Arama

Deri hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 21 Haziran 2015 Gösterim: 9.382 Cevap: 2
ghngjcbfgvb - avatarı
ghngjcbfgvb
Ziyaretçi
7 Kasım 2008       Mesaj #1
ghngjcbfgvb - avatarı
Ziyaretçi
Deri nedir, nerelerde kullanılır? Deri hakkında bilgiler verir misiniz?
Son düzenleyen ahmetseydi; 21 Haziran 2015 13:59 Sebep: İç başlık düzenlendi.
ahmed - avatarı
ahmed
Ziyaretçi
7 Kasım 2008       Mesaj #2
ahmed - avatarı
Ziyaretçi
runeşya - avatarı
runeşya
Ziyaretçi
21 Haziran 2015       Mesaj #3
runeşya - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Deri nedir?
Vücudun koruyucu dış tabakası ve ayrıca birçok görevleri olan bir organ. Deri vücudun en büyük organlarından biri olup, vücudun yedide biri ağırlığında ve yaklaşık 1.7 m 2 sathındadır. Deri, sıcağa, soğuğa, ağrı ve temasa karşı duyarlıdır. Bakterilere karşı da dirençli olan deri iki kattır. Üstte olan deri katı epidermis adını alır. Alttaki kata da dermis veya alt deri denilmektedirderi
Epidermis: Derinin en üst kısmındaki sert kısmıdır. El ayaları ve ayak tabanları bu kısmın en kalın olduğu yerlerdir. Diğer vücut kısımlarında deri nispeten incedir. Epidermisin birçok büklüm yerleri ve bunların arasında çıkıntı yapan çizgileri vardır. Derinin üst kısmının bu engebeli hali ona cisimleri tutmada ve düz yüzeyler üzerinde yapılan çalışmalarda rahatlık sağlar. Parmak uçlarındaki çizgiler her kişide ayrı olup, suçluların yakalanmasında bu özellikten yararlanılmaktadır.
Epidermis tabakası yağ bezelerinden salgılanan yağlı, su geçirmez bir salgı ile sıvalıdır. Yine derinin üst kısmında bulunan keratin adlı protein su geçirmez özelliktedir. Nasırlar ve deri kalınlaşmaları üst derinin aşırı geliştiği yerlerdir. Bunlar mekanik tesirlere karşı meydana gelirler. Derinin rengi epidermisin ihtiva ettiği melanin adlı pigmente (boyalı maddeye) bağlıdır. Derinin kendi rengi açık yeşilimsi olup, bu renk kan damarlarının verdiği pembelik ve melaninin verdiği kahverengilikle karışarak deri esas rengini alır. Koyu renk derili insanların derileri çok miktarda melanin ihtiva eder. Güneş ışınları melanin imal eden hücreleri uyararak daha fazla çalışmalarını sağlar. Güneşte kalma ile rengin koyulaşmasının sebepi budur. Benler ve esmer lekeler epidermisin alt tabakalarında yer alırlar. Günlük işlerdeki sürtünmeler ve giyilen elbiseler, epidermisin üst tabakalarındaki hücrelerin dökülmesine sebep olur. Bu hücrelerin yenilenmesi epidermisin alt tabakalarındaki hücrelerin üste doğru gelişmeleri ile olur. Ephidermis katının kan dolaşımı yoktur. Buradaki canlı hücreler alttaki dermis tabakasından besin ihtiyaçlarını karşılar.
Dermis: Derinin altta bulunan tabakasıdır. Elastik ve kollagen (katılgan) lifler adı verilen bağ dokusu iplikçikleri arasında ter bezleri, yağ bezleri, kan damarları, kıl kökleri ve sinirler ihtiva eder. Üst kısmında bulunan ve kesitinde girinti ve çıkıntıları gösteren (dalgalanmaları olan) kısım epidermisin deri üzerinde görülen büklümlerini yapar. Alttaki kat ise kollagen (katılgan) lif toplulukları ihtiva eder. Terleme, dermiste yumaklaşmış kanallardan meydana gelmiş ter bezlerinden olur. Derinin üzerindeki terin buharlaşması vücuda ısı kaybettirerek vücut hararetinin regülasyonunu (düzenlenmesini) sağlar. Aşırı olmayan sıcaklıklarda ter hemen buharlaşarak bir ferahlık hissi verir. Daha yüksek sıcaklıklarda ve özellikle havanın nemli olduğu durumlarda ter deride birikerek buharlaşamaz. Bu da sıkıntı hissi verir. Terbezlerinde tıkanma olursa deride iğnelenme hissi doğar. Terleme ile tuz (NaCl) kaybedilir.

Daha Fazla Bilgi:

Benzer Konular

8 Kasım 2016 / Misafir Cevaplanmış
24 Mayıs 2011 / Misafir Cevaplanmış
18 Mart 2010 / misafiR Soru-Cevap