Arama

Siğiller

Güncelleme: 15 Temmuz 2013 Gösterim: 3.748 Cevap: 1
Nephthys - avatarı
Nephthys
Ziyaretçi
1 Nisan 2009       Mesaj #1
Nephthys - avatarı
Ziyaretçi
SIGILLER (PENISTE)
Penis üzerindeki siğiller vücudun diğer yerlerindeki siğillere benzer. Bütün siğiller gibi penisteki siğillere de virüsler neden olur. Bu da siğillerin bulaşıcı olduğu anlamına gelir. Cinsel bölgedeki siğiller, cinsel aktivite sırasında, eşe bulaşabilir veya ondan alınabilir. Penisinde siğil olan hastanın eşi de kendisiyle birlikte tedavi olmalıdır.
Sponsorlu Bağlantılar

Belirtiler : Penisin başı veya sapı üzerinde siğiller.

Teşhis

Peniste siğiller görünüşlerinden teşhis edilirler. Bazen penis üzerindeki bir oluşum siğil gibi görünse de, aslında cinsel ilişkiyle bulaşan bir hastalığın veya habis bir tümörün belirtisi olabilir. Doktor bu farklı sebeplerden birinden şüpheleniyorsa, teşhis koyabilmek ve gerekli tedaviyi planlayabilmek için testler yapar.

Penis siğilleri zararsızdır. Ancak, tedavi edilmezse, eşe bulaşabilir ve penis üzerinde de çoğalabilir.

İlaç Tedavisi

Doktorunuz siğilleri yok etmek için sürülecek bir karışım reçetesi yazar. (Eczanelerde reçetesiz satılan siğil ilaçlarından alarak kendiniz sürmeye kalkmayın, çünkü bu ilaçlar penisin derisinden daha az hassas ciltler için hazırlanmıştır). Bazen bu siğilleri yok etmek için daha kapsamlı tedavi gerekebilir. Cryosurgery (çok düşük derecede soğuk uygulamak), lazer operasyonu veya elektrodissekasyon operasyonu gibi.

Bachata - avatarı
Bachata
Ziyaretçi
15 Temmuz 2013       Mesaj #2
Bachata - avatarı
Ziyaretçi
Erkekte Siğil, Erkekte HPV Genital Siğil Ve Kondilom

Sponsorlu Bağlantılar
Human Papilloma Virüs (HPV) insanlara genellikle cinsel yolla bulaşan, genital bölgede siğil diğer adı ile kondilom ya da rahim ağzında kanser yapabilen bir virüstür. HPV virüsünün sebep olduğu ve erkeklerde de ortaya çıkan genital bölge siğilleri, kadınlardaki ile aynıdır ve tedavisi de farklılık göstermez, tedavi seçenekleri aynıdır. Eğer bağışıklığı çok güçlü ise, kendisinde belirtiler ve siğiller ortaya çıkmadan kalabilir.
Kendisinde siğil olmayan erkekler bu haliyle başkalarına hastalığı bulaştırabilecek durumdadır. Genellikle erkeklerde belirti olamayabilir ,siğil - kondilom çıkmayabilir ve bu sebepler bir erkek yüksek oranda taşıyıcı olmaktadır. Bu, kendisinde hiçbir belirti bulunmazken, başkalarına hastalığı bulaştırabileceği anlamına gelir. Diğer ismi ile bu portörlüktür.

HPV erkek te çok nadiren de olarak da olsa, erkekte penis derisinde kanser benzeri cilt değişikliklerin olabileceği bildirilmiştir. Taşıyıcılık kişiye bir zarar vermemekle birlikte, durumlarından habersiz erkekler yüzünden cinsel yolla çevreye kolaylıkla yayılmaktadır. Erkeklerde penis derisi örnek almak için çok kalın bir doku olduğundan ve alınan örnekler yanlış olarak negatif çıktığından, ne yazık ki sağlıklı bir tanı yöntemi erkeklerde yoktur. Sonuç olarak, HPV virüsü ile enfekte kadınların erkek partnerlerinin yarısından fazlası enfekte olduğundan ve HPV cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalık olup, kadınlarda serviks neoplazisi (rahim ağzı kanseri) için önemli bir risk faktörü olduğundan, çiftlerin genellikle birlikte değerlendirilip tedavi -takip edilmeleri ve çiftlerin tedavi bitiminden itibaren en az bir yıl süreyle üç ayda bir kontrol edilmeleri gerektiğini unutmamak gerekir.


Peniste Siğil,Erkeklerde Genital Siğiller, HPV erkek ve Bunun Yol açtığı Kondilom Lezyonları Ne Sıklıkla Görülmektedir?

Genital HPV (human papillomavirüs) enfeksiyonu ve yol açtığı cinsel siğiller , kondilomlar (condylomata acuminata) cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalıklardan birisidir ve Avrupa ülkeleri ile Amerika Birleşik Devletleri’nde cinsel yolla geçen hastalıklar sıralamasında klamidya enfeksiyonu ve trikomonas enfeksiyonundan sonra üçüncü sırada, viral hastalıklar arasında ise birinci sırada görülmektedir. Gerçek sıklığı bilinmemekle birlikte dünyada her yıl milyonlarca yeni vaka tanısı konulduğu tahmin edilmektedir. Aktif cinsel dönemdeki genç kadınlarda (18-25 yaşlarında) HPV enfeksiyonu sıklığı % 50 civarında olduğu tespit edilmiştir. Ülkemizde ise HPV sıklığı hakkında sağlıklı bir istatistiksel bilgi ve çalışma mevcut değildir.

HPV virüsü barındıran erkekler virüs için bir depo görevi yaparlar. Bu erkekler tedavi edilmedikleri sürece kadınlarda enfeksiyonun tekrar alınması ihtimali arttığından, etkin tedavi sağlayabilmek ve nüksleri önleyebilmek için hastaların cinsel partnerleri ile birlikte değerlendirilip tedavi edilmeleri gerekmektedir.

HPV’ lerin bazı tipleri ile (özellikle tip 16 ve 18) kadınlarda rahim ağzı kanseri gelişimi arasında güçlü bir ilişki olduğunu gösteren birçok çalışma yapılmıştır. HPV enfeksiyonun yaygınlığı ve serviks kanserinde en önemli risk faktörü olması nedeniyle, virüs taşıyıcısı olabilecek erkeklerde enfeksiyonun seyri ve tedavisi çok önemlidir. HPV enfeksiyonu olan kadınların erkek partnerlerinde yapılan tarama çalışmalarında ortalama % 40 oranında HPV enfeksiyonu tespit edildiği bildirilmiştir.


Erkeklerde Genital Siğil HPV, Kondilom En Çok Hangi Bölgede Görülür? Peniste Siğil Görülme Yerleri Neresidir?

Human papilloma virüsünün 70’in üzerinde tipi tanımlanmış olup bunların yaklaşık 30 tanesi anogenital (makat ve genital bölge alanı) bölgeye yatkınlık göstermektedir. Erkekte en sık prepusyum (sünnet derisi) , frenulum ve koronal sulkusta (penisin uç-baş kısmındaki oluk) yerleşir. Tek bir lezyon görülebileceği gibi tüm genital bölgeye yayılmış çok sayıda lezyon da olabilir. Erkeklerde ayrıca makat ,anüs etrafında da sıklıkla gözlenmekte olup buradan bağırsağın son kısmına da yayılmaktadır.

Genital Siğillerin Erkeklerdeki Görüntüsü Ne Şekildedir? Peniste Genital Siğiller Ne Boyutta Olur?

Erkeklerde cinsel bölgedeki lezyonlar genellikle 2-10 mm. çapındadır. HPV enfeksiyonu klasik formu olan kondiloma aküminata lezyonlarında % 70-95 oranında HPV tip 6 ve 11 olduğu ve kanserojen tiplerin daha az olduğu bildirilirken, belirti vermeyen lezyonda ise genellikle kanserojen HPV alt tiplerinin (tip 16 ve 18) bulunduğu bildirilmiştir.

Genital Bölgede Siğil Bulunmayan, Fakat HPV Virüsü Taşıyıcısı Olduğu Şüphelenilen Erkeklerde Tanı Nasıl Konulur? Hangi Yol İzlenir?

Tipik HPV enfeksiyonuna bağlı cilt lezyonları (karnabahar benzeri lezyonlar) kolayca tanınırken belirti vermeyen lezyonlar % 5 asetik asit ve büyüteç altında inceleme ile belirlenebilir. Ancak asetik asit testi her zaman yeterli ve doğru değildir, her zaman doğru sonuç vermeyebilir. Enfeksiyon, enflamasyon, dermatit gibi lezyonlarda aseto-white testi % 48-67 oranında yalancı pozitif olabildiği gibi % 10-30 oranında yalancı negatif de olabilir.Kesin tanı için mutlaka şüpheli durumlarda biyopsi gerekir. Ancak iyi huylu görünüşlü, tipik, renk değişimi olmayan lezyonlarda biyopsi yapılmayabilir. Yaşlı erkeklerde penis kanserini ayırt etmek için biyopsi mutlaka yapılmalıdır. Günümüzde yeni yeni uygulanmaya başlayan bir tanı yöntemi ise Türkiye’de de kullanabilinen “micro array chip”ler ile tanıdır ve kesine yakın bir sonuç almak mümkündür. Bu sistem HPV tiplerinin en sık görülen ve kanser oluşmasına sebep olan çeşitlerini otomatik olarak saptar. “Micro array chip” yöntemi erkeklerde de kullanılabilmekte ve bu testlerin sonuçlarını almak için 4-7 gün beklemek gerekmektedir. Bu test bazı uzmanlaşmış laboratuarlarda ülkemizde de yapılabilmektedir fakat maalesef yaygın olarak kullanılmamaktadır.

Genital Siğiller, Peniste Siğil,HPV Virüsü Erkekte Kansere Yol açar mı?


Genital HPV enfeksiyonu ile genital kanser oluşumu arasında yakın ilişki vardır. Özellikle HPV tip 16 erkekte skrotal kanserlerde( skrotum, torba kanseri) de tespit edilmiştir. Ayrıca penis kanserine de sebep olduğu bilinmektedir. Erkek üretrasında da virüs bulunabildiğinden, mesane kanserlerinde sebep ajan olarak araştırılmış, ancak yapılan çalışmalarda HPV’ nin mesane kanseri yapmadığı görülmüştür. Erkeklerde penis kanserine yol açabilen HPV ayrıca makat ve anüs bölgesi civarında yerleştiğinde, makat ve kalın bağırsağın son kısmı olan rektum bölgesinde kansere de sebep olabilmektedir. Bunun dışında HPV, özellikle oral seks yoluyla erkeklerde damak, geniz, bademcik, dil, gırtlak kanseri ve bazı durumlarda yemek borusu kanserine de neden olduğu da bilnmektedir. Kısacası HPV virüsü bulaşabildiği tüm bölgelerde kanser oluşumu için ciddi bir risk faktörürüdür.

Genital Siğiller, HPV Virüsü Erkeklerde Ne Şekilde Bulaşır Ve Yayılır?

Bu HPV enfeksiyonu en sık cinsel ilişki sırasında bulaşır. Son yıllarda özellikle bu hastalığın görülme oranının giderek arttığını gösteren bir çok rapor ve yayın vardır. HPV enfeksiyonu ile ilgili en önemli risk faktörleri yaş ve cinsel partner sayısıdır. Hastalık en çok aktif cinsel dönemde ve gençlerde görülür. Amerikada yapılan tıbbi bir bir çalışmada 22-23 yaşındaki kadınlarda % 55, 30-50 yaşlar arasında % 32 oranında HPV enfeksiyonu görüldüğünü bildirmiştir . Cinsel partner sayısı ile HPV enfeksiyonu sıklığı arasında ilişki olduğunu söyleyenlerin yanında hiç ilişki olmadığını iddia edenler de vardır . Hatta Bu yayında hiç cinsel ilişkisi olmayan kadınlarda dahi % 20 oranında HPV enfeksiyonu saptadıklarını bildirmiştir. Bu virüs ile enfekte kadınların erkek partnerlerinde yapılan asetik asit testi ve penisi görsel şekilde incelemeye olanak sağlayan penoskopi ile % 50 oranında erkek genital gölgesinde HPV ile ilgili lezyon gösterilmiştir.

Erkekte En Çok Genital Bölgenin Neresinde Bu Virüsler Gözlenir?

HPV enfeksiyonu erkeklerde en fazla sünnet derisine yerleştiği için sünnetlilerde HPV görülme olasılığı daha düşüktür. Türkiye’de kadınlarda HPV enfeksiyonu sıklığı hakkında bir bilgimiz yok, ancak çok eşliliğin batı toplumuna göre daha az olması ve erkeklerde sünnetin koruyucu etkisi nedeniyle bu oranın daha az olması beklenmektedir. Fakat son yıllarda özellikle gençlerde HPV virusu oldukça önemli bir oranda daha sık gözlenmektedir.

Erkeklerde Genital Bölgede, Anüste Ve Penisteki Siğiller Nasıl Ve Hangi Yöntemlerle Tedavi Edilir?

Erkekteki HPV lezyonun yaptığı genital siğillerin (kondilom) tedavi şekli lezyonların yerine, sayısına, büyüklüğüne, hastanın uyumuna, yaşına ve ağrı eşiğine göre değişebilir. Genellikle büyük ve üçten fazla lezyonu olanlara cerrahi eksizyon - çıkarılma ,yakma, lazer veya kriyoterapi uygulanırken, daha az sayıda ve küçük lezyonlar ile çok belirti vermeyen lezyonlara trikloroasetik asit (TCA) uygulanmaktadır. Değişik yöntemlerle tedavi edilen erkeklerin % 10-20’sinde ilk 6 ay içerisinde lezyonların tekrarlaması görülebileceği bilinmektedir. Özetle erkekte genital siğil tedavisinde en çok uygulanan seçenekler şunlardır;

1)Podofilotoksin %0,5 solüsyon uygulaması

2)Bikloroasetik veya trikloroasetik asit %35-85 uygulaması

3) Liquid nitrojen ile krioterapi (dondurma) uygulaması

4)Elektrofulgurasyon (koterizasyon, yakma) uygulaması

5) CO2 Laser yöntemi

6) İmmiquimod %5 krem (Aldara krem).


Kadınların Erkeklerden Olan HPV Bulaşıcılığından Korunmaları İçin Prezervatif Yeterli Midir?

Hayır , maalesef cinsel yolla bulaşan HPV’ den korunmak için sadece prezervatif kullanmak genellikle yeterli olmamaktadır. Çünkü HPV virüsü, cinsel ilişki sırasında temas eden bütün cilt bölgelerinden bulaşabilmektedir. Ayrıca virüsün bulaşması için tam bir cinsel ilişki yaşamakta gerekmemektedir. Genital bölgeye yakın kasık arasında virüs taşıyan bir kişi başka bir kişinin dış genital bölgesiyle sürtünme yolu ile temas etmesi halinde de virüs ciltten cilde geçebilmektedir. Bu şekilde bakire kızlarda sürtünme yolu ile cinsellik yaşandığı zaman HPV 'ye bağlı genital siğiller sıklıkla görülmektedir.Fakat yinede tam olarak korumasa da prezervatif kullanımı HPV' den korunma için vazgeçilmez ve şu anda en iyi yöntemdir. Unutmamak gerekir ki, cinsel ilişki ile geçen hastalıklar genellikle 2-3 tanesi bir arada bulunurlar ve taşıyıcı olanlar hepsini bulaştırmaya kabildirler.

Erkeklere HPV Aşısı (Gardasil veya Cervarix)Uygulanmakta mıdır?

Evet, son dönemde özellikle Avustralya, Kanada ve Amerika' da bir çok risk altındaki erkeğe penis ve anüs kanserine koruyucu olabilmesi için uygulayan merkezler vardır. Risk altındaki erkeklere uygulanması gerektiğine dair yapılmış bilimsel çalışmalar olu bu konuda çok geniş kapsamlı bir çalışma da devam etmektedir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

3 Ağustos 2016 / Misafir Soru-Cevap