Arama

Sığır Sinekleri (Tabanidae)

Güncelleme: 30 Ekim 2009 Gösterim: 1.630 Cevap: 0
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
30 Ekim 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
SIĞIR SİNEKLERİ» (Tabanidae), gelişlerini gürültülü bir vızıltı ile ilân ederek avlarının etrafında daireler çeviren iri sineklerdir, fakat, daha ufak sineklerden meydana gelen aynı aileden «Chrysops» grubunun üyeleri, kurbanlarına sinsice sokulur ve gelişlerini, bunların enselerini veya başka bir hassas yerlerini aniden sokmak suretiyle belli ederler. «Chrysops» ların çoğunlukla daha koyu çizgiler ve lekelerle süslü sarımsı bir karnı vardır. Tek tük birkaç türün karnı siyahtır. Berrak kanatları, bir veya daha fazla şerit veya benekle işaretlidir. Normal olarak ormanlık yerlerde yasar ve tavşanlardan geyiklere varıncaya kadar türlü irili, ufaklı memeli hayvanlara saldırırlar. İnsan kanma da çok düşkündürler. Bazı «Chrysops» lar tripanozoma denilen kan asalaklarını ve tülaremi adında bir hastalığı bulaştırırlar. Sivrisinekler'de ve birçok başka ikikanatlı'da olduğu gibi, bunlarda da ısıran dişi sinektir.
İri ve gürültülü olan asıl sığır sinekleri «Tabanus grubuna girerler. Bazılarının, kırmızı, sarı mavi ve yeşil çizgili çok iri gözleri vardır. Bu gözler özellikle erkeklerde kafanın en büyük kısmını kaplar.
Sponsorlu Bağlantılar

«Tabanus türleri daha çok meralar ve açık alanlara rağbet eder ve atlara, sığırlara ve benzeri evcil hayvanlara sataşırlar. Bu gibi hayvanların ensesinde, bacaklarında ve sırtlarında bu sinekler tarafından açılmış yaralar hiç ender değildir. Zavallı hayvanların bazen sineklerden kurtulabilmek için sağa, sola kaçıştıkları görülür.

Sığır sinekleri'nin zararı yalnız bu yaralardan ibaret değildir. Sığırlara, koyunlara ve bazen de insana musallat olan antraks adlı bir hastalığı ve hayvanlarda nagana hastalığına yol açan tripanozoma kan asalaklarını bulaştırırlar.

«Tabanus sığır sinekleri daha çok çayır böceği olarak bilinmelerine rağmen, bazı türleri denizlerin kilometrelerce açığında uçarken görülmüşlerdir.
«Tabanidae ailesinin 2500 türü bilinmektedir. Her iklimde bulunmakla beraber, sıcak memleketleri tercih ederler. Yüksek ve alçak yerler arasında fark gözetmezlerse de, daima sulu ve rutubetli yerlerde bulunurlar. Larvaları suyun veya çamurun içinde yaşar. İnce, uzun yumurtalarım, üst üste tabakalar halinde, nehir kıyılarındaki veya batak yerlerdeki bitkilere ve yapraklara yapıştırırlar.

Benzer Konular

16 Ekim 2010 / CenneT-ul Meva Ziraat
20 Ekim 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük
12 Ekim 2012 / asla_asla_deme Taslak Konular
24 Nisan 2009 / bi quan Zooloji
16 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri