Arama

Kanola (Brassica napus)

Güncelleme: 18 Şubat 2013 Gösterim: 1.308 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
18 Şubat 2013       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Kanola
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Kanola
canola
APG III sistemi
  • Alem: Plantae (Bitkiler)
  • Klad Angiosperms (Kapalı tohumlular)
  • Klad Eudicots (İki çenekliler)
  • Klad Core eudicots
  • Klad Rosids
  • Klad Eurosids II
  • Takım: Brassicales
  • Familya: Brassicaceae (Turpgiller)
  • Cins: Brassica
  • Tür: B. napus
  • İkili adı : Kanola (Brassica napus)
Kanola (Brassica napus), kolzanın ıslahı sonucu elde edilmiş, erüsik asit ve glukosinolat ihtiva etmeyen bir bitki türü.

Bu çeşit ilk önce Kanada'da geliştirilmesinden dolayı ona İngilizce "Canadian Oil Low Acid" (düşük asitli Kanada yağı) sözcüklerinden türeme, "kanola" adı verilmiştir.

Kanola (Brassica napus Kanola Oleifera sp.), kışlık ve yazlık olmak üzere iki fizyolojik döneme sahip bir yağ bitkisidir. Kanola tanesinde bulunan %38-50 yağ ve %16-24 protein ile önemli bir yağ bitkisidir.

Bitkisel yağ kaynağı olarak yağlı tohumlu bitkiler olan ayçiçeği, soya, pamuk ve yer fıstığı arasında üretim açısından üçüncü sırayı almaktadır. Dünyada yıllık üretimi 22 milyon ton civarındadır. En çok üreten ülkelerden Çin 4,5, Hindistan 4,4, Kanada 2,8, Polonya 0,5, Fransa 0,47, Pakistan 0,4, Almanya 0,4, İngiltere 0,3 milyon ha ekim alanına sahiptir.

Türkiye'ye ise Balkanlardan gelen göçmenler ile kolza adı ile 1960'lı yıllarında getirilmiş ve Trakya'da ekim alanı bulmuştur. Rapiska, rapitsa, kolza isimleriyle de bilinir. Ancak kolza ürününün yağında insan sağlığına zararlı erüsik asit, küspesinde de hayvan sağlığına zararlı glukosinolat bulunması nedeniyle 1979 yılında ekimi yasaklanmıştır.

800pxrapsfeld2007
Kanola tarımı yapılan araziler. Çiçeklenmiş kanola bitkileri, Bavenhausen, Almanya

Eskiden kolza olarak isimlendirilen çeşitlerdeki %45-50 oranındaki erüsik asit içeriği, ıslah çalışmaları ile %0 düzeyine düşürülmesi kolzanın bitkisel yağ ihtiyacı için yeniden üretime alınmasını sağlamıştır. Türkiye'de bitkisel yağ açığını kapatmak amacıyla kanola tarımının yaygınlaşması için çalışmalar sürmektedir.

Almanya gibi başta gelen AB ülkelerinde Kanola ekimi yaygın olup, yağından biyolojik dizel üretilip dizel araçlarında kullanılabilmektedir. Yeni model dizel araçlarda sorunsuz kullanılabilirken, daha eski modellerde yağın agresif olması sebebi nedeniyle hortum ve contalarında değişiklikler yapılarak modifize edilebiliyor. Gıda sanayiinde nötr özelliği sebebinden dolayı kızartma veya konserve yağ olarak kullanılmaktadır.

Yabancı ot olarak tarıma zararı
Yakma yöntemi de denilen alevlemenin gelişme dönemlerine göre başarılı sonuç verdiği yabancı ot türleri arasında yer alır.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

15 Kasım 2009 / H€L€N Ziraat
13 Mart 2015 / Ziyaretçi Soru-Cevap
14 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular
9 Nisan 2011 / Misafir Soru-Cevap