Arama

Camiler - Mihrimah Sultan Camii

Güncelleme: 23 Nisan 2014 Gösterim: 2.752 Cevap: 1
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
5 Haziran 2011       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Mihrimah Sultan Camii (Edirnekapı)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Mihr-î-Mâh Sultan Camii, 2008
800px Istanbul   Mesquita de Mihrimah
Mimar(lar): Mimar Sinan
İnşaat başlangıç yılı: 1562
Tamamlanma yılı: 1565
Kubbe yüksekliği (iç): 37 m
Minare sayısı: 1
Mihr-î-Mâh Sultan Camii İstanbul'un Karagümrük semtinin Edirnekapı bölümünde surların hemen yanında bulunan cami. Banisi(Kurucusu) Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan'dır. 1562-1565 yılları arasında Mimar Sinan tarafından yapıldı.
Dikdörtgen planlı caminin etrafında medrese, mektep, türbe, hamamları vardır. 37 m yükseklikteki kubbe üçer kemere yaslanır, yanlarda ikişer sütun, sağ ve solda 3 kubbe ve mahfelleri bulunur. Mihrap ve minber taş işçiliğiyle yapılmıştır.
Caminin büyük avlu kapısından dik merdivenlerle cami içine çıkıldığında sağ tarafta medreseler ve karşısında 7 kubbeli 8 mermer granit sütunlu son cemaat yeri vardır. Şadırvan bunların arasında bahçede, minaresi sağdadır. Hamam cadde kenarındadır. 1999 depreminde hasar gören camii ibadete kapatılmış onarımı sürmektedir.
Osmanlı İmparatorluğu'nun Camîyi inşa etmesi yaklaşık 3 yıl sürmüştür. 11 yıl süren restore çalışmaları tamamlanmış olup, Camii hizmete açılmıştır.
Edirnekapı Mihr-î-Mah Camii'nin Kubbesi.
800px Istanbul   Mesquita de Mihrimah   CC3BApula


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
🌘 🚀
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
23 Nisan 2014       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Akıllara ziyan bir hesaplama ve muhteşem aşk: Mihrimah Sultan Camii

Sponsorlu Bağlantılar
hagk

Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan on yedisine bastığında, iki kişi onunla evlenmek ister. Mihrimah, yani Mihrü Mah, Farsça’da “Güneş ve Ay” anlamına gelir. Kızla evlenmek isteyenlerin biri Diyarbakır Valisi Rüstem Paşa diğeriyse Mimar Sinan’dır. Padişah kızını Rüstem Paşa’ya verir.
Koca Sinan evlidir, ellisindedir ve de Mihrimah Sultan’a deliler gibi aşıktır! Gerçi sevdiğine kavuşamamıştır; ama aşkını olanca güzelliğiyle sanatına yansıtmıştır. Üsküdar’a, Saray’ın isteğiyle elbet 1540 yılında Mihrimah Sultan Camii’nin temelini atar ve 1548’de bitirir. Camiyi yaparken, eserine sanki “etekleri yerleri süpüren bir kadının” dış çizgilerini verir.
Derken, ilk kez padişah fermanı olmaksızın, Edirnekapı’da pek kimselerin uğramadığı ıssız ama İstanbul’un en yüksek tepelerinden birine, ikinci bir eser yapmaya koyulur Mihrimah Sultan’a...
Cami küçücüktür. Minaresi otuz sekiz metredir, bir adet incecik kubbesi üzerindeyse yüz 61 pencere, camiinin iç güzeliğini aydınlatır. İçerdeki sarkıtlar ve minare kenarlarındaki işlemeler Mihrimah Sultan’ın topuklarını döven saçlarını anımsatır insana. İşte, aşka adanmış iki eser.
Şimdi, gidin Edirnekapı ve Üsküdar’daki camileri aynı anda görebileceğiniz bi yer seçin. Ve 21 Mart’ta, yani geceyle gündüzün eşit olduğu günde seyreyleyin. Unutmadan, 21 Mart Mihrimah Sultan’ın doğum günüdür. Göreceğiniz manzaraysa şudur;
Edirnekapı camiinin tek minaresi ardından tepsi gibi kıpkırmızı güneş batarken, Üsküdar’daki camiinin ardından ay doğar! Mihrü Mah eşittir Güneş ve Ay.
Bu nasıl akıllara ziyan bir hesaplamadır; nasıl bir güzellik anlayışıdır.


theMira

Benzer Konular

31 Aralık 2016 / AndThe_BlackSky Mimarlık
28 Ekim 2009 / KisukE UraharA Mimarlık
2 Mayıs 2011 / Daisy-BT Taslak Konular
16 Eylül 2013 / _EKSELANS_ Mimarlık
26 Mayıs 2011 / _Yağmur_ Taslak Konular