Arama

Telli Çalgılar - Cura

Güncelleme: 7 Haziran 2011 Gösterim: 6.690 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
25 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Cura
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Cura, Türk halk çalgılarından biridir ve yapımı bakımından bağlama ailesinin en kü­çüğüdür. Boyu 55-60 cm arasındadır. Curalar genellikle altı, beş, dört ya da üç telli olur. Bunlardan başka alt teli "la", üst teli "re" sesi veren iki telli curalar da vardır. Tekne derinlikleri ile göğüs genişlikleri 15 cm dolayında olan curaların sap uzunlukları 40 cm kadardır. Sapın ucunda burgu denen akort anahtarları bulunur. Dört telli olanlarda üstteki tel ahenk telidir. Öbür teller üstteki bu ahenk telinin sesine ayarla­nır. Sapları kısa olduğu için perde sayıları azdır.
Curanın gövdesi sukabağı biçimindedir. Gövde genellikle ardıç, söğüt ya da dut ağacından yapılır. Dut ağacından yapılan curalar daha iyi ses vermeleri, sağlamlıkları ve güzel görünümleri nedeniyle daha değerli­dir. Cura yapılacak ağaç uygun büyüklükte ise sap ve gövde aynı ağaçtan, tek parça olarak yontulur.
Cura genellikle tek başına çalınmaz. Bağ­lamanın bir oktav tizine ayarlanan sesiyle öbür sazların içinde belirginleşerek ezgiye hareket ve renk katar. Özellikle oyun havala­rının kıvrak ve hareketli çalmış biçimine uygun bir çalgıdır. Mızrapla çalındığı gibi tellere parmakla vurularak da çalınır.
Curalar büyüklüklerine göre değişik adlar alır. Curadan biraz büyük olanlara "cura bağlama" denir. Cura bağlamaların tekne derinliği 19 santimetredir; sap uzunluğu 44 cm, göğüs uzunluğu 32 cm olmak üzere boyu 76 santimetreye ulaşır. Sesi curadan daha kalın olan cura bağlama en yaygın kullanılan cura türüdür.
"Cura cura" ya da "cura zurna" adıyla bilinen tür ise curadan daha küçüktür ve sevimli görünüşü nedeniyle süs eşyası olarak çokça kullanılır.

450pxcura

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
11 Mayıs 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Sponsorlu Bağlantılar
Cura
Bağlama türünden bir halk çalgısı. 70-80 cm. boyunda, üç ya da dört tellidir. Tezene denen bir mızrapla çalınır. Ardıç, söğüt ve en çok da dut ağacından yapılır. Gövdesi bir sukabağı biçimindedir. Sap üzerinde, ses tonlarını ayarlayan ince kirişten perdeler vardır. Daha iyi ses vermesi için sağ yanında küçük bir delik bulunur.
DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
7 Haziran 2011       Mesaj #3
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
Cura
Vikipedi, özgür ansiklopedi

220px Cura

Cura



Cura, Yörük halk çalgılarından biridir. Akdeniz ozanları tarafından çoklukla kullanılan bu çalgının uzunluğu 55-60 cm kadardır ve bağlama ailesinin en küçük çalgısıdır. Cura genellikle altı, beş, dört ya da üç tellidir. İki telli curalar da vardır. Bu curaların alt teli "la", üst teli "re" sesine ayarlanmıştır. Curaların tekne derinlikleri ile göğüs genişlikleri 15 cm dolayındadır. Sap uzunlukları ise 40 cm kadardır. Sapın ucundaki burgu denen anahtarlarla çalgı akort edilir. Dört telli curalarda üstteki tel ahenk telidir. Öbür teller bu ahenk telinin sesine ayarlanır. Sapları kısa olduğu için curalarda az sayıda perde bulunur.
Cura mızrapla ya da tellere parmakla vurularak çalınır. Ama genelde tek başına çalınan bir çalgı değildir. Yaygın olarak öbür sazlarla birlikte çalınır. Bağlamanın bir oktav tizine ayarlanan sesi, öbür sazların içinde belirginleşerek ezgiye hareket ve renk katar. Oyun havalarının kıvrak ve hareketli çalınış biçimine uygun bir çalgıdır.
Curalar büyüklüklerine göre değişik adlar alır. Curadan biraz büyük olanlara "cura bağlama" denir. Sesi curadan daha kalın olan cura bağlama en yaygın kullanılan cura türüdür. "Cura cura" ya da "cura zurna" adıyla bilinen tür ise curadan daha küçüktür ve sevimli görünüşü nedeniyle süs eşyası olarak çokça kullanılır.

Benzer Konular

30 Kasım 2009 / ThinkerBeLL Sanat
9 Eylül 2011 / BYAYD SPEOPLE Sanat
9 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular
9 Haziran 2011 / ener Taslak Konular