Arama

Trabzon Hurması (Diospyros kaki)

Güncelleme: 26 Aralık 2012 Gösterim: 3.190 Cevap: 1
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
4 Aralık 2009       Mesaj #1
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Trabzon Hurması - Trabzon Hurması Hakkında - Trabzon Hurması Meyvesi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Trabzon hurması (Diospyros kaki), abanozgiller (Ebenaceae) familyasından Libya ve Tunus'ta doğal olarak yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen ad.

Morfolojik Özellikleri
Kışın yaprağını döken, geniş tepeli seyrek dallı bir ağaççıktır. Gövdenin kabuğu levhalar halinde çatlaklıdır.

Yapraklar eliptik bir yapıda 6-15 cm uzunluğunda, üst yüzü parlak koyu yeşil ve tüysüz, alt yüzü tüylüdür. Sarımsı beyaz çiçekleri haziran ayında açar. Meyveleri sonbaharda olgunlaşır. Portakal rengindeki meyveleri şekerli ve tanence zengin olduğundan halk arasında tüketilmektedir. Anavatanı Çin ve Japonya'dır.

Kullanımı
Trabzon hurması meyvesi özellikle akdeniz kıyılarında yetiştirilir. Meyveleri tanen taşır. Bu nedenle ishal kesici olarak kullanılabilmektedir.
Son düzenleyen _Yağmur_; 26 Aralık 2012 15:23 Sebep: sayfa düzeni
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
26 Aralık 2012       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TRABZON HURMASI
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Abanozgillerden, anayurdu Çin ve Japonya olan bir ağaç (Diospyros kaki) ve bunun meyvesi. Japonhurması da denir. Başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere Türkiye'nin birçok yöresinde yetişir. Elma büyüklüğündeki meyvesinin kabuğu turuncu renkte, düzgün ve parlak, eti sarıdır. Hamken kekre, olgunlaştığında tatlı ve suludur; çiğ olarak yenir ya da şurubu ve reçeli yapılır.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

17 Kasım 2007 / H€L€N Ziraat
25 Ekim 2016 / ThinkerBeLL Tarih
6 Temmuz 2016 / Misafir Botanik
26 Haziran 2010 / ener X-Sözlük