Arama

Güve (Tinea)

Güncelleme: 23 Kasım 2010 Gösterim: 1.664 Cevap: 0
snackbloot - avatarı
snackbloot
Ziyaretçi
23 Kasım 2010       Mesaj #1
snackbloot - avatarı
Ziyaretçi
Güve (Tinea)

Sponsorlu Bağlantılar

29w4wv9

Güve insanların besinine ve eşyasına büyük zararlar verir ve birçok farklı alanda yaşayan zararlı bir böcek türüdür.
Güve yaşadığı ortama bağlı olarak farklı yapılara sahip ve farklı isimler ile bilinirler. Birçok Güve çeşidi kanatlıdır ve kelebeğe benzer ve değişik renklerdedir fakat kelebek değildir. Güve ile kelebeği ayırt etmek çok kolaydır ve belli başlı özelikleri vardır. Güveler genellikle gece görünürler. Güvelerin beslenmesi, yer değiştirmeleri ve uçmaları gece daha çok görünür. Gündüzleri fazla uçmazlar kenar kuytu bölgelerde saklanırlar. Güvenin yaklaşık olarak boyu 5 - 12mm kadardır. Güve birçok renkte olabilmekte fakat renkleri çok mattır. Parlak bir görünümleri yoktur. Güveye her ortamda rastlamak mümkündür. Bazı Güve çeşitleri evde halı ve deri üzerinden beslenirken bazı Güve çeşitleri de tahıl ambarlarında ve hatta ekinler üzerinde bulunmaktadır. Evde Güve olduğunda mutlaka en kısa zamanda önlem almak gerekir çünkü evdeki Güveler ev ortamında bulunan deri, yün, ipek, tahıl ve besinler olmak üzere birçok gıdaları ve eşyaları kemirip kullanılmaz hale getirirler.
Ambarda ve ekinlerde Güve ve çeşitlerine rastlanıldığında mutlaka en kısa zamanda önlem almak gerekir aksi takdirde tüm tahıl ve hububatları en kısa zamanda kullanılmaz hale getirirler. Tahıl tanesinin içini boşaltıp sadece posasını bırakırlar. Güve haşeresinin birçok çeşidi vardır ve halk arasında en çok bilinen Güveler halı Güvesi, tahıl Güvesi, elbise Güvesi, odun Güvesi, deri Güvesi, Güve böceği, hububat Güvesi, Güve haşeresi, Güve kelebeği gibi farklı isimler ile anılırlar.
Güve kelebeğe benzer fakat ikisini birbirinden ayırt etmek için şu özeliklere bakmak gerekir:
Güvenin kanatları üstünde pullar bulunur. Kelebeğin kanatları ise düz ve pulsuzdur.
Güvenin renkleri genellikle yaşadığı ortama bağlı olarak değişir ve mat bir haldedir. Kelebeğin renkleri çok canlıdır.
Güve haşeresinde antenler zarif ve tırtıllı bir yapıdadır. Fakat kelebeklerde ise antenler uzun düz ve baş kısmı yuvarlaktır.
Güve böceği geceleri ortaya çıkar ve uçuşur ve beslenir fakat kelebekler ise gündüzleri uçuşurlar ve aktiftirler.

Güve Nasıl Ürer?
Güve üreme erkek ve dişi Güvenin çiftleşmesi ile olur. Güve çiftleştikten sonra yumurta bırakacak ortam arar ve uygun bir yer bulduğunda kendine bir koza örer ve içine de yumurtasını bırakır. Güve haşeresi yılda 4 - 5 defa çiftleşebilirler.
Güve yumurtası ortama bağlı olarak genellikle 1 - 2 haftada olgunlaşır ve yumurtadan larvalar çıkar ve yaklaşık 1 ay içinde erginliğe ulaşırlar. Güve böceği açlığa uzun zaman dayanabilen böceklerdendir. Bir Güve böceği besin bulamadığı zaman 2 yıl aç olarak yaşayabilir.

Güve ile nasıl mücadele edilir?
Güve ile mücadele ve Güve ilaçlama çok önemlidir. Güveler bulunduğu ortama ve türüne bağlı olarak farklı ilaçlanır. Güve ilaçlaması, işin uzmanları tarafından yapıldığı müddetçe çok kolaydır fakat bilinçsiz kişiler tarafından yapıldığında ciddi sağlık skandallarına neden olur. Elbise Güvesi için kullanılan ilaçlar kesinlikle buğday Güvesi için uygulanmaz. İlaçlama şirketi olarak kullanılan tüm ilaçlarımız şirketimizde çalışan ziraat mühendisleri kontrolünde hazırlanmakta. Güve ilaçlamada ve böcek ilaçlamada kullanılan ilaçlar sağlık bakanlığı onaylı olması gerekir.
Güve zararlı mı?
Güve böceği beslenmek için insan ve hayvan kanını kullanmaz. Fakat Güveler beslenmek için ya kullandığımız eşyalar zarar verirler ya da besin olarak kullandığımız yiyeceklerimize zarar verirler. Güveler evdeki deri, kaşmir, yün, kıl, ipek, halı ve benzeri eşyaları kemirip kullanılmaz hale getirirler. Tahıl ve hububatların içini boşaltıp tüketilmeyecek hale getirirler.

Güve ne yer?
Güve çeşidine bağlı olarak farklı besinler ile beslenir. Evde bulunana ev Güveleri, evdeki deri, ipek, yün, kıl gibi maddelerden oluşan eşyaları kemirerek yerler. Ayrıca evdeki Güveler tahıl Güvesi ise evde bulunan tahıl ve hububat gibi gıdaların içini boşaltıp yerler. Odun Güvesi ve diğer Güve çeşitleri de bulunduğu ortama bağlı olarak farklı besinleri yerler.


Benzer Konular

5 Kasım 2009 / asla_asla_deme Tıp Bilimleri
20 Şubat 2016 / MaRCeLLCaT X-Sözlük
26 Ocak 2013 / Mira Taslak Konular