Arama

Dünya Kentleri: İmperia

Güncelleme: 9 Temmuz 2011 Gösterim: 1.710 Cevap: 0
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
9 Temmuz 2011       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
İmperia
Vikipedi, özgür ansiklopedi
İmperia, kuzey-batı İtalya'nın Ligurya bölgesinde kendi adını taşıyan İmperia ili'nin merkezi Ligurya Denizi sahilinde bir yerleşim merkezi ve bir komündür. Imperia'nın yüzölçümü 1,545 km² dir.
Sponsorlu Bağlantılar
Imperia Porto Maurizio BMK
İmperia Porto Maurizio panaroması

Tarihçe
Bu şehir İperia Nehri'nin ağzında iki kısımdan kurulmuştur porto Maurizio ve Öneglia.
Porto Maurizio İmperia Nehirin batısında korunaklı bir yarımdada antik Romalılar tarafından Portus Maurici adıyla kurulduğu belirtilmektedir. MS6. yüzyılda Bizans ıdaresine geçti. Ortaçağlarda bu şehir bir dönem Benediktinlerin idaresinde "Bağımsız Şehir" olarak idare edilmiş; sonra 11. yuzyılda Torino Kontları ve sonra Klavesana'lar eline geçmiştir. 1288 yakınlarında Genova'da bulunan Ceneviz Cumhuriyeti'ne satilmiştir. 1354de batı Riveyara'da Ceneviz idaresinin merkezi oldu. Bundan sonra Fransa, Milano Düklüğü ve İspanya arasında el değiştirdi. Şehir bu dönemlerde Akdeniz havzasında üretip sattığı zeytinyağı ile ticareti dolayısıyla çok tanınmıştı ve şehir zenginleri şehri konaklarla donattılar. Fransız Devrimi sonlarında ve Napolyon Bonapart hükümetleri ve imparatorluğu dönemlerinde Fransa tarafından bir departman {Mont-Blanc Departmani) olarak idare edildi. 1814de Viyana Kongresi ile Savoya Dükleri de olan Sardinya-Piemonte Krallığı'na verildi. Bu Krallık 1870de İtalya'yı birleştirince İtalya Krallığına bağlandı.

Oneglia ise İmperia Nehri doğusunda Castevecchio tepesinde antik Romalılar Galya'ya gelmeden Pagus Unelia olarak kuruldu. Antik Romalılara döneminde Liguri'de bir "opida" idi ve etrafında yerleşkeler kurmuştu. Modern Oneglia şimdiki ovalık konumunda MS935'de kuruldu. Araplar tarafından bir mudddet ele geçirildi. 1100de Katolik Albenga diakozlugunun bir parçası idi. 128-98'de Oneglia Genovalı servetli ve nüfuzlu aile olan Doria'lara eline geçti. Ünlü amiral Andrea Doria (1466-1560) bu kasabada doğup çocukluğunu bu kasabada geçirmiştir. 1576'da Doria ailesi bu kasabayı Savoy Dükü'ne sattılar. Bundan sonra ta İtalya'nın birleştirilmesine kadar Oneglia etrafı Ceneviz Cumhuriyeti ve bu devleti eline geçirenlerin arazileri ile sarılmış bir Savoya Dükalığı'nın arazisi olarak kaldı. Fakat Savoy Düklerinin savaşlarında devamlı hücumlara uğradı. 1614de ve 1649'da İspanyollar; 1672de Cenevizlilerin eline geçti; 1692de bir Fransız donanma filosaunu hücumuna hedef oldu; 1766-1756de İspanyollar eline geçti; 1792de Fransız donanması tarafından topa tutulup yakıldı. "Fransız Devrimi" ile 1792-1815 döneminde Fransa'nın Savoya Dükalığı eline alması nedeniyle Fransız idaresine geçti ve "Mont-Blanc Departman" olarak idare edildi. Viyana Kongresi ile bütün eski Savoya dükalığı arazileri hem Savoya Dukası hem de aynı zamanda Sardınya-Piemonte Kralı olan hanedana verildi.
Bu şehirde 1846da o zamana göre modern stilde çok büyük bir büyük güvenlikli hapisane yapıldı. Bu hapisanenin alanı o zamanki şehri alanından büyük idi. Bütün İtalya'da bu hapisane dolayısıyla şehrin adı kötüye çıktı.
Bu hanedan uzun süren uğraşlardan sonra 1870de İtalya'yı birleştirip İtalya Krallığı Kralı oldu.
1923de Porto Maurizio ve Öneglia şehirleri idari bakımdan birleştirildi ve tek bir Imperia komünü kuruldu. Bundan sonra idari bakımdan tek bir Imperia şehri olamasına rağmen halk tarafından hala da iki ayrı şehir olarak görülme devam etmektedir.


Imperia Stemma
arma


Coğrafi konum
Imperia şehri Ligurya Denizi'ne kavuşan Imperia Nehrinin hemen ağzında nehrinin iki yakasında tarihsel olarak değişik isimli, Porto Maurizio ve Öneglia olarak kurulmuştur.
Porto Maurizio nehrin batı yakasında bulunan bir yarımada üzerindedir ve bati sahilde de uzantı gösterir. 13. yüzyıldan itibaren Ceneviz Cumhuriyeti'nin elinde bulunmuştur. Günümüzde şehrin bu kısmı dar ve kavisli ("carrugi" adı verilen) eski sokakları ile pitöresk bir hava sağlamakta ve çok sayıda turist çekmektedir. Genel olarak bu semt şehrin daha zengin semti olduğu kabul edilmektedir.
Oneglia (Ligurya lehçesi ile:İnéja) Impero Nehrinin doğusunda bulunan nehrin getirdiği aliviyum ovasında kurulmuştur. Oneglia günümüzde yenileştirilen limanı ile Imperia'nın daha modern ve sanayileşmiş kısmıdır. Oneglia'nın merkezi Dante Meydanındadır ve bu meydandan şehrin diğer ana yolları yayılır.


480px Map Region of Liguriasvg
Imperia'nın İtalya ve Ligurya Bölgesi'nde konumu


Demografi
Belediye sınırları içinde Imperia şehri nüfusu (31.12.2009 itibarıyla) 62.494 kişi olup nüfus yoğunluğu 953 kişi/km² olur. Imperia'nın nüfusunun 19. ve 20. yüzyıllarda nüfus sayımları verilerine göre gelişmesi şu gösterimden izlenebilir:


jumong


Komşu komünler
İmperia'nın şu komünlerle sınırları bulunur: Civezza, Diano Arentino, Diano Castello, Diano Marina, Dolcedo, Pontedaşsıo, San Lorenzo al Mare, Vasia

Kardeş şehirler

İmperia şu kentlerle kardeş şehir bağlantısı kurmuştur:
  • 22px Flag of Argentinasvg Rosario, Arjantin
  • 22px Flag of Francesvg Mandelieu-la-Napoule, Fransa
  • 22px Flag of the United Statessvg Newport, Rhode Island, ABD
İmperia Resimler
Porto Maurizio ve Oro Plaji
800px Porto Maurizio panorama
Oneglia Via Bonfante'de neoklaşsık stilde yayalar için üstü kapalı cadde
800px Portici Oneglia
Batıdan da Oneglia panoraması
800px Oneglia da ovest
Porto Maurizio - "Ina Strà", Parrasio merkezi
800px Ina StrC3A0 PortoMaurizio




BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀

Benzer Konular

22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular
17 Nisan 2010 / LaSalle Turizm
1 Eylül 2010 / Daisy-BT Turizm