Arama

Çırağan Baskını

Güncelleme: 3 Haziran 2011 Gösterim: 1.744 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Çırağan Baskını
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


Çırağan Baskını

Tarih
20 Mayıs 1878
Bölge İstanbul
Sonuç İsyan bastırıldı.
Taraflar
Osmanlı Devleti Ali Suavi ve beraberindeki 150 kadar kişi
Kumandanlar Yedisekiz Hasan Paşa Ali Suavi

Çırağan Baskını (Çırağan Sarayı Vak'ası), 20 Mayıs 1878'de gerçekleştirilen, Çırağan Sarayı'nda tutulan eski Osmanlı padişahlarından V. Murad'ı kurtarmak ve tekrar tahta geçirmek amacıyla yapılan ihtilâl girişimidir.

Vak'a Oluşumu

Padişah II. Abdülhamit'in karşıtlarından Ali Suavi ve beraberindeki 150 kadar kişi teknelerle Çırağan Sarayı'na çıkartma yaptı ve sarayın muhafızlarını etkisiz hâle getirdi. Asiler, V. Murad'ın tutulduğu bölmeye ulaştılar ancak akli dengesi yerinde olmayan V. Murad korkuya kapıldı ve asilerle gitmeyi reddetti. Ali Suavi eski padişahı ikna edemedi. Bu arada, yetişerek olaya müdahele eden Beşiktaş Muhafızı Yedisekiz Hasan Paşa komutasındaki askerler asilerden 60'ını öldürdüler. Hasan Paşa, kalın bir sopayla başına vurarak Ali Suavi'yi öldürdü ve bu başarısız ihtilâl girişimini bastırdı.

Sonuç

İhtilâl başarısızlıkla ve isyancıların başı olan Ali Suavi'nin öldürülmesi ile sonuçlanmıştır. V. Murad'ın saltanat hırsı, Osmanlı Devleti'nin kötü talihlerinden biri olmuştur. Memleket içinde ve dışında birçok politika ümitleri bu talihsiz hükümdarın üzerinde toplanmıştır.
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
3 Haziran 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Sponsorlu Bağlantılar
Çırağan Baskını

Gazeteci Ali Suavi'nin V. Murad'ı yeniden tahta geçirmek için düzenlediği başarısız darbe girişimi (20 Mayıs 1878). Ali Suavi bu girişiminden bir gün önce Basiret gazetesinde yayımladığı bir yazısında, Abdülhamid yönetiminde Ruslar karşısında alınan yenilginin yarattığı olumsuz koşullara dikkat çekiyor, Meclis-i Mebusan'ın tatil edilmiş olmasının olumsuz sonuçlarından söz ediyor ve ertesi gün önemli olayların çıkabileceğini belirtiyordu. Ali Suavi ertesi gün V. Murad'ın yaşadığı Çırağan Sarayı'na bir baskın düzenledi. Tahta yeniden çıkarmak üzere V. Murad'ı kapalı tutulduğu yerden çıkardı. Bu arada olay yerine gelen Beşiktaş Muhafızı Yedi-Sekiz Hasan Paşa ve askerleriyle eylemciler arasında çatışma çıktı. Ali Suavi, Hasan Paşa'nın vurduğu bir sopa darbesi sonucunda ölünce, diğer eylemciler de ya öldürüldü ya da etkisiz hâle getirildi.

Benzer Konular

3 Haziran 2011 / ThinkerBeLL Turizm
9 Kasım 2012 / _KleopatrA_ Osmanlı İmparatorluğu
15 Şubat 2017 / nötrino Türkiye Cumhuriyeti