Arama

Türkiye'nin Dağları - Bey Dağları

Güncelleme: 21 Nisan 2009 Gösterim: 3.105 Cevap: 0
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
21 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Bey Dağları

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bey Dağları Antalya ilinin sınırları içinde Toros Dağlarının batı uzantılarından biridir. Yükseklikleri 600-3086 m aralarında değişen bu Dağ grubu Antalya Körfezinin, kuzeyden güneye doğru körfeze paralel olarak uzanır, ve tam anlamıyla düzgün bir sıradağdır.
Dorukları

En tanınmış dorukları şunlardır:
  • Tekedoruğu
  • Bakirli Dağı
  • Tahtalı Dağı
  • Kızlar Sivrisi
Kızlar Sivrisi

Kızlar Sivrisi 3086 m. ile en yüksek doruğudur. Bu doruğa tırmanmak isteyen dağcılar Antalya- Elmalı yolu üzerinden Sedir ormanlarıyla kaplı Çamçukuru Vadisine ve oradanda doruğa doğru yol alırlar. Dağa tırmanış bir günde başarılabilir.
Tahtalı Dağı

Yüksekliği 2360m varan Tahtalı Dağı Kemerin batısında bulunur ve ilginç yamaçlarla süslüdür. 2000m yüksekliğine kadar Çam ve karışık ağaçlı ormanlar ile kaplıdır. Tahtalı Dağı'na tırmanmak isteyen dağcılar Soğukpınar'dan başlarlar ve Akdeniz'i gören sırtlar üzerinden tırmanarak eşsiz manzaralara tanık olurlar.
Bey Dağlarında Tarihi Kalıntılar

Bey Dağları'nda bulunan arkeolojik kalıntıların keşfi 1997'den beri Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nevzat Çevik, Yrd. Doç. Dr. İsa Kızgut ve Öğrt. Gör. Süleyman Bulut'un organize ettiği uluslararası bir ekiple araştırılmaktadır. Trebenna, Neapolis, Kelbessos, Onobara, Typallia, Kithanaura gibi pekçok antik kent ve yüzlerce antik çiftlik ve garnizon tespit edilmiş ve sırasıyla yayınlanmaktadır. Bey Dağları kalıntıları doğu Likya ve GB Pisidia kültür bölgelerini kapsar.


Bey daglari antalya


Benzer Konular

2 Mayıs 2011 / reyan Türkiye Coğrafyası
17 Aralık 2012 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
27 Haziran 2015 / reyan Türkiye Coğrafyası
4 Temmuz 2012 / Jumong Türkiye Coğrafyası
10 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular