Arama

Kâğıt Oyunları

Güncelleme: 24 Haziran 2009 Gösterim: 12.356 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
24 Haziran 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Kâğıt Oyunları
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Kâğıt Oyunları, eskiçağlardan beri Çin de ve Hindistan'da biliniyordu. Avrupa'da ise kâğıt oyunları 14. yüzyılda oynanmaya baş­lanmıştır.
Neredeyse sınırsız sayıda kâğıt oyunu var­dır. Bu oyunlardan pişti, papazkaçtı gibi bazılarının oynanması çok kolaydır. Buna karşılık briç gibi üst düzeyde beceri ve dikkat gerektiren gelişkin oyunlar da vardır. Kâğıt oyunlarının çoğunda oyuncu sayısı iki ile dört arasında değişir. Ama bazı oyunlar tek kişi ya da dörtten fazla oyuncu tarafından da oyna­nabilir. Hemen hemen bütün oyunlarda, oyuncular, ellerindeki kartları oyunun kural­ları uyarınca göstermeleri gereken zamana kadar, öbür oyunculardan saklarlar.

Oyun Kâğıtları
İlk oyun kâğıtları, biçim ve tasarım olarak günümüzdekilere benziyordu, yalnızca boyut­ları farklıydı. Bilinen ilk oyun kâğıtları İtal­yan kâğıtlarıdır. Elde boyanmış bu kâğıtlar tarot kartları olarak adlandırılmıştı. Oyun kâğıtları ilk olarak Almanya'da basıldı. Bir deste tarotta 78 kart vardı. Bunlardan 22'si doğa güçlerini, iyilik ve kötülüğü temsil eden koz kâğıtlarıydı. Kalan 56 kart dört diziden oluşurdu. Her dizide bir kral, bir kraliçe, iki şövalye, ve l'den (as) 10'a kadar sıralanmış kâğıtlar bulunuyordu. Tarot destesinin günü-
müzde süren bir özelliği de falcılıkta kullanıl­masıdır. Bugün kullandığımız kâğıtlar Fransa' daki tarot kartlarından geliştirilmiştir. Kozlar çıkarılmış, şövalyeler bire indirilmiş ve günü­müzde vale adını almıştır. Böylece desteler 52 kâğıttan ve adları maça (pik), kupa (kör), ka­ro ve sinek (trefl) olan dört diziden oluştu. 19. yüzyılda, kanlardaki resimler oyuncunun elinde her zaman düz duracak biçimde iki başlı yapıldı.
Bugün, normal bir destede 52 kâğıt ve genellikle iki joker bulunur. Jokerler, oyun­larda pek kullanılmamakla birlikte destede yer alır. 52 kâğıt, her biri 13 kâğıttan oluşan dört diziye ayrılır. Her dizide papaz, dam (kız) ve vale (oğlan) olarak üç resimli kâğıt, ikiden dokuza kadar sıralanmış dokuz ara kâğıt ve 1 rakamıyla gösterilen bir as vardır. Maça ve sinek siyah renkte, kupa ve karo ise kırmızı renkte basılır. Eskiden kâğıtların, dış çizgileri tahta kalıplar kullanılarak basılır ve içleri elle renklendirildi. Taşbaskının bulunu­şuyla kâğıtlar daha renkli olarak basılmaya başlandı. Kâğıtlar birbirine yapıştırılmış iki karton tabakanın üstüne basılır ve damgala­nır. Oyun kâğıdı yapımında artık plastik de kullanılmaktadır.

Kâğıt Oyunu Çeşitleri
En yaygın kâğıt oyunları, kâğıtların büyüklük sırasına göre dizilmesiyle oynanan oyunlardır. Kâğıtlar, astan başlayarak iki, üç, dört ya da geriye giderek papaz, dam, vale olarak dizilir. Briç ve benzeri oyunlar bu türdendir. Bazen bu oyunlarda iki oyuncu ortak hareket eder ve rakiplerinden daha fazla el almaya çalışır. El almak için, oynanan turda en güçlü kâğıdı atmak gereklidir. Bu güçlü kâğıt bazen koz olur. Hangi dizinin koz olacağı ya oyunun kuralı gereği bellidir ya da eşler aralarında anlaşarak herhangi bir diziyi koz olarak seçer­ler. Koz olan kâğıt, öbür dizilerdeki kâğıtların tümünü, değeri ne olursa olsun alabilir. Örneğin briçte, körler (kupa) ve pikler (ma­ça) değer açısından daha yüksektir ama, koz olarak belirlenen dizideki herhangi bir kâğıt bunlardan üstündür.
Briç tüm dünyada oynanan eşli bir oyun­dur. Yerel kulüplerden dünya şampiyonlukla­rına kadar birçok düzeyde briç turnuvaları yapılır. Dört oyuncuyla ve 13'er kâğıt dağıtı­larak oynanan briçte eşler karşılıklı oturur. Oyuncular sırayla ve briçin kendine özgü kuralları içinde konuşurlar. Bu konuşmalar sonucu eşlerin kozları belirlenir ve en fazla el alacağını açıklayan çift oyuna başlar. Kozu belirleyen çift, oyunun başında söylediği sayı­da el almaya çalışır. Oyunu başlatan eşlerden biri elini yere açar ve oyun öbür eş tarafından yürütülür. Rakipler ise ellerini saklı tutar.
Kâğıt oyunlarının başka bir türü de, kâğıt­ların çeşitli biçimlerde gruplandırılmasına da­yanır. Remi, blum, konken, ellibir gibi oyun­lar kâğıtların gruplandırılmasıyla oynanır. Oyuncular aynı değerde üç ya da daha fazla kâğıdı (karo 5'i, kupa 5'i, maça 5'i gibi) ya da aynı diziden birbirini izleyen üç ya da daha fazla kâğıdı (karo 4'ü, 5'i, 6'sı gibi) bir araya getirmeye çalışırlar. Yerden çekilen ya da kendinden bir önceki oyuncu tarafından orta­ya atılan kâğıtlardan yararlanarak elindeki tüm kâğıtları gruplayan ilk oyuncu oyunu kazanır. Kâğıt oyunlarının para kazanmak için oynandığı kumarhanelerde bakara, şi­mendifer ve yirmibir en yaygın oyunlardır. Oyuncular ellerindeki kâğıtların toplam de­ğerlerinin bakarada 9'un, yirmibirde ise 21'in altında kalmasını sağlamaya çalışırlar.
Çocukların oynadığı kâğıt oyunlarının ku­ralları daha basittir. Bunlardan bazıları çok sayıda oyuncuyla da oynanabilir. En iyi bili­nen örneklerden biri papazkaçtıdır. Bu oyun­da 52'lik bir desteden üç papaz çıkarılır ve kalan kâğıtların tümü oyuncular arasında dağıtılır. Oyuncular ellerinde aynı değerde olan çift kâğıtları ayırarak yere açarlar. Her oyuncu sırayla yanındakinin elinden bir kâğıt çeker ve elindeki tek kalan kâğıtları çiftlemeye çalışır. Oyunun sonunda elinde papaz kalan oyuncu oyunu kaybeder. Yenilen oyun­cuya bir ceza verilir. Çocuklar arasında yay­gın olarak oynanan öbür kâğıt oyunları ara­sında pişti, kaptıkaçtı, eşek, pis yedili gibi oyunlar sayılabilir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

2 Nisan 2011 / mamiman Soru-Cevap
24 Aralık 2014 / Misafir Cevaplanmış
4 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap