Arama

Mesane Kanseri

Güncelleme: 13 Mart 2017 Gösterim: 2.825 Cevap: 1
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
11 Eylül 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi

Mesane Kanseri


Mesane içerisinde idrar depoladığımız bir torbadır. Balona benzer yapısı ile idrar yapma ihtiyacımızı hissedene kadar böbrek tarafından yapılan idrarın depolanmasından sorumludur. Özellikle sigara içimine bağlı olarak ülkemizde ve tüm dünyada en sık görülen kanserlerden bir tanesi işte idrar yollarının bu bölgesinden kaynaklanmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar

Erken teşhis ile kapalı bir ameliyat sonucu tamamen kurtulunabilen bu durum ileri evrelerde mesanenin tamamen çıkarılmasını gerektiren büyük ameliyatlara ve hayatı tehdit eden ciddi yayılmalara neden olabilir.Kanama haricinde sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma ve sızlama şikayetleri de kanamaya eşlik edebilir.

Özellikle erken yaşlardan beri sigara ve benzeri tütün ürünlerini kullanan kişilerde, kimyasal maddelerle direkt temas sağlayan işlerde (petrokimya tesisleri gibi), boya işinde olanlarda mesane içerisindeki hücrelerin kendilerini yenilemeleri sırasında oluşan kanser hücreleri sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
Günümüzde uygulanan NMP22 adı verilen basit bir idrar tahlili ve mesanenin içerisine ağrısız ve sızısız direk bakılmasını sağlayan fleksible sistoskopi yöntemi ile bu hastalığın var olup olmadığı araştırılabilir.
Son düzenleyen perlina; 13 Mart 2017 17:21
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
9 Şubat 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye

Mesane Kanseri


Mesane kanseri kırk yaşın altındakilerde nadiren görülür. Bunun en azından çevresel faktörlerle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu hastalık sigara içenlerde boya, kimya ve lastik sanayiinde çalışan işçilerde daha fazla görülür.
Sponsorlu Bağlantılar

Belirtiler
-İdrarda kan;
-Pelvik sancı (ön ve yanlardaki kalça kemiklerinde sancı);
-İdrar yapmada zorluk;
Teşhis
En sık görülen ilk belirti, ağrı ya da başka bir rahatsızlık olmaksızın, idrarda kan bulunmasıdır. Sık yapılan bir teşhis hatası, idrardaki bu kanın mesane iltihabına bağlanmasıdır. Eğer mesane kanserini düşündüren şikayetleriniz varsa, doktorunuz kanserli hücreleri saptamak üzere idrar tahlili yaptıracaktır. IVP denilen özel bir böbrek röntgeni çekilebilir ve doktorun mesanenin içini görebilmesi için, sistoskopi yapılacaktır. Sistoskopi sırasında, habis hücreler açısından mikroskop altında incelenmek üzere, mesane duvarından parça alınır.
Eğer kanser saptanırsa, doktorunuz kanserin hangi evrede olduğunu saptamak için, karın ya da pelvis tomografisi isteyebilir. Kanserin mesane dışına yayılıp yayılmadığını anlamak için yapılan testler, göğüs röntgeni ve kan tahlilleridir.
Eğer mesanedeki tümör küçükse ve mesaneyi kaplamamışsa, iyileşme şansı yüksektir. Bu türden mesane kanseri olan insanların yaklaşık %50si ile 70i arasında kalan kısmı üç yıllık bir süre içerisinde iyileşme gösterecektir.
Mesane kanserinin çevre dokulara yayılması kötü prognoz göstergesidir, bu nedenle erken teşhis son derece önemlidir.

Tedavi
Yüzeysel mesane kanserindeki tedavi genellikle tümörün kendisinin alınması şeklindedir. Bunun için büyük bir ameliyat gerekmez, çünkü cerrah tümörü bir sistoskop aracılığıyla alınabilir.
Yüzeysel tümörün alınmasından sonra biyopsiyi ihtiva eden sistoskopik değerlendirme her 3 ile 6 ayda bir kanserin yeniden oluşup oluşmadığını belirlemek için yapılır. Eğer bu olay yinelenirse, tümör yeniden sistoskopi ile alınabilir. Ancak bu sefer gelecekteki mesane kanseri olasılığını azaltmak için kanserle mücadele edici ilaçlar verilir.
Eğer hastalık mesane kasları ve yağ dokusunu kaplarsa mesanenin kendisinin, erkeklerde de prostat bezinin de birlikte olmak üzere, alınması gerekir. İlerlemiş mesane kanseri olan kadınlarda da yumurtalıkların, rahmin ve vajinanın bir kısmının alınması gerekir.
Mesanenin alınması, idrarın geçeceği bir açıklığın yaratılmasını gerektirir. Bunu yapmanın değişik yolları vardır. En başarılı olan tekniklerden birinde üreterler, bir parça bağırsaktan yapılmış yapay bir mesaneye bağlanırlar. Yani mesane göbeğin yan tarafından vücudun iç kısmına tutturulur. Daha sonra idrarı giysilerin altından vücut üzerinde bir torbaya boşaltmak üzere karın duvarından bir delik açılır. Buna ileal kanal işlemi denir.
Bazı hekimler, invazif (yayılma gösteren) mesane kanseri için bu operasyondan sonra radyasyon terapisi ve kemoterapi önerirler. Tümör lenf ise kemoterapi kullanılabilir. Metastatik hastalığı (diğer organlara yayılan kanser) olan şahısların %30 ile 70 i arasındaki kısmında kemoterapi kanserin yayılmasını kontrol altına almak ve ağrıyı hafifletmek açısından yararlıdır. Ancak bunun yararı 6 aydan daha fazla sürmez ve kanser bu süreden sonra ilerlemeye devam eder.
Mesanenin ameliyat ile alınması veya radyasyon terapisi ile devam eden kemoterapinin bir kombinasyonu yayılma gösteren (invasiv) hastalığı olan şahısların bazılarında yaşamı uzatır.

Kaynak : Mayo Clinic

Son düzenleyen perlina; 16 Mart 2017 13:16
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

17 Mart 2017 / _Yağmur_ Tıp Bilimleri
11 Eylül 2008 / asla_asla_deme Tıp Bilimleri
7 Şubat 2012 / Nephthys Taslak Konular