Arama

Kokoreç Tarifi

Güncelleme: 23 Ekim 2011 Gösterim: 3.199 Cevap: 0
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
23 Ekim 2011       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Kokoreç
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Kokoreç, Anadolu ve Balkanlarda koyunun ince bağırsağından ve bumbardan yapılan şişe sarılarak kor ateşte kızartılan bir çeşit yemektir.
Yunanistan'da kokoreç
800px Kokoretsi

Köken bilimi
Kokoreç sözcüğünün kökeni Yunanca kokorótsi sözcüğünden ziyade Arnavutça kokërroz ya da Ulahça kukuretšu sözcükleridir. Bu üç sözcük de "mısır koçanı" anlamına gelir. Kokoreç Türkçeye Yunancadan geçmiştir. Ömer Seyfettin Lokanta Esrarı adlı hikâyesinde, Atinalı bir Rumun lokantasında ilk kez kokoroç ile tanışmasını anlatır.

Hazırlanışı
Öncelikle bağırsaklar içten ve dıştan temizlenir. Kokorecin iç kısmı bumbardan, dış kısmı ince bağırsaktan yapılır. Uzunca bir şişe bumbarlar geçirilerek başlanır. Daha sonra ince bağırsaklar şişin etrafına defalarca dolanır. Ara ara ince yağ tabakaları yerleştirilir. Şişler genellikle kokoreç için özel hazırlanmış mangallarda yatay bir konumda asılı bir şekilde ve döndürülerek pişirilir. Kızartmadan sonra kesit kesit alınarak, bol baharatlanır. (İsteğe bağlı olarak) iki bıçak yardımıyla kuşbaşı büyüklüğünde doğranır. En çok tercih edilen baharatlar kimyon, kekik ve acı kırmızı pul biberdir.
3 adet şişte kokorecin kızartılışı Hamm
Kokorec dolamC4B1

Servis edilişi
Tabakta veya ekmek arasında tüketilir. Garnitürle servis edildiği de olur. Garnitür olarak domates, biber turşusu ve hıyar turşusuyla beraber yenir. İsteğe bağlı olarak bir içecekle tüketilebilir. Msn Plate

Yöresel tercihler

Türkiye
Türkiye'de kokoreç genelde sokakta satılan bir yiyecektir ve restoran menülerinde çoğunlukla bulunmaz. Kokoreç için özel hazırlanmış mangallı tezgahlarda kömür ateşinde pişirilir. Sokakta ayaküstü yendiğinden genellikle (değişik boyutlarda) ekmek arası olarak tüketilir. Kokorecin yanında en çok tercih edilen içecekler ayran ve şalgam suyudur.
Türkiye'de bir kokoreç tezgahı
Kokorec tezgahC4B1

Yunanistan
Yunanlar kokoreci geleneksel olarak her yıl paskalyada tüketirler. Herhangi bir zamanda da bulmak mümkündür. Çoğu Yunan tavernasında kokoreç bulunur. Gardouba (γαρδούμπα) veya gardoubakia (γαρδουμπάκια) Yunan kokorecinin tavada ya da fırında yapılan bir çeşididir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀

Benzer Konular

11 Şubat 2008 / kompetankedi X-Sözlük
7 Ekim 2008 / Gabriella Taslak Konular
8 Ekim 2008 / Misafir Taslak Konular
26 Ocak 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular
6 Mart 2013 / Gülgeceler Taslak Konular