Arama

Singapur Kaplumbağası (Trachemys scripta elegans)

Güncelleme: 29 Haziran 2009 Gösterim: 6.906 Cevap: 2
maviperi - avatarı
maviperi
Ziyaretçi
29 Haziran 2009       Mesaj #1
maviperi - avatarı
Ziyaretçi
Singapur Kaplumbağası (Trachemys scripta elegans)

Sponsorlu Bağlantılar
Kırmızı yanaklı su kaplumbağası ya da Singapur kaplumbağası, (Trachemys scripta elegans) Emydidae familyasına ait, ve ev hayvanı olarak dünyanın dört bir yanına yayılmış olan bir kaplumbağa türüdür.
Her ne kadar ülkemizde Singapur kaplumbağası olarak bilinse de anavatanları Kuzey Amerika’nın güney bölgeleri olan, Florida ve Meksika’dır.Bugün milyonlarca Kırmızı Yanaklı Su kaplumbağasına ev hayvanı olarak evlerde bakılmaktadır. Bu yüzden Dünyada üzerinde geniş bir alana yayılmışlardır. Kafalarının yan kısmında kırmızı, turuncu renkte şeritler vardır. Sarı şeritler varsa yine aynı familyadan olan Trachemys Scripta Scripta cinsi kaplumbağadır. Bakımları aynıdır.
1,5 kg’lık bir ağırlığa ve dişiler 35 cm, erkekleri ise 25 cm'e kadar bir uzunluğa ulaşırlar. Sağlıklı bir ‘kırmızı yanaklı’ kaplumbağa akvaryumda beslendiğinde 30 yıl yaşayabilir. Bu sürede yavaşça büyür. Yaşamının ilk yılında 5-7cm büyür. İkinci yılında ise 7-11cm bir uzunluğa ulaşır. Üç yaşa gelince erkek 8-12cm, dişi ise 9-15cm büyüklükte olur. Dördüncü yılında ise erkek 10-14cm, dişi ise 13-18cm uzunluğa ulaşır. Beş yaşında bir erkek kaplumbağa 13cm, dişi ise 17cm büyüklüktedir. Büyüme hızı doğru bakıma ve beslenmeye bağlıdır. Ancak bu büyüklükler beslenme, bakım koşulları ve güneş görme ile oldukça farklılık gösterebelir.
Cinsiyet
Dişilerde kloaka kuyruk kökünde son bulur, erkeklerde daha uzaktadır ve erkeklerin kuyrukları daha kalındır, erkeklerde çiftleşmeyi kolaylaştırmak için karındaki kabuk çöküktür ve daha serttir ayrıca dişide kabuk altındaki desenler hem küçük hem de birbiriyle bağımsız desenlerdir erkekte ise bu desenler birbiriyle kaynaşmış ve daha büyüktür. Bunun yanında kaplumbağa 10 - 12 cm’ye ulaşmadan, yani 2-4 yaşına kadar cinsiyetinin anlaşılması oldukça zordur. 2 yaşına gelen erkek kaplumbağanın kuyruğunun epeyce daha uzadığı ve kalınlaştığı farkedilmektedir.

244px Tortoise1 cepolina

Bilimsel sınıflandırma

-Üst âlem:Eukarya
--Âlem: Animalia
---Şube: Chordata
----Alt şube: Vertebrata
-----Sınıf: Sauropsida
------Alt sınıf: Anapsida
-------Familya: Emydidae
--------Cins: Trachemys
---------Tür: Trachemys scripta
---------Alt tür:Trachemys scripta elegans

Singapur Kaplumbağası (Trachemys scripta elegans)

kaplum1

Singapur Kaplumbağası (Trachemys scripta elegans)

maviperi - avatarı
maviperi
Ziyaretçi
29 Haziran 2009       Mesaj #2
maviperi - avatarı
Ziyaretçi
resim581uk6

baks

Sponsorlu Bağlantılar
1178300x249

maviperi - avatarı
maviperi
Ziyaretçi
29 Haziran 2009       Mesaj #3
maviperi - avatarı
Ziyaretçi
Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası - Red Eared Sliders
Kırmızı Kulaklı Su Kaplumbağası

erkek

Latince ismi : Trachemys scripta elegans

Büyüklük : Dişiler 35 cm'e kadar, erkekler 25 cm kadar ulaşabilir.

Yaşam ortamı sıcaklığı : Yazları 32 – 34 derece, kışları 28 derece civarı.

Anavatanı : ABD / Florida / Meksika



Kırmızı yanaklı su kaplumbağası için uygun ortam yaratmak

Su Kaplumbağası almadan önce kendimize soracağımız ilk soru; "Nereye kadar bakabilirim?" ve "Büyüdüğü zaman ne yapacağım?"'dır Çünkü su kaplumbağaları ilk aldığınız gibi ufak kalmayacaklar. Evet şirinlikleri devam edecek ama boyutları çoğu akvaryuma göre devasa sayılabilecek düzeylere erişecektir! Düşünsenize 100cm uzunluğunda bir akvaryumunuz var ve kaplumbağanız tam 30cm oldu! Birde şöyle düşünün, yalnız kalmasın diye yanına 1 tanede eş almıştınız oda 25cm'e ulaştı!(25-30 yıllık uzun ömürlerinide göz ardı etmemelisiniz!)

Bu gibi durumlar ile karşılaşılması muhtemeldir. İşte onun için daha yolun başındayken ona bazı sözler vermeniz gerekli, ömrünün sonuna kadar bakma garantisi(büyüdüğünde verebilecek pek kimse bulamayacaksınızdır) ve bu yaşamı süresince onun rahat edebileceği, gereksinimlerini karşılayacak ve doğal ortamını haliyle tam olamasada, en iyi şekilde taklit edebilecek bir yuva! Bu sözleri verebiliyorsanız bir su kaplumbağası bakmaya hazırsınız demektir.

Ortamı Sağlamak

Akvaryumunuz ne kadar büyük olursa kaplumbağanız kendini o kadar rahat ve huzurlu hissedecektir. İlk yıllar için(takribi 2-3 yıl) 60x30x35(y) ölçütlerine sahip bir akvaryum ideal olacaktır. Sonraki yıllar için mutlaka en az 100cm uzunluğunda bir akvaryuma geçmeniz gereklidir. Ve bu boyutlardaki bir akvaryumda en fazla 2 su kaplumbağası bakabilirsiniz.

Akvaryum Ekipmanları

* Filtre

* Isıtıcı

* Kuru alan(ısınmak ve güneşlenmek için)

* UV Spot, florasan vs..



Filtre ; Akvaryumunuzdaki temizliği ve su akımını sağlar. Mümkünse güçlü bir iç veya olursa dış filtre seçmeye gayret edin. Bu dış filtrelerin modellerine göre belli bir su çevirme kapasitesi vardır. Sizin akvaryumunuz örneğin 100 litre ise siz 200litre'lik akvaryumlar için olan dış filitreden alın. Bundaki amaç, kaplumbağalar suyu balık ve diğer tatlı su canlılarına göre daha fazla kirletmeleridir.

Isıtıcı ; Su sıcaklığını sağlayabilmek için 25, 50, 75, 100, 200 wattlık ısıtıcılar satılmaktadır. Akvaryumunuzun büyüklüğüne göre ısıtıcınızı seçebilirsiniz. Alırken ısıtıcının kapasitesine ve termostatlı olup olmadığına (otomatik çalışıp-durma) mutlaka bakmalısınız. Isıtıcıdada kaliteliye yönelin. Ancak bunun yanında ısıtıcıyı kevgir gibi delinmiş, su giriş çıkışını tam sağlayan bir atık su borusunun içine yada korunaklı bir köşeye monte edin. Veya ısıtıcılar için satılan plastik koruyuculardan alıp, ısıtıcınızı bu plastik korumaya geçirin çünkü kaplumbağanız yanlışlıkla kırabilir.

Kuru alan ; Akvaryumunuzun içersine su kaplumbağanızın üzerine çıkıp kuruyabileceği ve inlenebileceği bir kuru alan yaratmalısınız. Bunun için suda salınım yapmayan(erimeyen, suyu sertleştirmeyen) kayalar veya sunni malzemeler & yapılar seçebilirsiniz. Ancak su seviyesini yüksek tutacaksanız (ki ne kadar yüksekse okadar iyi) hazır satılan kaplumbağa tüneklerinden alıp akvaryumun herhangibir köşesine kolayca monte edebilirsiniz. Bu hayati bir önem yaşımaktadır. Çünkü Su kaplumbağalası endotermik canlılardır(vücut ısılarını sabitleyemezler) bu nedenle vücut ısısını dengeleyebilmek için sıcak ve kuru bir alana, fazla ısındığı zaman ise ılık bir suya girmeye ihtiyaç duyarlar.

Kuru alan lambası (spotu) ; Kuru alandaki sıcaklığın 30-35 derece olması gerekmektedir. Bu sıcaklığı sağlamak için bir "spot" ampul lamba ya ihtiyaç duyacaksınız. Alternatif olarak normal bir ampülde kullanabilirsiniz.

UV Lamba ; UV florasan, Spot, Kompakt florasan gibi gereçlerede ihtiyaç duyacaksınız. Çünkü su kaplumbağalarının çoğu yedikleri besinlerden kendileri için hayati önem arz eden D3 vitaminini alamazlar. Bunu ancak güneşten aldıkları UV ışınların sayesinde vücutlarında sentezlerler. Buda onların iştah ve kabuk sağlığı için çok önemlidir. Ancak şahsi düşüncem akvaryuma normal bir akvaryum floresanı takmanız, UV için ise bir UV floresan edinip, önceden yaratmış olduğunuz kuru alana direkt olarak vermenizdir. Bu alanda mümkünse arkada olur ve biz akvaryumu seyrederken bize bu ışınlar gelmesse aile bireyleri ve kendi sağlığımız için çok daha iyi olur.

KAYNAK:

TurtleTurk.Com Tarafından Hazırlanmıştır.

cimg1066

Benzer Konular

1 Ekim 2009 / estudiantes Tarih
20 Nisan 2010 / LeqoLas Taslak Konular
7 Kasım 2012 / volture Turizm
1 Eylül 2008 / Gabriella Taslak Konular
27 Şubat 2013 / _Yağmur_ Zooloji