Arama

Gebelik ve Diş Sağlığı (Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı)

Güncelleme: 19 Şubat 2013 Gösterim: 4.281 Cevap: 3
Demir YumruK - avatarı
Demir YumruK
Ziyaretçi
22 Kasım 2007       Mesaj #1
Demir YumruK - avatarı
Ziyaretçi
Hamilelik ve Ağız Sağlığı
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Hamilelik ağız sağlığını nasıl etkiler?

Hamilelik sırasında anne dişlerinden kalsiyum kaybı ve her hamilelikte annenin bir dişini kaybedeceği yanlış bir inanıştır. Fakat hamilelik sırasında ağız sağlığında bazı değişikliklerin olacağı da bir gerçektir. En önemli değişiklik östrojen ve progesteron hormon düzeylerindeki artış olup, bu durum da dişler üzerindeki plak birikiminin artması ile bağlantılıdır.

Eğer plak uzaklaştırılmazsa dişeti iltihabına (gingivitis) neden olur. Bu durum "hamilelik gingivitisi" adını alır. Dişeti kırmızı, hacim olarak artmış, hassas ve kanamalıdır. Bu tablo daha çok 2. üç aylık dönemde hamile kadınların çoğunluğunu farklı şiddette etkiler. Eğer gingivitis zaten mevcutsa hamilelik sırasında şiddeti artabilir ve tedavi edilmezse periodontitise ilerleyebilir. Hamile kadınlarda aynı zamanda "hamilelik tümörü" geliştirme riski de vardır. Bunlar dişeti büyümelerinin irritasyonu sonucu oluşan iltihabi lezyonlardır. Genellikle kendi haline bırakılmakla beraber, hastaya rahatsızlık veriyorsa veya çiğneme, fırçalama ve diğer ağız bakımı işlemlerini engelliyorsa dişhekimi tarafından alınmalıdır.

Bu problemler nasıl önlenebilir?
Dişeti iltihabı dişlerin etkin olarak bakımı ve temizlenmesi ile önlenebilir. Her gün en az iki kez, mümkün olan durumlarda her yemekten sonra dişler fıçalanmalıdır. Her gün tüm dişlerde diş ipliği ile temizlik işlemi de yapılmalıdır. Sabah diş fırçalamak rahatsızlık veriyorsa ağız su veya anti-plaque ve floridli gargaralarla çalkalanmalıdır. Dengeli beslenme ile birlikte C ve B12 vitamin destekleri de ağız sağlığının sürdürülmesi açısından önemlidir. Dişhekimine daha sıklıkla gidilmesi de etkin plak kontrolünü sağlayarak gingivtis gelişimini önler. Plak kontrolünün sağlanması aynı zamanda dişeti irritasyonunu ve hamilelik tümörlerinin oluşma riskini de azaltır.

Dişhekimine ne zaman gitmelidir?
Hamilelik planlanıyorsa veya hamile olunduğundan şüpheleniliyorsa dişhekimi ziyaret edilmelidir. Ilk 3 aylık dönemde temizlik yapılması uygundur. Dişhekimi hamileliğin kalan dönemi için bir tedavi takvimi hazırlayacaktır. İkinci 3 ayda da ağız dokularında meydana gelen değişikliklerin ve ağız bakımının etkinliğinin değerlendirilmesi ile birlikte tekrar temizlik önerilebilir. Duruma göre üçüncü 3 aylık dönemde de tekrar randevu verilebilir fakat tüm bu seanslar mümkün olduğunca kısa süreli olmalıdır.

Hamilelik sırasında yapılmaması gereken işlemler var mıdır?
Genellikle acil olmayan işlemler de hamilelik sürecinde yapılabilir. Ancak herhangi bir diş tedavisi için en uygun zaman 4. Ve 6. aylar arasıdır. Şiddetli ağrının eşlik ettiği acil durumlarda tedavi hamileliğin herhangi bir döneminde yapılabilir. Anestezi ve ilaç verilmesini gerektiren durumlarda jinekolog ile irtibat kurulmalıdır. Ertelenebilecek işlemler doğumdan sonraya bırakılmalıdır.

Hamilelik döneminde diş röntgeni zararlı mıdır?
Bu dönemde tedavi için çok gerekli ise ağız içinden 1-2 film alınabilir.Her ne kadar dişhekimliğinde çekilen röntgenlerde verilen radyasyon miktarı çok az ve karın bölgesine çok yakın değilse de gelişmekte olan bebeğin ışın almasını önlemek için mutlaka kurşun önlük kullanılması gerekir.Yine de ilk üç ay film çekilmesinden kaçınmak gerekir.

Dişler hamilelik sırasında daha çabuk mu çürür?
Daha öncede de belirtildiği gibi "hamilelik döneminde annenin dişlerinden kalsiyum çekildiği ve bu nedenle her bebeğin anneye bir diş kaybettireceği" inancı kesinlikle doğru değildir. Hamilelik döneminde vücuttaki dengenin bozulması dişlerin çabuk çürümesine uygun bir ortam yaratır. Bu dönemde dişlerin daha çabuk çürümelerinin nedenleri şunlardır;
* Bebek beslenen dönemde tatlıya, aburcubura aşırı istek belirir ve bunlar yendikten sonra diş fırçalama ihmal edilir
* İlk aylarda görülen kusmalardan sonra anne ağız bakımına yeterince özen göstermeyebilir.
* Gebelik hormonlarının (östojen, progertron) etkisi ile dişetleri daha çabuk kanayan anne, dişlerini fırçalamaktan kaçınır. İşte bu nedenlerden ötürü bu dönemde diş sağlığına daha özen göstermek gerekir.

Bebeğin diş sağlığı için alınması gereken önlemler var mıdır?
Bebeğin diş gelişimi anne karnında başlar. Bu dönemde anne hem kendi sağlığı hem de bebeğinin diş gelişimi için dengeli beslenmeye dikkat etmelidir. Diş sağlığı için protein,Avitamini (et, süt, yumurta, sarı sebze ve meyveler) C vitamini (narenciye, domates, çilek), D vitamini (et, süt, yumurta, balık) ve kalsiyum (süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler) dan zengin gıdaların yeterince alınması gerekir. Bunun yanısıra bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. Kullanılan ilaçlar bebeğin diş sağlığının yanısıra genel vücut gelişimini de olumsuz yönde etkileyebilecektir. Bebeğin diş sağlığı konusunda bilgili olmak,çocuğunuzun ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmasında ilk basamaktır. Bebeğin diş bakımı ve beslenmesi ile ilgili bilgi edininiz.

"Hamileyken antibiyotik kullandım" bebeğimin dişleri etkilenir mi?
Bu dönemde bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılması gerektiğini belirtmiştik. Ancak kullanılan her antibiyotiğin bebeğin dişlerinde lekelenmelere neden olduğu kanısı yanlıştır. Dişlerde renklenmelere neden olan antibiyotik grubu "tetrasiklinler"dir. Bunun dışındaki antibiyotiklerin renklenme yaptığı kanıtlanamamıştır.


Hazırlayan: Türk Dişhekimleri Birliği
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
3 Aralık 2008       Mesaj #2
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Gebelik ve Diş Sağlığı
Gebelikte yaşanabilecek herhangi bir sağlık problemi sadece anne değil, bebek için de risk demek. Örneğin, dişeti hastalığından sorumlu bakterilerin ürettiği kimyasallar ve toksinler erken doğum ve düşük doğum ağırlığı gibi istenmeyen sonuçlara yol açabiliyor.
Sponsorlu Bağlantılar
Diş Hekimi Sezen Yılmaz ''Gebelikte Diş Sağlığı '' hakkında önemli sorulara cevaplar buldu.

‘Her gebelikte bir diş kaybedilir’ sözü doğru mu?
Tabii doğru değil. Dişle ilgili yaşanabilecek olumsuzlukların asıl sorumlusu gebelik değil, ağız ve diş sağlığı bilincinin eksikliği, diş hekimi korkusu ve yanlış inanışlar nedeniyle gerekli tedavilerin ertelenmesi, reçetesiz satılan ilaçlarla anne adayının kendi kendini tedavi etme eğilimidir.

Beslenme, gebelik ve ağız sağlığı arasında nasıl bir ilgi var?
Pek çok kadın gebelik boyunca ana öğünler arasında atıştırmaya isteklidir. Bu, normal bir durum olmakla beraber, şekerli gıdaları sık atıştırmak diş çürüklerine davetiye çıkarabilir. Çürüme süreci plak (zararlı bakteriler içeren ve devamlı olarak diş yüzeylerinde biriken, renksiz ve yapışkan tabaka) ile beraber başlar. Bakteriler şeker ve nişastayı diş minesine zarar veren asitlere dönüştürür. Şekerler ağızda ne kadar fazla kalırsa o kadar uzun süreli asit saldırısı olur. Devam eden asit saldırıları sonucunda diş çürüğü oluşur.

Gebelik dişetlerini nasıl etkiler?
Gebelik süresince vücudun hormon seviyeleri önemli ölçüde artar. Özellikle 2. ve 8. aylar arasında görülen dişeti iltihabı (gingivitis) kırmızı, şiş, hassas ve kanamalı dişetlerine neden olabilir, uzmanınca yapılabilecek diş temizlikleri ile bu problemleri önlemek mümkündür.

“Gebelik tümörü” nedir?
Gebeliğin 2. üç aylık döneminde görülebilen aşırı dişeti büyümeleridir. Aşırı plak nedeniyle oluşan bu şişkinlikler genellikle dişler arasında bulunur, kolaylıkla kanar, kırmızı renklidir, dut görünümüne sahiptir. Gebelik tümörleriniz varsa mutlaka diş hekiminizi ziyaret edin.

Anne adayının ağız ve diş sağlığı, gebelik süresince ve doğumdan sonra bebeği etkiler mi?
Gebelikte yaşanabilecek herhangi bir sağlık problemi sadece anne değil, bebek için de risk demek. Örneğin, dişeti hastalığından sorumlu bakterilerin ürettiği kimyasallar ve toksinler erken doğum ve düşük doğum ağırlığı gibi istenmeyen sonuçlara yol açabiliyor. Doğumla beraber her şey yoluna giriyormuş gibi görünse de tehlike sadece boyut değiştiriyor. Malum, diş çürüğü bulaşıcı bir hastalık. Bebeği ağzından öpme; mama kaşığı, emzik, biberon vs.nin annenin ağzıyla temas etmesi gibi hatalar nedeniyle diş çürüğüne sebep olan bakteriler anneden bebeğe bulaşabiliyor ve ilerleyen yıllarda erken çocukluk çürüklerine neden olabiliyor.

Gebelikte diş tedavisi yaptırılabilir mi?
Diş hekimi ve jinekolog hekim arasında kurulacak sıkı bir iletişim ile gebeliğin herhangi bir anında güvenli ve etkin diş tedavisi mümkündür. Düzenli diş temizlikleri ve sık kontroller, bu özel dönemde, her zamankinden daha fazla önem taşır.

Hamileyken diş röntgeni çektirmek sakıncalı mı?
Kural olarak, tüm gebelik boyunca, özellikle de bebeğin organlarının oluştuğu ilk üç ayda, X-ışını radyas-yonundan uzak durulması önerilir. Ancak, anne ve bebeğin sağlığı için risk oluşturan ve doğum sonrasına ertelenemeyecek kadar acil bir durumda tanı veya tedavi için diş röntgeni gerekirse, tüm koruyucu önlemler alındıktan sonra kontrollü röntgen çekilebilir.

Gebelik süresince ağız ve diş sağlını korumak için neler yapılmalı?
Diş çürüğü ve dişeti hastalığını önlemek için, dişlerinizi günde iki kez, florlu bir diş macunu ile en az 2 dk. fırçalayın. Diş ipi ve/veya diş arası fırçası ile diş aralarını; dil fırçası ile dilin üst yüzeyini arındırın. Diş hekiminize daha sık görünün.

Yüksek oranda şeker içeren gıdalardan ve asitli içeceklerden kaçının. Yemek sırasında ve sonrasında bol su için. Yemekten sonraki ilk 20 dk. içinde dişlerinizi fırçalayamıyorsanız şekersiz/yapay tatlandırıcılı sakız çiğneyin. Canınız tatlı istediğinde, basit şekerli gıdalar yerine taze/kurutulmuş meyveleri tercih edin.



pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
10 Nisan 2011       Mesaj #3
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı
Hamilelik döneminde hormonal dengenin değişmesi dişeti sağlığını doğrudan etkiler. Kızarıklık şişlik ve kanamayla kendini gösteren bu durum ağız bakımına özen gösterilmezse daha kötü bir hal alıp hamilelik gingivitisi dediğimiz bir dişeti hastalığına dönüşür. Anne adayının beslenmesine dikkat etmeyip fazla abur cubur yemesi özellikle şekerli ve nişastalı besinlerin tüketilmesi zaten hassas olan ağız ortamında bir de diş çürüklerinin oluşması için ideal bir zemin hazırlar. Ki bu tür bir beslenmenin ne anneye ne bebeğe hiçbir faydası olmayacağı gibi annenin gereksiz bir şekilde fazla kilo almasıyla sonuçlanır.

Hamilelik süresince beslenme bebeğin gelişimini doğrudan etkiler. CDA vitaminler fosforkalsyum ve protein yeterli miktarda alındığında doğacak çocuğun dişlerinin sağlam olmasını sağlar. Bu sayede anne de hem kendi sağlığının hem ağız sağlığını koruyabilir. Bunların yanı sıra düzenli olarak dişlerin fırçalanması düzenli olarak dişhekimi kontrolünde olunması diştaşı temizliğinin ihmal edilmemesi çok önemlidir.

Düzenli dişhekimi kontrolünde olan bir annenin hamileliği boyunca diş problemi yaşaması çok zordur. Hatta anne adayı hamileliğe karar verdiğinde dişhekimine kontrole gitmeli ağız sağlığının yerinde olduğundan emin olmalıdır. Hamilelik sırasında meydana gelebilecek herhangi bir problem durumunda hekim bebeğe zarar ververmeyecek şekilde fazla komplike tedavilere girmeden gerekli müdaheleleri yapabilir.Ancak özellikle hamileliğin ilk 3 ve son 3 ayında kadın doğum uzmanından onay almadan ilaç kullanılmamalı hamilelik boyunca röntgen çekilmesinden kaçınılmalıdır


Dt. Ceyda Uysal Diş Hekimliği
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
19 Şubat 2013       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Hamilelik ve Diş Sağlığı
MsXLabs.org

Eskiler her gebelik için bir diş gider derlerdi. Artık bu eki söylem pek doğru olmamakla birlikte gerçek payı çok büyük. Gerçekten de gebelik tüm vücüt sistemlerini etkilediği gibi diş ve dişeti üzerinde de etki gösterir. Uygun şekilde bakım yapılmadığı taktirde özellikle dişetlerinde iltihaplanma ortaya çıkabilir. Gingivitis adı verilen bu durum sadece dişetlerinin sağlığını bozmakla ve dişlerin dökülmesinde neden olmakla kalmaz, gebelik üzerinde de olumsuz etkiler yaratır. Yapılan son çalışmalarda gingivit olan hastalarda erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerin daha sık görüldüğü bulunmuş.

Anne karnındaki bebeğin kritik gelişim süreci erken dönemler olduğundan, diş hekiminize gittiğinizde, gebelik şüpheniz varsa bunu muayeneden önce mutlaka belirtiniz.

Anne adayının sağlığını tehdit eden ya da bozan her olay karnındaki bebeğini de etkileyebilir.Bu açıdan diş sağlığınız her ikiniz için deçok önemlidir. Gebelik esnasında acil bir diş probleminin ortaya çıkmasını engelleyebilmek için yapabileceğiniz en kolay şey düzenli olarak diş kontrollerine gitmenizdir. Ülkemizde şikayet olmadan dişhekimine gitme alışkanlığı henüz oturmamıştır. Sosyokültürel düzey ile ilişkili olan bu alışkanlığın sizler gibi düzeyi yüksek internet kullanıcıları tarafından kazanılması, diğer insanlar içinde örnek olacaktır.

Rutin ve koruyucu diş bakımı gebeliğin herhangi bir döneminde yapılabilir. Ancak pekçok gebe kadın kendisini gebeliğin 2. üçayında daha güvende hissettiğinden olası bir girişim bu dönemlere ertelenmeye çalışılmalıdır.

Eğer gerek olursa acil bir durumda, gebeliğin her döneminde girişim yapılabileceğini belirtmiştim. Ancak tercih edilen bu tür bir acil durumdan sakınmaktır. Diş ağrısı bebeğinizin sağlığını etkileyebilir ve sanırım hiçbir gebe kadın bunu istemez.

Gebelerin diş hekimine gitmek istememelerinin en önemli sebeplerinden birisi de röntgen çekileceği korkusudur. Gebelikte çekilen diş filminin herhangi bir olumsuz etkisi olmamasına rağmen biz yine de gebelik ya da gebelik şüphesi mevcutsa bu filmi elimizden geldiğince ertelemeye çalışıyoruz. Eğer film çekilmesi şart ise karın bölgesine koyduğumuz bir kurşun plak ile bebeği koruyoruz. Bu şekilde x-ışınlarının bebeğe ulaşmasını engelliyoruz.

Bir başka endişe ise diş tedavisi sırasında kullanılan ilaçlar ve lokal anestezikler. Rutin diş tedavilerinin çoğunda herhangi bir ilaç kullanmaya gerek kalmıyor. Eğer ilaç kullanımı gerekir ise gebeliğe ve anne karnındaki bebeğe olumsuz etkilerinin olmadığı bilinen ilaçları tercih ediyoruz. Bu ilaçları kullanırken mutlaka gebeliğinizi takip eden doğum hekiminizle de temasa geçiyoruz ve onun da onayını alıyoruz. Sevindirici bir başka gelişme ise yapılan son araştırmalarda diş tedavisi için kullanılan lokal anestezik ilaçların gebelik üzerine hiçbir olumsuz etkisinin olmadığının gösterilmesi. Bu bize düzenli diş bakımının güvenle yapılabileceğini birkez daha gösteriyor.

Gebelikte kendini belli eden en sık gördüğümüz problemin gingivitis olduğunu daha önce söylemiştim. Gebelik sırasında diş etlerinizin kırmızı, şiş ve kanamaya meğilli olduğunu fark edebilirsiniz. Bu durumun gebelikteki hormonal değişimlere bağlı olduğu kabul edilmekte. Gebelik gingivitisi bebeğinizin dünyaya gelmesinden hemen sonra geriler, ancak kalıcı hasar bırakabilir. Dişetlerini etkleyen herhangi bir irirtan madde durumun daha şiddetli olmasına yol açabilir. Bu irritan maddelerinen önemlileri diş taşları ve diş yüzeyindeki plaklardır. Prpfesyonel temizlik ve bakım bu problemi elimine eder ve daha konfrolu yaşamanıza yardımcı olur.

Eskiler bebeğin kalsiyumunu annenin dişlerinde aldığını söylerler. Bu doğru değildir. Bebeğiniz kendi dişlerinin sağlıklı gelişmesi için ihtiyacı olan kalsiyum, fosfor ve diğer vitaminlerle mineralleri sizden alır ancak bunu sizin dişlerinizden çekerek değil, yediğiniz içtiğiniz gıda maddeleri yolu ile temin eder. Bu nedenle gebelik esnasında dengeli beslenmeye özen göstermelisiniz.

Bebeğinizin dişleri
Bebeğiniz dünyaya merhaba dediğinde 20 süt dişinin tamamı ve kalıcı dişlerin bir kısmı oluşmuştur. Sizin gebelik esnasında sağlıklı olmanız ve beslenmenize dikkat etmeniz bu dişlerin ideal şartlarda ve şekilde gelişmesine yardımcı olur.


Doğumdan sonra bu uygun gelişimin devam edebilmesi için çocuk hekiminizden tavsiyeler alabilirsiniz. Tabii erken dönemde kazanılan diş bakımı alışkanlığının da önemini unutmamak gerekir. Bebeğinizin bu alışkanlığı erken kazanabilmesi için ona örnek olmanız gerektiğini unutmayın.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

15 Eylül 2017 / Misafir Tıp Bilimleri
22 Kasım 2006 / Mystic@L Taslak Konular