Arama

Galapagos Adaları (Galapagos Adaları Hakkında)

Güncelleme: 2 Ağustos 2011 Gösterim: 5.564 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
10 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Galapagos Adaları
Galapagos Adaları UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'nde yer alır.
280pxgalapagosislandnam
Sponsorlu Bağlantılar
Galapagos Adaları (İspanyolca: Islas Galápagos, resmi: Archipiélago de Colón), Colón Takımadaları olarak da bilinir, Büyük Okyanusunun batısında Ekvador'a bağlı takımadalar. Uzak ve izole bir konumda olan adalar, Güney Amerika kıtasının yaklaşık 1000 km batısında yer alır. Galapagos takımadaları toplam 50,000 km² yüzölçüme sahiptir.
Adalar grubu 14 büyük ada, (Isabela, Santa Cruz, San Salvador (Santiago, James), Fernandina, San Cristóbal, Floreana (Santa Maria), Marchena, Española, Pinta, Santa Fe, Genovesa, Pinzón, Darwin ve Wolf), 8 daha küçük ada ve 40 minik adacıktan oluşur. Adalarda, yaklaşık 25.000 kişi (2004) yaşar.
Charles Darwin, evrim kuramı çalışmasına esin kaynağı olan gözlemlerini bu adalardan bazılarında yapmıştır. Volkanik bir yapıya sahip olan ada, içerisinde kendine özgü birçok biyolojik tür barındırmaktadır.
Üst üste binmiş lav akıntılarından oluşan Galapagos Adalarındai bir bölümü hala etkinliğini sürdüren çok sayıda yanardağ vardır.Yüksek yanardağlar, kraterler ve yarlar, adanın sarp ve engelli yapısını daha da belirginleştirir.
Galapagos Adalarını 1535'te, Peru'ya gitmekte olan Panama piskoposu Tomas de Berlanga keşfetti.Ama İnka çanak çömlekleri üzerindeki resimlerin gösterdiğine göre, İspanyol egemenliği öncesinde Güney Amerika Yerlileri bu adalara uğramıştı.Uzun yıllar boyunca korsanların sığınak olarak kullandığı adalar, ancak 1832'de Ekvador tarafından ilhak edildikten sonra yerleşime açıldı.Charles Darwin'in 1835'ye bölgeyi ziyaret etmesi adalara dünya çapında ün kazandırdı.
Galapagos Adaları, Ekvator’un yaklaşık 1.000 km batısında, Pasifik Okyanusu’nda yer alan ve Ekvator'a bağlı takımadalardır. Uzak ve izole bir konumda olan adalar, toplam 50,000 km² yüzölçüme sahiptir. Bu büyüleyici adalar, sayısız çeşitlilikte, olağan dışı sualtı ve su üstü canlılarına ev sahipliği yapmaktadır. Galapagos, Charles Darwin’in 120 yıl kadar önce çalıştığı Evrim Teorisi’nin ilham kaynağı olarak da bilinir. Adalar grubu; 14 büyük ada, (Isabela, Santa Cruz, San Salvador (Santiago, James), Fernandina, San Cristóbal, Floreana (Santa Maria), Marchena, Española, Pinta, Santa Fe, Genovesa, Pinzón, Darwin ve Wolf), 8 daha küçük ada ve 40 minik adacıktan oluşmaktadır. Volkanik bir yapıya sahip olan adalar, içerisinde kendine özgü birçok biyolojik tür barındırmaktadır. Üst üste binmiş lav akıntılarından oluşan Galapagos Adaları’nda bir bölümü hala etkinliğini sürdüren çok sayıda yanardağ mevcuttur. Yüksek yanardağlar, kraterler ve yarlar, adanın sarp ve engelli yapısını daha da belirginleştirmektedir.
Galapagos Adalarını 1535'te, Peru'ya gitmekte olan Panama piskoposu Tomas de Berlanga keşfetmiştir. Ama İnka çanak çömlekleri üzerindeki resimlerin gösterdiğine göre, İspanyol egemenliği öncesinde Güney AmerikaYerlileri de bu adalara uğramıştı. 17. ve 18. yüzyıllar boyunca korsanların sığınak olarak kullandığı adalar, ancak Ekvador tarafından ilhak edildikten sonra yerleşime açılmıştır. Charles Darwin'in 1835'te bölgeyi ziyaret etmesi adalara dünya çapında ün kazandırdı. Adalar, Ekvator’un ilk ulusal parkıdır ve günümüzde UNESCO tarafından dünya kültür mirası olarak koruma altına alınmıştır. Her yıl 10 Mart günü Galapagos Adalarının keşif günü olarak kutlanır.
Adalarda kullanılan resmi dil İspanyolca olup, İngilizce de yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Galapago, anlamı semer (eyer) olan eski bir İspanyolca kelimedir. Adalarda yaşayan büyük Galapagos Kaplumbağaları’nın kabukları, eski İspanyol semerlerine benzediği için Galapago ismi buradan gelmektedir. Bu kaplumbağalar sadece Galapagos Adalarında bulunan ve 13 ana ada üzerinde toplam sayıları 200’ü geçmeyen benzersiz hayvanlardır.

Adalar Hakkında Genel Bilgiler
Isabela Adası
Kraliçe Isabela’nın şerefine adı verilen ada, 4,640 km²'dir ve Galapagos’ta bulunan en büyük adadır. En yüksek noktası Wolf Volkanı’dır ( 1,707 metre ). Adanın denizatı görüntüsü, büyük volkanların bir araya gelmesinin ürünüdür. Adada penguenler, karabatak kuşları, flamingolar, Sally ışık ayaklı yengeçler, dev kaplumbağalar, deniz iguanaları görülebilir. Ayrıca volkanın eteklerinde kara iguanaları, kaplumbağalar, ispinoz kuşları, atmacalar izlenebilir.
Santa Cruz Adası
986 km2 büyüklüğünde olan ada, Puerto Ayora şehri ile en çok insan nüfusunun bulunduğu adadır. Charles Darwin Araştırma İstasyonu ve Galapagos Ulusal Park merkezi bu adada yer alır. Adada ayrıca büyük çapta kaplumbağa nüfusu mevcuttur.
San Salvador (Santiago, James)
Ada 585 km² büyüklüğünde olup; deniz iguanalarının, denizaslanlarının, fokların, kara ve deniz kaplumbağalarının, flamingoların, yunusların, köpekbalıklarının, ispinoz kuşlarının ve atmacaların görülebileceği bir adadır. Adaya insan eli ile getirilen domuz ve keçiler, endemik türlere çok zarar verdiği için imha edilmişlerdir ( 2002’de domuzlar ve yeni olarak keçiler ).
Fernandina Adası
Columbus’un seyahatine sponsor olan Aragon Kralı II. Ferdinand’ın onuruna adı verilen ada, 642 km² büyüklüktedir. En genç ve en batıdaki adadır. Karabatak kuşları, penguenler, pelikanlar ve denizaslanları izlenebilir.
San Cristóbal Adası
558 km² büyüklükte olan adada fregat kuşları, denizaslanları, dev kaplumbağalar, mavi ve kırmızı ayaklı sümsük kuşları, tropik kuşlar, deniz iguanaları, yunuslar, kırlangıçkuyruklu martılar görülebilir. Galapagos bölgesi başkenti olan Puerto Baquerizo Moreno, adanın güney bölümünde bulunur.
Floreana (Santa Maria) Adası
173 km² büyüklükte olan ada, pembe flamingoların ve yeşil deniz kaplumbağalarının görülebileceği bir adadır. 18 yüzyıldan beri balina avcılarının tahta barakadan posta ofisi olarak yaptığı ve kullandığı posta ofisi de bu adada bulunmaktadır. Denizaslanları ile şnorkel için ideal bir adadır.
Marchena Adası
Ada, 130 km² büyüklüktedir. Adada atmacalar ve denizaslanları görülebilir. Ayrıca endemik bir hayvan türü olan Marchena Lava Kertenkelesi de bu adada izlenebilir.
Española Adası
60 km² büyüklükte olan ada; yaklaşık 3,5 milyon yıllık yaşı ile bölgenin en yaşlı ve aynı zamanda en güneyde olan adasıdır. Endemik faunası, doğal kaynakları ve çevresi bu adanın vahşi hayatını diğer adalardan ayırır. Bu adadaki deniz iguanaları, çiftleşme döneminde renk değiştiren tek iguanalardır. Albatros kuşları bu adada bulunur. İki adet ziyaret bölgesi bulunan adada; Gardner Körfezi yüzme, şnorkel ve aynı zamanda kumsalı olan bir bölgedir. Punta Suarez ise renkli deniz iguanalarına, Española lava sürüngenlerine, Hood alaycı kuşlarına, kırlangıçkuyruklu martılara, mavi ve kırmızı ayaklı sümsük kuşlarına, atmacalara, ispinoz kuşlarına ve albatroslara ev sahipliği yapmaktadır.
Pinta Adası
Ada, 60 km² büyüklüktedir. Denizaslanları, atmacalar, dev kaplumbağalar, deniz iguanaları ve yunuslar görülebilir. Pinta Adası, yaşayan son Pinta kaplumbağası olan Lonesome George isimli kaplumbağa’ya ev sahipliği yapan adadır. Artık adada bu kaplumbağalar yaşamamakta, son kaplumbağa da araştırma enstitüsünde yaşamına devam etmektedir.
Santa Fe Adası
24 km² büyüklükte olan adada kırlangıçkuyruklu martılar, tropik kuşlar, kara iguanaları ve lava sürüngenleri görülebilmektedir.
Genovesa Adası
Ada, ismini Columbus’un doğduğu yer olarak bilinen İtalya, Genoa’dan almıştır. Adanın büyüklüğü 14 km²'dir. Fregat kuşları, kırlangıçkuyruklu martılar, kırmızı ayaklı sümsük kuşları, lava martıları, tropik kuşlar, ispinoz kuşları izlenebilir.
Pinzón Adası
Adanın büyüklüğü 18 km²'dir.
Darwin Adası
Adını Charles Darwin’den alan ada 1,1 km² büyüklüktedir. Foklar, fregat kuşları, deniz iguanaları, kırlangıçkuyruklu martılar, denizaslanları, balinalar, deniz kaplumbağaları, kırmızı ayaklı sümsük kuşları görülebilir.
Wolf Adası
Alman jeolog Theodor Wolf’un adının verildiği ada, 1,3 km² büyüklüktedir. Foklar, fregat kuşları, maskeli ve kırmızı ayaklı sümsük kuşları, deniz iguanaları, köpekbalıkları, balinalar, yunuslar ve kırlangıçkuyruklu martılar izlenebilir.

İklim

Galapagos, bütün yıl boyunca ziyaret edilebilecek bir destinasyondur. İklimi, astropikal kategoridedir ve sıcak El Nino akıntısı ile soğuk Humboldt akıntısı tarafından düzenlenmektedir. Buna göre 2 ayrı mevsimi mevcuttur; Sıcak ve kısmen yağışlı sezon ve kuru sezon.
* Sıcak ve Yağışlı Sezon
Aralık ayından Mayıs ayına kadar olan periyot sıcak sezon olarak bilinir. Bu sıcak sezonda Galapagos iklimi günlük yağışlar ile daha tropikaldir. Nem yüksektir. Sıcak ve yağışlı sezonda yağan yağmur çoğu destinasyonun kuru sezonunda yağan yağmurdan daha azdır ve güneşin kısa sürede yüzünü göstermesi ile son bulur. Aynı zamanda dalış, yüzme ve şnorkel için deniz daha sakin ve sıcaktır. Ayrıca bu dönem deniz tutan kişiler içinde tavsiye edilir. Ortalama günlük sıcaklıklar 25 – 28 derece civarıdır. Mart ayı senenin en sıcak ayıdır. Bu dönemde turistlerin gözlemleyebileceği hayvanlar arasında; deniz iguanaları, deniz kaplumbağaları, kara iguanaları, flamingolar, maskeli ve mavi ayaklı booby kuşları, albatros. vb sayılabilir. Bu dönemde misafirlerin gözlemleyebileceği hayvanlar ağırlıklı olarak karada yaşayan canlılardır.
* Kuru ve Serin Sezon
Haziran – Aralık aylarında iklimin değişmesinden dolayı daha az yağmur görülür ve adalar daha kurudur, aynı zamanda biraz daha serin. Bu dönemde turistler ada çevresinde ve denizde birçok türden farklı hayvanı gözlemleyebilirler. Dev kaplumbağalar, Humpback balinaları, mavi ayaklı booby kuşları, karabatak kuşları, deniz saksağanları, lava sürüngenleri, Galapagos atmacaları, maskeli booby kuşları, kırlangıçkuyruklu martılar, denizaslanları, lava balıkçılları ve penguenler bu hayvanlardan bazılarıdır. Ortalama sıcaklıklar 21 – 23 derece civarlarıdır. Ağustos ve Eylül aylarında deniz biraz dalgalı olabilir ve kıyıya yanaşmalar biraz zaman alabilmektedir. Bu dönemde su sıcaklıkları da düşer ancak bu dönem su hayatına dair canlıları görmek için ideal zamandır, zira çoğu su canlısı serin akıntıları sevmektedir.

Su Akıntıları

Haziran ayından Aralık ayına kadar olan dönemde güney rüzgarları Galapagos’un kuzeyine soğuk Humbolt akıntısını getirmektedir. Bu, suyun biraz daha soğuk olması ve yüksek atmosferin sis tabakasının ada semalarına yayılması demektir. Ocak – Haziran ayları arası El Niño Akıntısı sıcak sular getirmektedir ve yüzeyi ısıtarak aynı zamanda yağış miktarını arttırmaktadır. Su sıcaklıkları yıl içinde değişmekler beraber; Ocak – Haziran ayları arası minimum 21 derece, maksimum 27 derece & Temmuz – Aralık ayları arası minimum 18 derece, maksimum 23 derece civarlarıdır.

Adaların Faunası
  • Deniz kaplumbağaları
  • Deniz iguanaları - Okyanusta yaşayan dünyanın tek sürüngenleridir ve görülen üç türü de sadece bu bölgede yaşamaktadır.
  • Kara iguanaları – Çirkin ve korkutucu görüntülerinin tam aksine oldukça vejeterjan ve hipoalerjenik, sessiz bir ev hayvanı olarak düşünebilirsiniz ( tabii ki koruma altında olan eşsiz bir tür olmasaydı ).
  • Lava kertenkeleleri - Adalarda 7 türü yaşamaktadır ve her yerde rastlanabilir.
  • Karabatak kuşları - Dünyanın uçamayan ancak çok iyi yüzücü olan tek karabatak kuşlarıdır.
  • Penguenler - Ekvatorda, sıcak sularda penguenlerin yaşadığı tek yer Galapagos Adalarıdır.
  • Albatros kuşları - Eğer seyahatiniz Nisan – Aralık ayları arasında ise özellikle Española adasında görebilme şansınız mevcuttur.
  • Sümsük kuşları - Mavi ayaklı, kırmızı ayaklı ve maskeli sümsük kuşları, adalarda görülen türlerdir. En çok görülen türleri mavi ayaklı ve maskeli olanlarıdır. Avlarını yakalamak için 8 metre derinliğe kadar dalabilirler.
  • Fregat kuşları - Dalmayı sevmeyen, diğer kuşları rahatsız ederek avlarını almaya çalışan kuşlardır. Bu kuşları izlemek için en iyi aylar Mart ve Nisan aylarıdır ( eşleşme ayları ). Bu dönemlerde erkek fregat kuşları, kırmızı bir balon gibi gözükürler.
  • İspinoz kuşları - Darwin’in ispinoz kuşları olmadan, Galapagos nasıl olurdu! Gözlerinizi açık tutun çünkü onlar her yerdeler. Adalarda 13 endemik türde ispinoz kuşu mevcuttur.
  • Kırlangıçlar, martılar, atmacalar, flamingolar, pelikanlar, tropik kuşlar, kırlangıçkuyruklu martılar
  • Denizaslanları, foklar - Bu hayvanların yavrularına dokunulmaması önemlidir, zira anneleri yavrularını kokularından tanımaktadır. Ancak deodorant gibi insan kokuları yavruların kokularını kamujlaj edebilmektedir ve bu durumda anneler yavrularını bırakmaktalar. Bu sebeple turistlerin kesinlikle yavruların yanına gitmemeleri bildirilir.
  • Köpekbalıkları – Çekiçkafalı, kaplan, gri mercan, balina köpekbalığı gibi farklı türler mevcuttur. Şu ana kadar gerek scuba dalışları gerekse yüzme olarak herhangi bir köpekbalığı saldırısı kayıt edilmemiştir.
  • Yılan balıkları, vatoz balıkları, yunus balıkları, Sally ışık ayaklı yengeçler, balinalar.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
26 Kasım 2009       Mesaj #2
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi

800pxgalapagossatelliteip6

Sponsorlu Bağlantılar

Galapagos Adaları (İspanyolca: Islas Galápagos, resmi: Archipiélago de Colón), Colón Takımadaları olarak da bilinir, Büyük Okyanusunun batısında Ekvador'a bağlı takımadalar. Uzak ve izole bir konumda olan adalar, Güney Amerika kıtasının yaklaşık 1000 km batısında yer alır. Galapagos takımadaları toplam 50,000 km² yüzölçüme sahiptir.

Adalar grubu 14 büyük ada (Isabela, Santa Cruz, San Salvador (Santiago, James), Fernandina, San Cristóbal, Floreana (Santa Maria), Marchena, Española, Pinta, Santa Fe, Genovesa, Pinzón, Darwin ve Wolf), 8 daha küçük ada ve 40 minik adacıktan oluşur. Adalarda, yaklaşık 25.000 kişi (2004) yaşar.

Charles Darwin, evrim kuramı çalışmasına esin kaynağı olan gözlemlerini bu adalardan bazılarında yapmıştır. Volkanik bir yapıya sahip olan ada, içerisinde kendine özgü birçok biyolojik tür barındırmaktadır.

Üst üste binmiş lav akıntılarından oluşan Galapagos Adaları'nda bir bölümü hala etkinliğini sürdüren çok sayıda yanardağ vardır. Yüksek yanardağlar, kraterler ve yarlar, adanın sarp ve engelli yapısını daha da belirginleştirir.

Galapagos Adalarını 1535'te, Peru'ya gitmekte olan Panama piskoposu Tomas de Berlanga keşfetti.Ama İnka çanak çömlekleri üzerindeki resimlerin gösterdiğine göre, İspanyol egemenliği öncesinde Güney Amerika Yerlileri bu adalara uğramıştı.Uzun yıllar boyunca korsanların sığınak olarak kullandığı adalar, ancak 1832'de Ekvador tarafından ilhak edildikten sonra yerleşime açıldı. Charles Darwin'in 1835'ye bölgeyi ziyaret etmesi adalara dünya çapında ün kazandırdı.




BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
2 Ağustos 2011       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Pasifik Okyanusu'nda takımadalar. Ekvador'un yaklaşık bin km. açığındadır. 13 büyük ada ve 47 küçük adacıktan meydana gelen Galapagos Adaları'nın yüzölçümü 7.812 km2, nüfusu 15.000 (1996). Ekvador Cumhuriyeti'ne bağlıdır. Resmî adı Archipiélago de Colon'dur. Geniş bir hayvan topluluğuna sahip olan adalarda, iguanolar ve dev kaplumbağalar ilgi çeker. Adalarda yaşayan bu canlılar, uluslararası bir zooloji istasyonunca incelenmektedir. Volkanik olan bu adalarda, halkın başlıca geçim kaynağı deniz ürünleridir ıstakoz, kaplumbağa.


Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀

Benzer Konular

7 Eylül 2009 / ThinkerBeLL Türkiye Coğrafyası
21 Haziran 2011 / _Yağmur_ Taslak Konular
21 Haziran 2011 / _Yağmur_ Coğrafya
21 Mayıs 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular