Arama

Osmanlı Kurumları - Mabeyin

Güncelleme: 19 Ağustos 2013 Gösterim: 1.789 Cevap: 0
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
19 Ağustos 2013       Mesaj #1
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Mabeyin (Mabeyn-i Hümayun / Mabeyn-i Hümayun-ı Cenab-ı Mülukane)
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Alıntı

Osmanlı sarayında selâmlık dairesine verilen ad. Arapçada iki şeyin arası, ara anlamına gelen bu sözcük, eski konak ve saraylarda harem ve selamlık bölümlerine ayıran daire için de kulanılırdı. Mabeyin aynı zamanda yönetimle ilgili bir kimliğe de sahip olup; mabeyin başkâtibi, mabeyin çavuşu, mabeyin feriki, mabeyin başimamı gibi görevlileri de bulunurdu. Padişahı korumak, hazinesini gözetmek, saray dışı işleri görmek, halkın dileklerini padişaha iletmek, saray davetlerini düzenlemek gibi işler mabeyin tarafından yürütülürdü.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Mabeyin ya da Mabeyn-i Hümayun veya Mabeyn-i Hümayun-ı Cenab-ı Mülukane Osmanlı sarayında padişahın özel kalem müdürlüğü işlevini gören kurumdur. Özellikle 19. yüzyılda bu kurum büyük bir önem kazanmıştır.
Kelime anlamı Arapçada iki şeyin arası olan Mabeyin ilk önce sarayın harem ve selamlık bölümleri arasındaki daireye verilen ad olarak kullanıldı. Zamanla bu dairede çalışan görevlilerin sayısı arttı. Mabeyinci adı verilen bu görevliler padişahı korumak, halk ve Bab-ı Ali'yle olan ilişkileri yürütmek, saraya gelen ziyaretçilerin ziyaretlerini düzenlemek, saray protokolunu gözetmek gibi görevler üstlendiler. II. Abdülhamit döneminde devletin yönetimi Bab-ı Ali'den çok saraydan yapıldığı için Mabeyin dairesi 1876-1908 yılları arasında devletin en güçlü kurumudur.
Mabeyin dairesi genişledikçe Mabeyincilerin sayısı da artmıştır. Mabeyincilerin en yüksek derecedeki yöneticisine Baş Mabeyinci denmiş, yardımcısına ise İkinci Mabeyinci adı verilmiştir. Bu dairede yazı işlerini yürütmekle görevli olan kişilere Mabeyin Kâtibi, bunların başındaki kişiye ise Mabeyin Başkâtibi denirdi.
Mabeyincilik kurumu 1908 yılında meşrutiyetin ilan edilmesinden sonra önemini yitirmekle birlikte Saltanatın kaldırılmasına kadar ayakta kalmıştır.


Benzer Konular

26 Mayıs 2011 / virtuecat Osmanlı İmparatorluğu
10 Kasım 2008 / Gabriella Taslak Konular
14 Haziran 2011 / _KleopatrA_ Taslak Konular
9 Eylül 2011 / _KleopatrA_ Taslak Konular
4 Şubat 2010 / _KleopatrA_ Taslak Konular