Arama

Sülük (Hirudinea)

Güncelleme: 10 Ekim 2013 Gösterim: 2.843 Cevap: 1
reyan - avatarı
reyan
Ziyaretçi
15 Aralık 2009       Mesaj #1
reyan - avatarı
Ziyaretçi
Sülük

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

260px Leech blutegel

Bilimsel sınıflandırmaAlem:Animalia
Şube:Annelida
Sınıf:Clitellata
Alt sınıf:Hirudinea

Takımlar
  • Arhynchobdellida ya da Rhynchobdellida
Sülüklerin tek başına bir sınıf ya da Clitellata'nın altsınıfı olduğu konusunda tartışmalar sürmektedir.


Sülükler ya da (Lat. Hirudinea), halkalı solucanlarşubesine ait bir (alt)sınıfdır.

Sülüklerin tatlı su, kara ve deniz formları vardır. Oligochaeta, şubesiyle yakın akrabalardır ve klitellum yapısını bulunudurular. Toprak solucanları gibi hermafroditlerdir. Bütün sülükler etçildir. Solucanlar, sümüklüböcekler, böceklarvaları, küçük kabuklular ile beslenebilirler, ya da ikiyaşamlılar, sürüngenler, balıklar ya da bazı memelilerde kan emen parazit olarak bulunabilirler. Sülüklerin bilinen en büyük avcıları, balıklar, sucul böcekler, karidesler ve diğer sülük türleridir.


Tıbbi sülük Hirudo medicinalis, Avrupa'da doğal olarak bulunan ve yüzyıllardır kan emmesiyle bilinen, tıbbi amaçla kullanılan sülüktür.

Tıbbi amaçla kullanılan Sülüklerin Dış yüzeylerinin mutlaka sterilize edilmesi gerekmektedir. Sterilize edilmeden, kişilerin bu sülükleri dikkatsizce kullanmaları bilinen ve bilinmeyen enfeksiyonlar kapma ihtimali açısından büyük risk taşır.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
10 Ekim 2013       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sülük
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Halkalısolucanların sülükler takımından, tatlı sularda, denizlerde ve nemli topraklarda bulunan, birçoğu eklembacaklılar, yumuşakçalar ve omurgalılarda dış asalak olarak yaşayan hayvanların genel adı. Vücut bölütleri sabit (34 tane) olmakla beraber, derileri dıştan tekrar bölündüğü için çok daha fazla sayıda bölütlü görünürler. Yalnız eşeyli ürerler. Hepsi erseliktir. Pek çoğu kan emen dış asalaktır. Bir bölümü de etçildir. Etçil olanlar küçük kurtlar, salyangozlar ve böcek kurtçuklarıyla beslenirler. Bilinen türleri 290 kadardır. Bunlardan tıp sülüğü (Hirudo medicinalis) çok eski zamanlardan beri insanlar tarafından kan basıncını düşürmek amacıyla kullanılmıştır. Boyu 15 cm. kadardır. Avrupa ve Kuzey Afrika'nın tatlı sularında yaşar. Ergin bir sülük 15 gr. kadar kan emebilir.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

8 Ağustos 2016 / Ziyaretçi Soru-Cevap
30 Aralık 2008 / Ziyaretçi Soru-Cevap
17 Kasım 2015 / DERUNİ X-Sözlük