Arama

Dünya Nehirleri - Paraguay Nehri

Güncelleme: 19 Temmuz 2012 Gösterim: 1.167 Cevap: 1
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
19 Temmuz 2012       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Paraguay Irmağı
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Güney Amerika'da ırmak. Güneybatı Brezilya'da, Mato Grosso eyaletinde doğar. Güney yönünde akarak Brezilya-Paraguay sınırını meydana getirir. Bir süre Merkezi Paraguay-Arjantin sınırını çizer ve Paraguay'ın güneybatı ucunda Paran‡ Irmağı'na karışır. Yaklaşık 2.414 km uzunlukta olan ırmak, Concepcion'a kadar büyük gemilerin ve çığırının her yanında küçük taşıtların ulaşımına elverişlidir.

büşra_sarah - avatarı
büşra_sarah
Ziyaretçi
19 Temmuz 2012       Mesaj #2
büşra_sarah - avatarı
Ziyaretçi
Paraguay Nehri
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Paraguay Nehri (İspanyolca: Río Paraguay, Portekizce: Rio Paraguai, Guaraní dili: Ysyry Paraguái), Güney Amerika'nın beşinci büyük akarsuyu ve Paraná Nehrinin en büyük kolu. Uzunluğu 2.550 km, su toplama havzası 984.000 km², yıllık ortalama debisi 1.900 m³/sn'dir. Brezilya'nın Mato Grosso bölgesinde, deniz düzeyinden 300 m yükseklikte doğar. Paraguay'ı geçerek Arjantin sınırı yakınında Paraná Nehrine katılır. Kaynağının ve yukarı çığırının yer aldığı Brezilya'dan ayrılmadan önce Paraguay'la olan sınırın bir bölümünü çizer. Paraguay'ı kuzey-güney doğrultusunda boydan boya geçer ve son 240 km'lik çığırı boyunca Paraguay-Arjantin sınırını oluşturur. Ardından, Arjantin topraklarından akan Paraná Nehriyle birleşir. Taşkınların şubatta ortaya çıktığı aşağı-orta çığırında birçok kola ayrılan nehir 1.000 km boyunca Pantanal'ı sular; suların kabarık olduğu dönemde büyük bir bataklık çanağı olan Pantanal'ın yaklaşık 80.000 km²'lik alanı sular altında kalır. Concepción'a (Paraguay) kadar olan yukarı çığırda (Yukarı Paraguay) ve sol kıyıdan aldığı kolu Cuiabá güney tropikal rejimlidir; aralık-mart arasında taşkınlar görülür. Pantanal'deki akışta ortaya çıkan gecikme nedeniyle Concepción'dan Asunción'a kadar olan orta çığırda ise mayıs-haziran arasında taşkınlar görülür. Suları şubatta yükselen sağ kıyıdan aldığı Pilcomayo ve Bermejo kolları, mevsimlik düzünü yeniden değiştirir. Paraná'ya kavuştuğu yerde debisinin görece azlığı, Pantanal'da meydana gelen su kaybının çok yüksek olmasıyla açıklanır.
Sıtma ve benzeri tropikal hastalıklara yol açan bataklıklar ve mevsime bağlı taşkınlar nehir havzasının gelişmesini önemli ölçüde engellemiştir. Nehir havzasında kışlar kurak, yazlar bol yağışlı geçer.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

26 Haziran 2011 / ThinkerBeLL Coğrafya
9 Eylül 2012 / ThinkerBeLL Coğrafya
27 Kasım 2012 / Efulim Coğrafya
31 Temmuz 2013 / _VICTORY_ Coğrafya
19 Haziran 2011 / Daisy-BT Coğrafya