Cevap Yaz Yazdır
En İyi Cevap Var|Gösterim: 601.970|Cevap: 11|Güncelleme: 14 Şubat 2016

İç Anadolu Bölgesi'nde yetişen tarım ürünleri nelerdir?

24 Ocak 2010 12:22   |   Mesaj #11   |   
RuffRyders - avatarı
Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

yaaaaaaaaaa ben madde madde istiyordum


Cevap verilmiş kendiniz madde madde düzenleyebilirsiniz. Neyse... Msn Happy

Sponsorlu Bağlantılar
Tarım alanlarının en geniş olduğu bölgemizdir. Yaygın olarak tahıl tarımı yapılır.

  • Buğday
  • Arpa
  • Çavdar
  • Şeker pancarı
  • Patates
  • Yeşil mercimek
  • Nohut
  • Armut ve elma
Yağış miktarının az olması, bölgede nadas yönteminin yaygın olarak kullanılmasında etkili olmuştur.

Misafir
20 Şubat 2010 09:09   |   Mesaj #12   |   
Avatarı yok
Ziyaretçi
İç Anadolu Bölgesi Buğday AmbarıdırBölge ekonomisinin temeli tarıma dayanır ekili - dikili alanların oranı bakımından Marmara Bölgesi'nden sonra ikinci sırada yer alır çalışan nüfusun büyük bir kısmı tarımla uğraşır.
İklimin yarı kurak karakterine rağmen, çok geniş alanlar tarıma ayrılır. Bölgenin tarımı iklim şartlarına bağlıdır. Özellikle ilkbahar yağışlarının yetersizliği veya gecikmesi, tahıl üretiminde önemli dalgalanmalar meydana getirir, iklim yarı kurak olduğu için nadas ihtiyacı duyulur. Tarımın en önemli problemi sulamadır. Bu amaçla büyük sulama kanallarının (barajların) yapılması ve yeraltı suyundan yararlanılması gerekir. Ekonominin temeli tarım ve hayvancılığa dayanır. Türkiye'de ulusal gelirin %20'sini bu bölge sağlamaktadır.
Tarım ürünleri içinde tahıllar başta gelir. Türkiye genelinde tahıla ayrılan toprakların yarıya yakını bu bölgededir. Yer şekilleri ve iklim koşulları tahıl tarımını öne çıkarır. Düzlüklerin geniş yer kaplaması makineli tarımı kolaylaştırmıştır.
Bölgenin sulanabilen bölümlerinde şeker pancarı tarımı yapılır. Buğday, şeker pancarı ve elmanın en fazla üretildiği bölgedir. Şeker pancarının özellikle Konya, Ankara, Eskişehir, Kayseri ve Niğde gibi şeker fabrikalarının bulunduğu yerlerde ekimi yapılır.
İlkbahar yağışı ve yaz kuraklığı tahıla uygun ortamı oluşturmuştur. Türkiye'nin tahıl ambarıdır. Sulanabilen arazinin azlığı buğday ekim alanlarının geniş olmasına yol açmıştır. Alan bakımından toprakların en fazla olduğu bölgemizdir. Bu bölgemiz en büyük 2. bölgemizdir.


şeker pancarı,arpa,buğday,baklagiller,sebze ve meyvedir
Cevap Yaz En İyi Cevabı Gör