Arama

Kınakına (Cinchona officinalis)

Güncelleme: 24 Kasım 2012 Gösterim: 5.425 Cevap: 3
MaRCeLLCaT - avatarı
MaRCeLLCaT
Ziyaretçi
17 Nisan 2009       Mesaj #1
MaRCeLLCaT - avatarı
Ziyaretçi
kinakina0
Kınakına

Sponsorlu Bağlantılar
Kökboyasıgiller familyasından; anayurdu Peru ve Bolivya olan ve sanayii bitkisi olarak Cava, Güney Hindistan, Kolombiya, Seylan, Guatemala, Kamerun ve Kongo gibi tropikal ülkelerde yetiştirilen 15-20 metre boyunda bir ağaçtır. Kabuğundan kinin çıkarılır. Kınakınanın içeriğinde kinin, kinidin, kinşonin, singol, kupreol gibi maddeler vardır. Gövde, kök ve kabukları kullanılır. Tadı acıdır.
Kullanıldığı yerler:
Ateş düşürür. Sıtmayı tedavi eder. Tifoda faydalıdır. Ağır ve mikroplu hastalıkların nekahat devresini kısaltır. Cilt kaşıntılarına iyi gelir. İştah açar. Kuvvet verir. Kabızlığı giderir. Kinidin alkoloidi taşikardide kullanılır. Vücuda güç verir

bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
21 Nisan 2009       Mesaj #2
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
15488 Agaclarvebitkiler139

Sponsorlu Bağlantılar
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
19 Haziran 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kınakına
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kınakına (Cinchona officinalis), Amazon Yağmur Ormanlarının doğal bir ağacıdır. Kinin elde edilmesinde kullanılır. Bu madde sıtmanın tedavisi ve sıtmadan korunmada özellikle kullanılan bir ateş düşürücüdür. Bu ağaçtan ayrıca cinchonine, cinchonidine ve quinidine elde edilmektedir.

Diğer İsimleri : Kontestozu, Quinaquina, Cinchona, Quinquina
Botanik Bilgi : Kökboyasıgiller familyasından, 5-20 m boylanabilen bir bitkidir.Yaprakları eliptik veya yumurta şeklinde kenarları bütündür. Yaprakların üstü koyu yeşil ve tüysüz, alt yüzeyi tüylü ve eski yaprakları esmer veya kırmızı bir renk alır. Çiçekleri dalların uç kısmında topluca bir arada bulunur.
Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Peru ve Bolivya olan ve sanayii bitkisi olarak Cava, Güney Hindistan, Kolombiya, Seylan, Guatemala, Kamerun ve Kongo gibi tropikal ülkelerde yetiştirilir.
Bilinen Bileşimi : Kabuğundan “Kinin / Quinine, Chininum” çıkarılır. Kınakınanın terkibinde kinin, kinidin, kinşonin, kinşonidin, sinşol, kupreol gibi maddeler vardır. Gövde ve kök kabukları (Cortex Chinae) kullanılır. Tadı acıdır.

Kınakınanın Faydaları
  • Ateş düşürücü özelliği vardır.
  • Sıtma tedavisinde kullanılır. Bilindiği üzere, sıtma tedavisinde kinin kullanılır.
  • Tifoda faydalıdır.
  • Ağır ve mikroplu hastalıklarda nekahat devresini kısaltır.
  • Cilt kaşıntılarında faydalı olduğu bilinir.
  • İştah açıcıdır. Kuvvet verir.
  • Kabızlığı giderir.
  • Kinidin alkoloidi taşikardi için kullanılır. Vücuda kuvvet verir.

Kullanım Şekli - Çay : Kınakına kabuğu ince kıyılarak 1 gr demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynar su ilave edilir ve 15-20 dk demlenmesi beklendikten sonra süzülerek içilir. Günde toplam olarak en fazla 3 gr Kınakına kabuğu veya tozundan çay yapılabilir. Yani 3 defa 1 gr alabilir, zira fazlası zararlıdır.
UYARI : Fakat Kınakınanın çayı pek içilmemekle zira dozajın aşılması halinde (GÜNDE 3 GR ) zehirlenme söz konusu olabilir. Bu nedenle genellikle tentürü veya natürel ilacı kullanılır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
In science we trust.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
24 Kasım 2012       Mesaj #4
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kına Kına
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Kökboyasıgillerden, herdemyeşil bir ağaç (Cinchona). Anayurdu Güney Amerika olmakla birlikte Seylan, Cava ve Batı Afrika'da da yetiştirilmektedir. Sıcak ve nemli iklimlerden hoşlanır. Çiçekleri kırmızı, pembe ya da beyaz renkli, keskin kokuludur. Ağacın kabuğundan kinin çıkarılır. Kınakınadan iştah açıcı, kuvvet verici ilâçlar da yapılır. 38 ayrı türü vardır. Dünya kınakına üretimi 28.000 ton kadardır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
In science we trust.

Benzer Konular

16 Temmuz 2009 / KiTiaRa Botanik
11 Şubat 2009 / Keten Prenses Taslak Konular
24 Aralık 2008 / asla_asla_deme Botanik
10 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular
2 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular