Arama

Kuleli Olayı

Güncelleme: 3 Mayıs 2012 Gösterim: 2.715 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kuleli Olayı
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


Kuleli Olayı ya da Kuleli Vakası, Osmanlı İmparatorluğu'nda 14 Eylül 1859 günü üyelerinden birinin ihbarı üzerine ortaya çıkarılan, amacı Abdülmecid'i devirip Abdülaziz'i yerine tahta geçirmek olduğu tahmin edilen darbe girişimidir. Olay Kuleli'de geçmemiştir, davası burada görüldüğünden bu adla anılmıştır. Gizli örgütün üyelerinin yüksek rütbeli subaylar, ulema ve gençler gibi farklı toplumsal kesimlerden olması ve yargılamaların kapalı yapılması nedeniyle örgütün ideolojisi hakkında kesin bir işaret bulunamamıştır. Tarihçiler tarafından Tanzimat'a karşı bir tepki olarak kabul edilmiştir.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
22 Haziran 2010       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Kuleli olayı
Tanzimat döneminde azınlıklara fazla hak verildiğini gören ümmetçi kesimin çıkardığı olayın ismidir. Ali paşa hükümeti yıkılmak istenmiş fakat başarılı olunmamıştır. 1859 yılında cereyan etmiştir. Avrupa olayın küçük olduğunu bildiği halde osmanlı'nın zayıf olması karşısında böbürlenmiştir. Ali paşa ise olaydan etkilenmediklerini çırpına çırpına anlatmaya çalışmıştır.

Sponsorlu Bağlantılar
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
3 Mayıs 2012       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Sultan Abdülmecid'i tahttan indirmeye yönelik, başarısız ayaklanma ve suikast teşebbüsü. Tertipçiler gizli bir dernek kurarak padişaha karşı suikast düzenlediler. Teşebbüsleri önceden haber alındığından, hareket başlamadan bastırılmış ve elebaşılar tutuklanarak Kuleli Kışlası'na konulmuştur (13 Eylül 1859). Yargılama ve soruşturma burada yapıldığından olay Kuleli Olayı adıyla tarihe geçmiştir. Başbakanlık Arşivi'nde bulunan belgelere göre, olay şöyle gelişmiştir: Derneğin başkanı, Süleymaniyeli Şeyh Ahmed'dir. Diğer üyeler Ferik Hüseyin Daim Paşa, Arnavut Caferdem Paşa, Tophane katiplerinden Arif Bey, binbaşı Rasim, Hezargratlı Şeyh Feyzullah, Kütahyalı Şeyh İsmail'dir. Derneğe üye kabul edilenler, Arapça olarak yazılmış "Süleymaniyeli Şeyh Ahmed ile aramızdaki sözleşmeyi kabul ettim. Ben söz vermiş bir fedaiyim" cümlesi yazılı taahhütnameyi imzalamışlardır, Tophane'deki Kılıç Ali Paşa Camii'nde toplanan dernek üyeleri, mirliva Hasan Paşa'nın hükumete haber vermesiyle yakalanmışlar. Buradan Kuleli Kışlası'na götürülen tutuklulardan Caferdem Paşa kendisini denize atmış ve boğulmuştur. Mahkeme katipliğini Midhat Paşa'nın yaptığı yargılamada kırk beş elli kişiden oluşan diğer dernek üyeleri arasında bazı şeyh, hoca, medrese öğrencileri ve halktan kişilerin olduğu anlaşılmıştır. Eyleme geçildiğinde, Şeyh İsmail'in altı bin kişilik müridiyle Şeyh Ahmed'e yardım sağlayacağını vaat ettiği ortaya çıkartılmıştır. Yargılama sonunda sanıklardan beşi birinci dereceden suçlu görülerek idama mahkum edilmiş, ancak Sultan Abdülmecid, bunlardan Arif Bey'le binbaşı Rasim Bey'in cezalarını müebbet küreğe çevirmiştir. Bu sırada sadarete getirilen Kıbrıslı Mehmed Paşa, Şeyh Ahmed ile Hüseyin Daim Paşa'nın cezalarının indirilmesini padişaha arz etmiş, bu istek kabul edilerek cezaları kalebentliğe çevrilmiştir. Şeyh Ahmed ile Arif Bey Magosa'da, Hüseyin Daim Paşa ile Rasim Bey Akka'da kalabent edilmiş, diğer suçlular çeşitli adalara ve bazıları da memleketlerine sürülmüşlerdir. Olayın amacı Tanzimat ve Islahat fermanlarındaki Hıristiyanlarla Müslümanların eşit olmasını belirten hükümlerin şeriata aykırı olduğunu ve şeriat hükümlerinin yeniden yürürlüğe konması için harekete geçildiği yolundadır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

20 Aralık 2016 / Misafir Türkiye Cumhuriyeti
31 Temmuz 2011 / KnocKout Fizik
20 Aralık 2016 / _Yağmur_ Siyasal Bilimler
27 Kasım 2016 / nötrino Fizik