Arama

Artrit İltihabı

Güncelleme: 25 Şubat 2016 Gösterim: 850 Cevap: 0
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
25 Şubat 2016       Mesaj #1
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
MsXLabs.org & Büyük L.

Sponsorlu Bağlantılar
ARTRİT a. (fr. arthrite, yun. arthritis, nikris, damla'dan). Romatol. Ağrı, kızartı, sıcaklık ve şişmeyi belirgin eklem iltihabı. (Anatomik bakımdan sinovya zarlarında, kıkırdaklarda ve kemiklerde lezyonlarla belirir ve bunlara özgün biyolojik değişiklikler eşlik eder.) [Bk. ansikl. böl.]
Dişç. Diş yuvası bağının iltihabı, (ilgili diş elle tutulup burulur ya da sallanırsa ağrır. Çok ilerlerse dişin hafifçe oynamasına neden olabilir.)

ANSİKL. Romatol. Çoğu zaman artrit (genellikle akut gelişen eklem iltihabı) ile artroz (süreğen eklem iltihabı) birbiriyle karıştırılır. Artrit de tıpkı artroz gibi eklemlerde biçim bozukluğuna ve ankiloza neden olabilir. Bouillaud hastalığı da denilen akut eklem romatizması dışında, art- ritler çoğunlukla içten gelen bir nedene dayanır ve bu nedenler iki büyük gruba ayrılır: etyolojisi iyi belirlenemeyen (bu et- yoloji özbağışık olabildiği gibi bir mikrop toksinine karşı tepki de olabilir) iltihaplı romatizma (romatoit poliartrit, ankilozlu spondilartrit, yaygın döküntülü lupus, se- def.hastalığı romatizması [bu hastalıklar yerel olarak mikropsuzdur]) ve eklemde mikrop bulunan bulaşıcı romatizma (tüberküloz, stafilokok, gonokok, brucella artri- ti). Artritler dış kökenli de olabilir (travmalar).Bu kadar çeşitli.biçimlerinin bulunması tedavinin değişik oluşunun başlıca nedenidir. Tedavi antibiyotiklere, antienfla- matuvarlara, kortikoitlere dayanır.

Vet. Artritler hayvanlarda da tıpkı insandaki özellikleriyle görülür. Travmadan (en başta atta), enfeksiyondan (mikrop ya da toksinler) ve beslenmeden ileri gelen çeşitlere ayrılır.

ѕнσω мυѕт gσ ση ツ

Benzer Konular

29 Mart 2009 / _VICTORY_ Tıp Bilimleri
22 Şubat 2007 / BlueNighT Tıp Bilimleri
5 Temmuz 2008 / volture Taslak Konular
25 Şubat 2016 / ahmetseydi Taslak Konular