Arama

Tibet Sığırı (Bos grunniens)

Güncelleme: 10 Haziran 2013 Gösterim: 1.753 Cevap: 2
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
17 Şubat 2010       Mesaj #1
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Tibet sığırı
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Tibet sığırı
Yak at third lake in Gokyo


Tibet sığırı (Bos grunniens), Yak olarak da bilinir, boynuzlugiller (Bovidae) familyasından TibetHimalaya bölgeleri ve de Moğolistan'da bulunan uzun tüylü kamburlu bir sığır türüdür. Büyük evcil bir nüfusa ek olarak, küçük korunmasız vahşi bir yak nüfusu vardır. Evcilleri de, yabanileri de sürü hayvanlarıdır.

Etimoloji
Tibetçede yak kelimesi sadece türün erkeğini tanımlamakta kullanılır, dişiler nak veya dri olarak adlandırılır. Buna rağmen birçok dilde yak iki cinsiyet içinde kullanılmaktadır.

Özellikleri
Yabani tibet sığırları (B. g. mutus alt türü) yerden omuza kadar 2 metre boyundayken evcil olanlar bunun yarısı kadardır. İki türde kendilerini soğuktan koruyan uzun tüylere sahiptirler, vücutlarının yanlarında ve altlarında son derece uzun ve yumuşak tüyler vardır. Yabanileri siyah veya kahverengi olurlar. Evciller ise beyaz da olabilir. Hem dişilerin hem de erkeklerin ay biçiminde ayrık boynuzları vardır. Tibet sığırı kısa bacaklı ve iri ayaklıdır. Geviş getiren hayvanlardır. Burunları ise kılsızdır. Vahşi yaklar, 1,000 kg kadar tartabilir. Genellikle 10-30 hayvanlık gruplar halindedirler. Yaşam alanları, tepeler gibi ağaçsız yüksek araziler, 3,200- 5,400 m'in arasında dağlar ve yaylalardır. Otlar, likenler ve diğer bitkileri yerler.

Üreme
On aylık bir gebelik süresinden sonra sonbaharda yavrularlar. Yabaniler sadece dişilerden oluşan sürülerde yaşar. Erkeklerse yalnız yaşarlar.

Kültür
insan yaşamında özelliklede Tibetlilerin yaşamında önemli bir yer tutmuştur. Bunun nedeni Tibet’in yüksek karlı yaylalarına çok iyi uyum sağlayabilmesidir. Toprağa çok sağlam basar. Bu nedenle ulaşım araçlarının giremediği bölgelerde büyük rağbet görürler, binek, çeki ve yük hayvanı olarak kullanılırlar. Ayrıca sütünden, kılından, etinden yararlanılır. Uzun kuyruk tüyü nişan, süs ve sinek kovucu olarak kullanılırken yağından kandil yapımında, tezeğinden gübre
ve olarak faydalanılır.
Son düzenleyen iceslush; 10 Haziran 2013 18:44 Sebep: Sayfa Düzeni
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
18 Mayıs 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
YAK

Sponsorlu Bağlantılar
Boynuzlugillerden, yük ve çekim hayvanı olarak kullanılan memeli (Bosgrunniens); tibetsığırı. Orta Asya'da yüksek dağ ve yaylalarda yaşar. Evcilleştirilmiştir. Omuz yüksekliği 140 cm., ağırlığı 750 kg. kadardır. Bacakları kısa, rengi karamsı, tüyleri sırtında kısa, yanlarında çok uzun ve dalgalıdır. Gücünden başka, sütünden, etinden ve yününden de yararlanılır. Yabanıl olanlarına (uzunluğu 325, omuz yüksekliği 190 cm.) yalnızca Doğu Tibet'te tek tük rastlanır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
4 Haziran 2013       Mesaj #3
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Yak

Bos grunniens. Çift toynaklılar (artiodactyla) grubunun Bovidae ailesinden sığır cinsi. Tibet yaylalarında yaşayan bu tür iri yapılı, omuz yapısı hörgüç şeklinde çıkıntılı, başı oldukça aşağıda ve görünüşü Bos türünün öteki üyelerinden daha çok bizonlara yakındır. Yabanıl yakın postu siyah, kuyruğundaki ve yanlarındaki kıllar uzun ve aşağıya doğrudur. Postunun diğer yerlerindeki kıllar kısadır. Kışın çiftleşirler ve buzağıları ertesi yılın sonbaharında dünyaya gelir. Çoğunlukla Tibet’in kuzeyinde yaşayan yabanıl yakların sayıları oldukça azalmıştır ve soyu tükenmek üzere olan hayvanların arasındadırlar. Evcil yaklar genellikle evcil sığır soylarıyla çiftleşebilmektedirler. Postu genellikle siyah ve beyaz parçalı olan evcil yak, yük ve binek hayvanı olarak kullanılır. Etinden ve sütünden faydalanılmakta, uzun kıllarından ip yapılmakta ve dışkısı da kurutularak tezek olarak kullanılmaktadır.


Benzer Konular

26 Ocak 2007 / Mystic@L Sinema tr
20 Kasım 2012 / _KleopatrA_ Zooloji
24 Mart 2009 / Gabriella Zooloji
29 Kasım 2012 / _Yağmur_ Taslak Konular
2 Kasım 2009 / KisukE UraharA Zooloji