Arama

Kattegat Denizi

Güncelleme: 30 Ağustos 2012 Gösterim: 4.582 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
14 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kattegat
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

250pxcarteskagerrakkatt

Kattegat ve Skagerrak.


Kattegat (Danca ve diğer dillerde kullanılır) veya Kattegatt, (İsveççe) İsveç ve DanimarkaJutland bölgesi; İsveç'in Skåne, Halland illeri ve Bohuslän bölgesinin bu denize kıyısı bulunmaktadır. Baltık Denizi'nin suları, Öresund Boğazı ve Danimarka'da bulunan çeşitli küçük boğazlar aracılığıyla Kattegat'a dökülür. Kattegat'ın devamında, Norveç ve İsveç kıyılarında yer alan Skagerrak yer alır. arasındaki bir denizdir.

Coğrafya

1932 yılında Danimarka, İsveç ve Norveç tarafından imzalanan bir sözleşmeye göre, Kattegat ve Skagerrak arasındaki kuzeyde yer alan sınır, Danimarka'daki Skagen ile İsveç'teki Skåne ilindeki Kullen yarımadası arasında düz bir çizgi şeklindedir.
Kattegat'a dökülen başlıca akarsular Göteborg'dan denize ulaşan Göta älv ile Halland bölgesinden denize ulaşan Lagan, Nissan, Ätran ve Viskan nehirleridir. Bunun yanında Danimarka'nın Jutland bölgesinden de Gudenå Nehri denize ulaşır.
Kattegat üzerindeki en büyük adalar Samsø, Læsø ve Anholt adalarıdır. Yine denizin çevresindeki kıyılarda Kullaberg, Mölle, Skagen gibi turistik yerler bulunmaktadır. Yine günümüzde Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ın da yer aldığı Zealand (Sjælland) adası ile Jutland yarımadası arasında deniz üzerinden bir köprü yapımı gündemdedir.

Etimoloji

Den Store Danske Encyklopædi ve Nudansk Ordbog adlı kaynaklara göre, Kattegat adı, Felemenkçeden gelmekte olup, Kat (kedi) ve Gat (delik) sözcüklerinden gelmektedir. Bu isimler Ortaçağ sonlarında kullanılan denizcilik jargonundan gelmektedir. Hansa Birliği ticaret filolarının kaptanları, bu denizin oldukça dar olduğunu iddia ederek, boğazın çok dar bir deliğe benzediğini ve bir kedinin bile buradan zor geçeceğini belirterek bu adı verdiler. Bu bağlamda sığ ve dar olan denizin bir noktasında geçilebilecek yer genişliği 3.84 kilometreye kadar düşmektedir.
Skagerrak ve Kattegat'ın eski dönemlerdeki ortak adı Norveç Denizi veya Jutland DeniziKopenhag'daki Kattesundet sokağı da adını bu nehir ile aynı kökten almıştır. şeklindedir.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
11 Ağustos 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kattegat Denizi
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

İsveç'i Danimarka'dan ayıran deniz kolu. Derinliği kuzeyde, Lasö Adası'nın doğusunda 116 m.yi bulur.

In science we trust.
eku123 - avatarı
eku123
Ziyaretçi
30 Ağustos 2012       Mesaj #3
eku123 - avatarı
Ziyaretçi
ismi dancada kattegat, isveççede kattegatt olan, kuzey denizi ile baltık denizi arasındaki ufak iç denize verilen isim. içinde irili ufaklı adalar vardır. bir tarafı danimarka bir tarafı isveçtir.

kattegat und skagerrak

Benzer Konular

6 Haziran 2011 / ThinkerBeLL Deniz Bilimleri
24 Haziran 2011 / Misafir Deniz Bilimleri
6 Haziran 2015 / Jumong Deniz Bilimleri
22 Ekim 2009 / Misafir Deniz Bilimleri
30 Eylül 2009 / ThinkerBeLL Taslak Konular