasetini satın almak zorundalar. Komik bir şekilde bu anakartlar birlikte geldikleri işlemcilerden daha pahalı olacaklar! Ama Intel daha kullanılabilir yongaseti için düğmeye bastı ve yakın zamanda ortalama seviyeye yönelik anakartlar da pazarda olacak.
Core i7'yi X58 yongasetini kullanan Intel'in DX58SO anakartla denedik.


Hızaşırtma (Overclock) Zorlaştırılmış

16bddmo


Hızaşırtma işi Core i7 ile tamamen farklı bir boyut kazanıyor. Core 2 veya Pentium D işlemcilerin tersine Core i7 kendi çektiği akımı ve güç tüketimini izleyebiliyor. Eğer belirli bir seviyeyi geçerse işlemci kendiliğinden saat hızını azaltıyor. Intel bu özelliğe "Overspeed Protection" (HızAşımı Koruması) ismini vermiş. Sınırlar işlemcinin içine üretim sırasında koyuluyor 100 A, 130 Watt. Sadece Extreme Edition modellerinin hızı değiştirilebiliyor tabi bu sırada koruma mekanizması devre dışı kalıyor.
Chris Angelini: Elimizdeki yeni parçalarla yaptığımız deneylerden sonra sayfanın buradan sorasını yeniden yazdık.
Intel, HızAşımı Korumasının (Overspeed Protection) dizüstü, sunucu ve benzeri özel aygıtlar için kararlığın korumasını garanti etmede kullanılacağını belirtti. Hızaşırtma meraklıları için BIOS'a koyulacak bir seçenekle bu özellik devre dışı bırakılabilecek. BIOS'taki bu seçeneğin Intel DX58SO anakart için "CPU VR Current Limit Override" olacağı söyleniyor.

intel core i7 inceleme 05html&ampcb08b2e81498
avwphp?zoneid34&ampcbINSERT RANDOM NUMBER HERE&ampna20d7f4e Yaptığımız BIOS güncellemesi sonrasında Core i7 920 ve 940 işlemcileri yazılımsal olarak koruma dışına çıkarabildik ve 100A/130 W sınırını geçmelerini sağladık.
Core i7 920'yi Asus Rampage II Extreme üzerinde 3.8 GHz hızında bir süre çalıştırdıktan ve üzerinde deneyler yaptıktan sonra sözü geçen hızaşırtma sınırı sorununun çözüldüğünü söyleyebiliriz. Bütün X58 anakartların HızAşımı Koruması'nı kaldırma seçeneği sunacağı konusunda herhangi bir garanti verilmiyor ancak pazardaki en tutucu üreticilerden birisi olan Intel bile anakartlarına bu özelliği koyacaksak diğer üreticilerin koyacağına kesin gözüyle bakabiliriz.


Core i7 Overclock
3.80 GHz'ye Hızaşırtma


Core i7'nin hızaşırtma (overclock) potansiyeli Core 2 gibi yani gayet iyi. Elimize gelen Core i7 965 Extreme modelini çekirdek gerilimini artırmadan ve herhangi bir kararsızlıkla karşılaşmadan 3.20 GHz'den 3.60 GHz hızına çıkarabildik.
Intel'e göre Extreme Edition modelleri çarpan kilidi olmadan satılmaya devam edecekler. Ancak Intel DX58SO anakart Core i7 965 Extreme'nin çarpanını standart değeri olan 24'ün üstüne çıkarmamıza izin vermedi. Bu yüzden hızaşırtma denemelerimizi sadece dahili işlemci hızını 133 MHz'den 150 MHz'ye kadar çıkararak yapabildik. Bellek çarpanını 8x olarak ayarladık böylece işlemci hızı 3.60 GHz bellek hızı da DDR3-1200 oldu.
Amerika'daki deney merkezimiz de Core i7 965 Exterme'nin çarpanının Intel DX58SO anakartla artırılamadığını onayladı, aşağı doğru değiştirilebiliyor ancak en yüksek 24x olan sınır aşılamıyor. Bu anakart/işlemci ikilisini hızaşırtmanın tek yolu Turbo Mode'u etkin hale getirerek en yüksek amp/watt sınırını erişilemeyecek bir noktaya çekmek ve en yüksek Turbo çarpanını aralığını 1,2,3 ve 4 çekirdekli çalışma durumu için istediğiniz hızaşırtma ayarına getirmek. Bu yöntemle Turbo Mode seçtiğiniz sınır değerlere hiç bir zaman ulaşamıyor ideal koşullarda işlemciyi de yavaşlatmıyor. Turbo Mode'dan bir sonraki sayfada bahsedeceğiz.
Asus Rampage II Extreme anakartla çarpan değerini elle artırabildik böylece çarpanı 28x yaparak 3.7+ GHz sınırı kolayca aştık. Daha derinlemesine testler yaptığımızda Core i7 965 4 GHz sınırını geçmeyi başardı. Core i7 920 örneği ise Asus anakart, çarpan/temel saat hızı/gerilim ince ayarlarından sonra 3.8 GHz hızında kararlı bir şekilde çalıştı.

Çekirdek gerilimini 1.4125 V seviyesine çıkararak Core i7 965 Extreme işlemcimizi kararlı bir şekilde en fazla 3.84 GHz hızında çalıştırabildik. Yine belirtelim bu hıza çıkabilmek için FSB'yi 160 MHz'ye çıkarmak zorunda kaldık bu da bellek hızının DDR3-1280 olması anlamına geliyor; elimize ulaşan Core i7 örneği bu hızın ötesine çıkmayı reddetti. Pazara çıkacak olan modellerin çok daha iyi hızaşırtma başarımı sunacağını düşünüyoruz ne de olsa bu işlemci henüz erken bir mühendislik örneğiydi. Hızaşırtma denemelerimiz için HızAşımı Korumasını (Overspeed Protection) 300 A ve 300 Watt seviyesine çıkardık.

Intel Core i7: Süper Hızlı


Turbo Boost İle Hızaşırma Akıllanıyor


Intel, Extreme Edition işlemcilerini "Turbo Boost" olarak adlandırdığı bir hızaşırtma (overclock) özelliğiyle donatıyor. BIOS içinde bu özellik "Dynamic Speed Technology" olarak geçiyor. Intel'in söylediğine göre bu özellik sayesinde işlemci yüküne göre işlemcinin saat çarpanı değiştirilebiliyor böylece dinamik hızaşırtma yapılabiliyor. İşlemci kaç çekirdeğin çalıştığına bakıyor ve önceden ayarlanmış bir çarpana kendiliğinden geçebiliyor. Bir, iki, üç ve dört çekirdek için çeşitli yük senaryoları belirlenmiş.
Bu özellik hızaşırtma yapılırken güç tüketimini azaltmak için kullanılıyor. Örneğin, eğer tek işparçalı bir uygulama çekirdeklerden sadece birisine yükleniyorsa CPU diğer üç çekirdeği de hızaşırtmaya tabi tutmuyor. Sonuç olarak boşta olan çekirdekler ya standart hızlarında çalışıyorlar ya da saat hızları daha da düşürülebiliyor. Aynı şey iki veya üç çekirdek yük altında olduğunda da benzer senaryo geçerli.Bunu ters çalışan bir SpeedStep teknolojisi olarak düşünebilirsiniz. İşin ilginç yanı Intel platform üzerinde Turbo Mode'u açabilmek için SpeedStep'in de çalışıyor olması gerekli!


aha önce söylediğimiz gibi işlemci çarpanı bu anakart üzerindeyken artırılamıyor, Extreme işlemci kullanıyor olsanız bile! Bunun yerine Turbo'yu kullanmanız gerekiyor. İlk iki resimde Turbo etkin değilken 3.2 GHz standart saat hızını görebilirsiniz. Üçüncü resimdeyse Turbo etkinleştiriliyor ve dört çekirdeğin çarpanı da 28x olarak belirleniyor. Çekilen akım ve gerilimi 200 W üst sınırını çıkardık bu sayede HızAşımı Koruması devreye girmeden rahatça hızaşırtma (overclock) yapabildik ve 3.7 GHz'de kararlı bir şekilde deneyi bitirdik.
Intel'in söylediği üzere BIOS'taki "CPU VR Current Limit Override" ayarının çalıştığından emin olmak için üst sınır ayarını 50A/50W seviyesine düşürdük. Aynı hızı elde ettik (3.73 GHz) yani herhangi bir sorun yok.
Tabi Cinebench deneylerini yaparken işlemci hızını görmek için kullandığımız CPU-Z uygulamasının saat hızlarını yanlış ölçmediğini varsayıyoruz. Turbo yöntemini kullanarak Intel anakart işlemciyi 3.2 GHz'den 3.73 GHz hıza çıkarabildi. Deney sonuçları da buna bağlı olarak tek işlemci için 4262'den 4993'e, sekiz işlemci (HT etkin) içinde 18521'den 20918'e çıktı. Asus anakarta ne kadar gerilim verirsek verelim aynı başarım seviyesini korudu ki bu mantıklı, anakartın Turbo özelliği şimdilik dinamik olarak çalışmıyor gibi görünüyor.
Umarız ilk incelemeden sonra Intel Core i7'nin hızaşırtma yeteneği konusundaki kafa karışıklığını çözmeyi başarmışızdır. Bu durumun bir yan etkisi de anakart incelemelerinin bundan sonra daha ilginç hale gelmesi olacak, bundan sonraki incelemelerimizde her bir üreticinin yeni işlemcinin sınırlarını ve özelliklerini nasıl kullandığını çözmeye çalışacağız. Güncelleme Sonu
Soket 1366 İçin Yeni Referans Soğutucu

Yeni yuvanın daha geniş olan boyutları yüzünden Intel, kutulu işlemcileriyle birlikte bir de standart soğutucu veriyor.


nwh7n
LGA1366 solda LGA775 sağda



İlk bakışta yeni model Core 2'nin soğutucusuyla neredeyse aynı görünüyor. Ancak soğutucunun altına bakınca aradaki fark ortaya çıkıyor.

25kudew
Solda LGA1366 sağda LGA775



intel core i7 inceleme 07html&ampcbd29b4ab3d4
Turbo Boost İle Hızaşırma Akıllanıyor


Intel, Extreme Edition işlemcilerini "Turbo Boost" olarak adlandırdığı bir hızaşırtma (overclock) özelliğiyle donatıyor. BIOS içinde bu özellik "Dynamic Speed Technology" olarak geçiyor. Intel'in söylediğine göre bu özellik sayesinde işlemci yüküne göre işlemcinin saat çarpanı değiştirilebiliyor böylece dinamik hızaşırtma yapılabiliyor. İşlemci kaç çekirdeğin çalıştığına bakıyor ve önceden ayarlanmış bir çarpana kendiliğinden geçebiliyor. Bir, iki, üç ve dört çekirdek için çeşitli yük senaryoları belirlenmiş.
Bu özellik hızaşırtma yapılırken güç tüketimini azaltmak için kullanılıyor. Örneğin, eğer tek işparçalı bir uygulama çekirdeklerden sadece birisine yükleniyorsa CPU diğer üç çekirdeği de hızaşırtmaya tabi tutmuyor. Sonuç olarak boşta olan çekirdekler ya standart hızlarında çalışıyorlar ya da saat hızları daha da düşürülebiliyor. Aynı şey iki veya üç çekirdek yük altında olduğunda da benzer senaryo geçerli.Bunu ters çalışan bir SpeedStep teknolojisi olarak düşünebilirsiniz. İşin ilginç yanı Intel platform üzerinde Turbo Mode'u açabilmek için SpeedStep'in de çalışıyor olması gerekli!

Chris Angelini:
Core i7 işlemciler söz konusu olduğunda kafalara takılan iki konu var: Overspeed Protection (HızAşımı Koruması) ve Turbo Mode. Önceki sayfalarda birincisine açıklık getirdik; Core i7 965 Extreme modelinde getirilen yapay sınır kolayca değiştirilebiliyor. Aynı şey diğer Core i7 modelleri için de geçerli tabi doğru anakart BIOS ikilisiyle.
Kafa karıştıran ikinci konu Turbo Mode ve etkilerine gelelim. Denediğimiz iki anakart da bu özelliği farklı şekilde hayata geçiriyorlar. Geri kalan hızaşırtma deneylerimizi yaptığımız Asus Rampage II Extreme ile başlayalım.

Daha önce söylediğimiz gibi işlemci çarpanı bu anakart üzerindeyken artırılamıyor, Extreme işlemci kullanıyor olsanız bile! Bunun yerine Turbo'yu kullanmanız gerekiyor. İlk iki resimde Turbo etkin değilken 3.2 GHz standart saat hızını görebilirsiniz. Üçüncü resimdeyse Turbo etkinleştiriliyor ve dört çekirdeğin çarpanı da 28x olarak belirleniyor. Çekilen akım ve gerilimi 200 W üst sınırını çıkardık bu sayede HızAşımı Koruması devreye girmeden rahatça hızaşırtma (overclock) yapabildik ve 3.7 GHz'de kararlı bir şekilde deneyi bitirdik.

Intel'in söylediği üzere BIOS'taki "CPU VR Current Limit Override" ayarının çalıştığından emin olmak için üst sınır ayarını 50A/50W seviyesine düşürdük. Aynı hızı elde ettik (3.73 GHz) yani herhangi bir sorun yok.

Tabi Cinebench deneylerini yaparken işlemci hızını görmek için kullandığımız CPU-Z uygulamasının saat hızlarını yanlış ölçmediğini varsayıyoruz. Turbo yöntemini kullanarak Intel anakart işlemciyi 3.2 GHz'den 3.73 GHz hıza çıkarabildi. Deney sonuçları da buna bağlı olarak tek işlemci için 4262'den 4993'e, sekiz işlemci (HT etkin) içinde 18521'den 20918'e çıktı. Asus anakarta ne kadar gerilim verirsek verelim aynı başarım seviyesini korudu ki bu mantıklı, anakartın Turbo özelliği şimdilik dinamik olarak çalışmıyor gibi görünüyor.

Umarız ilk incelemeden sonra Intel Core i7'nin hızaşırtma yeteneği konusundaki kafa karışıklığını çözmeyi başarmışızdır. Bu durumun bir yan etkisi de anakart incelemelerinin bundan sonra daha ilginç hale gelmesi olacak, bundan sonraki incelemelerimizde her bir üreticinin yeni işlemcinin sınırlarını ve özelliklerini nasıl kullandığını çözmeye çalışacağız.

Güncelleme Sonu

Soğutucunun bakır çekirdeği artık daha küçük ve soğutma kanatçıklarının sayısı artmış; bu sayede yeni tasarımla birlikte yuvaya daha fazla hava akımı sağlanıyor. Daha büyük olmasına rağmen bir önceki soğutucuların 532 gram olan ağırlığıyla karşılaştırıldığında yeni soğutucular daha hafif kalıyor (496 gram). Intel tarafından yakın zamanlarda sunulan bütün kutulu soğutucular gibi bu model de PWM fan hızı ayar desteği sunuyor.


Son düzenleyen Blue Blood; 21 Kasım 2008 15:19
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Kasım 2008       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
SpeedStep Sadece 1.6 GHz


Overspeed Protection (HızAşımı Koruması) özelliği yüzünden Core i7'nin güç tüketimi 130 watt seviyesini geçmiyor (bu yazıda adı geçen üç modelin de TDP değeri aynı). Thermal Monitor 2'nin devreye girerek fazla ısınmadan dolayı doğacak zararı engellemek için saat hızını ve gerilimi azaltma önlemi Core i7 işlemcilerin sıcaklığı 100°C'ye ulaşmadan devreye girmiyor. SpeedStep özelliği işlemci boştayken çarpanı 12x seviyesine indiriyor böylece işlemci hızı 1.6 GHz seviyesine düşmüş oluyor. CPU-Z'ye göre çekirdek gerilimi de aynı anda 1.137 V seviyesine düşürülüyor.

20k41eu

Güç Tüketimi

Core i7 ve Intel'in anakartı bir arada gayet rahat bir şekilde çalıştı, gerektiği zaman anakart SpeedStep özelliğinden yararlanarak sistem boştayken gerilim düzenleyici birimleri kapatabildi. Geliştirilmiş enerji tasarrufu özellikleri sayesinde Core i7 sistem boştayken 1.5 ve 2.7 watt arasında güç tüketiyor. Core 2 QX9770'in bu değerlerin dört katı kadar güç tükettiğini düşünürseniz kaydedilen gelişme gerçekten önemli. Tam yük altındaysa iki işlemci başa baş gidiyor, yaklaşık 100 watt. Sonuç olarak Core i7'nin yük altında daha iyi ya da daha kötü olduğunu söyleyemeyiz (watt başına verilen performansı hesaba katmazsak).


Tüm sistemin güç tüketimine bakıldığında Core i7'nin durumu pek parlak değil. Tam yük altında Nehalem sistem Core 2 sisteme göre 28 watt daha fazla güç tüketti. Hatta sistem boştayken bile güç tüketimi 10 watt daha fazla oluyor. Bellek denetleyicisinin güç tüketimi işlemcinin toplam güç tüketimine dahil olduğundan geriye kalan anakart bileşenlerinin ciddi oranda güç tükettiği ortaya çıkıyor. İşin ilginç yanı Core i7 sistem fazladan bir DDR3 bellek birimine sahip ki o da en fazla 4 veya 5 watt güç tüketir.


Core I7, Core 2'ye Göre %20 Daha Hızlı

3.20 GHz hızında Core i7 Extreme şu an için Intel'in en hızlı işlemcisi konumunda: Yaptığımız deneylerde bu yeni başarım canavarı AMD'nin amiral gemisi modelinden %165 daha hızlıydı! Ayrıca kendinden önceki Intel Core 2 QX9770'e göreyse %25 daha hızlı.
Core I7 965 Extreme, Phenom X4 9950 BE Ve Core 2 Extreme QX9770

2wdvn81

Core I7 965 Extreme, Core I7 940 Ve Core I7 920

Core i7 965 Extreme, 3.20 GHz hızında çalışıyor. Bundan 266 MHz daha yavaş olan Core i7 940 %9 daha yavaşken 2.66 GHz hızında çalışan Core i7 920 en hızlı modele göre %19 daha yavaş çalışıyor.


2zjfgyf


Hyper-Threading %6 Hızlanma Sağlıyor

Intel'in HyperThreading teknolojisini yeniden kullanıma sunması iyi bir karar. Günümüz yazılımları dörtten fazla işlemciden yararlanabiliyorlar böylece HT teknolojisi sayesinde işlemci daha verimli kullanılmış oluyor. Video kodlama yazılımları %23 oranında hızlanırken 3B yaratımlama (render) işlerinde %10 başarım artışı sağlanıyor.



Core I7 920, Phenom X4 9950 Black Edition Ve Core 2 Extreme QX9770

Core i7 son derece güçlü bir işlemci: 2.66 GHz hızında çalışan en yavaş Core i7 modeli bile Intel'in eski amiral gemisi 3.20 GHz hızında çalışan Core 2'yi geçebiliyor. Core 2 Extreme'ye göre en fazla başarım artışı DivX, H.264 video kodlama ve WinRAR dosya sıkıştırma işlerinde sağlanıyor.


Üç Kanallı Bellek Yapısı Başarıma Etki Etmiyor

Bütün deneylerimizi her bir bellek yapılandırmasıyla birer kere çalıştırdık. Sonuç? Core i7 için pek fark etmiyor, 1 MB L2 ve 8 MB L3 önbellekle ister üçlü ister ikili veya tekli bellek yapılandırmasında çalışsın Core i7 kendini gösteriyor. Günlük işlerde başarım farkı kesinlikle fark edilebilir değil: Üç kanallı ve tek kanallı yapılandırmalar arasındaki başarım farkı %2 seviyelerinde kalıyor. Eğer hazırda çift kanal DDR3 bellek birimleriniz varsa ve Core i7 işlemciye geçmek istiyorsanız üç kanallı bir modele para yatırmanız gerek yok.


3.60 GHz'den 3.84 GHz'ye Hızaşırtma

Core i7 hızaşırtma çabalarınıza değecek sonuçlar veriyor: Elimizdeki işlemci 3.20 GHz hızından 3.60 GHz'ye çıkarak %8.1 başarım artışı sağladı. Aynı işlemciyi 3.84 GHz hızında çalıştırdığımızda %12.4 hız farkı sağlanıyor. Bellek yapılandırmasına göre daha yüksek saat hızlarına ulaşmak mümkün ancak biz DDR3-1333 seviyesinde kalarak en kötü durumu senaryosunu takip etmeye çalıştık.







Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Kasım 2008       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Deney Sistemi Ve Sürücüler

2e33892

Deney Sistemi

AMD ve Intel platformlar için deney sistemlerimiz

Anakartlar

İşlemci listeleri için seçtiğimiz bileşenleri güncelledik. AMD işlemciler için AMD'nin 790 FX yongasetini kullanan Asus anakart kullandık. Intel işlemciler içinse Intel X48 yongasetli Gigabyte anakartı tercih ettik

Bellek

Bütün AMD işlemciler A-DATA'nın DDR2-1066 bellekleriyle CL 4.0-4-4-12 zamanlamalarıyla denendi. Intel platformundaysa DDR3-133 bellekler CL 7.0-7-7-21 zamanlamalarıyla kullanıldı. İşlemcinin veriyolu hızına bağlı olarak bellekler daha düşük hızlarda çalışabilir ne yazık ki bu bazı yongasetlerinin sınırlaması.


Ekran Kartı

Oyun deneylerinde işlemcinin fark yaratan parça olmasını sağlayabilmek için Nvidia'nın G200 yongasına sahip olan MSI'nın güçlü N280GTX-T2D1G-OC ekran kartını kullandık.


Sabit Diskler Ve USB Sürücü

Deney sistemlerimizden her birisi Western Digital'in 320 GB sürücülerinden iki adet barındırıyorlar. WD 3200AAKS tek plaka sahip, sonuç olarak daha düşük güç tüketiyor ve fazladan soğutmaya gereksinim duymuyor. Linux sistem Corsair'in Flash Voyager USB sürücüsünden çalıştırıldı. Ancak Linux deneyleri Nehalem üzerinde çalışmak istemedi bu yüzden incelememizde Linux sonuçları sunamıyoruz.


Blu-ray Sürücü Ve Ses Kartı

Blu-Ray deneylerimiz için Pioneer'ın BDC-202BK sürücüsünü kullanıyoruz. İşlemciye oyun deneyleri sırasında ses çalma işini yüklememek için her bir deney sistemimizde ses kartı kullanıyoruz: X-Fi Xtreme Gamer ses kartının kendine ait ses işlemcisi bulunuyor.


Güç Kaynağı Ve İşlemci Soğutucusu

850 Watt Cooler Master güç kaynağı deney sistemlerimize hayat veriyor.
Hem AMD hem de Intel işlemciler Zalman'ın CNPS 9700 LED soğutucusuyla soğutuluyorlar.


Modeller Ve Fiyatlandırma

ÇN: Burada belirtilen fiyatlar yurt dışı için geçerlidir.
Core i7 işlemciler arasında en ucuz olan model 2.66 GHz hızında çalışıyor ve mağazalarda 284 USD fiyatla satılması bekleniyor. Her zamanki gibi 3.20 GHz hızında olan Extreme Edition modelinin 1000 USD fiyatla satılmasını bekliyoruz.


Core i7 Fiyatlandırma Core i7 965 Extreme999 $ Core i7 940562 $ Core i7 920284 $




Soket 1366 anakartların fiyatları şu anda yüksek. Eğer Core i7 920 işlemciyi alarak bir sistem kurmayı düşünüyorsanız anakarta işlemciden daha fazla para vermeye hazır olun.

X58 Anakart Fiyatları Gigabyte GA-EX58-Extreme344.99 $ Gigabyte GA-EX58-UD5329.99 $ Intel DX58SO345.99 $ MSI Eclipse409.99 $ MSI X58 Platinum304.99 $

Sonuç: HızAşımı "Korumasına" Rağmen Süper Hızlı

İki adet çift çekirdekli işlemcinin bir araya gelmesinden oluşan Core 2 Quad modellerinin tersine Core i7 doğuştan dört çekirdekli olarak geliyor. Sonuç olarak sistemin geneli bir önceki nesle göre daha fazla güç tüketse de yeni işlemcilerin daha verimli olduğu ortada.
Ezeli rakip AMD'nin sunduğu en iyi ürün için söyleyeceğimiz fazla bir şey yok. En hızlı Core i7 modeli 965 Extreme AMD'nin en hızlı modeli olan Phenom X4 9950 BE modelinden 2.6 kat daha hızlı. Deney setimiz içinde AMD işlemciler hiç bir deneyde orta seviyelerin altından yukarı çıkamadılar.

intel core i7 inceleme 35html&ampcb8f1ccb364e
avwphp?zoneid34&ampcbINSERT RANDOM NUMBER HERE&ampna20d7f4e Ancak Intel bu sefer kendiyle bile rekabet etmiyor çünkü Core i7 açık bir şekilde Core 2 işlemcilere göre daha yüksek başarım sunuyor. İlginç bir şekilde HyperThreading teknolojisinin bu başarım artışındaki payı küçük değil.
Görünüşe göre Intel, kullanıcıların hızlı ve pahalı modeller almak yerine hızaşırtılabilir ucuz modeller tercih etmesinden rahatsız. Bu duruma bir son vermek için Intel sadece 1000 USD fiyatla satılan ileri seviye modelinin 130 W (110 A) olan TDP sınırını aşmasına izin vermiş. Daha ucuz olan Core i7 sürümleri (920 ve 940) bu sınıra geldiklerinde kendilerini yavaşlatıyorlar. Ne yazık ki 150 USD'lik bir işlemciyi 1000 USD fiyatla satılan bir model kadar hızlandırma dönemi sona ermiş gibi görünüyor, en azından şimdilik. Hala küçük değişiklikler yapmak mümkün olsa da hızaşırtma yaparak büyük başarım artışları elde etmek artık bir seçenek değil.


Platformun kendisi de masaya bazı eksiler getiriyor. Yeni işlemciler Intel'in X58 yongasetli pahalı anakartlarla çalışmak zorundalar. Ayrıca sistem sadece DDR3 belleklerle çalışıyor ki bunların da fiyatı düşük değil. Yeni LGA1366 soket yapısı yeni bir soğutucu gerektiriyor ve sulu soğutma seçeneği işlemcinin içinde bulunan başarım sınırlayıcı özellikler nedeniyle anlamsız hale gelebilir. Şu an için iş anakart üreticilerinin yaratıcılıklarını konuşturarak bu sorunlara çözüm bulmalarına kaldı diyebiliriz.
Bu arada AMD, x86 başarım sıralamasında daha da gerilere düşüyor ve AMD'nin elinde sadece fiyat silahı kalıyor.

Sonuç


30t2fqh
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Kasım 2008       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Büyük Umutlar

Intel'in Bloomfield kod adlı Core i7 işlemcisi ilgili teknik bilgileri iki sene öncesinden beridir biliyoruz. Intel'in bilindik mimarisi Core i7 ile bambaşka bir hale büründü ve oyuncular ilk testlerle beraber CrossFire ve SLI için umut tazelediler. Aslında kabaca bakarsak Intel AMD'nin yaklaşımını kendi mimarisine uygulamaktan çok daha fazlasını yapmadı: Kocaman L2 önbellek dört parçaya ayrılıp küçülürken, onun yerini daha da büyük bir L3 önbellek aldı. Çekirdekleri ve denetleyicileri birbirine bağlayan QuickPath'ın aynen HyperTransport gibi çalıştığını söyleyebiliriz. Ve elbette tümleşik bellek denetleyicisi. Sonuçta Core i7, "temel olarak" AMD Phenom'a ne kadar da benziyor değil mi? Daha önce bilmeseydik Intel'in yeminini bozup bambaşka bir pazara yöneldiğini düşünürdük çünkü bu işlemciler başarım bakımından yeni bir çığır açıyor.




&ampcb4ce783a01c
avwphp?zoneid34&ampcbINSERT RANDOM NUMBER HERE&ampna20d7f4e Ama biliyoruz. Hatta sizin sandığınızdan daha fazlasını... Güz döneminde düzenlenen Intel Geliştiricileri Forumu'nda Intel temsilcileri bize Core i7 işlemcileri hakkında çok ayrıntılı bilgiler sundu. Üstelik yeni mimarinin getirdiği başarımı yüzdelerle ifade ederek açıklamayı da bizden esirgemediler. Bu rakamlara göre Core i7'ler video düzenleme, dönüştürme ve profesyonel işistasyonu uygulamalarında harikalar yaratıyor ve oyunlarda da azımsanamayacak bir hızlanma sağlıyorlar. Kısacası, Nehalem mikro-mimarisi oldukça gelişmiş bir teknoloji ürünü. İşte bütün bunlar bize oldukça uçuk bir deney yapmamız için duyduğumuz cesareti verdi. Bununla beraber Intel bu işlemcilerle oyunculardan sanki çok iş dünyasını hedefliyor çünkü dediğimiz gibi oyunlar dışındaki profesyonel uygulamalarda inanılması güç bir başarım artışı söz konusu.


2vkcot0


Biraz Altyapıdan Bahsedelim

Şimdi biraz Nehalem'i tamamlayan X58 altyapısının derinliklerine inelim. Yeni yongaseti hakkında tüm detaylar çıkmadan önce X58'in CrossFireX için iki x16 PCI Express 2.0 yuvası üzerinden tam bant genişliği sunacağını işittik. X48 yongaseti halihazırda aynı donanıma ve desteğe sahip olduğu için ilk önce pek şaşırmamıştık.
Daha sonra X58'in bununla da yetinmeyip aynen Intel'in Skulltrail platformu gibi Nvidia SLI teknolojisini de destekleyeceği yönünde söylentiler çıkmaya başladı.


j0wcnk

Söylentiler de evrim geçirebilen varlıklardır. SLI teknolojisinin destekleneceği kesinleştiği anda biz de dahil olmak üzere pek çok donanım uzmanı bunun ancak nForce 200 köprü yongasıyla sağlanabileceğini düşünmekteydi. Fakat birkaç hafta sonra düzenlenen NVISION '08 etkinliğinde şirket X58'i doğal yollardan, yani köprü yongasına gerek olmadan destekleneceğini müjdeledi. Ayrıca bu desteğe üçlü (3-way) SLI teknolojisi de dahil edildi. Kısacası SLI desteğinin ek yonga gerektireceği konusunda yanılmış olduk. SLI bir yonga meselesi değil, lisanslama meselesiymiş. Nvidia aynı etkinlikte bizimle SLI lisansı elde etmenin şartlarını ve aşamalarını paylaştı ve X58 ile nForce 200'ün beraberce kullanıldığında neler olabileceğini de söyledi.


X58 Ve SLI Seçenekleri

Dedik ya SLI bir yongaseti meselesi değil, lisans meselesi. O yüzden her X58 anakartının aynı anda SLI desteleyeceğini düşünmek hayal kırıklığı yaratabilir. Bir anakartın SLI lisansı alması için ne gerekli? İlk önce ilgili anakart Nvidia'nın araştırma merkezinde kararlılık, güç, uyumluluk ve katman deneylerinden geçer puan almalı. Ondan sonrası kolay zaten.
Nvidia'nın lisans için firmalardan ne istediğini bilmiyoruz ancak her anakart üreticisi belirli bir ücret ödemek zorunda. Ayrıca en ucuz X58 anakartın fiyatı bile 300$'ın üzerinde olduğuna göre anakartların toplam maliyetine SLI lisanslama ücreti de eklenmiş olabilir.


ioqivc


Nvidia'ya göre onaylama süreci oldukça ayrıntılı ve geniş. Anakartlar ikili, üçlü ve dörtlü SLI yapılandırmalarıyla ve bir grup farklı üçüncü parti cihazlarla deneniyor. Üstelik sistem en fazla ilgi gören 15, deneylerde en sık kullanılan 15 ve PhysX desteği olan 15 oyunla beraber test ediliyor ve video oynatma/dönüştürme başarımı da dikkate alınıyor. Üstüne üslük sistemler mekanik olarak da bir takım deneyden geçiyor. Son olarak bir işkence deneyinden daha geçtikten sonra PCI Express tanımlarına ne kadar uyduklarına bakılıyor.
AMD'de de CrossFireX uyumluluğu için kartları benzer deneylere tabi tutmakta. O yüzden kendisinin üretmediği bir platform için ilk kez lisanslama işine girişen Nvidia'yı bu sıkılığından dolayı yadırgamayın.
Doğal olarak X58 anakartını SLI yapılandırmasıyla beraber kullanmak için satın alacaksanız gözünüzü dört açmalısınız. Örneğin Intel'in kendi anakartı DX58SO SLI desteklemiyor. Intel'e bunun nedenini sorduk ve iki şirketin çıkarlarına uygun şartlar olmadığı için lisanslama işlemi yapılmadığını öğrendik.
Yuvalar Ve Hatlar

X58 anakartlara bakarken altı farklı yuva ve hat yapılandırmasıyla karşılaşabilirsiniz. Bunlardan dördünü PCI Express hatlarının tamamını X58 kuzeyköprüsünden aldıkları için doğal kabul ediyoruz. Diğer iki yapılandırma Nvidia'nın nForce 200 köprü yongası ile fazladan hat sağlıyor.
2eggqib

En basit yerleşim şekli, 16 hatlı iki adet x16 yuvası. Çift Nvidia ekran kartı kullanacaklar için en uygun çözüm bu.

2mcu7io

Doğal üç yuvalı yerleşim kulağa daha bir hoş geliyor (3-Way SLI). X58 bu durumda da üç yuvaya birden yeteri kadar hat sağlayabiliyor ancak bit yuva 16 hattın tümünü alırken diğer yuvalara sekizer adet hat düşüyor. Ancak bunlar birer PCI Express 2.0 hattı olduğu için darboğaz oluşma ihtimalinden bahsetmek biraz mantık dışı olur çünkü 2.0 standardının veriyolu genişliği eski 1.1 standardına iki kat fazla ve bu yola sığmayacak büyüklükte bir ekran kartıyla daha tanışmadık.

xd3sm

Henüz yukarıdaki gibi bir yerleşime sahip anakart görmesek de Nvidia dört yuvanın doğal olarak desteklendiğine dikkat çekiyor. Dört yuva ihtiyaçtan fazla mı? İhtiyaçtan ihtiyaca göre değişir. Mesela bir üçlü SLI yapılandırması kurup dördüncü yuvaya da PhysX teknolojisi için daha zayıf bir Nvidia ekran kartı takabilirsiniz. Öte yandan aşırı ısınma ve güç tüketimi bu yapılandırmanın kurulmasında büyük birer engel oluşturuyorlar. Elektrik faturasını ödeyebilecek kadar zengin olsanız da dört adet GeForce GTX ekran kartı sisteminizi fırına çevirmek için yeterlidir.

rlztk8


Üç veya dört yuvanın her birine Nforce 200 köprü yongasıyla x16 hat vermek mümkün. Tek nForce 200 üç adet, çift nForce 200 ise dört adet ekran kartı yuvası için gerekli. Nvidia, nForce 200 yongalarının her iki ekran kartı arasındaki haberleşme mesafesini kısaltarak başarımı olumlu yönde etkileyebileceğini iddia ediyor. Buna rağmen anakart üreticileriyle yaptığımız görüşmelerde nForce 200 yongası eklemeye gerek duymadıkları izlenimini edindik. Yine de yoğun bilimsel hesaplamalar için kullanılan Tesla anakartlarında bu yongalar oldukça işe yarayabilir.

Uyarılar, Gerçekçilik Ve Sürücü Cehennemi

Intel'in X58 yongaseti olmadan SLI ve CrossFire testlerini aynı anakart üzerinde yapamazdık. O yüzden geçmişte yapılan testlerin ayırt ediciliğine şüpheyle bakanlar oluyordu. Artık böyle bir sorunumuz yok. Bununla beraber bu deneyleri yapan bizler için her şeyin düzgün gittiğini, her aşamanın sorunsuzca gerçekleştiğini söyleyemeyiz. Kötü haberimiz şu ki bu sorunlarını aynılarını sizler de yaşayabilirsiniz.

217ynl




Birincisi en güçlü ekran kartlarını yan yana koyup çalıştırdığımızda oluşan muazzam ısı. Tek bir HD 4870 veya GTX 280 çalıştırdığınızda pek sorun olmaz çünkü kartların fanlarının hava alacak yeterli boşluğu var ancak iki tanesini bir araya getirdiğinizde birinin fanının önü diğeri tarafından tıkanmış gibi oluyor ve daha sonra kartlarınızın yanmaması için dua etmeye başlıyorsunuz. Böyle bir durumda kartların sürücüsü fan hızını kendiliğinden arttırıyor ve fan inanılmaz bir hızla dönüp gürültüye sebebiyet veriyor. Üç tane GTX 280'i bir araya getirdiğiniz durum daha kötü çünkü ortadaki GTX 280'i arada tost oluyor. Böyle bir durumda kasa-içi soğutma da yetersizse, hava akışı yeterince iyi değilse ısınmaya bağlı kararlılık sorunlarıyla karşılaşmak olasılıklar dahiline giriyor. Sürücü fan hızını otomatikman yükseltip bu sorunun üstesinden geliyor ancak siz işinizi yine de garanti altına almak isteyebilirsiniz. Bunun için RivaTuner veya Catalyst sürücü yazılımını kullanarak fanları tam devirde çalıştırabilirsiniz.
Sürücülerle Boğuşmak
İkinci büyük sorunla yüz yüze gelmeye hazır mısınız? Sürücüler ve son çıkan oyunlar. Geçen temmuz ayında Core i7 ve X58 platformuyla ilk kez oynama şansı edindik ve elimizde HD 4800 serisi kartlarımız da vardı. Nvidia'nın SLI desteğinin X58'e gelip gelmeyeceğinin tartışıldığı o günlerde kartta CrossFire desteği hali hazırda mevcuttu. Buna rağmen sadece iki hafta içinde AMD başarımı arttırmaya yönelik tam üç resmi sürücü çıkardı. Fakat yaptığımız deneylerde firmanın işaret ettiği oyunların pek de hızlanmadıklarını gördük.


1zq4kmb


Nvidia'nın tarafında durumlar bu açıdan biraz daha iyi. Ancak buna rağmen Nvidia'nın bize sunduğu sürücü henüz beta aşamasındaydı. 180.43 beta sürücüsü X58 anakartları üzerindeki SLI desteğini etkinleştiriyor. Şimdilik bu sürücü Nvidia'nın 180 serisi sürücülerle beraber sunacağı yeniliklerin pek azını içeriyor. Çok-ekranlı SLI desteği ve PhysX işlemleri için GPU atama özelliği için hala tam sürümü beklemek zorundayız. Core i7 17 Kasım'a kadar ambargo altında olduğu için o günden önce bunları test etme şansımız yok.
Beklentilerimizi Yükselten Intel
Yeniden IDF'ye dönecek olursak, Intel bizi küçük gruplar halinde oturtup Core i7'nin elde ettiği bazı deney sonuçlarını gösterdi ve duyuru tarihinden sonra hangi modelleri göreceğimiz hakkında bilgi verdi. İyi de Intel'in hangi modelleri çıkaracağını fiyatlarıyla beraber zaten önceden biliyorduk. Ayrıca Intel'in kendi anakartı DX58SO'nun üç kanal bellek desteklediği halde altı yerine dört tane bellek yuvası taşıdığını da (Intel'in en ateşli yöneticileri bile bu anakartın tasarımını övmeye yeltenmediler). Ve Intel'in sunumunun sonunda önceden sahip olduğumuz düşünceler pek de değişmedi: Bu tasarımın nelere gebe olduğunu bilmeyen kalmadı.
Bildiğiniz gibi Intel'in Core 2 mikro-mimarisi büyük kapasiteli L2 önbellekten oldukça yarar sağlıyor (45 nm çift çekirdekli işlemcilerde bile 6MB önbellek var). Core i7'de ise her biri 256 KB olan dört adet L2 önbellek ve bir tane büyük 8 MB L3 önbellek bulunmakta. Sonuç olarak yeni önbellek yapısıyla (ve tabii ki Hyper-Threading'in yeninden doğuşuyla) Core i7 masaüstü işlemcileri eski mimarilerden çok daha fazla başarım vaat ediyor. Fakat ne yazık ki oyunlar için o kadar iddialı konuşamıyoruz. Intel IDF'de bize bu konuda biraz bir şeyler çıtlatarak böyle bir deney yapmamız için gereken umudu bize verdi.


Donanım Tutkunlarının Cenneti İşte Burada

En iyi parçaları seven biriyseniz bugünkü deneyimiz için kurduğumuz sistemler ağzınızın suyunu akıtabilir.
Şu an satın alınabilecek en pahalı ve en güçlü sistemleri topladık: Intel Core i7 965 Extreme, Intel Core 2 Extreme QX9770 ve AMD Phenom X4 9950. Hatırlarsanız Core i7'nin X58 yongaseti hem CrossFireX, hem de SLI desteklediği için sadece tek bir anakart tüm ekran kartı yapılandırmalarımıza ev sahipliği yaptı. Core 2 Extreme işlemcimiz için ayrı platformlar kullanmak zorundaydık: CrossFireX için X48 ve SLI için nForce 790i SLI Ultra. Phenom X4 için sadece CrossFireX yapılandırmasını AMD 790FX yongasetli bir anakartla beraber kullandık. Her sistemde de farklı grafik yapılandırmaları kullandık. Bunları alttaki gibi listeleyebiliriz:
  • X58 (Core i7 Extreme): GeForce GTX 280 ile 1/2/3-way SLI ve tek bir Radeon HD 4870 ve iki Radeon HD 4870 X2 ile 1/2/4-way CrossFireX
  • X48 (Core 2 Extreme): tek bir Radeon HD 4870 ve iki Radeon HD 4870 X2 ile 1/2/4-way CrossFireX
  • 790i SLI Ultra (Core 2 Extreme): GeForce GTX 280 ile 1/2/3-way SLI
  • 790FX (Phenom X4): tek bir Radeon HD 4870 ve iki Radeon HD 4870 X2 ile 1/2/4-way CrossFireX
2j0iaom

Bu incelemede adlarını vurgulamadığımız birkaç kart üreticisine deney düzeneğimize yapmış oldukları katkılardan dolayı teşekkür etmek isteriz.
  • Zotac hepsi standart hızlarda çalışan üç adet GeForce GTX 280 verdi
  • Sapphire hepsi standart hızlarda çalışan iki adet Radeon HD 4870 X2 verdi
  • ASUS Rampage II Extreme ve P6T Deluxe anakartlarını verdi
  • Gigabyte EX58-Extreme anakartını verdi
  • Cooler Master UCP 1100W güç kaynağı verdi
  • Corsair 6 GB DDR3-1600 bellek verdi (TR3X6G1600C8D)
  • OCZ 6 GB DDR3-1333 (OCZ3P1333LV6GK) verdi

3DMark Vantage

3DMark Vantage artık adil bir ölçüm aracı değil çünkü yazılımın PhysX desteği Nvidia ekran kartlarının fazladan puan elde etmelerini sağlıyor. O yüzden AMD/ATI ve Nvidia'nın aldığı puanları ayrı ayrı değerlendirmeliyiz. Bununla beraber genel puanlar yerine GPU puanlarına bakmak ayırt edici olacaktır. Fark ettiyseniz grafiklerimizde Nvidia kartların bulunduğu sistemlerin CPU puanları bir hayli yüksek. Bunun nedeni PhysX API'lerinin GPU'yu karşılaştırma yazılımına CPU gibi tanıtması ve fizik hesaplamalarını CPU yerine GPU'nun paralel işlemcilerine yaptırması.



2ahum8x


Core 2 Extreme'den Core i7 965 Extreme'e geçince GeForce GTX 280'nin işlemci (CPU) ve genel puanları arasında belirgin bir fark görüyoruz. Diğer yandan herhalde Nvidia bu yazılım için X58 ile ilgili sürücülerini henüz yeterince iyileştirmediğinden GPU puanlarının daha düşük olduğunu görmekteyiz. Diğer bir olasılık da anakartımızın PCI Express yuvalarının x16/x8/x8 hatlı olması olabilir. Düşüklüğünün nedeninin bu olduğundan emin olmak için nForce 200 köprü yongasına sahip anakartları beklememiz gerekiyor.
Benzer şekilde AMD Radeon HD 4870'lerin GPU puanları Core 2'den Core i7'ye geçince ihmal edilemez derecede daha yüksek çıktı. Sürücülerle de alakalı olabileceği gibi Intel'in yeni platformu da puanlara etki etmiş olabilir.



Sonuç

Şüphe yok ki zengin olmak için bundan daha iyi bir zaman olamaz. Cepleri dolu oyun tutkunları 1000 Dolarlık Core i7 965 Extreme ile sadece oyunlarda yüksek başarım elde etmeyecekler, aynı zamanda çoklu-ortam ve 3B tasarım uygulamalarında, bilimsel hesaplamalarda müthiş bir hızlanmaya şahit olacaklar (oyunlar dışındaki uygulamalarda Core i7'nin başarımı budur.


Core i7 ile oyunlarda daha yüksek başarım dedik ama bu başarım artışı cennet ferahlığından söz etmemizi sağlayacak kadar etkileyici değil. Yine de Intel'in tek bir anakart üzerinde CrossFireX ve SLI desteği sunması oyuncular için bulunmaz bir nimet.
AMD ve Nvidia'nın sık sık karşı karşıya geldiğimiz tuhaf değerler ve sistem hataları konusunda en kısa sürede adımlar atması gerekiyor: Sık sık çökme yaşanması, kullanıcıların fan hızına elle müdahale etmesine neden olan aşırı ısınma sorunu ve sürücü hatalarından kaynaklanan düşük başarım sonuçları gibi... Her şeye rağmen her türlü yeni teknolojiyi çıkar çıkmaz almak gibi bir psikolojik durumunuz varsa, X58 sizi asla üzmeyecektir. Yalnız "birazcık" pahalı geldiyse diğer seçeneklerimiz neler? Nvidia'nın 790i SLI anakartları tek bir çoklu GPU yapılandırmasını destekliyor. Nitekim Intel X48 de öyle. AMD'nin 790FX yongaseti de iyi fakat deney sonuçlarında da görebileceğiniz gibi Phenom işlemcileri birden fazla ekran kartını beraberce kullanınca biraz darboğaz teşkil ediyor. Biliyorsunuz AMD ilk 45 nm işlemcilerini sunucu pazarı için çıkarttı. 45 nm Deneb çekirdekli masaüstü işlemcileri ise varmaya çok yakın. Bununla beraber daha büyük L3 önbelleğin bu işlemcileri eskisinden çok daha iyi yapacağına şüpheyle bakıyoruz. Yeni üretim teknolojisinin en büyük yararı saat hızı ve hızaşırtma bakımından olacak. Zaten bunlar başarıma doğrudan etkiyen etmenler. Gene de AMD'nin aynı mimariyle Core i7'ye karşı mücadele etmesi zor gözüküyor.



core i7 ve oyunlar 12html&ampcbe6af698bd6
avwphp?zoneid34&ampcbINSERT RANDOM NUMBER HERE&ampna20d7f4e AMD'nin Radeon HD 4870'leri bazı oyunlarda GTX 280'lere kök söktürüyor fakat şirketin sürücüler üzerinde biraz daha çalışması gerekiyor. CrossFireX yapılandırması birçok oyunda işe yarasa da yine birçok oyunda neredeyse hiçbir kazanç sağlamıyor. Hatta çoklu GPU yapılandırmalarına en çok ihtiyaç duyulan çözünürlük olan 2560x1600'de ne SLI ne de CrossFire arzu edilen hızı veriyor. Anlaşılan o ki 30" ekranı olan fazla oyuncu yok. Bununla beraber işlemciye 1000 USD, ekran kartlarına toplam 1000 USD ve anakarta en az 300 USD verebilecek birinin çok büyük boyutlu LCD ekranlara da 1300 USD vermekte tereddüt edeceğini pek düşünmüyoruz. Başarım hatalarının nedenlerini ve nasıl çözüleceklerini öğrenmek üzere şu an AMD ile beraber çalışıyoruz. İşe yarar bilgiler edindikçe bunları sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacağız.


Nvidia'nın GeForce GTX 280 kartları 1920x1200 çözünürlüğünde gerçekten iyi iş çıkartıyorlar. Yalnız üstteki paragrafta değindiğimiz gibi 2560x1600'de bu kartlara bir haller oluyor. Crysis, Warhead, Supreme Commander bu çözünürlükte Nvidia kartlara hiç acımadılar. Ne var ki GeForce GTX 280 yapılandırmaları genelde AMD'nin çözümünden daha hızlıydılar. Bunda en büyük katkı payı X58 anakartların SLI desteğini etkinleştiren yeni GeForce 180 sürücü paketine ait olmalı.



Bu yarışmanın galibi Intel'in X58 altyapısı üzerinde çalışan Core i7/SLI/CrossFire sistemleri ve Intel altyapısı üzerinde Nvidia SLI teknolojisini kullanmayı düşleyen birçok oyun tutkunu. Yalnız her iki grafik devinin de ev ödevlerini henüz bitirmediklerini hatırlatmak istiyoruz. Fakat eksiklikler nasıl olsa giderileceği için hangi takımdan olursa olsun istediğiniz bir çift ekran kartını X58 anakartınız üzerinde yan yana koyup şimdiden oyunların tadını çıkarabilirsiniz.
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
10 Haziran 2013       Mesaj #6
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Bu konu, "İçerik düzenleme ve zenginleştime" kapsamı doğrultusunda arşive kaldırılmıştır.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ