Arama

Osmanlı Kurumları - Lonca

Güncelleme: 24 Temmuz 2012 Gösterim: 3.727 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Nisan 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Lonca

Sponsorlu Bağlantılar
Eskiden belirli bir şehirde oturan sanatkâr ve sanâyicilerin mensup oldukları meslekî teşkilat. Loncaların kökeni, 7 ve 8. yüzyıldan îtibâren faaliyet gösteren fütüvvet ve ahîlik teşkilâtlarına dayanır. Ahîlik kuruluşuna âit töreler, kurallar birçok özellikler loncalarda devam eder.

Loncaların iki ana gâyesi vardır: 1) Lonca mensubu sanatkâr, esnaf arasında sosyal eşitliği ve dayanışmayı sağlamak. 2) Meslekî faaliyetin uygulanışını düzenlemek ve denetlemek. Loncalar, bugünün Esnaf ve Sanatkârlar Derneğine benzetilebilir. Loncaların ekonomik ve meslekî, kültürel ve sosyal faaliyet ve vazifeleri vardı.

Kendi içinde sıkı bir disiplinle teşkilatlanmış olan loncalar, bu özelliği ile devletin piyasa kontrolünü kolaylaştırıyorlardı. Aynı esnaf grubunun bağlı olduğu loncaların içinde rekabetin yasaklanmış olması, kaynakların ihtiyaçlar dâhilinde kullanılması, kaynak israfı, karaborsa ve fâhiş fiyat artışına mâni oluyordu. Devletle sıkı irtibâtı olan loncalar, hükümet tarafından teftiş edilebiliyordu. Muhtelif târihlerde esnafla alâkalı olarak çıkarılan yasaknâme ve fermânlar esnafın aksayan yönlerini düzeltme gâyesindeydiler.

Esnaflar, bağlı oldukları lonca heyetinin sıkı bir denetimi altındaydı. Ustaların hammaddelerini nereden, nasıl ve ne evsafta alacakları loncalar tarafından düzenlenmekteydi. Lonca üyeleri arasındaki eşitliği bozmamak temel gâyeydi. Tüketiciyi de korumak göz önünde tutulurdu. Ustaların kullandığı bütün âlet ve edevât devamlı denetlenirdi. Üretilen malların fiyatlarının nisbetini loncalar denetlerdi. Denetimden geçen mal damgalanır ve pazara sunulurdu. Bozuk mal çıkaran esnaf cezalandırılırdı. “Pabucu dama atıldı.” deyimi buradan kalmadır. Düşük kaliteli mallar da fakirlere dağıtılırdı. Çırakların mesleğe girmeleri, meslekte ilerlemeleri ve yükselmeleri, loncaların koyduğu kâidelere ve âdete bağlıydı. Lonca mensupları arasında rekabet yasaktı.

Kalfaya, usta olduktan sonra, pîri, bir törenle ustalık belgesi verirdi. Dükkân açacak olup da parası olmayana lonca para ve sermâye verip, dükkan bulurdu. Evlenmek isteyenleri evlendirir, masraflarını görürdü. Yoksul cenâze sâhiplerinin cenâzesini kaldırır, hastalara yardım ederdi.

Görünüşte iktisâdî müesseseler olan loncalar, iç yapı îtibâriyle cemiyette hâkim olan bâzı ahlâkî kâideleri, müeyyideleri ile, esnafın kendi kendine tatbik ettiği müesseselerdir. Loncalarda bulunan iş ahlâkının temelinde, otoriteye ve geleneklere bağlılık, el işçiliğine hürmet, kanâatkârlık, meslek sırrını saklamak gibi prensipler yatmaktaydı.

Osmanlı Devletinde loncaların ekonomik vasıfları yanında, onlara husûsiyet kazandıran, iç kuruluşları ve sosyal faaliyetleridir. Osmanlı Devletinin kuruluşunda önemli olan ahîlikle yakın bağları bulunan loncaların da, ahîliğin; yiğit, ahî ve şeyh olmak üzere üç derecesine karşılık çırak, kalfa, usta, nakib vekili, nakib, baş nakib, şeyh halifesi, şeyh ve şeyh-üş-şuyûh olarak dokuz kademesi vardı. Ahîliğin kavlî ve seyfi üyelik olmak üzere, üyelerinin iki grupta değerlenmesi yerine, loncalarda üyelik kavlî, şürbî ve seyfî olarak üç grupta meydana getirildi.

Lonca teşkilâtı, Osmanlı Devletinin en ücrâ köşelerine kadar yayılmıştı. Avârız sandıkları sistemiyle üyelerini, her türlü kazaya ve ölüme karşı aileleriyle berâber sigortalamıştı. Lonca teşkilâtı, Osmanlı Devletinin sosyal yapısında büyük güç, düzen, âsâyiş ve ahlâk unsuru olmuştur. Kendi bünyesi içerisinde denetlendiği gibi, devletin de kontrolü altında bulunuyordu. On yedinci yüzyılda İstanbul’da 1109 Loncaya bağlı, 126.000 üye tespit edilebilmişti.

Osmanlı Devletinin son zamanlarında, sanâyileşme hareketlerinin ve fabrikalaşmanın başlaması neticesinde el sanatları giderek önemini kaybetti. İttihat ve Terakki Fırkasınca 1913 târihinde loncalar kaldırıldı.

Rower - avatarı
Rower
VIP MazessezaM
24 Temmuz 2012       Mesaj #2
Rower - avatarı
VIP MazessezaM
Lonca
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Esnaf ve zanaatkârların meslek temeline dayanan örgütleri. İlk olarak 3. yüzyılda Akdeniz uygarlıklarında görüldü. Anadolu, Yunanistan, Suriye ve Mısır kentleri, denizcilik ve ticaret yoluyla son derece varlıklı bir konuma ulaştılar. Gerek bu varlığı ellerinde bulunduranların görkemli yapılara ve lükse dönük yatırımların yol açtığı pahalılık, gerekse savaş tutsakları ve kölelerin oluşturduğu ucuz işgücü ordusu, kentlerin orta katmanlarını oluşturan özgür esnaf ve zanaatkârları lonca tipinde örgütlenmeye yöneltti.
Bu ilk örgütlenmeler, hammadde tekeline ve belli ürünlerin belli yerlerde üretilmesini öngören bir uzmanlaşmaya dayanıyordu. Zamanla güçlenen bu loncalar, Roma egemenliği boyunca da varlıklarını korudular. İ.S. 3. yüzyılda, Roma topraklarında, tüm mesleklerin loncalarda örgütlenmesi zorunluluğu getirildi. Resmî örgüt niteliğini kazanan loncalar daha da güçlendiler, dışa kapalı ve sert kuralları olan kuruluşlar durumuna geldiler.

Hristiyanlık ile birlikte loncalar, bir ideolojik birlik temelinde daha da güçlendiler. 11. yüzyıldan başlayarak tüccar ve bankerlerle işbirliğine girişen loncalar, soylulara karşı mücadelede yer aldılar. 14. yüzyıl Avrupası'nda loncalar, babadan oğula geçen yapılarıyla, gittikçe gelişen kentlerin güçlü bir burjuva kesimini oluşturuyorlardı. Batı'da Fransız Devrimi'ne dek yükselişini sürdüren loncalar, Endüstri Devrimi ile önemlerini yitirdiler ve tarih sahnesinden silindiler. Osmanlı İmparatorluğu'nda dinî-ekonomik örgütler olan loncalar, Ahilik ile yakın ilişkideydi.

Devletin merkezci ve güdümlü yapısına bağlı olarak, loncalar da güçlü kuruluşlardı. Kentlerdeki tüm tacir, zanaatkâr, esnaf ve işçiler loncalarda örgütlenmişlerdi. Başlangıçta 17. yüzyılda, yalnızca İstanbul'da 1.109 lonca ve bunlara üye 126.000 kişinin varlığı bilinmektedir. Dinî ayrıma dayanan loncalar, 15. yüzyıldan sonra ayrı dinlerden kişileri de bir çatı altında toplayarak, ekonomik niteliklerini ön plana çıkardılar. Üretim, alım-satım ve üyelik konularında sıkı kuralları olan loncalar, 1913 yılında çıkarılan bir yasayla kapatıldı. (bakınız) AHİLİK

Gölgen misali yanındayım!Msn Thunder

Benzer Konular

26 Mayıs 2011 / virtuecat Osmanlı İmparatorluğu
30 Mayıs 2013 / asla_asla_deme Osmanlı İmparatorluğu
9 Nisan 2010 / asla_asla_deme Taslak Konular
1 Nisan 2010 / asla_asla_deme Osmanlı İmparatorluğu
11 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular